Americké jaderné hlavice W88 prodělávají transplantaci mozku  
Termojaderné hlavice W88 pro rakety Trident II odpalované z ponorek slouží od roku 1989. Už byly doopravdy zralé na pořádnou modernizaci. Kromě jiného dostanou nový „mozek“, vylepšenou verzi systému Arming, Fuzing, and Firing (AF&F) Alteration 370. Hlavice s novým mozkem čekají důkladné testy.
Test odolnosti hlavice W88 Alt 370 při pádu. Kredit: Sandia National Laboratories.
Test odolnosti hlavice W88 Alt 370 při pádu. Kredit: Sandia National Laboratories.

Americké termojaderné hlavice W88 představují klíčovou součást jaderného arzenálu USA. Mají sílu 475 kilotun TNT a jsou určeny pro jaderné střely u UGM-133 Trident II, z nichž každá může nést 8 těchto hlavic. Bylo jich vyrobeno zhruba 400. Hlavice mají tvar kužele o délce 1,75 metru a váží 360 kilogramů. Byly vyvíjeny během sedmdesátých let a do služby v armádě vstoupily v roce 1989. Stále náležejí k nejmodernějším jaderným zbraním, jaké USA mají. Přesto už nutně potřebují modernizaci.

 

Na jaderných hlavicích je možné modernizovat řadu věcí. Často jde o náhradu materiálu, který časem stárne, jako jsou jaderné prvky, výbušniny potřebné pro implozi detonátoru pro štěpnou reakci nebo polymerová pěna, obsahující izotopy vodíku, co jsou palivem pro hlavní, tedy termojadernou explozi.

Termojaderná hlavice W88. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.
Termojaderná hlavice W88. Kredit: Dan Stober & Ian Hoffman / Wikimedia Commons.

 

Klíčovým ovládacím systémem hlavice W88 je systém Arming, Fuzing, and Firing (AF&F). Dolores Sanchez z laboratoří Sandia National Laboratories, která je ve vedení projektu modernizace této komponenty, mluví o AF&F jako o mozku hlavice. Právě systém AF&F je tím, co odlišuje jadernou zbraň od hromady radioaktivního kovu.

 

Systém AF&F přijímá a potvrzuje povel od prezidenta Spojených států. Následně nastaví mechanismus hlavice tak, aby mohla explodovat. Hlavice ale zůstává inertní, až do chvíle, kdy je raketa s touto hlavicí odpálena. Mozek AF&F potvrdí start rakety a analyzuje parametry letu, aby zařídil, že hlavice nebude plně odjištěna k explozi, dokud se nedostane do bezpečné vzdálenosti od ponorky a na kurzu směrem k cíli.

 

Logo. Kredit: Sandia National Laboratories.
Logo. Kredit: Sandia National Laboratories.

V laboratořích Sandia nedávno vyrobili první „transplantát mozku“ pro hlavice W88, který nese označení W88 Alteration 370. Kromě transplantace mozku dochází i k vylepšení radaru hlavic, jejich komunikačního vybavení, naváděcího systému a dalších komponent. Součástí tohoto upgradu jsou i zcela invertní verze hlavice, které projdou celou řadou testů, včetně letu, nárazu, vibrací, pádu, extrémních teplot a masivních elektrických impulzů.

 

Literatura

New Atlas 16. 8. 2021.

Datum: 28.08.2021
Tisk článku

Související články:

Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím     Autor: Stanislav Mihulka (02.12.2016)
Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)
Jak spolehlivě ověřit jaderné odzbrojení?     Autor: Stanislav Mihulka (01.10.2019)



Diskuze:

Tempo Rary,2021-08-29 18:20:27

Zaujimava mi prisla kniha autora - Eric Schlosser:
Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety
a to mozno najma v castiach, kde sa nezaoberal priamo incidentom "Damascus" (vybuch paliva ICBM Titan II, na ktorom bola 9 MT hlavica W-53), ale informaciami okolo celej problematiky jadrovych zbrani (nie, ze by Damascus incident nestal za pozornost).
Neskor vznikol aj TV dokument, no ten riesi predovsetkym dany incident a nedosahuje bohuzial informacnu hodnotu knihy a ani sa o to nepokusa, co sa vsak da pochopit vzhladom na format dokumentu.

Odpovědět

Výpočtový výkon PC...

Daniel Slovák,2021-08-29 11:47:54

Priatelia, ďakujem za poučenie o výpočtovom výkone vtedajších superpočítačov vs dnešné PC
.Moja posledná otázka teda znie čo bráni Iránu aby si H bombu odsimuloval ? Embargo na smartphony a komerčné PC zavedené nie je...v čom je problém ? Nevedia programovať ? H-bomba je technológia 50. rokov. Zvládli to aj Rusi a to vtedy žili v zemljamkách a jedli hlinu

Odpovědět


Re: Výpočtový výkon PC...

D. Hruška,2021-08-29 12:28:08

Musel bych zapátrat, kdy přesně k tomu došlo, ale rozhodně ještě dávno v éře studené války. USA udělaly experiment k ověření, jak velká je technologická bariera pro vytvoření jaderné bomby. Sestavili malý tým složený z náhodně vybraných studentů fyzikálních oborů a dali jim za úkol, aby s využitím veřejně přístupných informací navrhli funkční jadernou bombu. Týmu se to podařilo a odborníci zhodnotili, že by navržená zbraň měla sílu v řádu desítek kilotun TNT.

Největší překážky k sestavení jaderné bomby už téměř od začátku jaderného věku nejsou teoretické, nýbrž technické. Pro účinnou jadernou zbraň potřebujete v první řadě dostatečné množství kvalitního štěpného materiálu - buď vysoce obohacený uran nebo zbraňové plutonium. Obohacování uranu i výroba zbraňového plutonia vyžadují rozsáhlá specializovaná zařízení s odborným personálem. Obohacování uranu se proto věnuje jen pár států na světě. A zbraňové plutonium teď pravděpodobně nevyrábí žádný stát. U toho plutonia je potřeba zmínit, že skutečně nelze použít jakékoliv Pu. Potřebujete vysokou koncentraci izotopu Pu239. Plutonium vzniká i v komerčních jaderných reaktorech, ale jde o směs různých izotopů, která je pro výrobu účinné jaderné zbraně prakticky nepoužitelná. A izotopy od sebe oddělíte zase jedině obohacováním.

Když pak budete terorista nebo diktátor a podaří se vám na černém trhu získat kvalitní štěpný materiál, pořád nemáte vyhráno. Pokud se rozhodnete pro implozní design, potřebujete superrychlé rozbušky pro vytvoření dokonale symetrické imploze. S běžnými pyrotechnickými rozbuškami byste akorát rozmetal pomocí konvenčních výbušnin do vzduchu drahý štěpný materiál. A na gun-type design zase potřebujete tak kvalitní štěpný materiál, že byste ho možná vůbec nesehnal.

Vyrobit jadernou bombu lze. Kimovi se to povedlo i při nízké úrovni severokorejského hospodářství. Už otestoval dokonce i vodíkovou bombu. Ale třeba takový Irán vždy skončí u toho, že mu Izraelci vybombardují zařízení na obohacování uranu a může začínat od nuly :-)

Odpovědět


Re: Re: Výpočtový výkon PC...

Daniel Slovák,2021-08-29 13:54:51

Ja Iránsky A-program trochu sledujem....kedy Izrael vybombardoval Iránsku jadrovú infraštruktúru ? Pokiaľ viem, bombardovali Osirak a jeden Sýrsky objekt.. ale podľa toho čo viem, Irán má svoje obohacovacie kapacity ukryté hlboko pod horami...USA dokonca navrhli bombu špeciálne určenú pre Irán....GBU 57...prerazí 70 metrov skaly...avšak pred rokmi éterom prebehli informácie že Iránsky jadrový program sa dá kompletne zničiť pri jednej akcii iba prieraznými "ordnance penetrator" atómovými bombami o sile aspoň 5 kT. To sú závery CIA.

Odpovědět


Re: Re: Výpočtový výkon PC...

Josef Hrncirik,2021-09-01 09:29:42

Není lepší ušetřit n-1 superrychlých rozbušek propojením osvědčených bleskovic Startline 100 ze Semtína?

Odpovědět


Re: Re: Re: Výpočtový výkon PC...

Bohumil S.,2021-09-01 11:57:53

Zlotřilý režim by si rozbušky s explodujícím zlatým drátkem a odpalovací zařízení vyvinul sám. A terorista vlastnící roli bleskovice by zase nedokázal odolat možnosti namotat si ji celou kolem těla a hrdinně zemřít v metru. Je to jistější cesta jak stanout před Alláhem než doufat v naprosto konstantní rychlost bleskovice a pak být souzen za odpálení špinavé bomby.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Výpočtový výkon PC...

Josef Hrncirik,2021-09-01 18:36:38

podle ministerstva energetiky je mnohem lepší zvýšit dimenzi o 1 a použít explodující kovovou fólii

Odpovědět

Daniel Slovák,2021-08-28 12:05:43

Dobrý deň. Máma laickú otázku. Čítal som mnoho o histórií termonukleárnych zbraní v USA a Zssr a mnoho sa napísalo o zložitých výpočtoch simulácie jednotlivých reakcií H-bomby. Vtedy sa to robilo na dobových superpočítačoch. No a moja otázka znie či by to šlo simulovať na dnešných komerčne dostupných PC alebo smart phone-och.

Odpovědět


Re:

D. Hruška,2021-08-28 12:30:30

Proč by to nemělo jít? Nejdůležitější práci dělá člověk, který musí vymyslet, jak vlastně takovou simulaci naprogramovat. Výpočetní výkon tehdejších superpočítačů je z dnešního hlediska směšný. Appku si na to ale do androidu nejspíš nestáhnete :-))

Odpovědět


Re:

Peter Somatz,2021-08-28 14:37:17

Len tak z rychleho googlenia by som tipol, ze spociatku bola uloha (super)pocitacov zanedbatelna a hlavne veci sa ratali rucne. Manhattan project bezal 1942–1946, Teller–Ulamov dizajn pre prvu vodikovu bombu bol v marci 1951 a prvy superpocitac by mal byt CDC 6600 z roku 1964 (3 Mflops). Cray-1 (1975, 80 Mflops), Cray-2 (1990, 1.9 Gflops), bezny mobil Samsung Galaxy A51 (2019, 86 GFLOPS), superpocitac Fugaku (2020, 442 PFlops)

Takze superpocitace asi pouzivaju na vyspelejsie generacie bomb. Napr. tretia generacia mala byt smerovana - nevybuchne vsesmerovo (ako gula) ale nasmeruje vybuch k prilietajucim hlaviciam, cim ich znici.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapon_design

Odpovědět


Re: Re:

D. Hruška,2021-08-28 15:41:59

Zajímavé srovnání těch výpočetních výkonů.

Že by se někdy reálně pracovalo na směrových jaderných zbraních, netuším. Ale zrovna ta W88 je jedna z nejpokročilejších a výpočetně složitějších hlavic. U běžných MIRV (návratový modul balistické rakety) má primární (štěpný) stupeň kulový tvar kvůli čemuž musí být uložen ve spodní části kuželu MIRV - do užší části nahoru by se nevešel. Sekundární (fúzní) stupeň se u běžných MIRV nachází ve horní, užší části kuželu, což rozměr druhého stupně limiltuje. Primární stupeň W88 má vejčitý tvar, díky čemuž se vejde do užší, vrchní části kuželu. Sekundární stupeň se nachází v širší části kuželu a může tak být větší. W88 je díky tomu výkonnější. Vypočítat vejčitý tvar primárního stupně ale bylo podstatně složitější.

Takhle z popisu se to nejspíš obtížně chápe, lepší je vidět schéma:
https://en.wikipedia.org/wiki/W87 (příklad "běžné" hlavice)
https://en.wikipedia.org/wiki/W88 (vejčitý tvar primárního stupně)

Schéma vypadá vždy jednoduše, ale ve skutečnosti oba dva stupně obsahují větší množství drobných technických vychytávek. Ty je relativně složité spočítat i v kulovém provededení, natož při asymetrickém, vejčitém tvaru.

Odpovědět


Re: Re:

Miyuki Pateru,2021-08-28 22:20:48

Ten růst výpočetního výkonu je neuvěřitelnej
2000 IBM ASCI White 7.226 TFLOPS
As of 2020, a single Nvidia RTX 2080 Ti graphics card can deliver comparable performance, at 14 TFLOPS per card.

Za né tak dlouhou dobu se největší superpočítač vejde na malou kartu do PC

Odpovědět


Re: Re: Re:

Václav Dvořák,2021-08-28 23:42:39

V oblasti počítačů je -20 let dávnověk, neřkuli pravěk. Čas tam běží úplně jinak než v běžné realitě...

Odpovědět

Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-28 11:31:27

V článku uvádíte: "...jsou palivem pro hlavní, tedy termojadernou explozi."

To je dost zavádějící tvrzení. Většina energie W88 nepochází z fúze, nýbrž ze štěpení U235 a U238 neutrony vzniklými při fúzní reakci. Jedná se o typickou "špinavou" termojadernou hlavici s velkým množstvím radioaktivních štěpných produktů. V balistických raketách se snad ani jiné než "špinavé" provedení nepoužívá, protože umožňuje dosáhnout několikrát větší energie při srovnatelné hmotnosti a rozměru.

Odpovědět


Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Peter Somatz,2021-08-28 15:12:06

A prave kvoli tej "spinavosti" su jadrove zbrane (nastastie) uz nepouzitelne. A nemuseli byt pouzite ani v Hirosime a Nagasaki. Americania zvazovali pouzitie tejto kurioznej, nejadrovej zbrane:

https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/batbomb-netopyri-bomby-zvirata-ve-valce.A210826_132330_vojenstvi_erp

Odpovědět


Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-28 15:56:35

No podle některých názorů nepřiměly Japonce ke kapitulaci jaderné bomby, nýbrž hrozba invaze Sovjetského svazu. Japonci se raději vzdali Američanům, než aby je obsadili Sověti. To ale nic nemění na tom, že prvotní příčinou svržení jaderných bomb bylo započetí války ze strany Japonska. Ve válce se bohužel krutosti dějí. Bombardování německých měst ke konci války bylo podobně devastující, jen mnohem pracnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-28 19:14:36

Otázkou je podle čích "názorů" a čím jsou tyto "názory" podložené. Vzhledem k tomu, že rudá armáda nebyla sto civilizovaně zajistit ani přechod Dněpru (a tato neschopnost stála životy 400 000 vlastních vojáků), patří sovětská invaze japonské ostrovy (a tedy vyloďovací operace v nutně podobném rozsahu jakou provedli západní spojenci v Normandii) do říše fantazmagorií. RUdé armádě mohla projít invaze na pro japonce nedůležitých územích bráněných mizivým počtem jednotek, které byly navíc díky extrémně účinné americké ponorkové blokádě dlouhodobě odříznuty od jakéhokoli zásobování, tedy zbaveny nezbytných prostředků k obraně, jako Sachalin nebo Kurily (na Sachalinu se sověti prostě vylodili v přístavu, a i na tom Sachalinu byla japonská obrana prolomena až po té co byly Hirošima a Nagasaki vybombardovány). Ovšem obojživelná invaze na samotné Japonsko byla pro sovětsko nedosažitelná liga.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-28 20:43:00

Nepřu se, 2. světová válka není oblast mého zájmu. Pokud by však Sověti nebyli schopni provést vyloďovací invazi do Japonska, je potom druhá otázka, zda to Japonci věděli.

Já jsem hlavně nakloněný názorům, že Hirošima a Nagasaki nebyly rozhodující příčinou Japonské kapitulace z důvodu, že japonské velení ze začátku vůbec nevědělo a později dostatečně nechápalo, co se vlastně v Hirošimě stalo. Země byla v chaosu a ústnímu vyprávění svědků nikdo moc nevěřil. Pokud by hlavní příčinou byla obava ze sovětské invaze, dávalo by mi to smysl. Vzhledem k časové posloupnosti se dá sice předpokládat kauzalita mezi jaderným bombardováním a kapitulací, ale korelace neznamená vždy kauzalitu. Rozhodující vliv bombardování na kapitulaci mohl být po válce uměle zveličen, aby se ospravedlnily civilní oběti. Dějiny píší vždy vítězové.

Ale jak říkám, nepřu se, 2. světová válka není oblast mého zájmu. A fandění některé straně u mě také nehledejte. Věčné hádky nekritických zastánců SSSR proti nekritickým zastáncům USA mě spíše obtěžují :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-29 11:33:38

Jinými slovy sice "nevíte a není to oblast vašeho zájmu" ale přesto, zakládáte svoje názory na dojmech těch co evidentně "fandí a jsou nekritickými zastánci" russovětska. Co japonci věděli či nevěděli, co se mohli domnívat nebo ne, není argument protože jsou to pusté spekulace. Navíc i ty spekulace zní dost nelogicky. Protože pokud něco japonské velení opravdu MOHLO vědět a na vlastní oči (či na oči mnoha očitých svědků) se přesvědčit, tak to byla právě účinnost amerických jaderných bomb dopadajících přímo na japonské mateřské území i devastující účinnost amerického bombardování zápalnými bombami tamtéž, kdežto sovětské jednotky byly tisíce kilometrů daleko od vrchního japonského velení i císaře kdesi v Mandžusku. Realitou je, že sověti zahájili válečné operace AŽ 8. srpna a japonskou obranu na většině území prolomili a toto území obsadili (nepochybně se to týká minimálně území Sachalinu a Kuril) AŽ PO TÉ co Japonci přijali postupimskou deklaraci, tedy po té co se fakticky vzdali.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-29 13:05:16

Já svůj názor nezakládám, já svůj názor utvářím. Od toho také diskuse jsou. To, že zmíním nějakou variantu neznamená, že jsem o té variantě přesvědčený.

Každopádně i Vaše názory musím brát s rezervou, protože nedokážete k SSSR přistupovat bez emočního zaujetí, neutrálně. Mě zajímá faktická, nikoliv ideologická pravda. Emoční zaujetí funguje jako rušivý, zkreslující prvek.

Mě na válce s Japonskem zajímá především použití jaderných zbraní. O zbytku mám přehled malý. Ale z faktických informací o konci války, které jsem si dosud přečetl, nevyplývalo, že by jaderné bombardování prokazatelně donutilo Japonce kapitulovat. Respektive že to nebyl nejdůležitější moment, jak se to většinou prezentuje, ale jen další polínko do ohně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-29 17:38:11

A NA ZÁKLADĚ ČEHO ten svůj názor "utváříte"? Diskutovat o ničím nepodložených dojmech russovětské podržtašky můžete do aleluja, ale k faktům vás to nepřiblíží ani o píď. Jestli chcete skutečně vážně diskutovat, tak musíte předkládat fakta a argumenty nikoli irelevantní dojmy, nebo tvrdit, že jste si "něco" přečetl a přitom neuvést co konkrétně. Nad mými názory můžete hysterčit jak chcete, ale to nic nezmění na tom, že jsou podložené fakty a ty si můžete, kdykoli jakkoli ověřit. O tom, kdy se russovětsko rozhoupalo k útoku proti japonským pozicím (až po Hirošimě) a japonskou obranu prolomilo a většinu území obsadilo až PO TÉ co Japonsko přijalo kapitulaci, není sporu a není debaty. Je to holý fakt. Stejně jako je holý fakt to (na což jste byl upozorněn nejen mnou), že russovětsko nemělo ani zdaleka dost prostředků na obojživelnou operaci takového rozsahu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-29 18:17:45

Teď například svůj názor utvářím na základě Vašich informací. Zapamatuji si, co jste tvrdil a až na to téma zase někde narazím, budu porovnávat Vaše tvrzení s novými informacemi. Ale protože to pro mě není příliš zajímavé téma, tak se v tom teď určitě hlouběji hrabat nebudu. A vzhledem k Vašemu projevu si také zapamatuji, že Vaše informace můžou být zkreslené emocemi.

Pro Vaši informaci znova opakuji, že mě to téma zajímá pouze z hlediska vlivu jaderného bombardování na kapitulaci a je mi prakticky jedno, jestli hlavní příčinou byl strach ze Sovětů nebo císařova konkubína, jak píše diskutující Tomáš Háček níže.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-29 21:33:27

No ještě si musíte rozmyslet, jakou měla motivaci ta konkubína přesvědčovat císaře - rusáky, kteří se k ničemu neměli dokud nebylo fakticky vše rozhodnuto nebo hořící města všude kolem.
Mimochodem, já nic netvrdím, já uvádím fakta, která jsou zřejmá a nezpochybnitelná a vedou k evidentním závěrům. Samozřejmě některým ideologicky zatíženým jedincům se to líbit nemusí protože to narušuje pohádky v nichž žili a žijí. To se pak projevuje jejich opakovanými emocionálními výlevy. Když vás dané téma nezajímá a neznáte ho, jak tvrdíte, tak je zajímavé, že máte potřebu se k němu neustále a dokola vyjadřovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

D. Hruška,2021-08-29 22:24:55

Zkusil jsem si vyhledat diskutujícího Pavel Pavel1 v jiných diskusích na Oslu a není téměř příspěvek, ve kterém byste někoho neurážel. To jsem z toho vyšel ještě dost dobře :-))

Dnešní tah sportky:
Nekritický zastánce russovětska; russovětská podržtaška; ideologicky zatížený jedinec a dodatkové číslo: EMOČNÍ VÝLEV

:-)))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-30 15:37:04

No já vám ty vaše emoční výlevy neberu. Jen jsem čekal, že když máte po mém faktickém upozornění na nepodloženost a nesmyslnost ideologických dojmů o vlivu russovětské hrozby (s ohledem na mizivou aktivitu a mizivé obojživelné možnosti russovětska) na japonské rozhodnutí kapitulovat, nutkavou potřebu se neustále vyjadřovat k tématu, o kterém jak tvrdíte, nic nevíte, tak že si o tom něco zjistíte a budete diskutovat fakticky. Nedočkal jsem se. Evidentně po tom zařazení mezi russovětské podržtašky toužíte. Vaše volba.
Příště zkuste přihodit víc smajlíků, třeba na vás ten hysterický záchvat nebude tak patrný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

František Kroupa,2021-08-29 23:22:08

Jak byste si představoval "civilizované zajištění přechodu Dněpru"? Doporučuji seznámit se s s danou operací, hledejte heslo "Battle of the Dnieper".

Válka proti Japonsku začala 9. 8. 1945, tři měsíce po konci války v Evropě, přesně podle Jaltských dohod. Už jen samotný přesun více než miliónu vojáků a techniky a zformování bojové sestavy byl grandiózní výkon.

K sovětské invazi na hlavní japonské ostrovy: nikde jsem se nedozvěděl, zda byla skutečně plánována; řekl bych, že ne. Pokud (hypoteticky) ano, byla by zásadně obtížnější nežli ta do Evropy. Z Británie je to do Normadie asi 150 km, od sovětského pobřeží k Hokkaidu 350 km; v Británii byly k dispozici přístavy a letiště, sovětské pobřeží bylo prakticky pusté, ve Francii bylo silné podzemní hnutí, v Japonsku pochopitelně nic, atd. atd.

Co se americké ponorkové blokády, jistě byla účinná, třeba postřílení trosečníků v záchranných člunech.

Podle mne se Japonci vzdali jednoduše proto, že jejich vedení došlo, že jim nic jiného nezbývá. Po pádu Německa zůstali sami a dlouhodobě vzdorovat spojenému zbytku světa nemohli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Pavel Pavel1,2021-08-30 16:18:47

A proč jste to neudělal, když to doporučujete? Pro info, civilizovaný přechod znamená s menším počtem obětí jdoucí na vrub absolutnímu nedostatku prostředků pro překonání vodní překážky, které by byly nezbytně nutné i pro případnou invazi do Japonska. V případě civilizované verze by si pak russovětsko nemuselo pořád stěžovat na to jak obětavě bojovalo se svými nacistickými spojenci. Takto je jedna řeka (nebo lépe neschopnost a absolutní nezájem vrchního velení o životy vlastních vojáků) stála 400 000 obětí.
Samozřejmě, že jste neslyšel. Na něco takového neměli. ALe zkuste o tom především informovat předřečníka jménem hruška. Vám třeba uvěří. Ale hlavně, když už reagujete, si zkuste přečíst celé vlákno, jenž načal zmíněný hruška. Dozvíte se, že opravdu ale opradu nešlo o "grandiózní výkony" russovětska v obsazování území a střelbu na nepřítele, který se 15. sprna již vzdal, ale čistě jen o to, co japonce k té kapitulaci motivovalo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Petr Pršal,2021-08-28 20:45:12

Nemyslím si, že by Sovětský svaz byl v té době schopen provést námořní invazi na japonské ostrovy, jeho tichomořská flotila měla v té době k dispozici pouze 2 křižníky a tuším 13 torpédoborců, které by byly schopny krýt potenciální invazní flotilu, pokud vezmete v úvahu, jak kamikadze zatápěly US NAVY, která byla výrazně početnější, lépe připravená, vycvičená a technicky mnohem dále než sovětská tichomořská flotila, je myšlenka na provedení podobné operace hodně velkým sci fi. Pokud jde o porážku japonské kuantungské armády, s tím japonské velení více méně počítalo, v té době nemělo síly a prostředky na její evakuaci na japonské mateřské ostrovy.

Odpovědět


Re: Re: Re: Většina energie exploze nepochází z fúze

Tomas Hacek,2021-08-29 10:02:58

Tak ono podle nekterych nazoru primela cisare Hirohita ke kapitulaci jedna z jeho oblibenych konkubin :-)
Muzeme o tom vest spory, muzeme o tom diskutovat, ale to je tak vsechno co s tim muzeme delat :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz