Vysokorychlostní laserový internet projektu Taara spojil vzduchem dvě města  
Optické kabely jsou pro přenos internetu fajn, ale někdy je není možné použít. Společnost X ze stáje Alphabet Inc. vyvíjí bezdrátový laserový internet v rámci projektu Taara, který přenáší internet rychle a bezdrátově. V nedávném testu úspěšně spojili africké metropole Brazzaville a Kinshasu, které odděluje řeka Kongo.
Test laserového internetu projektu Taara. Kredit: X.
Test laserového internetu projektu Taara. Kredit: X.

Konglomerát Alphabet Inc., který je mateřskou společnosti Google, mimo jiné věnoval nemalé úsilí vývoji bezdrátové internetové sítě Project Loon. Byla založena na balonech ve velkých výškách, které měly přenášet internet laserovými paprsky. Po slibných testech byl projekt poměrně překvapivě ukončen letos v lednu, kvůli astronomickým nákladům.

 

Logo. Kredit: Alphabet Inc.
Logo. Kredit: Alphabet Inc.

Naděje vkládané v balony sice splaskly, ale experti Alphabetu stále sázejí na laserový internet. Jen se ze stratosféry přesunul k zemskému povrchu. Společnost X ze stáje Alphabetu, která se specializuje na převratné technologie, pracuje na projektu Taara, jehož cílem je spojovat pozemním laserovým internetem místa, která je problematické propojit internetem klasickým způsobem.

 

Projekt Taara se nedávno dočkal technologického testu, během něhož vysokorychlostní laserový internet propojil dvě africké metropole – Brazzaville, hlavní město Republiky Kongo a Kinshasu, hlavní město Demokratické republiky Kongo. Tato města vytvářejí souměstí, které má dohromady asi 12 milionů obyvatel. Jsou od sebe vzdálena necelých 5 kilometrů.

 

Instalace zařízení projektu Taara. Kredit: X.
Instalace zařízení projektu Taara. Kredit: X.

Problém je v tom, že zmíněná velkoměsta od sebe odděluje mohutná řeka Kongo. Internetové spojení mezi nimi obstarávají optické kabely, které se ovšem táhnou v délce 400 kilometrů. To značně prodražuje internetové spojení v oblasti.

 

Test laserového internetu projektu Taara trval 20 dní. Za tu dobu bylo přeneseno téměř 700 TB dat, rychlostmi až 20 Gb/s. Přenos dat laserovým paprskem přes otevřený prostor nejspíš nikdy nebude spolehlivý na tisíc procent, kvůli létajícím živočichům, dešti, mlze a dalším komplikacím různého původu. Ukázalo se ale, že takové spojení je přesto velmi spolehlivé a stabilní.

 

Použitý laserový paprsek měl tloušťku asi jako jídelní hůlka. Přesně zasáhl cíl o velikosti 5 cm ze vzdálenosti 10 kilometrů. Přijímací zařízení dokáže automaticky udržovat spojení, i když by se laserový paprsek pohyboval tam a zpět. V některých oblastech světa ani to nestačí k přijatelné spolehlivosti optické bezdrátové komunikace. Tým projekt Taara k tomu ale podotýká, že ve většině světa je možné dosáhnout alespoň 90procentní dostupnosti takové služby během roku. Jak se zdá, laserový internet by se brzy mohl stát zajímavou alternativou pro oblasti, kde mají problém s tradičním internetovým připojením.

 

Video: Google's Attempt At Global Internet | Project Titan, Project Loon, Project Taara

 

Literatura

New Atlas 16. 9. 2021.

Datum: 19.09.2021
Tisk článku

Související články:

Experimentální fotonický čip dosáhl ďábelské přenosové rychlosti 44,2 Tb/s     Autor: Stanislav Mihulka (23.05.2020)
Betatest sítě Starlink porazil většinu internetových připojení v USA     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2020)
Japonsko drtivě pokořilo rekord v rychlosti přenosu dat s 319 Tb/s     Autor: Stanislav Mihulka (18.07.2021)



Diskuze:

phased array optics

Jan Panoch,2021-09-21 18:24:34

trochu jsem kolem toho neco hledal a zda se, ze se tam pouziva fazove smerovani paprsku - podobne jako se dnes pouziva prave u vyse zminovanych posjitek v pasmu 60GHz. viz https://en.wikipedia.org/wiki/Phased-array_optics

krome toho existuje neco jako novejsi ronja - viz http://www.koruza.net - jen se zda, ze se a) vyvoj zastavil v roce 2017 a b) dosah byl jen do 150m. Ono se tomu a) neni co divit, pri cene na webu kolem $2000eur, kdyz se objevilo prave pasmo 60ghz, kde gigabitovy spoj na treba az 25km (extrem, jen v ramci contestu - viz https://community.ui.com/stories/contest) za par eur - reknem 200-600eur podle vyrobce a ted se dokonce objevil spoj AF60HD co zvladne v channel-bondingu 6gbps..

Odpovědět

Tak já fakt zírám

Marcel Janišta,2021-09-21 10:42:58

jako blázen...
To jako fakt se tohle prezentuje (nemyslím OSEL) jako úspěch? O problémech s laserem na pojítkách se dávno ví - atmosféra, prach, sníh, déšť, zvířata (ptáci) ...., rozladění díky výchylkám místa instalace - prostě jsou lepší technologie (radio 60GHz například) ...

Asi předražený grant :-) nebo vzdělanostní technický lidstva?

Odpovědět


Re: Tak já fakt zírám

Marcel Janišta,2021-09-21 10:46:03

doplňuji:
Asi předražený grant :-) nebo vzdělanostní úpadek lidstva?

Odpovědět

stará vesta.

jaroslav mácha,2021-09-20 15:04:08

Ammatérští distributoři internetového připojení provozovali optické propojení bez zpoždění bez laseru už před dvaceti lety.

Odpovědět


Re: stará vesta.

Jiří Kocurek,2021-09-20 21:51:31

Rozdíl je v rychlosti a vzdálenosti. Ronja by to nedokázala, je 2000x pomalejší na 1/4 vzdálenosti.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ronja

Odpovědět

Proboha ne!

Tomas Hacek,2021-09-20 04:53:52

Mel jsem tu "cest" s laser linky pracovat. Uz nikdy vice! Alespon ze jsou upfront s tou 90% spolehlivosti. Presli jsme na AirFibre a spokojenost. Nevim zda delaji 20Gbps (my jedeme 1Gbps full duplex), ale zase mame pres 99.9% uptime (tedy na kratsi vzdalenost, priznavam). Nicmene s laser spojenim je spousta problemu - od zamereni, pres udrzeni stability (teplotni roztaznost, stabilita budovy/veze na ktere ten laser je - ono to tak mozna nevypada, ale staci minimalni odchylka a na tech par km se to soupne mimo tu 5cm prijimaci cocku - a to byste se divili jak se bezne budovy "hybou"), po zver mezi lasery, ale my meli problemy treba i na koncovych mistech - takova tarantule nebo possum ci i blbej holub (ne, ten laser neni tak silny aby je spalil)
Ani bych se nedivil kdyuby to bylo placene z nejakeho grantu EU a tudiz se muselo prijit s necim "novym" nez klasicka jiz fungujici technologie.

Odpovědět


Re: Proboha ne!

Miroslav Pragl,2021-09-20 18:41:20

Prave serva pro neustale korekce, samozrejme vcetne zamerovani, jsou asi nejslozitejsi soucasti reseni.

MP

Odpovědět


Re: Re: Proboha ne!

František Kroupa,2021-09-20 21:54:47

Stejný problém se řeší velkých parabolických antén pro komunikace přes geostacionární družice, například VSAT hubů. Družice se nedá udržet přesně v jednom bodu, to by musela aktivně manévrovat a za chvíli by byla bez paliva. Jednodušší je nechat ji opisovat jakési osmičky se "středem" v požadovaném bodu a pozemní anténu na ni občas dotáhnout, stačí jednou za 10 minut.

Odpovědět

Sla

Jan Přibyl,2021-09-19 16:03:39

Nic noveho. A vzdy to melo problem s dostupnosti.

I tady uvadeji sla 90% a to je zalostne malo.

A to v kongu nemaji snih atd.

Odpovědět

Evzen Olejnin,2021-09-19 13:15:54

Proč tak draze, stačí číst částice vzduchu, stačí na to pustit kvantový fyziky a oni už nějakou tu informaci z toho vytáhnou.

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2021-09-19 20:15:53

Ba ne, na to byste musel vypustit kosmology, ti tvrdí že informace se neztrácí ani když vhodíte HDD do černé díry :-)

Odpovědět

RONJA

Miroslav Pragl,2021-09-19 12:18:01

RONJA on steroids ... https://en.wikipedia.org/wiki/RONJA

MP

Odpovědět


Re: RONJA

Mintaka Earthian,2021-09-19 21:52:27

S Ronjou se tady také experimentovalo.

https://www.root.cz/clanky/modra-twibright-ronja-otevrene-pojitko-ve-vyzkumu-a-vzdelavani/
http://ronja.twibright.com/

Ale z objektivních důvodů se moc neprosadila.
Zajímalo by mě, proč při tom přenosu na 5km nepoužijí klasické WiFi pojítko.

Také si protiřečí:
"Ukázalo se ale, že takové spojení je přesto velmi spolehlivé a stabilní."
"Tým projekt Taara k tomu ale podotýká, že ve většině světa je možné dosáhnout alespoň 90procentní dostupnosti takové služby během roku."

A nechápu závěr:
"Jak se zdá, laserový internet by se brzy mohl stát zajímavou alternativou pro oblasti, kde mají problém s tradičním internetovým připojením."

Odpovědět


Re: Re: RONJA

Josef Šoltes,2021-09-19 22:06:35

Taky nechápu, proč nepoužijí klasické rádiové spoje. 60 GHz to v pohodě při přímé viditelnosti prostřelí (což je podmínka i u laseru) a s podstatně lepší spolehlivostí, kdy pták to nezaruší.

Odpovědět


Re: Re: Re: RONJA

Ctibor Jablonický,2021-09-20 12:15:53

80 GHz Ericsson Mini-Link a na 5 km mají spoj s parametry optiky.

Odpovědět


Re: RONJA

František Kroupa,2021-09-20 22:14:30

Ronja byla moc pěkná, ovšem vycházela z klasického Ethernetu a měla rychlost 10 Mb/s. V době jejího vzniku to byla paráda, dnes je to málo i na domácí připojení, řekli by mnozí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz