Pandemický korononavirus SARS-CoV-2 opravdu a stále pochází z netopýrů  
V divokých dohadech o laboratořích poněkud zaniká, že například ani u SARS, koronavirové infekce, která vystrašila svět v roce 2003, doposud přesně nevíme, jak došlo k nakažení člověka. Trvalo to více než deset let, než se experti dopátrali přesvědčivých dokladů, že SARS pocházel z netopýrů. Srovnání s covidem je více než poučné.
Původce SARS (2006). Kredit: CDC/Mary Ng Mah Lee, National University of Singapore, Wikimedia Commons.
Původce SARS (2006). Kredit: CDC/Mary Ng Mah Lee, National University of Singapore, Wikimedia Commons.

Píše se rok 2003. Západ fascinovaně sleduje podivuhodnou módu roušek, která se objevila v Asii jako reakce na nové virové onemocnění dýchacích cest, jenž vstoupilo do dějin jako SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). Jeho původcem je koronavirus, virus z do té doby jen okrajově známé skupiny RNA virů, který se dnes označuje jako SARS-CoV. SARS tehdy duní v headlinech médií po celém světě. Na letištích jsou instalovány teploměry, které se vcelku osvědčují jako detektory nemocných. Onemocní přes 8 tisíc lidí a 774 z nich zemře.

 

Peter Dascak (2017). Kredit: Uppsala Health Summit / Wikimedia Commons.
Peter Daszak (2017). Kredit: Uppsala Health Summit / Wikimedia Commons.

Mikropandemie SARS ještě doznívá v roce 2004 a pak virus SARS-CoV mizí z radaru. Odborníci se od samotného počátku snaží odhalit původ viru, ale je to komplikované. Nemoc pochází z komunistické Číny, která – jak je jejím zvykem – úplně všechno zamlžuje a co se týká zdravotnictví, tak trojnásobně. Objevuje se spousta divokých hoaxů. Nicméně, od počátku je víceméně jasné, že jde o zoonotickou infekci, tedy o přenos mezi zvířetem a člověkem. Zpočátku padne podezření na oviječe, roztomilé plodožravé šelmičky z příbuzenstva cibetek. Vzápětí jich je v čínské provincii Kuang-tung, odkud SARS zřejmě pocházel, více než deset tisíc pobito. Virus je pak objeven i v psících mývalovitých, jezevcích rodu Melogale a domácích kočkách. V roce 2005 jsou v čínských netopýrech nalezeny koronaviry, které jsou původci SARS blízké a netopýři se postupně stávají hlavními podezřelými. Detailní původ SARS ale v té době stále není úplně jasný.

 

Uplyne více než desetiletí. Lovec koronavirů Peter Daszak, který ještě netuší, že za tři roky bude jedním z nejznámějších virologů světa, společně s týmem čínských vědců v roce 2017 v časopise PLoS Pathogens zveřejňuje objev řady sekvencí koronaviru v jedné jeskyni v jihočínské provincii Jün-nan, kterou obývá více druhů vrápenců. Sekvence koronavirů vrápenců v této jeskyni obsahují úplně všechny stavební bloky, z nichž je možné poskládat původce SARS, tedy virus SARS-CoV. Stále to není rozluštění konkrétního přenosu původce SARS na člověka, což platí dodnes, tedy téměř 20 let od doby SARS. Ale od té doby se bere za prokázané, že SARS přišel z netopýrů, ať už k přeskoku na člověka došlo jakkoliv, přímo od netopýra nebo přes nějaké další zvíře. Podobná situace není vůbec výjimečná. Ve skutečnosti u celé řady virových onemocnění víme, že jsou zoonotického původu, ale nevíme, jak konkrétně přeskočily na člověka.

 

Edward Holmes. Kredit: University of Sydney.
Edward Holmes. Kredit: University of Sydney.

Teď se píše rok 2021. Je to teprve rok a půl, co se objevil lstivý příbuzný SARSu – covid-19. Všichni čekali, že to bude SARS číslo 2 a na letištích se opět instalovaly teploměry. Jenomže covid je covid a teploměry tentokrát nefungovaly, protože covid-19 z části šíří lidé před propuknutím znatelných příznaků, včetně teploty. Je z toho globální pandemie, která si doposud vyžádala přes 4 miliony mrtvých a tento počet určitě nebude konečný.

 

V těchto dnech vyšla v podobě preprintu na platformě Zenodo pěkná souhrnná studie o původu pandemického koronaviru SARS-CoV-2, od Edwarda Holmese z University of Sydney a řady dalších věhlasných virologů, včetně Angely Rasmussen a Kristiana Andersena. Detailně shrnují dosavadní znalosti a doklady, které máme k dispozici o původu proklínaného viru. V porovnání se SARS jsme na tom po roce a půl od začátku pandemie mnohem lépe. Víme spoustu věcí.

 

Autoři studie pečlivě hodnotí poznatky a dospívají k jednoznačnému závěru, který je stále stejný již od ledna 2020. SARS-CoV-2 pochází z netopýrů, tedy z vrápenců, u nichž neustále probíhá bouřlivá a pro lidstvo nebezpečná evoluce koronaviru. Štěstěna se od nás tentokrát odvrátila a evoluční náhoda upekla hodně dobrý a úspěšný virus, který nás zpočátku přelstil. Badatelé snášejí hromadu důkazů pro to, že SARS-CoV-2 je normální přírodní virus, který se objevil a šířil podobně, jako koronaviry před ním. V jeho sekvenci ani struktuře není zhola nic, co by naznačovalo umělý původ. Stejně tak nic nenaznačuje, že by přírodní SARS-CoV-2 unikl z laboratoře. To sice není vidět na jeho sekvenci, ale vylučuje to množství dalších dostupných indicií. Sebevětší hora hoaxů s tím nic nesvede. Že neznáme přesný moment a způsob nakažení prvního člověka není žádné neštěstí. Naopak, jak ukazuje velmi podobný případ SARS, je to normální situace, která by nás neměla rozhazovat.

 

Pohádky o laboratořích by byly za normálních okolností neškodným folklórem. V tomto případě ale škodí tím, že rozptylují naši pozornost. Příští zoonotické infekci koronaviru nezabráníme tím, že si budeme špitat o laboratořích a spiknutích. Musíme hlídat netopýry, plošně sledovat koronaviry a další viry, které se v nich nacházejí a doufat, že budeme mít více štěstí než se SARS a covidem-19. Můžeme vzít jed na to, že se zase nějaký nebezpečný koronavirus objeví. Je to jen otázkou času.

 

Literatura

PLoS Pathogens 13: e1006698.

Zenodo (preprint) 7. 7. 2021.

Datum: 10.07.2021
Tisk článku

Související články:

Původ nepřítele: Kde se vzal virus SARS-CoV-2     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2020)
Kde se vzal covid-19: Evoluční původ pandemického koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2020)
Východní Asii zasáhla před 25 tisíci let pandemie dávného koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2021)
Koronaviry nás soužily už v paleolitu a nejspíš se to hned tak nezmění     Autor: Josef Pazdera (28.06.2021)



Diskuze:

Umely puvod muze byt zamaskovan

Am Am,2021-07-11 20:50:10

Existuje metoda, bohuzel jeji odborny nazev si nepamatuji, pomoci ktere lze u umele vytvoreneho viru relativne dobre zamaskovat, ze je prirodniho puvodu.
Princip spociva plus minus v tom, ze se umele vytvoreny vir necha parkrat cyklicky v petriho misce bojovat napr. s antibiotikem. Vzniknou mutace, ktere vypadaji prirodneji nez puvodni umely gain-of-function vytvoreny vir.
Takze prirodne pusobici vir jeste automaticky neznamena ze je ciste prirodniho puvodu.

Pozn.: Pod pojmem umely vir samozrejme neznamena ciste umele vytvoreny, ale prirodni vir upraveny tak, aby napr. dokazal infikovat lidske plicni bunky.

Odpovědět


Re: Umely puvod muze byt zamaskovan

Jan Novák9,2021-07-11 21:20:32

Virus nebude bojovat s antibiotiky, virům antibiotika naprosto nevadí. Viry totiž antibiotika vůbec nezajímají. Pletete si viry s bakteriemi.

Odpovědět

Pohádky o laboratořích

Pavel Zvysočiny,2021-07-11 14:36:59

V roce 2013 kdy byly k dispozici nesrovnatelně horší možnosti identifikace virů trvalo pár měsíců, nežli našli SARS v cibetkách, které se prodávaly na trhu jen pár kilometrů od místa, kde se nakazil první známý pacient. Poté byl virus nalezen ještě v několika dalších zvířecích druzích - přiležitostně konzumovaných lidmi. Předpoklad, že se virus rozšířil ze zvířat prodávaných na trhu je docela opodstatněný.
V roce 2021, po téměř dvou letech a stovce tisíc prozkoumaných zvířecích vzorků nikdo SARS 2 v žádném zvířeti (kromě pár psů, co se nakazili od majitele) nenašel. Jeho nejbližší známý příbuzný byl nicméně přivezen z měděného dolu vzáleného dva tisíce kilomerů do laboratoře, kde sním dělali pokusy "gain of function" přímo v místě prvního výskytu epidemie.
Podle autora je možnost úniku z laboratoře pohádka, nebo hoax. Podle mě autorův postoj připomíná kognitivní disonanci

Odpovědět


Re: Pohádky o laboratořích

Tomáš Novák,2021-07-11 16:10:39

Naprostý souhlas!

Odpovědět

Špitání o laboratoři

Jan Novák9,2021-07-10 21:02:50

Já osobně si od "špitání o laboratoři" slibuji že od teď veškerý gain-of-function výzkum bude prováděn v laboratoři v přísně zabezpečených podmínkách.
Wuchan má level 4 laboratoř, ale čas v ní je velice drahý a dokud někdo nedoloží opak tak nevěřím tomu že výzkum na virech které nebyly infekční pro člověka probíhal ve 4 stupni. Ona je tam také spousta jiných hůř zabezpečených nebo úplně nezabezpečených laboratoří.

Jestli skutečně unikl nebo ne je teď už jedno, je k ničemu brečet nad rozlitým mlékem.
Je ale nutné PŘIPUSTIT ŽE UTÉCT MOHL a vyvodit z toho opatření pro to by se to příště nestalo. Neustálé zamlžování a popírání zabrání poučení pro budoucnost a povede k opakování/skutečnému úniku*

*(nehodící se škrtněte)

Odpovědět


Re: Špitání o laboratoři

Pavel Zvysočiny,2021-07-11 14:18:37

To, jestli unikl nebo ne jedno není. Pokud covid 19 unikl z laboratoře, jednalo by se o největší průmyslovou havárii v dějinách a někdo by měl být pohnán k zodpovědnosti

Odpovědět


Re: Re: Špitání o laboratoři

Eva M,2021-07-12 00:45:07

*někdo by měl být pohnán k zodpovědnosti* - no, "zvonku to tak vyzerá"....

ovšem já si po letech ze zájmu otevřela historii AIDS na wiki - https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_HIV/AIDS --- a co byste řekl? ona sahá do začátků 20. století: "Genetic studies of the virus suggested in 2008 that the most recent common ancestor of the HIV-1 M group dates back to the Belgian Congo city of Léopoldville (modern Kinshasa), circa 1910.[17]"... VŠECHNO JE JINAK -- houby "nemoc 80. let 20. stolení"....

Proběhly tiskem jakési zprávy, že covid se měl vyskytnout již před známými událostmi v zimě 2020 - např. https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/koronavirus-byl-ve-francii-uz-v-listopadu-2019-40350719

Těžko říci, zda se jedná o seriózní informace. Věřím ale, že jakmile by se začalo téma zodpovědnosti přetřásat, náhle by se důkazní materiály našly. Vzpomeňte, jak rychle se stala epidemie celosvětovou...

Bývá šlechetným zvykem velké průšvihy "hodit" na nějakou malou zemi, jak známo z dějin nejen evropských.... a z malých zemí houby "vyrazíte"...... (z velkých teprva ne....)


.............tož osobně si od "pohnání k zodpovědnosti* nic neslibuji a pokud snad někoho z hlav pomazaných, které český stát na dlooouuuhééééé cestě k prosperitě a blahobytu řídí, napadlo, že čím větší škody, tím větší odškodnění /také jste čet Loď mrtvých od B. Travena?/ --- obávám se, že se jedná o úvahu zcestnou.

Odpovědět

Ať už je to jakkoliv

Mintaka Earthian,2021-07-10 15:31:35

20% odlišnost mi přijde dost velká s ohledem na to, že se genom člověka se od šimpanze liší jen v 1.5%

Schopnost syntetizace téměř libovolné proteinové struktury, CRISPR, techniky machine learningu a výkon superpočítačů, to je mix, který nám už dovoluje dělat hodně.

Osobně se subjektivně a bez rozhodujících důkazů, přikláním k variantě úniku z laboratoře, ale pokud se tak v případě SARS-CoV-2 nestalo, a má čistě "přírodní" původ, tak to nesnižuje riziko, že už někde ve zkumavce neodpočívá jiný nadějný umělý breber a někteří choří a mocní tohoto světa neúkolují své vědce k výrobě viru, který by cíleně hubil skupinu lidí nesoucí konkrétní genetickou značku, třeba modrooké.

Biologické zbraně a jejich používání je staré, jako lidstvo samo.

Takže kromě pátrání po původu SARS-CoV-2 bychom měli věnovat energii a prostředky na to, jak se budeme chránit tomu co přijde příště. To co zatím předvádíme mi místy nepřijde účelné a efektivní.

Odpovědět

není to jedno?

Eva M,2021-07-10 13:19:38

i přírodní virus lze zneužít, upravit, dopravit tam či onam... i umělého viru rozšířeného omylem/záměrně Pachatelem se může zmocnit jiný Pachatel (a libovat si, že má alibi...)


Jestliže se v minulém roce nepodařilo zjistit, kdo a jakou cestou zavlekl koronavirus na ostrovy, kam zalétá 1 letadlo týdně, a k údajně odříznutým indiánským kmenům do džungle, jestliže se tehda na začátku nikdo neobtěžoval otestovat skladované biologické vzorky v nemocnicích, na transfúzkách, ve tkáňvých bankách /;-) ze zřejmých důvodů - kdo by stál o černého petra?/ ---- k čemu teď tyto debaty?

Odpovědět

Chov netopyrů

Mojmir Kosco,2021-07-10 07:06:04

Nedávno jsem četl ,že v oblasti predpokladaného puvodu viru probiha velkochov? netopyru ,ktery byli po propuknuti covidu vybiti .Nejzajimavejsi mi na tom pripada ,ze nejsnazsi misto prenosu tj. chov jaksi neni rozpracovavano..

Odpovědět


Re: Chov netopyrů

Petr Petr,2021-07-10 11:15:03

Farmy (a následně přenos přes tržiště) jsou podezřelé (masovost je základ).
https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2021/03/15/977527808/who-points-to-wildlife-farms-in-southwest-china-as-likely-source-of-pandemic?t=1625908269154
Výskyt ve velkochovech norků se pak ukázal v USA a v Dánsku.

Žádná varianta (včetně laboratoře, což neznamená jen laboratorní vznik) původu nebyla jasně vysvětlena na odborné úrovni.
https://science.sciencemag.org/content/372/6543/694.1

Odpovědět

Pavol Hudák,2021-07-10 05:54:56

Takze uz nasli tych 20%? Pretoze sa tvrdilo, ze Sars-cov-2 ma s najblizsim znamym zvieracim virusom spolocnych iba 80% genomu a nikto nevie ako, kedy a kde sa mohlo domutovat tych 20%.

Pravdepodobnost, ze bol umelo dotvoreny nejaky virus pred 20 rokmi je nulova. Pravdepodobnost, ze bol umelo dotvoreny nejaky virus dnes, je nenulova a pravdepodobnost ze sa budu viry dizajnovat umelo v buducnosti je 100%.

Odpovědět


Re:

Roman Sobotka,2021-07-10 09:19:55

Nejblizsi pribuzne kmeny k COV-2 jsou identicke na 96% (v tom Zenodo je to na strane 6, pokud vas to zajima). Pravdepodobnost in silico navrhu pandemickeho viru je v soucasnosti technologicky nulova stejne jako pred 20 lety. Jedna se extremne komplexni problem s temer nekonecnym mnozstvim promenych. Je to jako predpovidat pocasi presne na pul roku dopredu. I kdyby nakrasno nekdo mel uz pred lety strukturu spike proteinu s nejakeho vychoziho viru v komplexu s ACE2, jenom namodelovat silnejsi interakci a stepne misto pro furin neni resitelne. Pokud by bylo, tak by medicina vypadala uplne jinak.

Odpovědět


Re:

Richard Vacek,2021-07-10 11:10:40

Vytvořit v laboratoři něco, co následně obstojí v přírodním výběru, je téměř nemožné. Vše živé kolem nás jsou výsledky těch nejúspěšnějších mutací, které probíhají v celé biosféře. Ověření toho množství kombinací žádná baňka v laborce nezvládne.

Odpovědět


Re: Re:

Mintaka Earthian,2021-07-10 15:37:11

Re.: Vše živé kolem nás...

Takovým úhlem pohledu by se dalo říci, že i geneticky modifikované rostliny a živočichové jsou součástí "přírodního výběru", akorát té přírodě dáváme nápovědu, kam by se měla ubírat.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Roman Sobotka,2021-07-10 20:08:53

GMO nejsou soucasti prirodniho vyberu, je to kazdopadne nezadouci. U takove GM rostliny se typicky jeden gen vypne, nebo prida. V druhem pripade jde temer vzdy o gen, ktery exprimuje protein se znamou funkcni, tedy neco, co v prirode jiz existuje. Vysledkem je stabilni rostlina, je soucasti metodiky slechteni, aby zastala stabilni. Veda je zatim zoufale spatna v de novo navrhu proteinu, neumime navrhnout protein, tak aby delal neco, co jeste v prirode neni (napr enzym na rozklad cehosi toxickeho atd). Dva roky stara Nobelova cena je za metodu (phage display) jak v nahodne smesi 10 na 10 proteinu, vybrat ten, ktery dela neco, co potrebujeme. Pokud by fungoval design proteinu, nic takoveho neni treba. Tak jako lidstvo zatim neumi kvantovy pocitat do kapsi a levnou energii z jaderne fuze, tak neumi navrhnout vir, ktery ma uplne nove vlastnosti (napr. stepne misto pro furin). Vedci umi michat komponenty ze znamych viru dohromady (chimery), ale to je asi tak vsechno.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Jan Novák9,2021-07-10 20:44:23

Nikdo netvrdí že nějaký vir byl navrhnut. Která odrůda jablek byla navrhnuta genetiky?
Jaký je problém pustit několik příbuzných virů do fretky v kleci vedle zdravé fretky a čekat jestli se nevynoří nakažlivá mutace přenosná mezi lidmi? Tento postup výzkumu šíření infekcí dýchacího traktu byl známý i před dvaceti lety.
Mendělejevovy zákony platí i pro viry, takže výsledek se dá odhadnout. Křížení lidé používali pro změnu vlastností organismů tisíce let před tím než byla nějaká genetika objevena.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-07-10 20:55:47

"Vedci umi michat komponenty ze znamych viru dohromady (chimery), ale to je asi tak vsechno" -- nono, a to snad nestačí?
navíc -- jen u hospodářského zvířectva otravuje život chovatelům hafo inspirativních RNA virů.... a jak jsou probádaný! veterináři jsou jinačí kabrňáci /i když - zdá se - také nezvítězili.../

nahodne smesi 10 na 10 proteinu, vybrat ten, ktery dela neco, co potrebujeme -- a proč jako má být ta směs náhodná? :) Vy nás zkoušíte, že jo?

Jak pravili v hentom Pánovi prstenů, kde je vůle, je i cesta (nebo tak nějak)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Ladislav Bystricky,2021-07-11 10:07:57

No mne sa paci to klasicke: ako dokazu vlady perfektne utajovat rozne vyskumy a potom zase ako banalne pristupuju k utajovaniu inych vyskumov. Ako dokazu vytvorit warp pohon a na druhej strane do vesmiru lietame len na zaklade primitivneho horenia.
Mam dojem ze ten americky filmovy brak nas uz uuplne oblbol.
To ze nevieme odpovedat na vsetky otazky hoaxerov neznamena ze odpovede nehladame(odbornici myslim). A mam dojem ze na mnohe sa ani odpovedat neoplati kedze jediny argument do diskusie je : ja tomu neverim a priklanam sa k umelemu vytvoreniu virusu v labaku. Tu zial neplati demokracia.. odhlasujme si umele vytvorenie vyrusu a hotovo mame to. Standardny hoaxer ma vela otazok a postupne ich meni ako su mu vyvracane.
Za mna suoer clanok a velmi ma tesi ze osel ako jeden z mala webov stale odkazuje na zdroje informacii ktore velakrat citam a aj v tomto odkaze je dost informacii na to aby som (ja osobne) bol naklonenejsi verit im ako otvorenym otazkam od Vas. Neberte to,prosim, ako osobny utok na Vas ale len vseobecne povzdychnutie si nad sucasnou (dez)informacnou scenou a ochotou ludi ju stadovito zdielat. Ano potom vsade po weboch lietaju ako blaaznive tieto "hlboke" informacie a , moj osobny nazor posunuty do pejorativnej roviny, najst v tych "srackach" aj kusok odborneho textu je skoro nemozne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Eva M,2021-07-11 11:55:21

dobrý den, ale já netvrdím, že virus je laboratorní - pouze že je to za dnešního stavu poznání možné (logicky již proto, že vakcímy byly vytvořeny rychle, cíleně a sofistikovaně a několika firmami - tj. technologie existují a disponuje jimi více center) a že je možné a bylo by velmi snadné i zneužití epidemiologické situace, která nastala - třeba k ekonomickému poškození konkurenta;
ovšem netvrdím, že se to nutně děje.

připadá mi, že v současné fázi je ten "prapůvod" úplně jedno.


no a ti veterináři mi připadají pouční, najděte si třeba poznatky o prasečím RNA viru PRRS; :) pokud není "hoaxem" celý internet, lze najít články pár (cca 10-20) let zpět.
doporučuji.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz