Bakterie v ústech mohou předpovědět vývoj těhotenství  
Zmnožení určitých bakterií v ústech je předzvěstí předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti novorozence.

 

Zvětšit obrázek
V dutině ústní nám žije až 500 mikroorganismů. Při zánětu v ústech se některé z nich zmnožují až 10 000 x, přitom nejsou neškodné a mohou se krvácející sliznicí šířit z úst také jinam.

Podle nezdravého dechu se usuzovalo na stav pacienta již ve středověku a dokonce již v době Starověkého Řecka. Práce z poslední doby nyní dávají felčarům a lazebníkům za pravdu. Ukazuje se, že  dutina ústní je rájem pro celou řadu mikroorganismů. Mohou nám jich tam žít stovky druhů. Tyto mikroby  nemáme  v ústech všechny najednou, nýbrž jen jejich část a to v  různých kombinacích. Právě tyto kombinace  svědčí mnohé o našem zdravotním stavu. Na základě rozborů mikroorganismů v ústech lze například předpovídat brzký vznik zubních kazů, onemocnění dásní, některých infekčních chorob, včetně chorob pohlavních. Přítomnost bakterií v našich ústech nejenže odráží v některých směrech náš zdravotní stav velmi přesně ale tyto případné změny někdy dokáží charakterizovat náš stav  rychleji, než se problémy klinicky projeví.
V našich ústech denně vyroste okolo sto miliard bakterií. Není proto překvapením, že je snahou výzkumníků  přečíst genetický kód všech těchto našich ústních souputníků a připravit jakýsi katalog specifických genetických úseků, který by tyto potvůrky jednotlivě charakterizoval. Podle něj by pak bylo možné připravit vyšetřovací nástroje - genetické čipy, které by zkrátily dobu vyšetření na minimum, bylo by jej možno provádět ambulantně a  během několika minut by se nám tak mohlo dostat varování o případném hrozícím nebezpečí. Obdobné čipy se již v  klinice začínají prosazovat při zjišťování výskytu patogenů v krvi. Lze říci, že již nejsme daleko od doby, kdy návštěvou u zubaře zjistíme mnohem více, než jen stav našeho chrupu.

 

Zvětšit obrázek
Pokud se v ústech začne množit Actinomyces neslundii gsp2, znamená to pro rodičku a její plod špatnou prognózu. Foto: The Upjohn Company, Kalamazoo, Michigan, U.S.A.

Zpráva z New Yorkské univerzity o jedné takové možnosti hovoří zcela přesvědčivě – jedna z ústních bakterií, na jejíž přítomnost nás může upozornit vyšetření dentálního plaku, je ve vztahu s předčasnými porody a s nízkou porodní hmotností novorozenců. Zmíněné zjištění zapadá do teorie o tom, že bakterie v ústech a molekuly, které tělo proti nim produkuje, může proud krve zanést do dělohy a že tito zanesení vetřelci zde mohou neblaze ovlivnit vývoj plodu. Naopak o jiných bakteriích, přítomných v ústech a ve vagině (L casei), se zjišťuje, že  tvoří kyseliny, které udržují pH pod 4,5. Toto nízké pH ženám prospívá a má ochranný efekt před přemnožením škodlivých druhů bakterií, včetně těch, které způsobují záněty a potraty.
Pokus ukázal, že u žen při každém zdesateronásobení počtu mikroba, nesoucího označení A. naeslundii gsp 2, v ústech těhotných žen, má za následek  úbytek hmotnosti novorozence o 42 gramů. Zároveň zmíněný nárůst mikrobů v množství o jeden řád, zkracuje dobu těhotenství o 0,13 týdne.


Objev není ničím zvlášť překvapivým a prakticky potvrzuje to, co již zjistil jiný výzkumný tým u pokusných myší. Byli to výzkumníci z university v Clevelandu (stát Ohio), kteří přišli na to, že bakterie (Fusobacterium nucleatum), která se objevuje u myší při zánětu dutiny tlamní, vstupuje do krevního řečiště a přenáší se do placenty, plodové vody  a způsobuje svým množením předčasné porody, zmetání a časté úhyny živě narozených mláďat. Bakterie Fusobacterium nucleatum je tou samou bakterií, která v ještě starších výzkumných pracích byla zjišťována v plodové vodě matek, které rodily předčasně. Ostatně i injekce těchto bakterií získaných z problémových porodů u žen do pokusných myší vyvolaly předčasné porody i u myší. Zajímavé na tomto pokusu bylo, že tyto bakterie se neusídlují v infikovaných myších v játrech nebo slezině, přesto již pregnantní myši po 24 hodinách jsou infekcí zasaženy a během 72 hodin mláďata předčasně porodí.
Zmíněná bakterie je občas zjišťována ve vaginálním sekretu, masivně se ale objevuje v dutině ústní, kdy při zánětu úst její počet zde roste až 10 000 krát. Právě tehdy, když má matka v ústech zmíněnou infekci, hrozí nebezpečí jejího rozšíření, například prostoupením do krvácejících dásní a jejich prostřednictvím pak do dělohy a na plod.


Další výzkum by měl nyní směřovat na přesnější „mapování“ naší ústní dutiny. Určit které bakterie a v jakých počtech jsou pro nás neškodnou záležitostí a odhalit větší počet těch, které souvisí s před zánětlivými stavy,  které již onemocnění dutiny ústní provází a především těch, které mají v popisu práce šíření zánětu po celém těle.


Prameny: Journal of Infection and Immunity, Journal of Periodontology, The Upjohn Company, Kalamazoo, Michigan, U.S.A.

 

Datum: 24.03.2005 16:39
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz