Kuřata vyrobila lidské nervové buňky  
Kmenové buňky kostní dřeně se v kuřecím embryu proměnily na neurony.

 

Zvětšit obrázek
Kuřecí embryo umí proměnit lidské krvetvorné buňky na neurony.

Jako průlom pro léčbu Parkinsonovy choroby a dalších onemocnění či poranění nervového systému ohlašují světové agentury objev norských vědců, kteří publikovali výsledky svých převratných výzkumů v prestižním americkém časopise PNAS.
Norové vysekli z vyvíjejícího se kuřecího zárodku kus míchy a na jeho místo vložili lidské buňky z kostní dřeně. Pak nechali zárodku čas na další vývoj. Při něm si vyvíjející se kuře samo opravovalo poškozenou míchu. Zároveň tak zárodek zřejmě nastartoval proces, který měnil na nervové buňky až 10% lidských krvetvorných buněk.  Norové vylučují, že v kuřecím embryu docházelo ke splývání buněk člověka a kura, což je proces, který komplikuje proces proměny krvetvorných buněk v těle savců.
Nyní zbývá už jen maličkost – zjistit, jak to kuřecí embryo dělá a napodobit to v laboratorních podmínkách. Buňky vypěstované v kuřecím zárodku totiž pro léčbu nikdo nepoužije. Důvod je zřejmý – příliš velké riziko, že se s buňkami zanese do lidského těla také něco, co tam nepatří.

 Pramen: PNAS

Datum: 29.03.2005 23:27
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz