Odvážný autonomní dron Saildrone pořídil video uvnitř hurikánu Sam  
Americká agentura NOAA a společnost Saildrone vyslaly do Atlantiku flotilu autonomních dronů plných senzorů, které sbírají data během hurikánové sezóny. Dron SD 1045 pořídil dechberoucí záběry z nitra hurikánu Sam, který stále řádí v Atlantiku východně od Bermud jako hurikán 4. kategorie.
Autonomní drony Saildrone. Kredit: Saildrone.
Autonomní drony Saildrone. Kredit: Saildrone.

Americká společnost Saildrone se sídlem v San Franciscu letos spojila síly s Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA). Společně postavili flotilu pěti autonomních hladinových dronů s plachtami, které jsou napěchované senzory. Drony Saildrone vyrazily do Atlantiku, který brázdí v letošní hurikánové sezóně. Jejich úkolem je sesbírat co nejvíc údajů o hurikánech, přičemž samozřejmě mohou riskovat mnohem více, než plavidla s lidskou posádkou.

 

Hurikán Sam, 2. října 2021. Kredit: National Hurricane Center / Wikimedia Commons.
Hurikán Sam, 2. října 2021. Kredit: National Hurricane Center / Wikimedia Commons.

Jeden z těchto dronů nedávno velmi odvážně pořídil nahrávku přímo uvnitř divočícího hurikánu Sam, který v té době dosahoval kategorie 4 Saffirovy–Simpsonovy stupnice. Tento dron se jmenuje SD 1045. Stejně jako ostatní „hurikánové“ drony je vybavený speciální hurikánovou plachtou, která by si měla poradit s extrémními podmínkami, jak v okolí hurikánu, tak i uvnitř.

 

Hurikán Sam momentálně stále řádí v Atlantiku, i když, naštěstí, na širém oceánu. Dron SD 1045 pronikl do centra hurikánu 30. září. Setkal se tam s vlnami o výšce 15 metrů a s vichrem, jehož rychlost přesahovala 190 kilometrů za hodinu. V hurikánu se mu podařilo získat velmi cenná data, která poslouží ke tvorbě pokročilých modelů hurikánů a k předpovědím jejich chování.

Jeden z unikátních záběrů z nitra hurikánu Sam. Kredit: Saildrone.
Jeden z unikátních záběrů z nitra hurikánu Sam. Kredit: Saildrone.

 

Jak říká Greg Foltz z NOAA, data Saildronů by měla především zlepšit naše možnosti předpovídat prudká zesílení hurikánů, k nimž nezřídka dochází, a která mohou vést k velmi nebezpečným situacím. V takových případech se může síla větru v hurikánu dramaticky zvýšit během pár hodin a bouře se pak stane hrozbou pro všechny v dosahu. NOAA teď spoléhá na Saildrony a další podobné dronové systémy. Modely založené na jejich datech by mohly umožnit varovat obyvatele zasažených oblastí s větším předstihem.

 

Dron SD 1045 sbírá data o teplotě vzduchu, relativní vlhkosti, tlaku, rychlosti a směru větru, teplotě a slanosti vody, povrchové teplotě oceánu, a také o výšce a frekvenci vln. Tato data hned posílá do NOAA. Kromě toho má na palubě kameru, s níž pořídil první videozáznam z vnitřku silného hurikánu. Je to technika hodná obdivu.

 

Video: SD 1045 Inside Hurricane Sam 1414UTC Sept 30 2021

 

Literatura

New Atlas 1. 10. 2021.

Datum: 03.10.2021
Tisk článku

Související články:

Bezpilotní průzkumník špehuje hurikány     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2012)
US Navy chce robotické lodě, které budou mluvit jako námořníci     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2020)
Umělá inteligence vyráží na moře s lodí Mayflower 400     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2021)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz