Letoun palebné podpory AC-130J dostane letecký laser AHEL  
Silně vyzbrojené letouny palebné podpory AC-130J Ghostrider mají už teď pestrý arzenál. Na palubě nesou houfnici s automatickým kanonem a mohou také mít rozmanitou přesně naváděnou munici. Brzy začnou testovat prototyp leteckého laserového systému AHEL s pevnolátkovým laserem. S takovým laserem by Ghostridery mohly likvidovat kriticky významné cíle přesně, tiše a nenápadně.
Umělecká vize starší verze letounu AC-130U s laserem. Kredit USAF.
Umělecká vize starší verze letounu AC-130U s laserem. Kredit USAF.

Americké letectvo v těchto dnech převzalo první prototyp leteckého bojového laseru AHEL. Zbraňový systém bude instalován na jednom z letounů palebné podpory Lockheed AC-130J Ghostrider, tedy silně vyzbrojených a upravených transportních letounů Lockheed C-130 Hercules. Příští rok ho čekají letové testy. Tyto populární letouny mají již teď pestrý arzenál zbraní, jimiž ničí především pozemní cíle. US Air Force doufají, že laserový systém poskytne těmto letounům unikátní schopnost likvidovat cíle potichu a nenápadně.

 

Ghostrider na zemi. Kredit: USAF.
Ghostrider na zemi. Kredit: USAF.

Laser AHEL teď bude nutné propojit s ovládáním. Po nezbytných testech bude kompletní zbraňový systém instalován na vybraný Ghostrider. Zatím není jasné, kdy přesně budou letové testy s laserem AHEL zahájeny, podle všeho to ale nebude trvat dlouho. Stejně tak není jasné, jaký výkon bude AHEL mít. Podle dřívějších vyjádření velitelství speciálních operací SOCOM, které provozuje pozoruhodné letouny AC-130, by měl být výkon laseru v kategorii 60 kilowattů.

 

Letouny AC-130J Ghostrider mají ve své výzbroji zbraně rozmanitého charakteru, mezi něž laser AHEL nepochybně zapadne. Mají na palubě houfnici M102 ráže 105 mm a automatický kanon GAU-23/A Bushmaster ráže 30 mm. Rovněž mohou nést rozmanitou přesně naváděnou munici, včetně pod křídly umístěných raket AGM-114 Hellfire a pum GBU-39/B Small Diameter Bomb, a také menší přesně naváděnou munici, jakou jsou malé kluzákové pumy GBU-44/B Viper Strike a GBU-69/B Small Glide Munition anebo rakety AGM-176 Griffin.

 

V letech 2008 až 2010 US Air Force testovali laserový systém Advanced Tactical Laser (ATL) se 100 kW chemickým laserem. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.
V letech 2008 až 2010 US Air Force testovali laserový systém Advanced Tactical Laser (ATL) se 100 kW chemickým laserem. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.

Navzdory úctyhodnému arzenálu Ghostriderů by měl být laserový systém pro tyto letouny přínosem. Zbraň tohoto typu může ničit cíle různého typu, často tak, že si toho protivník všimne až ve chvíli, kdy už bude pozdě. Velitel AFSOC (Air Force Special Operations Command) popsal možný scénář využití Ghostrideru s laserem při operaci speciálních jednotek. Ghostrider přiletí a přesnými zásahy laserem rychle po sobě vyřadí transformátor elektrické sítě napadeného objektu, motor automobilu, komunikační zařízení a dron. Aniž by bylo slyšet výstřely či exploze. Proti ochromenému protivníkovi poté mohou zasáhnout speciální jednotky. Podstatnou výhodou laserových zbraní je i to, že nepotřebují tradiční munici, jen dostatek energie.

 

U leteckých laserů je zásadním problémem zmenšit a zjednodušit zbraňový systém natolik, aby ho uvezlo letadlo. Platí to i pro Ghostridera, což je v podstatě předělané transportní letadlo, které se jen tak nějakého nákladu nezalekne. Klíčovým průlomem byl v tomto směru úspěšný vývoj pevnolátkových laserů. Jsou mnohem menší a lehčí než jejich předchůdci chemické lasery. Donedávna to bylo sci-fi, teď už jsou letecké bojové lasery nadohled.

 

Video: America's New AC-130J Ghostrider Gunship is a Beast

 

Video: AC-130J Ghostrider Shows Off Its Power | AC 130 Gunships In Action

 

Literatura

The Drive / Warzone 8. 10. 2021.

Datum: 09.10.2021
Tisk článku

Související články:

Drony dostaly Helios, první obranný antilaserový laser     Autor: Stanislav Mihulka (09.09.2016)
Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)
Americký laserový systém SHiELD v klíčovém testu sestřelil několik raket     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2019)



Diskuze:

Podle

Jaroslav Fisnar,2021-10-10 16:14:12

kamaráda z AČR jednoznačně nejúčinnější zbraň na likvidaci vesnic v Afghánu.

Odpovědět

Proti komu by tento letoun měl působit?

František Kroupa,2021-10-09 19:37:08

Podle mne jedině proti povstalcům, partyzánům či státům jako je Grenada. Proti funkční protivzdušné obraně by asi nasadit nešel.

Odpovědět


Re: Proti komu by tento letoun měl působit?

Marcel Koníček,2021-10-10 06:11:45

Američané všeobecně počítají, že pokud v konfliktu nebudou mít kontrolu vzduchu, nemůžou vyhrát. Je to jejich základní válečná teze. Tudíž takovýto letoun uvidíte až poté, co v oblasti byla vyřazená protiletadlová obrana a letectvo. Na to, aby ho někdo sestřelil autokanonem lítá moc vysoko a není celkově úplně bezbranný. A-10 třeba tak vysoko nelétá a proto je to menší, odolnější stroj.

Odpovědět


Re: Re: Proti komu by tento letoun měl působit?

Jan Mrkvicka,2021-10-11 10:34:21

Väčšina amerických zbraní je pre boj s obranne zaostalým protivníkom. V Afganistane dokážu vyrobiť akurát tak nejaké nože a sandále, ale proti američanom to stačilo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz