Triton amerického námořnictva poprvé vzlétl se zásadním vylepšením  
Námořní průzkumník MQ-4C Triton dostal pokročilé zpravodajské vybavení, s nímž zvládne náročné průzkumné mise nad oceány. Pokud bude vývoj Tritonu úspěšný, tak by tyto drony mohly nahradit letité letouny Lockheed EP-3E Aries, které létají na námořních patrolách od konce šedesátých let.
Triton se zpravodajským vylepšením IFC-4. Kredit: Northrop Grumman.
Triton se zpravodajským vylepšením IFC-4. Kredit: Northrop Grumman.

Northrop Grumman MQ-4C Triton je vojenský průzkumný dron, vyvíjený americkým námořnictvem, který je určený pro dlouhé lety ve vysokých výškách (HALE, High-Altitude Long Endurance). Jeho konstrukce je založená na námořní verzi průzkumného dronu Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk, čilo RQ-4N.

 

Impozantní bezpilotní stroj s turbodmychadlovým motorem o vzletové hmotnosti téměř 15 tun a s rozpětím křídel téměř 40 metrů řídí čtyřčlenná „posádka“ pozemních operátorů. Triton létá rychlostí až 575 km/h, dosahuje výšky 17 kilometrů, má dolet 15 200 kilometrů a ve vzduchu vydrží 30 hodin. Poskytuje zpravodajské informace v reálném čase, přičemž se soustředí na oceány a pobřežní oblasti. Kromě zpravodajské činnosti se také dobře uplatní při námořních záchranných misích. US Navy si jich objednali 68 a zájem o ně má Austrálie s Indií.

 

První let prototypu Tritonu v roce 2013. Kredit: Alex Evers / US Navy / Wikimedia Commons.
První let prototypu Tritonu v roce 2013. Kredit: Alex Evers / US Navy / Wikimedia Commons.

Vývoj Tritonu neustále pokračuje. Nedávno poprvé vzlétl stroj se zásadně vylepšeným zpravodajským vybavením, označovaným jako Integrated Functional Capability Four (IFC-4), jemuž přezdívají „multi-intelligence package“. Od svého prvního zkušebního letu v roce 2013 Triton podstatně pokročil vpřed. Z letounu pro občasné průzkumné lety se stala semiautonomní platforma, která by mohla kompletně proměnit podobu leteckých námořních patrol, jak amerického, tak i australského námořnictva.

 

US NavyLockheed EP-3E Aries-II. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.
US NavyLockheed EP-3E Aries-II. Kredit: US Navy / Wikimedia Commons.

S uvedeným vylepšeným zpravodajským vybavením má Triton k dispozici pokročilý radar a senzory, plus možnost intenzivního přenosu velkého množství dat. Díky tomu má dron ještě mnohem větší přehled o sledované situaci, jak na taktické, tak i na strategické úrovni. Vývoj těchto pozoruhodných námořních dronů přesto ještě poběží dál. Mimo jiné budou vybaveny pokročilou umělou inteligencí.

 

Pokud nedojde k nějakým pohromám, tak bude mít US Navy k dispozici flotilu 68 Tritonů, z nichž bude neustále ve vzduchu minimálně 5, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pokud se to podaří, tak americké námořnictvo vyřadí pilotované průzkumné letouny Lockheed EP-3E Aries, které létají od roku 1969.

 

Video: The MQ-4C Triton Drones Arrived in Guam to Conduct Maritime Surveillance in the Pacific Region

 

Literatura

New Atlas 1. 8. 2021.

Datum: 04.08.2021
Tisk článku

Související články:

Bezpilotní průzkumník špehuje hurikány     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2012)
Budou drony námořnictva lovit teroristy anebo bojovat s Čínou?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2013)
Dronový tanker MQ-25 T1 poprvé v historii natankoval jiný letoun     Autor: Stanislav Mihulka (09.06.2021)



Diskuze:

Nejvic

Mojmir Kosco,2021-08-06 10:17:36

Sei líbí jak vždy je při takovém vojenském vývoji zdůrazňován humanitární aspekt.Je to vyvíjeno a. Aby s ušetřilo předpokládám že provoz letadla s posádkou je dražší
B. Zlepšila se kontrola nad oceánem - letadlo s pos. Nepošlu do nebezpečného prostředí
C. a hlavně aby mi do státu nelezl nikdo koho nechci zejména migranti a drogoví překupníci.U záchraně operace tj. Potápějící se loď s nákladem nebo s cestujícími teprve mi dá možnost zda je zachránit nebo ne . Není to vyvijeno jako zach. Prostredek.Do prudké bouřky stejně nic asi nepošlu platí i u nás zásada že záchranář má být v poměrném bezpečí

Odpovědět

pane Čermák, pletu se?

Milan Nespěšný,2021-08-06 07:39:36

Drunken reaction of a night watchman of public toilets in the civil service, nothing else ... konec.

Odpovědět


Re: pane Čermák, pletu se?

Tomáš Černák,2021-08-06 18:27:24

pleteš se. A ještě ze sebe děláš troubu. Nejenže neumíš číst, ale ani správný jazyk.

Odpovědět

Lukáš Kříž,2021-08-05 11:47:59

No, jestli to ještě neumí tankovat za letu, tak se to naučí. A potom už tam budou jen lítat drony, které jim budou dělat podporu.

Odpovědět

To je

Tomáš Černák,2021-08-05 03:21:38

ta kebka, která nezvládne ani navigaci podle GPS a kde je hranice jí museli vysvětlit Íránci sestřelem?

Odpovědět


Re: To je

Václav Dvořák,2021-08-05 09:22:37

Tak to je opravdu konstruktivní příspěvek k tématu, jen přidejte, ať je to tady jak na novinkách a podobných...

Apropos myslím, že hlavní předností takového stroje je neskutečný dolet a je jasné, že v budoucnosti na tomto základě vzniknou ještě lepší, dokonalejší stroje. A samozřejmě i software se postupně bude vylepšovat. Na druhou stranu, nejspíše by šlo udělat i ideově jiný stroj, založený třeba čistě na solární energii, který by se udržel ve vzduchu v příhodných pásmech trvale, ale zcela určitě by nedosahoval takových rychlostí a stoupavosti.

Odpovědět


Re: Re: To je

Tomáš Černák,2021-08-06 18:25:11

Chtěl jsem tím naznačit, že ten stroj tak trochu postrádá význam. Je drahý, snadno sestřelitelný a provoz není nijak levný.

Tebou navržený stroj se snaží vyvinutou různí hráči a například si vyhledej Airbus Zephyr. Vrtulový dron s fotovoltaikou na zádech a dostupem přes 21 km (ten už není tak snadné sestřelit). Výdrž je v řádu dnů. S lepšími bateriemi pak omezená pouze spolehlivostí.
Jenže tyhle solární letadla mají jednu obrovskou nevýhodu - jejich užitečná nosnost je vyloženě směšná, přitom se jedná o objemově masivní stroje. a na bateriích moc nezáleží, limitem je teoretická a praktická účinnost solárních panelů.

Odpovědět


Re: Re: Re: To je

Václav Dvořák,2021-08-07 23:54:36

Odpověděl jsi si sám. A nemyslím si, že postrádá význam, v mnoha případech se nikdo o sestřelení pokoušet nebude - tam kde ano, nastoupí regulérní prověřená válečná technika, protože tam takový stroj už v podstatě není zapotřebí.

Odpovědět


Re: To je

Pavel Pavel1,2021-08-06 20:49:29

Problém je ovšem v tom, že pokud někdo nepozná, kde jsou hranice Iránu, tak je to leda iránská pvo.

Odpovědět


Re: Re: To je

Tomáš Černák,2021-08-06 21:27:26

Smůla je, že tohle nebyl první incident. Amerika má, jak se říká v letitém vtipu, hranice kde chce ona. Proti tvé tezi tak hovoří nejenže letitá zkušenost, kdy SSA narušují pravidelně Iránský vzdušný a námořní prostor, ale také informace tajných služeb Ruska, jakož i příliš velká udávaná vzdálenost dle americké strany (nad hranou doletu toho Iránského "Buku") a nakonec i umírněná reakce vlády SSA (u moci byl Trump, který záminku na válku s Iránem vytrvale hledal po celé své funkční období) podpořená šuškandou v té vládě, že tam nejspíše fakt byli.

Tedy iránská PVO nepochybila. Navíc byla velmi shovívavá protože dozorující Orion na to narušení hranice upozornili několikrát. Osobně si myslím, že to prostě ignorovali proto, že si mysleli, že Iránský Buk na ně nedosáhne (on má sice uváděný dálkový dosah 50 km a výškový 25 km, ale neměl by toho dosáhnout současně).

Nicméně to nebyla pointa mého původní příspěvku. Chtěl jsem jen upozornit, že ten dron je příšerně drahý a zároveň snadno sestřelitelný. A protože je to dron a nejsou na palubě náplně do pytlů na mrtvoly, tak ho obtěžované státy sestřelí spíše (to byl právě i tento případ, kdy Orion narušoval hranice taky a ten nesestřelili, přitom by to bylo snadné), protože nehrozí neadekvátní odveta. A dron, který létá v uctivé vzdálenosti od hranic je tak trochu na nic.

Odpovědět


Re: Re: Re: To je

Pavel Pavel1,2021-08-06 23:31:07

Nejvtipnější jsou ovšem iránské (a jejich místních podržtašek) fantsmagorie o tom, jak Iránu kde kdo narušuje hranice. Zřejmě proto unáší a útočí na tankery v mezinárodních vodách. Ano, z hlediska výše uvedeného vtipu iránská PVO nepochybila - ajatolláhové si určují hranice, kde chtějí. Každopádně platí, že dojmologie na téma jak americký prezident nerozpoutá válku, kvůli sestřelenému dronu, jen proto aby se neprovalilo hypotetické vniknutí do iránského vzdušného prostoru, je rovněž pro smích. O tom jak stahovač Trump "hledá záminku" nemluvě.
Pro info, žádný "dozorující Orion" v tomto případě neexistuje. Když tak v tomto případě existuje pouze dozorující Poseidon, kterému iránci rovněž vyhrožovali sestřelem kvůli "vniknutí do jejich vzdušného prostoru". Už to samo o sobě svědčí o tom, že ten "iránský vzdušný prostor" jsou jen a pouze iránské bláboly, protože dnes si na západě nikdo nedovolí poslat letoun plný lidí do nepřátelského vzdušného prostoru.
Ano, ta "pointa" je stejně nesmyslná jako ta další omáčka kolem. Drahý není dron, drahé je elektronické vybavení (a se stejným vybavením by byl stejně drahý jakýkoli jiný stroj), díky kterému tento stroj nemusí narušovat a nenarušuje cizí vzdušné prostoro ale dobře vidí i slyší i z velmi uctivé vzdálenosti bezpečného vzdušného prostoru například nad mezinárodními vodami. Tedy bezpečného pokud si nějaký teroristický zločinec chráněný totalitním režimem neumane porušit mezinárodní právo rozkazem ke střelbě ve vzdušném prostoru nad mezinárodními vodami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: To je

Tomáš Černák,2021-08-07 12:08:38

jsi v té americké prdeli zalezlý moc hluboko, pak špatně vidíš a slyšíš.

Ano, Orion vs Poseidon je moje chyba.

SSA posílají i dnes lodě a letadla plná lidí do teritoriálních vod nebo vzdušného prostoru nepřátelským supervelmocem jako je Rusko(SSSR) nebo Čína. V případě slabšího Iránu se nerozpakují už vůbec a občas tak dostanou přes prsty (počítám, že na RQ-170 jsi zapomněl?). Takže tvůj konstrukt se zde zcela rozpadá.

Tvůj problém je, že bereš pouze slova mezinárodně uznaných a prokázaných lhářů, kterými Spojené státy prostě byly, jsou a budou. V takovém případě si samozřejmě obhájíš jakoukoliv blbost, protože Američani se nikdy nepřiznají, že by lhali nebo podváděli. Maximálně řeknou, že se mýlili, či spíše, že byli uvedeni v omyl (viz Nayirah al-Ṣabaḥ).

Není větších teroristů, nežli Američanů. Terror na civilním obyvatelstvu je v nich geneticky zakódován a to nejen směrem ven, ale i dovnitř. Stačí se na youtube podívat, jak američtí fízlové terorizují americké občany. Ostatně i jejich injustiční systém je v podstatě terorizmus.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: To je

Pavel Pavel1,2021-08-07 14:21:14

Takovou míru sebekritiky bych od tebe nečekal. Tvoje chyba je, že víš prd, jak o vojenském letectvu (což jsi prokázal tím, že zaměňuješ dva typy letadel), tak o tom, kdo kam posílá své lodě a letadla. Ano, rusáci, číňani a třeba iránci, narušují vzdušný prostor a teritoriální vody okolních zemí neustále a zcela běžně (o soustavném lhaní nemluvě), ví totiž že civilizované země nezačnou střílet první a obchodní lodě v Hormuzském průlivu nejsou ozbrojeny, prokázaný lháři s rozpadlými fantasmagoriemi. I když jsi momentálně začal žvanit z cesty na téma genů, teroristů a fízlů (jevů tak typických pro asijské totalitně banditské režimy), tak oceňuji, že se již nadále neztrapňuješ diletantskými žvásty na téma Global Hawku nebo šířením prokázané iránské lži a výmluvy na téma jejich střelby ve vzdušném prostoru nad mezinárodními vodami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je

Tomáš Černák,2021-08-07 20:03:21

Dobrý, odkopal jsi se. Další nenávistný Rusofobní Amerikofilní Židofil. V další "debatě" tak nemám zájem pokračovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: To je

Pavel Pavel1,2021-08-08 00:20:04

Měl jsi přidat ještě nějaký další přídávný jména, hysterický rusonácku. Takhle to vypadá, že jsi diletant nejen v letectví a mezinárodních vztazích ale i v urážení lidí lepších než jsi ty. Na druhou stranu tě chápu, nechceš se dál ztrapňovat svými z prstu vycucaný bláboly a ještě vlhkými dojmy, protože v hloubi duše víš, že jsi tady vykládal leda absurdní nesmysly.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz