Eielsonova letecká základna dostane jaderný mikroreaktor  
Přichází doba mikroreaktorů. Pilotní projekt na Eielsonově základně, která leží na Aljašce, poblíž polárního kruhu, počítá se spuštěním mikroreaktoru v roce 2027. Když projekt uspěje, porostou mikroreaktory jako houby po dešti. Na základnách, odlehlých osadách, dolech, ropných polích nebo třeba v zařízeních pro odsolování vody či výrobu vodíku.
Eielsonova letecká základna. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.
Eielsonova letecká základna. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.

Pokud jde o mikroreaktory, události nabírají spád. Americké letectvo schválilo projekt, díky němuž bude Eielsonova letecká základna na Aljašce vybavena jaderným mikroreaktorem. Jde o komerční mikroreaktor nové generace, který by měl dodávat elektřinu v roce 2027.

 

Přeprava mikroreaktoru. Kredit: INL.
Přeprava mikroreaktoru. Kredit: INL.

Americké vojenské základny se v některých případech nalézají na velmi vzdálených a obtížně dostupných místech, ať u na území Spojených států nebo mimo ně. Zásobovat takové základny bývá hodně náročné, hlavně pokud jde o teplo a elektřinu.

 

V případě Eielsonovy základny, která leží asi 42 kilometrů jihovýchodně od Fairbanksu, tedy nedaleko od polárního kruhu, to představuje nutnost pravidelné dopravy velkého množství uhlí. Jen tak lze sehnat potřebných 33,5 MW elektřiny.

 

 

Mikroreaktory. Kredit: US DOE.
Mikroreaktory. Kredit: US DOE.

Bez ohledu na vliv takového zásobování na životní prostředí to je velmi drahé, zaměstnává to lidi, kteří pak scházejí jinde, a celkově to představuje logistickou noční můru. US Air Force mají podobné problémy i na řadě dalších míst, takže není divu, že se shánějí po jednodušší a „čistší“ alternativě

 

To je příležitost pro mikroreaktory. Jde o jaderné reaktory o výkonu do 20 MW, které jsou podobné reaktorům vyráběným pro jaderné ponorky. Jejich design se ale v řadě ohledů liší. Oba dva typy reaktorů používají palivo, které je obohacené více, než palivo pro klasické jaderné reaktory. Mikroreaktory se liší v tom, že je vyrábějí v továrně, jsou modulární a obvykle nejsou chlazené vodou.

 

Relativně jednoduchý design mikroreaktoru dovoluje využívat nejen elektřinu, ale i vytvořené teplo. Díky jejich výhodnému poměru povrchu k objemu, lze mikroreaktory snadněji chladit a regulovat jejich provoz. Obsluha mikroreaktoru nevyžaduje početným tým zkušených operátorů a příjemný bonusem je, že jim jedna dávka paliva vystačí na 10 let.

 

Mikroreaktor pro Eielsonovu základnu by měl být vyroben a zkompletován v továrním provozu. Pak bude přepraven ve standardním kontejneru na Eielsonovu základnu, kde ho instalují a zapojí do elektrické sítě. Pokud tento pilotní projekt uspěje, tak se mikroreaktory objeví na dalších základnách, v odlehlých osadách, v dolech nebo na ropných polích. Mikroreaktory by rovněž mohly pohánět zařízení pro odsolování vody nebo výrobu vodíku.

 

Literatura

New Atlas 23. 10. 2021.

 

Video: F-16 and F-35 jets taking off at Eielson AFB, AK

Datum: 24.10.2021
Tisk článku

Související články:

Americká armáda vyvíjí mobilní reaktory pro elektřinu do válečných zón     Autor: Stanislav Mihulka (22.09.2018)
Malé modulární reaktory slibují ekonomickou produkci vodíku     Autor: Stanislav Mihulka (16.12.2020)
Mobilní jaderné mikroreaktory Radiant nahradí dieselové generátory     Autor: Stanislav Mihulka (18.10.2021)



Diskuze:

Elekřinu i teplo?

Oldřich Vašíček st.,2021-10-25 08:52:30

V článku je uvedeno, že mikroreaktory budou dodávat elektřinu a lze využít i teplo. Na uvedeném letáku je uvedeno, že mikroreaktor generuje 20MW tepelných! O elektřině tam není ani slovo.
Dále v diskusi už se počítá, kolik takových reaktorů by nahradilo Dukovany. A opět stejná chyba. Tyto přenosné krabice dodávají jen TEPLO! Pro výrobu elektřiny je nutné je dosadit do standardní sestavy s parní turbínou a generátorem. S tím souvisí i přístup k vodě, kterou lze lehce měnit v páru a opět chladit a kondenzovat.
Kousek od polárního kruhu je pro ně asi zajímavější to teplo a elektřina je bonusem :).
Ale nedívat se na tuto technologii jako na náhradu velkých JE. Musí se zapracovat do běžných systémů. Jejich potenciál vidím v nahrazení kotlů na uhlí ve stávajících uhelných elektrárnách, kde ta parní a elektrická část už existuje.

Odpovědět


Re: Elekřinu i teplo?

Zicho Trenčiansky,2021-10-25 12:05:31

to by si mohli Poliaci týmto spôsobom vyriešiť "svoj problém" s uholnými elektrárňami. Ale nie Nemci.

Mimochodom, ako vidíte stabilitu siete po zatvorení nemeckých JE?

Odpovědět


Re: Elekřinu i teplo?

Jiri Coupek,2021-10-25 12:51:49

Děkuji za připomínku o tom výkonu!

To srovnání je čistě ekonomické, zda má takové zdroje smysl budovat. Jistě, na odlehlé základně z omezeným odběrem nemá smysl budovat velký jaderný zdroj.
Ale třeba v CR, zase nemá smysl budovat ten malí.
Za kotle na uhlí to nevyměníte, protože to stejně potřebuje zcela jiné bezpečnostní parametry. Nelze to srovnávat třeba z výměnou kotle na uhlí za kotel na plyn. Jako vždy bude levnější postavit elektrárnu na zelené louce.

PS: I na to teplo musíte mít rozvody.

Odpovědět

Nejjednodušší řešení

Pavel Nedbal,2021-10-24 22:08:21

bude, základnu opustit (i spoustu zbytečných dalších) a nechat prostor ledním medvědům.

Odpovědět


Re: Nejjednodušší řešení

Lubomír Vrána,2021-10-25 11:06:24

Využití ochočených ledních medvědů je poprvé připomínáno již za 1. světové války. Viz "Osudy dobrého vojáka Švejka", díl druhý, kapitola 3. - jednoroční dobrovolník Marek a Švejk v arestvagónu.

Odpovědět


Re: Nejjednodušší řešení

Lubomír Vrána,2021-10-25 11:07:27

Využití ochočených ledních medvědů je poprvé připomínáno již za 1. světové války. Viz "Osudy dobrého vojáka Švejka", díl druhý, kapitola 3. - jednoroční dobrovolník Marek a Švejk v arestvagónu.

Odpovědět

Cena?

Jiri Coupek,2021-10-24 17:25:16

Škoda, že není uvedena cena.
Přitom se v podstatě bude jednat o sériový reaktor používaný na ponorkách. Bylo by to hezké do srovnání z uvažovaných reaktorem na dostavbu v Dukovanech za 150mld. Kč, při parametrech 12000MW*60.let. To by ten SNR musel vyjít na 42 mil Kč, při 20MW.

Odpovědět


Re: Cena?

Jiri Coupek,2021-10-24 17:38:48

*420mil. Kč.

Odpovědět


Re: Re: Cena?

Josef Hrncirik,2021-10-24 19:19:09

Tj. cca 14,-Kč/instalovaný W el. . I kdyby byly Tuzexové, byl by to dobrý kup.

Odpovědět


Re: Re: Re: Cena?

Jan Novák9,2021-10-24 21:35:30

Pro srovnání fotovoltaika cca 120Kč/W (pro 60 let životnosti ji musíte postavit 2x).
Za tu cenu dostanete spoustu energie v době kdy ji vůbec nepotřebujete (přes poledne v létě) a téměř nic v zimě, kdy ji potřebujete nejvíc. OZE - občasný zdroj energie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Cena?

Jiri Coupek,2021-10-25 08:27:14

Takže, ty grafy spotřeby elektrické energii z každodenní peakem přes den jsou falsa?

Ty ceny jsou pouze náklady na výstavbu. U JE musíte ještě zajistit provoz, a pozdější likvidaci.
To jak elektrárny, tak paliva.
Za suroviny, ze kterých se skládá převážně FVE se platí už dnes ( hliník, sklo, měď).

PS: Pokud by byly v mixu jen JE, tak také dostáváte spoustu energie přes léto, v noci co nepotřebujete. Funguje to, právě protože pokrývají jen základní zatížení. A pro změnu ty denní výšení zase FV/akumulací/zálohou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jan Novák9,2021-10-25 10:30:59

Provoz a likvidace JE se lehce zaplatí víc než 10x vyšší vyrobenou energií ze stejného instalovaného výkonu. Jaderná elektrárna je schopná dodávat energii 24/7, takže instalovaný výkon = vyrobený výkon. U FV to platí jen pár hodin přes poledne a to jen v případě že obloha je čistá a jen první rok po instalaci a jen v létě když sluneční světlo dopadá kolmo a prochází nejkratší cestou skrze atmosféru. Trochu moc podmínek...

Mám pro vás, jako prosazovatele Občasných Zdrojů složitý matematický problém který se Bruselu ještě nepodařilo vyřešit ačkoliv si myslí že ano.

Kolik větrných elektráren o instalovaném výkonu 1MW potřebujete na výrobu 1GW energie v případě že už týden nefouká?

Problémy s energií jsou způsobeny tím že v létě málo foukalo tak se musela i v létě vyrábět energie z klasických zdrojů víc než se počítalo a zásoby jsou vyčerpané ale
Madam Uršula si myslí že v současném létě když nefouká by víc větrníků pomohlo!
Asi jí to poradila komisařka EU pro energie se vzděláním v historii a politologii.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Zicho Trenčiansky,2021-10-25 12:14:55

OZE ;)

mimochodom, pan Coupek se propočítal jistě jen o chloupek (ubohý vtip, ja viem, ale aké riešenie, taký vtip.

Inak očakával by som od umeleckej obce lepšie vtipy ... bože veď sa to úplne ponúka. Toľko priestoru na parodovanie týchto nezmyslov a zatiaľ som videl smogarické pravítko od Pečeného sněhuláka.

Je ľahké si robiť prdel z ľudí ako Zeman a vyvesovať červené trenky ... kurnik šopa ... nech stohoven rebelsky napojí poslaneckou sněmovnu na OZE počas schvaľovania rozpočtu ... nech vedia čo je to za stabilitu ... do toho LIVE vysielanie predpovede počasia: pozor, jednání o rozpočtu bude přerušenou, blíži se oblaka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Pavel 1,2021-10-26 17:23:01

Tak co vám brání takový vtip realizovat, když se to nabízí? Každopádně dělat si srandu ze zemana je v tomto případě víc než případné. Byl to právě zeman, který co by premiér neblahé paměti v rámci vstupních jednání bez odporu odkýval povinný podíl tzv. oze v energetickém mixu, což v konečném důsledku (a díky paroubkovi) vyústilo v bilionový tunel.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jiri Coupek,2021-10-25 13:28:04

Možná si kladete špatnou otázku. Otázka není kolik musíte mít instalovaného výkonu ve v turbínách když nefouká. Otázka zní, kolik musíte mít instalované ho výkonu v uhelných elektrárnách, když dojde uhlí...
Ty větrníky totiž zatím nemají nahradit 100% nahradit uhlí. Proto v Německu stavěli nové uhelné elektrárny. Nahradit ho mohou až v kombinaci z akumulací.
Výkon uhelné elektrárny umíme snižovat. Ale až ho spálíme, tak neumíme přinutit vítr, aby začal foukat více.
Díky OZE, můžeme naši zásobu fosilních zdrojů využívat efektivněji. Když to bude potřeba, tak nám vydrží déle.

Problém je trošku jinde. On se nekupoval plyn, když se odčerpával. Zajímavé na tom je, že v podstatě ty též problémy mají automobilky, ale tam za to určitě může také EU :D Nikoliv nákupčí místo zajištění strategických dodávek se na to...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

D. Hruška,2021-10-25 22:25:23

Akumulace? Jakou formou byste si prosím představoval akumulovat elektřinu, která by stačila alespoň na týdenní spotřebu České republiky při výpadku Občasných Zdrojů Energie? Průměrná týdenní spotřeba je 1,4 TWh (v zimě, kdy jsou největší výpadky OZE, je ale spotřeba nadprůměrná). Kapacita dlouhých strání je 3,25GWh. Takže na vykrytí týdenního výpadku (ty jsou v zimě během inverzí, kdy nesvítí ani nefouká, běžné), byste potřeboval 430 Dlouhých strání. Během zbytku roku by se ty přečerpávačky využívaly jen z malého procenta a tudíž by se extrémě pomalu splácely. Dlouhé stráně se několikrát denně přepínají z režimu čerpání do režimu výroby elektřiny. Vy byste ty přečerpávačky napustil v létě a vypustil v zimě, takže návratnost by byla 365x pomalejší (asi o něco méně, ale i 100x pomalejší návratnost by znamenala 700 let, což by zdaleka přesálo technologickou životnost).

Dlouhé stráně podle Wiki stály 6,5mld korun. Inflace od roku 1990 byla zhruba 600%. Takže náklady na stavbu dnes by byly zhruba 39mld Kč. Na stavbu 430 přečerpávaček by náklady byly 16,8 bilionu korun. To je 12 ročních rozpočtů České republiky. Ty asi vytáhne kouzelník Pokustón z kouzelného klobouku.

Takže ještě jednou položím stejnou otázku: O jaké akumulaci mluvíte? A nepište prosím o neexistujících technologiích. Nebo začnu taky argumetnovat sci-fi technologiemi a řeknu vám, že antihmotové reaktory jsou lepší řešení než OZE.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jiri Coupek,2021-10-26 10:24:50

Pro pořádek uvedu, že mě se to směřování také nelibí. Nemám v rukávu funkční projekt akumulace připravený k instalaci. Pouze jsem napsal, za jakých podmínek lze uhlí, plyn odstavit úplně.
Případně, že se díky nekonání (konání??) politiků, i ČEZu vydává i energetika v CR.
Jsem také, pro řešení za pomoci dostavby, náhrady našich JE. Ale je jedno za co jsem, tady rozhoduje čas .

Ano, dlouhodobá akumulace má velice nízkou efektivitu.
Za mě by to mohlo být vhodnější využití vodíku, než jeho využití v autech. Pokud ho už chceme využívat.
Přece jen stacionární elektrárna může fungovat z vyšší efektivitou jak pro akumulační, tak pro výkonový proces. Přitom nemáte limit v podobě omezené nádrže na skladování plynu (kapaliny??). Už dnes máme zásobníky na plyn cca na ¾ roku provozu.
Zrovna Dlouhé Stráně do příchodu OZE měli jeden cyklus za den (čerpání v noci, výroba ve během špiček spotřeby přes den). Přesto byla návratnost projektu spuštěného v roce 1996 jen 7 let. Zbytek času (18.let) přinášejí čistý zisk (-provoz/údržba/modernizace).
Dnes díky OZE jsou schopny udělat i 2 cykly za den (noc/ráno, den/večer).
Dnes máme v CR asi 10GW instalovaného výkon uhelných elektráren, denní dodávaný výkon nedosahuje ani poloviny té hodnoty. Víte jaká je návratnost těch elektráren co nevyrábí? (vadí to někomu?)
Přitom ten provoz na výrobu vodíku, by klidně mohl běžet každou „noc“, v zimě by jen běžel i přes den. Vzhledem k rozdílným cenám elektřiny(léto / zima), by ta návratnost nemusela být úplně špatná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Milan Milan,2021-10-26 13:48:12

Jake antihmotove reaktory? Jedine dilithium a tedy dilithiove reaktory! :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jan Novák9,2021-10-26 14:29:05

Já nevím. Má to být vtip nebo je to na psychiatrickou diagnózu? Jste umělá inteligence nebo co?
Uhlí se těží v dole, skladuje na skládce a nakupuje na uhelném trhu.
Mohl byst mi říct KDE se těží, skladuje a dá koupit vítr???

V Německu začínají vypínat právě ty nejnovější, nejmodernější a nejekologičtější uhelné elektrárny speciálně navrhnuté na spolupráci s Občasnými Zdroji jako Datteln 4. A nové se rozhodně nestaví.

Plyn se nenakupuje sám. Společný nákup plynu pro společnou burzu si prosadilo EU a ještě v létě se hrozně rozčílili že Maďaři si dovolili uzavřít samostatnou smlouvu a jsou teď vysmátí. Zřejmě nedostatek plynu byl CÍLEM EU a Maďaři jim to nabourali, dokázali že bylo možné krizi předejít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jan Novák9,2021-10-26 14:32:18

Je na Coupka, špatně zařazeno. Blahoslaven buď Coupek chudý duchem, neboť jeho je Zelené království. Nemá smysl diskutovat s věřícím u kterého je rozum plně podroben vírou a nedělá nic jiného než vymýšlí argumenty jak víru potvrdit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena?

Jiri Coupek,2021-10-26 16:26:33

-Těžit uhlí můžete, jen pokud máte ten důl, a vněm to uhlí. Bez toho si ho prostě na té burze nekoupíte. V té chvíli se stane to samé, co se stalo s plynem (vystřelí cena do výšin). Ale klidně na to můžeme dál čekat. Tvrdit, že se to nestane. Pak stačí jen klasicky napsat, že za to může Brusel.
Ano, vítr se nedá kupit (tzn. nemusíte ho kupovat jako uhlí), ale dá z něho vyrábět elektřina, když fouká. To je totiž ten problém, až nebude foukat, a vy nebudete mít to uhlí/plyn jste, tedy vy ne, vy vás bude hřát nadávání na Brusel.
-Zrovna ten Dattlen, by uveden do provozu 1.6.2020 (to nespadá do nově postavených elektráren?)
Ještě 30.srpna se psalo, že zůstává v provozu.
-Sice se má kupovat přes EU, ale kdo je zodpovědný za poslání objednávek do Bruselu?
Když si neobjednáte, tak se nenakupuje. Ale viník je Brusel 
Diagnoza je klasická, za vše zlé může Brusel. Občas se to chce podávat i jinam. Třeba od UK, jaký mají dostatek, bez toho zlého diktátu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz