Vědci vypěstovali minimozky s očima  
Organoidy jsou skvělé 3D modely rozmanitých orgánů. Někdy až trochu strašidelné. To je přesně případ nových minimozků, na kterých narostly jednoduché, ale funkční oči. Zahrnují různé typy očních buněk a rozlišují světlo a tmu. Je jenom otázkou času, kdy na nás nějaký minimozek lišácky mrkne.
Minimozek s očima. Kredit: Elke Gabriel.
Minimozek s očima. Kredit: Elke Gabriel.

Organoidy, čili laboratorně vypěstované malé verze rozmanitých tkání a orgánů, jsou v mnoha ohledech fascinující. A také jsou v ohnisku zájmu řady výzkumných týmů, takže jeden průlom stíhá druhý. Světová média nejnověji užasla nad minimozky, vypěstovanými z pluripotentních kmenových buněk, které mají jednoduché oči. Mrkající bulvy to sice nejsou, ale rozpoznají světlo nebo tmu a tuto informaci předávají minimozku.

 

Jay Gopalakrishnan. Kredit: Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.
Jay Gopalakrishnan. Kredit: Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

Lidský mozek je jednou z nejvíce komplexních biologických struktur, s nimiž jsme se setkali, přesto jsme ale dokázali vytvořit v laboratoři jeho miniaturní modely. Vyrábějí se z kožních buněk od dárce, z nichž vědci vytvoří kmenové buňky. Ty pak umístí do prostředí, které napodobuje vyvíjející se mozek, a z kmenových buněk vznikají buňky mozku. Výsledkem jsou minimozky, typicky velikosti hrášku, s nimiž je možné dělat různé vědecké i medicínské kousky, od výzkumu evoluce člověka až po testování léků na Alzheimera.

 

Tým vedený odborníky University Hospital Düsseldorf pokročil o krok dál, přičemž se bezděčně dotkli hranice, kde věda sousedí s noční můrou. Vyrobili minimozky s očima. Jde o jednoduché, ale funkční oči, které narostou symetricky přímo na přední straně minimozku. Tyto oči zahrnují různé typy buněk sítnice, také čočky a tkáň rohovky.

 

Jak zmiňuje vedoucí výzkumného týmu Jay Gopalakrishnan, v savčím mozku se nervová vlákna z buněk sítnice postupně spojují s příslušnými místy v mozku. Doposud to nebylo pozorováno v laboratorním systému. S kolegy použili kmenové buňky od 4 dárců. Z nich vytvořili celkem 314 minimozků, přičemž asi 72 procentům z nich narostly oči. Objevily se kolem 30. dne stáří minimozků a „dozrály“ během 50 dní. Podle badatelů to je podobné časovému rámci, v němž se u klasických lidských zárodků vyvíjejí sítnice.

 

Logo. Kredit: Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.
Logo. Kredit: Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf.

Podle Gopalakrishnana by se z podobných organoidů mohl stát velice cenný nástroj pro studium zárodečného vývoje očí i mozku, stejně jako model pro výzkum genetických poruch sítnice. Podobně jako u jiných organoidů by se minimozky s očima mohly podílet na důležitém testování léků, léčebných postupů nebo transplantací, mimo jiné i u konkrétních pacientů s komplikovaným onemocněním.

 

Ruku v ruce s pozoruhodným pokrokem zní i v tomto případě stále stejná písnička o etických obavách. Minimozky s očima dráždí fantazii a mnozí určitě alespoň na moment zauvažují, co asi takový minimozek „cítí“, „vidí“ nebo dokonce co si „myslí“. V takové chvíli bude nejlepší si vzpomenout, že je o napěstované kožní buňky, které vědci oškrábali z nějakého dobrovolníka.

 

Literatura

New Atlas 17. 8. 2021.

Cell Stem Cell online 17. 8. 2021.

Datum: 20.08.2021
Tisk článku

Související články:

Halucinogenní šťáva z ropuch dělá pozoruhodné věci s minimozky     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2017)
K čemu je dobré mít mozkouny? Odhalily, jak roste smrtící nádor mozku!     Autor: Stanislav Mihulka (29.04.2018)
Jak studovat neandrtálce? Vypěstujte si jejich minimozky!     Autor: Stanislav Mihulka (16.05.2018)
Minimozky na Petrisce dělají mozkové vlny jako předčasné narozené děti     Autor: Stanislav Mihulka (31.08.2019)
Editované minimozky pohánějí výzkum neandrtálců     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2021)



Diskuze:

Co jiné orgány

Lukáš Langšádl,2021-08-22 22:03:19

Jako jo mozek je hodně zajímavý studijní objekt ale jsou nějaké novinky ohledně růstu jiných orgánů například z tukových buněk(nevím ono té kůže nebude zase tolik) .. Jako třeba nechat si vypěstovat nová játra ledvinu nebo chybějící prst on by byl i takový zub celkem zajímavý..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz