Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory  
Kalifornská společnost Radiant pracuje na kompaktních jaderných reaktorech o výkonu 1 MW, které se vejdou do přepravního kontejneru a budou chlazené heliem. Takové reaktory by se mohly stát relativně levnou a praktickou náhradou celé armády dieselových generátorů, ať už při akcích pod širým nebem, při katastrofách anebo na vojenských základnách.

Jak se zdá, velkým jaderným reaktorům vyrůstá zdatná konkurence. Po jejich boku nejspíš v dohledné době stanou malé, flexibilní reaktory, které přiblíží jadernou energii ke koncovým uživatelům. Na vlně malých reaktorů se nese i kalifornská společnost Radiant. Jejich cílem je vyvinout opravdu malé a kompaktní, slušně mobilní a relativně levné jaderné mikroreaktory.

 

Takový mikroreaktor by měl mít výkon 1 megawatt. Vejde se do klasického přepravního kontejneru, bude zásobovat energií cca tisíc domácností a chladit ho bude namísto běžně používané vody helium. Mikroreaktory bude možné používat prakticky kdekoliv, takže se hodí pro izolovaná osídlení nebo třeba pro řešení akutních problémů s energií při katastrofách.

 

Mikroreaktor. Kredit: Radiant.
Mikroreaktor. Kredit: Radiant.

Radiant založili bývalí inženýři SpaceX, kteří se rozhodli přinést technologii, původně určenou pro kolonie na Marsu, podstatně blíž k pozemšťanům. Radiant sehnal 1, 2 milionů dolarů od „andělských investorů“, kteří tím pádem umožnili pokračování vývoje mikroreaktorů.

 

Heliem chlazené jádro mikroreaktoru. Kredit: Radiant.
Heliem chlazené jádro mikroreaktoru. Kredit: Radiant.

Významným zákazníkem by se měly stát i ozbrojené složky. Několik mikroreaktorů by mělo „utáhnout“ provoz vzdálené vojenské základny po dobu čtyř až osmi let. Vzhledem ke svým parametrům jsou tyto mikroreaktory pokročilou náhradou celé soustavy dieselových agregátů. Jejich použití by pochopitelně značně omezilo emise, a také by odpadla nutnost vozit na takové základny značné množství klasického paliva. To dnes bývá náročné a z řady důvodů riskantní.

 

Logo. Kredit: Radiant.
Logo. Kredit: Radiant.

Radiant uvádí, že by použité palivo nemělo roztávat kvůli přehřátí. Vydrží vyšší teploty než palivo tradičních jaderných reaktorů. Použití hélia pro chlazení reaktoru podstatně snižuje rizika spojená s korozí, varem či kontaminací. Společnost uvádí, že již získala provizorní patenty pro technologie, které souvisejí s doplňováním paliva do mikroreaktoru a také s řešením transportu teplo z jádra reaktoru.

 

Počet hráčů, kteří pracují na malých reaktorech, se očividně dále rozrůstá. Některé společnosti se zaměřují na mobilní reaktory, včetně plovoucích. Pokud se byť jen část těchto projektů dostane až ke komerčním aplikacím, zásadně promění lokální energetiku, jak ji dnes známe.

 

Literatura

New Atlas 18. 10. 2021.

Datum: 18.10.2021
Tisk článku

Související články:

Experiment KRUSTY: NASA úspěšně otestovala kapesní štěpný reaktor Kilopower     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2018)
Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)



Diskuze:

Tyto

Mojmir Kosco,2021-10-21 07:04:45

Jaderné reaktory jsou předpokládám založeny na štěpné reakci.Takze vždy obsahují nadkritické množství štěpného materiálu.Takze tam budou probíhat všechny reakce jako na velkém reaktoru.Proto asi bude muset i elektrárna plnit všechny výrobní a bezpečnostní funkce jako 1000MWe jaderný blok takže jich na splnění takového výkonu bude potřeba 1000! Opravdu si někdo myslí že se cokoli ušetří?

Odpovědět

Vypadá to zajímavě

Pavel Aron,2021-10-20 12:23:55

Technicky to asi bude fungovat ale s tou bezpečností to vidím trochu problematicky pro běžné civilní použití.
Riziko zneužití, terorismus atd.

Odpovědět


Re: Vypadá to zajímavě

D. Hruška,2021-10-20 13:31:00

Z článku jsem pochopil, že využití by bylo hlavně armádní. Vezměte si jako příklad bývalé spojenecké základny v Afghanistánu. Palivo pro generátory tam museli dostávat nákladně po zemi s využitím mizerné infrastruktury za občasných teroristických útoků. Nebo ho tam mohli vozit ještě nákladněji pomocí leteckého mostu. Takový jaderný reaktor na základně by ušetřil hromadu peněz, emisí CO2 a nejspíš i nějaké životy.

Odpovědět


Re: Re: Vypadá to zajímavě

D. Hruška,2021-10-20 13:32:20

Samozřejmě by to vyžadovalo aspoň minimální IQ a při odchodu si reaktory zase odvézt :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Vypadá to zajímavě

Mojmir Kosco,2021-10-21 06:56:07

Proč odvézt?zanechat je na místě! Hned zvyšuje atraktivnost budoucího boje a rovněž to 200 % potvrzuje , že nepřítel vlastní štěpný materiál

Odpovědět

Infantilní nápady jaderných entuziastů

Vladimír Strunga,2021-10-19 23:02:04

Pokud si někdo myslí, že by v současné situaci mohla být podobná výroba energie rentabilní, tak se šeredně plete. Připadá mi to jako nápady na úrovni infantilního jaderného entuziasmu 50.-60. let 20. století, kdy si idioti na jaderný pohon chtěli vymyslet cokoliv a taky vymysleli. Brzy ale pochopili, že minomet s jadernou náloží není úplně bez vad a časem se ukázalo, že ani jaderné elektrárny nevyjdou zrovna levně. Malé jaderné reaktory někde na sídlištích, je natolik idiotský nápad, že ho ani nebudu podrobněji analyzovat. Stačí si uvědomit, že ani změna legislativy, i kdyby prošla, nezlevní všechna opatření kolem dvou zásadních slov - jaderná bezpečnost. Opravdu si tady někdo myslí, že budou tohle hlídat sekuriťáci na sídlišti a palivo rozvážet / svážet vyhořelé budou třeba komunální služby? Tak to IAEA zajásá... Nebo úředníci SÚRO, do každého okrsku... Peckáá :)!
Ne.
Tohle může sloužit leda v případě nástupu doby ledové, nebo podobné katastrofy. Jinak to nikdy nikdo neprosadí jako rozumnou alternativu na poli svobodného trhu bez korupce a bláznů u moci.
Stim se smiř.

Odpovědět


Re: Infantilní nápady jaderných entuziastů

Robert Adler,2021-10-19 23:12:22

Ale stavba těch dvou Temelínů + následný prodej elektřiny do bezjaderného Německa by rozhodně marným nápadem nebylo.

Odpovědět


Re: Re: Infantilní nápady jaderných entuziastů

Pavel Slavík,2021-10-20 16:34:36

Jste si jist, že bezjaderné Německo znamená i bez těchto reaktorů ? :-)

Odpovědět


Re: Infantilní nápady jaderných entuziastů

Michal Mayer,2021-10-23 14:11:07

Jsou navržené typy reaktoru, kde je aktivní zóna velká jak tenisák a reálně by množství něčeho skutečně nebezpečného získaného s takového reaktoru bylo na úrovni lahvícky s koncentrovaným jedem. A to se dá získat jednodušeji než pitvat takový reaktor.
Problémy uvést takovou technologií jsou jen legislativní a inženýrské, tedy o řád jednoduší než u fúze, kde zatím narazíme na fyzikální problémy. Navíc by nám to umožnilo i spalovat stávající jaderný odpad. Takže s vámi nesouhlasím.

Odpovědět

Akademik Lomonosov

Jan Turoň,2021-10-19 21:10:12

Kdyby naši politici nebyli až po kotníky v euprdeli, postavíme další dva Temelíny, uděláme na nich závislé Němce (kteří zavírají své poslední jaderné elektrárny) a koupíme si jejich výrobu.

Odpovědět


Re: Akademik Lomonosov

Vladimír Strunga,2021-10-19 22:29:09

Evropská unie je naše vlast. Spojili jsme se v EU dobrovolně s civilizovanými národy Evropy a proto se teď taky těšíme svobodě a prosperitě, na rozdíl od satelitů Ruska, po rozpadu SSSR. Rusáckým trotlům se to líbit nemusí, ale je to fakt a povznášející skutečnost.
Mohu se jen smát idiotským narážkám tohoto typu, pochop, tohle nejsou tzv. Parlamentní listy...

Jaderná energetika je založena na myšlence o mírovém využití jaderných reakcí ke prospěchu ekonomiky státu, který ji provozuje, ale určitě se nejedná o nástroj podrobování si sousedů do závislosti v jakémkoliv slova smyslu.

Podobným jako ty u nás již tradičně doporučujeme postup "čemadán-vakzál-rassíja".

Padej!

Odpovědět


Re: Re: Akademik Lomonosov

Robert Adler,2021-10-19 22:42:56

Safra, vy se vyjadřujete tak úderným způsobem, že v padesátých letech by vás nepochybně čekala významná novinářská kariéra. :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Akademik Lomonosov

Mirek Bárta,2021-10-21 11:33:04

Ano. Strungovi chybí inteligence, tak vyhlašuje bojová hesla.

Odpovědět


Re: Re: Akademik Lomonosov

Rudolf Jelinek,2021-10-20 10:25:48

To je sice všechno pěkné a v zásadě s tím souhlasím nicméně faktem je také to, že drazí bratři Němci (a ne jen oni) si dělají z ČR odpadkový koš Evropy a dojnou krávu zároveň. Jejich obchodní řetězce u nás vydělávají miliardy prodejem druhořadého a mnohdy záměrně podřadného zboží a potravin za přemrštěné ceny.
Tak proč je v budoucnu taky trochu nepodojit, až jim dojde kde ta jejich energiewende směřuje.

Odpovědět


Re: Re: Re: Akademik Lomonosov

D. Hruška,2021-10-20 12:04:24

Nevíte, jestli Babišův kabinet už pracuje na vypsání toho tendru pro Dukovany? Původně se hovořilo, že by to po volbách ještě mohli stihnout. Jestli se na to vybodnou a opět se to odloží na neurčito, tak se asi v dlouhodobém horizontu žádné dojení Němců konat nebude.

Odpovědět


Re: Re: Re: Akademik Lomonosov

Martin Zeithaml,2021-10-20 14:50:49

Nejenom obchody, ale i banky.

Odpovědět


Re: Re: Akademik Lomonosov

Wilhelm Blameberg,2021-10-24 08:58:08

Úsměvný eurosvazácký žvást Strungo))) ČR nikdy nebude rovnocenný partner západu. To nám nikdy nedovolí, eurosoudruhu)))

Odpovědět


Re: Akademik Lomonosov

Robert Adler,2021-10-19 22:44:59

Souhlas, ale třeba to nakonec skutečně přijde. V lobbování za jadernou energetiku jsme se nedávno spojili s Francouzi.

Odpovědět


Re: Re: Akademik Lomonosov

Jiri Coupek,2021-10-20 07:19:39

To je spíše takový vtip, po tom co zrušily dostavbu Temelína, a 8.let se váleli. Když reálně nastupuje nová vláda.

Odpovědět


Re: Akademik Lomonosov

Radek Terber,2021-10-20 00:09:31

Achjo, že se ale vždycky najde nějaký rozeštvávač, který místo faktů a věcných připomínek píše takovéhle výblity.

Odpovědět

Skvělé

Jaroslav Fisnar,2021-10-19 18:51:51

Naše reaktory už zítra ve vašem Walmartu za skvělou cenu 99.99 USD. Kupujícím bez prověrky NSA neprodáváme. Vyhořelé palivo po použití vyhoďte do vašeho kompostéru a za pár set tisíc let ho použijte na zahradě. V žádném případě ho neprodávejte kupujícím se semitskými či asijskými rysy.....

Odpovědět


Re: Skvělé

Vladimír Strunga,2021-10-19 22:31:29

Ani to tady nezkoušej...

Odpovědět

chladenie

Boris Lukáč,2021-10-19 12:49:37

to chladenie heliom je uzavretý cyklus ako so sodikom/voda ,alebo je to otvorený cyklus ...

Odpovědět


Re: chladenie

D. Hruška,2021-10-19 20:16:49

Uzavřený cyklus každopádně. Nemáte na mysli spíš jednookruhový a dvouokruhový systém? Silně pochybuji, že by mohlo jít o jednookruhový systém.

Mimochodem helium je k chlazení reaktorů obzvláště výhodný plyn, protože má vysokou tepelnou vodivost, navíc je snadno detekovatelné, což je důležité kvůli případným únikům.

Odpovědět

Jiri Coupek,2021-10-19 12:44:45

Rozhodující je cena za jednotku výkonu. Na tom to vše začíná, a končí, ale proč nebádat dál za cizí peníze. Mezitím se ekonomicky prosadily velké centrální JZ.

To zda se to vše vleze do 1., nebo více kontajneru je zcela podružné.
Na velké větrné elektrárny se musí dopravit lopatky v jednom kuse, a to také to není problém.

Odpovědět

Jsem pro

Josef Šoltes,2021-10-19 09:13:02

Akorát mi přijde, že hype ohledně malých jaderných reaktorů vždy přijde a zase odejde, v pravidelných cyklech. Až někdo začne tyhle věci opravdu stavět a prodávat, můžeme se bavit. Do té doby je to na stejné úrovni jako ZPM.

Odpovědět

oné

Jan Mrkvicka,2021-10-19 09:09:48

Ako z ponorky.

Odpovědět

Libor Zak,2021-10-19 09:08:10

Jestli to funguje, tak beru dva. Jeden na zahradu a druhý domů.

Odpovědět


Re:

Jan Novák9,2021-10-19 11:47:41

Pokud máte zbytečnou nějakou tu miliardu tak vám držím palce. Kelner by si to dovolit mohl, ale ten už to nepotřebuje.

Odpovědět


Re:

Lukáš Kment,2021-10-19 13:53:20

Tak pokud to má výkon 1MW, předpokládám, že tepelný kolem 3MW, tak byste s tím mohl napájet a vytápět celkem velkou vesnici :)

Odpovědět


Re: Re:

Oldřich Vašíček st.,2021-10-19 20:03:00

Je tam uvedeno 1MWt. To malé t znamená tepelný. :)
Takže se jedná o 1MW tepla.
Ono většinou s malými reaktory se jedná jen o "kotel" na horkou páru. Všichni se k tomu upínají jako by šlo o malou elektrárnu, ale jedná se jen jednu nepatrnou část.
Teplo mám a teď jen z něho dostat elektriku. :) U velkých systémů je účinnost kolem 33%. U malých to bude asi méně. Cca 22-25%.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Florian Stanislav,2021-10-23 19:51:27

Nadpis článku :"Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory "
Z čehož plyne, že dieselové generátory vyrábí elektřinu a jaderné mikroreaktory jsou zdrojem elektřiny.
Pokud se má z nafty vyrobit teplo, tak snad ji stačí spálit.

https://www.radiantnuclear.com/
"Každá jednotka dodává více než 1 megawatt elektřiny a může fungovat až 8 let, přičemž poskytuje dostatek energie pro podporu více než 1 000 domácností na jednotku"

Takže se jedná o 1MWe.

Odpovědět

Pepa Nováků,2021-10-19 08:51:06

Dobry den vsem preju. Existuje v oblasti civilniho pouziti nejaka firma, ktera by se u malych, modularnich, mobilnich,... reaktoru dostala za pocitacovou prezentaci? Uvedla nektera z firem technicke pozadi fungovani, jake palivo, regulace, chlazeni budou pouzity? Je vubec nekde (neberu jaderne ponorky, opravdu jen civilni nasazeni) na svete mozne, ze na tyto reaktory budou mensi byrokraticke pozadavky nez na stavajici velke?

Odpovědět


Re:

Vojtěch Kocián,2021-10-19 11:28:36

O palivu některé společnosti mluvily. Většinou mělo jít o vysoce obohacený uran (kvůli malému objemu reaktoru) a ten má docela velký problém s legislativou. Takže pro vojáky nebo základny v polárních oblastech na dně oceánu či na Měsíci ideální, ale pro civilní využití to bude drhnout.

Odpovědět

Článek je pahýl

D. Hruška,2021-10-19 08:40:09

- Reaktor má výkon 1MWe nebo 1MWt?

- Pokud má "nahradit armádu dieselových generátorů", jakým způsobem převádí teplo na elektřinu?

- Hmotnost? Že se vejde do přepravního kontejneru, je hezké, ale kontejnery jsou limitované i nosností.

Odpovědět


Re: Článek je pahýl

Florian Stanislav,2021-10-19 11:00:11

Dieselový generátor vyrábí elektřinu, tak snad jede o výrobu elektřiny. Temelín má parní turbínu, generátor a jeden blok 1000 MW elektrických, čili výkon se udává běžně jako MWe.

Odpovědět


Re: Re: Článek je pahýl

Jan Novák9,2021-10-19 11:45:17

U těchto reaktorů není vyjímkou že se udává tepelný výkon protože výrobu energie zajišťuje turbína v jiném kontejneru která není ještě ani v návrhu. Navíc jde použít v různém režimu s kogenerací nebo čistě pro topení a hlavně tepelný výkon je mnohem vyšší číslo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz