Kdy se objeví další pandemie srovnatelná s covidem-19?  
Pandemie jsou běžnou součástí lidské historie. Velké devastující pandemie, jako je covid-19 nebo třeba španělská chřipka, se podle všeho objevují častěji, než jsme si mysleli. Je ostuda, že nás covid-19 nachytal do značné míry nepřipravené. Ale ještě mnohem větší hanba by bylo, kdyby nás stejně zaskočila příští pandemie, které se podle nového výzkumu klidně můžeme dožít.
Španělská chřipka ve St. Louis, stát Missori (1918). Kredit: St. Louis Post Dispatch/Wikimedia Commons.
Španělská chřipka ve St. Louis, stát Missori (1918). Kredit: St. Louis Post Dispatch/Wikimedia Commons.

Pandemický stealth koronavirus otřásl světem. A nejspíš s tím ještě úplně neskončil. Ztráty na životech a škody jsou značné. Až bude konec, tak si můžeme být prakticky jistí, že to nebylo naposledy. Pandemie prostě jsou součástí života našeho druhu na téhle planetě. Tudíž každého zajímá, kdy se něco podobně hrozného může opakovat.

Marco Marani. Kredit: UNIPD.
Marco Marani. Kredit: UNIPD.

 

Nelehkého úkolu odhadnout intenzitu a frekvenci velkých pandemií se chopil mezinárodní tým odborníků v čele s Marcem Maranim z italské Università degli Studi di Padova (UNIPD). Nejprve s pomocí pokročilých statistických metod analyzovali historii minulých pandemií a jejich intenzitu. Poté odvodili, s jakou pravděpodobností se objeví další pandemie srovnatelná s covidem-19. Použili k tomu modelování s Paretovým rozdělením, které je založeno na spojitém rozdělení pravděpodobností na nekonečném intervalu.

 

Jak uvádí člen badatelského týmu William Pan z americké Duke University, oproti mnohým očekáváním zjistili, že nová masivní pandemie, jako je covid-19 nebo třeba „španělská“ chřipka, se může objevit s relativně velkou pravděpodobností. Jinak řečeno, nejsou tak vzácné, jak si řada lidí myslí.

 

Paretovo rozdělení (modrá čára) dobře vystihuje např. rozdělení počtu obyvatel německých měst (žlutý histogram). Kredit: Accountalive / Wikimedia Commons.
Paretovo rozdělení (modrá čára) dobře vystihuje např. rozdělení počtu obyvatel německých měst (žlutý histogram). Kredit: Accountalive / Wikimedia Commons.

Z jejich výsledků vyplývá, že pandemie typu covid-19 se jednotlivých letech může objevit s pravděpodobností cca 2 procenta. Ta pravděpodobnost se navíc nabaluje, takže člověk, který se narodil v roce 2000, měl dodneška šanci zažít velkou pandemii s pravděpodobností 38 procent. A jak víme, bohužel mu to vyšlo. Podle autorů studie je víceméně jasné, že další pandemie je jen otázkou času. Je na nás, abychom se na to v rámci možností připravili.

 

Marani s kolegy zpracovali historické záznamy o pandemiích od roku 1600. Zahrnuli celkem 476 zdokumentovaných pandemií, přičemž zhruba u poloviny z nich přibližně známe počet obětí. Z analýz byly vyloučeny infekce, které jsou v současnosti aktivní, např. covid-19, HIV nebo malárie.

 

Badatelé zjistili, že velké pandemie se vyskytují s relativně velkou pravděpodobností. Dosavadní analýzy tento fakt nezachytily, podle autorů studie především kvůli krátkému časovému úseku s použitelnými záznamy o pandemiích a méně vhodným statistickým metodám. Zmíněná nemalá pravděpodobnost bude navíc do budoucna narůstat, protože kvůli změnám v prostředí a narůstajícím lidským populacím se častěji objevují případy zoonotických přenosů infekcí mezi zvířecími hostiteli a lidmi.

 

Podle Pana se jasně ukazuje význam včasných zásahů proti novým infekcím, které jsou těsně spojené s kvalitním monitorováním infekcí u zvířat i mezi lidmi, jak na lokální, tak i na globální úrovni. Studie Maraniho týmu je dalším z řady varování, že se už teď musíme připravovat na budoucí pandemii. Snad dopadneme lépe než s covidem-19.

 

Literatura

Science Alert 24. 8. 2021.

PNAS 118: e2105482118.

Datum: 25.08.2021
Tisk článku

Související články:

Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)
Nová pandemie by podle expertů mohla pobít desítky milionů lidí     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)
Rychlost pandemií: Šíření moru v Londýně v průběhu staletí zrychlovalo     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2020)
Východní Asii zasáhla před 25 tisíci let pandemie dávného koronaviru     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2021)



Diskuze:

V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Lenka Svobodová,2021-08-27 01:35:16

Možná už tuto sezónu přijde mnohem strašnější viróza. Lidi už jsou vycvičení, libujou si v náhubcích, tak bych se nedivila, kdyby média vymyslela smrtelnou nemoc. Ale opravdu smrtelnou. Na covid umřelo 30.000 lidí a bylo toho dosaženo odmítáním pacientů s covidem. Ti potom v odloučení umírali na zápal plic a plicní embolii.

Na antikovidové lince jsem se dozvěděla, že i v současnosti se to dělá s covidovými pacienty stejně. Dokud se nepodrobí testu, odmítnou je léčit. Jakmile by byl pozitivní, tak ho zavřou do karantény. Léky mu pokládají za dveře, protože se ho štítí. A když se tomu člověku přitíží, tak dlouho váhá, jestli má k sobě vpustit doktora v protichemickém skafandru. Spousta těch lidí se zanedbanou léčbou se rychle zhorší a s poškozenými plícemi jim není pomoci.

Když to lékařům a ministrovi beztrestně prochází, tak v příští sezóně přitvrdí. Mohlo by to vypadat takto: Když přijde chorý do nemocnice, půlka už nevyjde. Uvedou je do umělého spánku. Zaktivizují ničivé komponenty usazené z vakcíny a človek se již neprobudí.

Jak řekl Bill Gates, planetu máme přetíženou lidmi. Když stejný počet lidí před 100 lety vyhazoval jen popel, nic se nedělo. Jenže produkce odpadu exponencielně stoupá. Kdyby se počet lidí snižoval metodou 1 dítě a dost, tak by za 20 až 30 let odpad otrávil celou planetu. Zatím zkoušejí, co se dá. Ale bude se muset s tím odlidňováním pospíšit. Jiné cesty (než vakcinace) není.

Odpovědět


Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

D. Hruška,2021-08-27 08:08:15

"Kdyby se počet lidí snižoval metodou 1 dítě a dost, tak by za 20 až 30 let odpad otrávil celou planetu."
Co to je za myšlenku?? :-)

Odpovědět


Re: Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Lenka Svobodová,2021-08-27 12:38:57

Musíte umět počítat. Kdyby se na celém světě zavedla politika jednoho dítěte, tak za 20 let neubyde polovina lidí. Myslíte že ubyde čtvrtina lidí, když děti tvoří čtvrtinu populace. Omyl. Při životě zůstane polovina dětí. Ale populace se nesníží ani o osminu, protože průměrný počet ubylých dětí je 1/2. Děti, které se narodily se sourozencem stále ještě rostou.
Závěr. Za 20 let by ubyla 1/16 lidí, tedy 6%. A to je v poměru k růstu hmotnosti odpadu zanedbatelné.

Zatím covidová mafie zkoušela ožrebračování lidí, čímž se mírně snížila tvorba odpadu. Jenže to je konečné číslo a jesli vládci světa nic dalšího nepodniknou, zase poroste. A jedy se kumulují, nerozpadávají se.

Odpovědět


Re: Re: Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

D. Hruška,2021-08-27 13:42:43

Dobře, už částečně chápu, co jste tím chtěla říct. :-))
A jak se liší otrávená planeta od neotrávené? Dá se nějak stanovit hranice, kdy už se planeta otrávila? Je už teď aspoň přiotrávená? Podle toho, jak dramaticky líčite problém s odpady, bych čekal, že když půjdu za město, budu se tam prodírat hromadami odpadků. A ejhle, ona tam je čistá příroda... Asi žiji na jiné planetě.

Odpovědět


Re: Re: Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Vojtěch Kocián,2021-08-27 14:04:46

Tak jste jen řekla, že přes snížení porodnosti nevede cesta ke snížení produkce odpadů. Dejme tomu, že souhlasím bez námitek. Pak je tedy třeba hledat jiné cesty k omezení znečištění. Ideální je asi začít od sebe. Vyprodukujete víc než 20 kg směsného komunálního odpadu a 50 kg vytříděných plastů na osobu ročně? Pokud ano, máte rezervu a můžete s tím něco dělat. Bohužel jak vidíme, přes politická rozhodnutí je cesta komplikovaná, protože většinou nejsou domyšlené následky. Zakážou plastové nákupní tašky a pak prodávají na hmotnost několikanásobek papírových, protože ty méně vydrží. Omezí množství plastů v pytlících na pečivo tím, že je udělají kompozitní, ale tak to nejde vytřídit ani jako papír ani jako plast ani jako bioodpad.

Jinak odpady včetně různých jedů se samozřejmě rozpadají. Některé rychleji jiné pomaleji. A ty, co se nerozpadají (prakticky jen těžké kovy) nakonec skončí pod vrstvami usazenin na mořském dně, kde už problémy způsobovat nebudou. Při konstatní produkci odpadů by se tedy jejich koncentrace v přírodě měla ustálit na určité hodnotě. Otázkou je, jak bude vysoká a jak ovlivní životní prostředí.

Odpovědět


Re: Re: Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Eva M,2021-08-27 15:46:29

no, dejme tomu, že byste měla pravdu a za epidemiol. událostmi byl záměr.

ovšem epidemiologické události se jaksi neděly především tam, kde jsou velké populační přírůstky - tož ten "evel plan" by musel být jiný...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Eva M,2021-08-27 15:49:06

"evil plan"

Odpovědět


Re: V budoucnu přjde smrtelnější varianta.

Štefan Židek,2021-08-30 06:07:14

Nie je znižovanie populácie prostredníctvom vakcíny komplikované?
Myslím, že by sa dalo vymyslieť množstvo jednoduchších a efektívnejších spôsobov.

Odpovědět

Španělská chřipka vs covid-19

Petr A,2021-08-26 22:28:13

Španělská chřipka by současnou křehkou a těžkopádnou společnost pravděpodobně zlomila. Stavět ji vedle covid-19 je trošku necitlivé.

Odpovědět

No

J P,2021-08-26 16:41:31

Pre mna je tato doba hlavne pandemiou blbosti. Nikdy v historii nepokleslo IQ ludskej populacie tak rychlo za tak kratky cas, ako za posledne zhruba 2 roky. Ked si to zoberieme od beznej populacie, ktora podla FB uz aj dycha, cez politikov, ktori su este hlupejsi, ako predtym az po tkz. odbornikov. Ktori s oblubou hovoria presne opak toho co sa ucili este v 1. rocnikoch VS, resp. co maju cele roky overene a co je uznavane nimi v odbornych kruhoch. Este horsie je, ze hovoria podla toho ako sa im to v danej chvili hodi. Potom si staci precitat ich vyjadrenia par mesiacov dozadu a nemozete sa divit nedovere vacsiny dychajucej podla FB, ked si odbornici kakaju do vlastnych ust a 1 cast hovori nieco a 2. ine.

Odpovědět

Pro p. Fejta - kdyby se zastavil

Eva M,2021-08-26 16:09:06

Vážený pane Fejte,

mám prosbu/podnět - nemohlo by prosím Vaše sdružení převzít článek "Selhala v Manaus kolektivní imunita nebo selhali odborníci?", případně jiné články z webů, které podmiňují zobrazení přijmutím souborů cookies s odstrašujícími vlastnostmi (tam, kde lze)?

Echo24 to fakt přehání :) - vydávat zahnojení cizího počítače atd. za svůj "oprávněný zájem" je velice podivný nešvar...

Díky v každém případě...

Odpovědět


Re: Pro p. Fejta - kdyby se zastavil

Jan Novák9,2021-08-26 23:36:57

Použijte Firefox a nainstalujte si nějaký cookie organizer který vám promaže cookies po stanoveném čase třeba 10 minut od přijetí cookie nebo po zavření záložky.

Odpovědět

Devastující byla vládní opatření.

Jiří Kolumberský,2021-08-26 14:52:50

Pandemie nebezpečné choroby vypadá úplně jinak. Bezpříznaková viróza mezi takové případy rozhodně nepatří.

Odpovědět


Re: Devastující byla vládní opatření.

Viktor Šedivý,2021-08-26 15:59:07

No, úplně za rýmičku bych to nevydával, ale přívlastek "velká devastující" si opravdu aktuální epidemie nezaslouží.
Poslední roky vyvolaly v mnoha lidech falešný pocit bezpečí a neohrozitelnosti a fakt, že si s něčím neví medicína rady, je strašným způsobem zaskočil. Myslím si ale, že kdyby tu proběhla podobná epidemie před sto padesáti lety, nezaznamenala by nijak výjimečný ohlas.

Takže ano, průšvih to je, nechme si ale nějaké termíny jakými označíme bubonický mor v minulosti a jak označíme ebolu, až se jednoho dne v budoucnosti "naučí" šířit vzduchem.

Odpovědět

Já jsem strach neměla

Lenka Svobodová,2021-08-26 00:49:50

Už jak Lukašenko vystroupil v únoru 2020 v továrně na stavební materiál, bylo mi jasné, že se není čeho bát. Je to jen informační válka, která má zničit ekonomiku.

Odpovědět

Měřítko sněhových vloček

Viktor Šedivý,2021-08-25 19:59:45

Čínská chřipka je "velká devastující pandemie"?
To, co zdevastovalo ekonomiku, byl strach a panická reakce, ne nemoc.

Odpovědět


Re: Měřítko sněhových vloček

Eva M,2021-08-26 08:23:17

ale no tak, existují perspektivy, z nichž to, čemu zde říkáte devastace, se jeví jako výhoda; z Vaší perspektivy se pak lépe získává úvěr pro ekonomiku, která není zatížena osobami ve věku důchodovém... takže "vše je tak, jak má být" - ne? ... když uř tedy jste schopen dohlédnout i do virologických konců :))

Odpovědět


Re: Měřítko sněhových vloček

Richard Vacek,2021-08-26 12:27:39

Najdete málo lidí, kteří by chodili do práce, kde jim hrozí nákaza a následně samoléčení na čerstvém vzduchu před přeplněnou nemocnicí.
Najdete málo lékařů, kteří by se bez ochranných prostředků rozhodli léčit pacienty.
Najdete málo učitelů (často z rizikové skupiny), kteří by se vydali mezi žáky.
Prostě je to v lidské přirozenosti, že se chovají jinak než zvířata a díky svému rozumu vědí, jak si život chránit.

Odpovědět


Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-26 13:45:26

Pokud by se umíralo hromadně, asi byste měl pravdu. Pokud se však bavíme o covidu a podobných onemocnění, tak asi není potřeba o pravdě diskutovat, stačí se rozhlédnout a vzpomenout si, jaká podpora opatření zde byla. Opatření většina lidí dodržovala jen z donucení, obrovské množství lidí covid zapíralo a chodilo do práce i společnosti navzdory tomu, že byli pozitivní nebo měli jasné příznaky a věděli, že mají covid, proti opatření a vlastně i proti covidu jako závažné nemoci mluvila i řada politiků, lékařů, známých osobností... Nechci se přít, zda je to správně, nebo, vůbec teď nehodnotím přístup ke covidu, tak ho, prosím, nekritizujte, ale soustřeďme se na podstatu - pokud by někde vláda nenařídila opatření, jak myslíte, že by se veřejnost chovala? Máte teď za sebou dva roky s covidem. Pokud by vláda nezasáhla a nenařídila opatření, jak myslíte, že by se lidé zachovali? Opravdu si myslíte, že by lidé přestali chodit do práce/společnosti/hospody a dali přednost ochraně svého zdraví individuálně zvolenou karanténou?

Odpovědět


Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

D. Hruška,2021-08-26 14:34:26

Dobrý den. To, že většina lidí dodržovala opatření jen z donucení, možná posuzujete podle svojí sociální bubliny. V mojí sociální bublině bych řekl, že cca 50% dodržovalo opatření celkem důsledně. Těch zbylých 50%, kteří to dodržovali z donucení, stále mělo méně rizikových kontaktů, než kdyby žádná opatření nebyla.

Dále je potřeba znova připomenout, že prvotním cílem opatření bylo zabránit kolapsu nemocnic, až druhotným cílem byla záchrana jednotlivců. Při kolapsu zdravotnictví by počet mrtvých násobně stoupnul a umírali by i necovidoví pacienti. To se často ignoruje.

Je ale bez diskuze, že obsah i forma opatření, byly často hodně nešťastné, někdy až kontraproduktivní. Opatření měl vytvářet tým epidemiologů, sociologů, ekonomů a v neposlední řadě marketérů. Místo toho se z covidu stalo čistě politické téma a opatření se zpřísňovala/uvolňovala podle politických potřeb.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-26 15:00:00

Chápu, co tím chcete říci. Jako problém bych ale viděl, že těch 50 procent na ochranu populace nestačí. Za covidu ochranu z donucení ochranu aplikovalo větší množství lidí, než by to udělalo dobrovolně, a stejně byl výsledek takový, jaký byl. Co se týká mé sociální skupiny, tak je mi 50, podnikatel, manželka, oba VŠ, 3 náctileté děti chodící do školy (víceletá gymnázia) a zároveň na brigády. Cestujeme, bydliště Praha. Myslím, že vzorek je to dostatečný, děti přišly a když vyprávěly, jak je to s covidem ve škole a v práci... manželka to samé... Protože se děti věnují vrcholovému sportu, jezdili jsme i po ČR a byli v kontaktu s dalšími náctiletými a rodiči, obvykle střední třída a podnikatelé, včetně třeba managementu jednoho zdravotnického řetězce. Nikde se nejednalo o boj s covidem, nikdo neřešil covid, ale hlavním cílem bylo nenechat se vytrasovat, testovat a nepadnout do rukou hygieně. A nebyla to výjimka, pokud se dobře pamatuji, článků o tom, jak ve firmách zakazují zaměstnancům se nechat testovat nebo hlásit kontakty bylo nemálo, stejně tak musela vláda přijít s programem finančních kompenzací, aby se covid nemocní nevyhýbali karanténě a nepřicházeli o peníze. Ani nevím, zda to nakonec bylo schváleno, ale to, že lidé chodí s covidem do práce, protože si nemohou dovolit zůstat na nízké nemocenské, se probíralo i na vládní úrovni. A cestování - syn jezdil běžně na akce Itálie, Švýcarsko, Slovinsko, manželka byla v Itálii, dcera je zrovna v Chorvatsku. Já osobně jsem nebyl testován nikdy. Ale musel jsem párkrát do Německa a pamatuji se, že jsem měl strach z opatření, hranice zavřené... připravil jsem si podklady pro kontrolu, hledal trasy, abych se vešel do časových limitů... A výsledek? Celý vyplašený jsem jel do Hammu a pořád čekal na ty kontroly. Do Hammu a zpět jsem neviděl ani jednoho policistu, hranice jsem poznal jen podle změny cedulí... Nikde nic. Dovolím si tvrdit, že TV i noviny byly plné všeho možného, ale v reále byla situace úplně jiná, kdyby covidu nebyla média tak plná a pořád se nestrašilo, život by šel dál bez zásadních problémů.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Jan Novák9,2021-08-26 15:24:51

Podnikatel, vrcholový sport, časté cestování - vaše sociální skupina je spojená s vysokou mírou rizika a dá se říci že na riziko nejste senzitivní a podceňujete jej. Tady ovšem nejde o ztrátu peněz kterých máte i tak přebytek nebo postavení. Tady hazardujete se životem (nic vyjímečného ve sportu).

Jak se vám líbilo když jsme byli "best in covid"?
Kdy pod vaším tlakem vláda uvolnila na vánoce a pak se epidemie rozjela?
Kdyby opatření nebyla vůbec, situace by byla mnohem horší. Pak vám podobní křičeli "Co dělá vláda? Jak je to možné?"

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-26 15:45:54

Promiňte, ale to se netýká debaty, nepatří to sem a nebudu na to reagovat. Můj příspěvek měl za úkol se vyjádřit k tvrzení, že v případě ohrožení by vyhrál pud sebezáchovy a že lidé se chovají jinak, než zvířata. Nebudu tedy hodnotit, která strana měla pravdu, jen jsem popsal chování, které zde bylo a je. Stále tu jsou nařízení a včera ve velkém pražském OC půlka lidí roušky neměla, v obchodě mne prodavačka ujistila, že roušku mít nemusím, personál včetně ochranky má pokyn se nepouštět do konfliktů se zákazníky a ani je neupozorňovat. A sama měla roušku na bradě. Nedodržuje to ani vláda, která nařízení vydává, nedodržuje to nikdo, pokud není nucen, viděl jste záběry z MFF Karlovy Vary? To se nejedná o nějaké chudáky bez rozumu a s omezeným rozhledem. Opět nehodnotím, zda je to dobře, nebo špatně. Jen popisuji, co vidím, a ptám se, jak to jde dohromady s úvahou pana Vacka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

D. Hruška,2021-08-26 16:00:30

Jak říkám, opatření byla nešťastná. A například tu kompenzaci za karanténu mohli zavést hned na začátku, ve výsledku by se tím ušetřilo. I ta nešťastná opatření ale dynamiku epidemie zpomalila. Můžeme diskutovat o tom, jestli vzniklé škody na ekonomice, na žácích a studentech za to stály, ale částečné výsledky ta opatření přinesla.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-26 16:12:38

To je v pořádku, souhlasím. Stále se to ale netýká příspěvku pana Vacka :-) Je možné, že pokud by začali ve velkém umírat děti a mladí lidé v produktivním věku, že by opravdu nějaký pud sebezáchovy zafungoval. Ovšem u případu jako Covid... všichni sledujeme zprávy, chodíme venku a víme, co se opravdu děje. Pan Vacek uvádí, že lidé nejsou zvířata. Já jsem však přesvědčen, že pokud by se objevila nějaká nemoc způsobující smrt jen určité části populace, zatímco u druhé části populace by probíhala mírně nebo bezpříznakově, a pokud by lidem nebyla opatření nařízena a nebyla by vymáhána, že by společnost dospěla k tomu, že ta část populace, která nebude mít přirozenou obranyschopnost, by vymřela.

Odpovědět


Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Richard Vacek,2021-08-26 16:37:09

Nepatřím do rizikové skupiny. Přesto jsme ve firmě i bez státního příkazu zrušili porady a přešli na homeoffice v možných případech. Minimalizovali jsme příchod cizích lidí na pracoviště, odložili (zrušili) jsme komerční akce, kde jsme poskytovali školení externím lidem. Na recepci už od začátku máme dezinfekční sprej na ruce, vzorky přijímané od zákazníků, byly první rok dezinfikovány ozónem. Zaměstnancům jsme důrazně doporučili, aby nepoužívali veřejnou dopravu, při návratu z rizikových oblastí museli nějakou dobu zůstat doma.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-26 20:15:37

Tak jde to, neříkám, že ne. Ale tento přístup rozhodně nebudou mít všichni a také není pro většinu pracovních místa aplikovatelný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Milan Nespěšný,2021-08-27 11:01:11

Vážený pane.
Tento postup jde snad aplikovat v „moloch-firmě“ na výrobu dobře placených virtuálních nabídek pro organizaci setkávání mimozemšťanů, ale ne při výrobě rohlíků nebo opravách strojů. Snad to uznáte. Moc s tím však nepočítám, virtualita je mocná jen do začátku prvního blackoutu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

D. Hruška,2021-08-27 11:18:03

Zrovna výroba má nadprůměrný social-distancing už ze svojí podstaty ;-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Měřítko sněhových vloček

Aleš Aleš,2021-08-27 11:23:14

Zejména když se dělníci převlékají, jsou na obědě v podnikové kantýně, jedou hromadně mhd a svozy do práce a z práce a nebo když se pak sejdou na ubytovně, kde mají společnou kuchyň nebo sociálky :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz