Odvážný plán na terraformaci Marsu zahrnuje umělé magnetické pole a Fobos  
Mars má příliš malé a chladné jádro na to, aby tam bylo možné bez zcela zázračných technologií nějak rozdmýchat planetární dynamo. Pro účely terramorfování Marsu ale můžeme takové magnetické pole generovat i zásahy v prostoru kolem planety. Co zkusit vytvořit obloun plazmatu podél oběžné dráhy měsíce Fobos?
Terraformace Marsu. Kredit: Daein Ballard / Wikimedia Commons.
Terraformace Marsu. Kredit: Daein Ballard / Wikimedia Commons.

Terraformování Marsu, tedy proměna Rudé planety na Modrozelenou je jedním z velkolepých snů lidstva. Mars je terestrická a relativně dostupná planeta, která má řadu výhod, díky nimž by se mohl stát ucházející záložní Zemí. Má to ale háček. Marsu schází silné planetární magnetické pole, které by fungovalo jako štít proti nepříjemnému kosmickému záření. Na Zemi jsme chráněni, ale povrch Marsu je pod trvalou palbou nebezpečných částic.

 

Ruth Bamford. Kredit: Mars Society
Ruth Bamford.
Kredit: Mars Society

Další věc je, že dostatečně robustní magnetické pole chrání atmosféru planety. Na Zemi je to ok, ale na Marsu buší do atmosféry záření, a atmosféra podle toho vypadá. Bylo by skvělé, kdyby Mars takové magnetické pole měl. Ale není to jen tak. Na Zemi toto magnetické pole generují ne zcela jasné pochody v extrémních podmínkách jádra planety, které fungují jako planetární dynamo. Na něco takového naše technologie zatím nestačí. Naštěstí jsou i jiné možnosti, které bychom časem snad mohli zvládnout.

 

Ruth Bamfordová z britské společnosti RAL Space a její spolupracovníci nabízejí odvážné řešení. Podle nich k vytvoření fungujícího planetárního magnetického pole potřebujete silný proud nabitých částic. Ať už uvnitř planety anebo třeba kolem planety. Právě druhá možnost by mohla být tím pravým nápadem pro terraformaci Marsu.

 

Terraformace Marsu s asistencí Fobosu. Kredit: Ruth Bamford.
Terraformace Marsu s asistencí Fobosu. Kredit: Ruth Bamford.

Bamfordová a spol. jsou přesvědčeni, že můžeme vytvořit masivní prstenec elektricky nabitých částic, který by obkružoval Mars, díky měsíci Fobos. Jde o větší z měsíců Marsu, a také o ten bližší v povrchu Rudé planety. Je tak blízko, že Mars oběhne za 8 hodin. Badatelé navrhují ionizovat částice na povrchu Fobosu a pak je následně urychlit, aby vytvořily obloun (torus či anuloid) plazmatu podél oběžné dráhy Fobosu. Ten by měl vytvořit magnetické pole dostatečně silné na to, aby ochránilo terramorfovaný Mars před nebezpečným zářením.

 

Je to velmi ambiciózní plán a museli bychom své možnosti napnout k prasknutí. Ale v zásadě nevyžaduje nic exotického, takže je v podstatě realizovatelný. Přistání na Marsu se (doufejme) blíží a budoucí kolonisté mají o čem přemýšlet.

 

Literatura

Science Alert 23. 11. 2021.

arXiv:2111.06887.

Datum: 23.11.2021
Tisk článku

Související články:

NASA navrhuje použít k terraformaci Marsu magnetický štít     Autor: Stanislav Mihulka (07.03.2017)
Chcete terraformovat Mars? Se soudobou technologií to asi nepůjde     Autor: Stanislav Mihulka (07.08.2018)
Zařídí terraformaci Marsu křemenný aerogel?     Autor: Stanislav Mihulka (21.07.2019)



Diskuze:

Tak to pěkně vymyslete,

Jiří Pospíšil,2021-11-27 06:15:32

zbytek je už jen banální technický problém.

Odpovědět

"Jednoduché "

Dalibor Štěpán,2021-11-25 21:01:45

Vytvoření magnetického pole kolem Marsu ...vyřešil bych to stejně jako to funguje na Zemi. "Nejjednodušší" možnost je vyhledat vhodný objekt který bude přímo úměrný velikosti jako náš Měsíc velikostně k Zemi. K objektu vyslat příslušné množství družic které by se přichytit a těleso zastavili v rotaci. Posléze buď využít jejich motory k masmerovani tělesa k přiblížení na oběžnou dráhu kolem Marsu. Ve správné vzdálenosti by těleso vyvolalo slapove sily které by opět zahráli jádro planety a vytvořilo by ideální podmínky pro vznik magnetického pole. Mimo jiné jen tak k zamyšlení...rotaci tělesa by bylo zbytečné obnovovat, protože nás Měsíc to má také tak. Zajímavé že?

Odpovědět

Jde to jednodušejc

Karol Kos jr.,2021-11-25 12:11:36

Stačí přetahnout Mars blízko ke Slunci, někam na úroveň Merkuru, počkat až se řádně nahřeje, roztaví se skoro celé jádro, a pak ho zase šoupnout dál - kůra vychladne a jádro se bude otáčet jinak než ta kůra a bude zase magnetické pole.
A ještě bych v rámci tej formace dotáhnul Enceládus a nechal do toho horkýho Marsu narazit - to by přineslo vhodný množství vody, a mohl by tak být vcelku brzy obyvatelný, páč ta vypařující se voda by povrch slušně vychladila.
Řek' bych, že by se to mohlo stihnout dřív něž se Země stane neobyvatelnou kvůli globálnímu oteplování. Akorát teda nevim kde na to vzít prachy.
Myslim že to nemá chybičku. Nebo jo?

Odpovědět


Re: Jde to jednodušejc

Michal Varga,2021-11-27 00:55:58

Su jednoduchsie metody ako zahriat planetu. Sklenikove plyny, cierny nater, riadeny naraz s inym telesom,…

Odpovědět


Re: Jde to jednodušejc

Michal Varga,2021-11-27 00:55:59

Su jednoduchsie metody ako zahriat planetu. Sklenikove plyny, cierny nater, riadeny naraz s inym telesom,…

Odpovědět

A nebylo by jednodušší

Martin Jahoda,2021-11-24 22:15:47

Na polech udělat civky o tak 100km v průměru a vybudit želené jádro uvnitř Marsu.

Odpovědět

Spojit Mars a Venuši

Pavel Krajtl,2021-11-24 21:19:05

Teoreticky by se to dalo pomocí gravitačních praků pendlujících mezi oběma planetami dosáhnout. Asi by to trvalo, ale získali bychom novou 'Zemi' s atmosférou i orbitou blízkou té naší. Jen odvahu a umět plánovat dál než do konce volebních období.

Odpovědět


Re: Spojit Mars a Venuši

Jan Novák9,2021-11-25 10:18:03

Prakticky by to trvalo tak dlouho že vůbec nemá smysl začínat, za 100 milionů let už tady žádné lidstvo nebude nebo nebude potřebovat tu planetu, popřípadě si ji vytvoří jednodušším a rychlejším způsobem.
A je poměrně nepraktické rozdrbat sluneční soustavu a riskovat pád země do slunce nebo její odlet někam za Jupiter pokud nenáme k dispozici náhradní planetu. Já za sebe jsem rád že orbity planet jsou poměrně stabilní a nerad bych to měnil. Gravitačně svázaná soustava funguje jako celek, drbnete do jedné části a začne se rozkližovat.

Odpovědět

obloun plazmatu podél oběžné dráhy

Bohuslav Rameš,2021-11-24 16:17:34

Copak je to za geometrický tvar, ten "obloun"?

Odpovědět


Re: obloun plazmatu podél oběžné dráhy

Miroslav Pragl,2021-11-24 17:34:19

Obloun (torus) je druh toroidu. Ale je pravda, ze hezky cesky termin obloun se pouziva hlavne v architekture.

MP

Odpovědět

Naprosto nereálné

Pavel Aron,2021-11-24 11:18:36

Jak masivní by asi musel ten proud částic být ?
Jak bychom na Foibu vyrobili ty urychlovače a kde bychom vzali energii na jejich provoz ?
Jen stávající urychlovač CERN má příkon 120 MW a z pohledu toho co by bylo třeba na vytvoření prstence kolem Marsu je to kapka v moři.

Odpovědět


Re: Naprosto nereálné

Tomáš Novák,2021-11-24 15:58:16

Naprostý souhlas - celá myšlenka terraformace planety Mars je bohužel nejspíš nereálná. V současnosti naprosto jasně, v budoucnu téměř jistě...

Odpovědět


Re: Re: Naprosto nereálné

Jan Novák9,2021-11-24 19:28:15

Základem terraformace Marsu by musely být pořádné komety z periferie sluneční soustavy s ledem, zmrzlým dusíkem a CO2. Podpovrchová voda to nevytrhne.
Pokud se podaří doplnit atmosféru tak ta vydrží pár milionů let i bez magnetického pole.
Jakmile bude na Marsu základna tak už tam žádnou kometu shodit nemůžete.

Už vidím ty demonstrace - zachraňte marťanského mikroba! - i když tam žádný není.

Odpovědět

Nebylo

Mojmir Kosco,2021-11-24 07:08:23

Tady je příčina jasná.Reseni se očekává od příčiny.A řešením je odstranění příčiny.

Odpovědět

A co Země?

Zdenek Svindrych,2021-11-24 03:40:58

Nebylo by přecejen užitečnější vypracovat záložní plán na teraformaci Země? Ta už magnetické pole má (jako i atmosféru, kapalnou vodu, atd)...

Odpovědět


Re: A co Země?

Josef Hrncirik,2021-11-24 10:14:00

Dojde k tomu, jakmile její marsoformace vedená samotným Martem bude úspěšná.

Odpovědět


Re: A co Země?

Jan Novák9,2021-11-24 13:39:01

S tím se čeká až skončí zelené šílenství ve kterém alarmisté v záchvatu panické hrůzy pos..li co mohli. Zatím to není potřeba.
Teprve až se probere rozum z paniky tak budeme moci začít přemýšlet co s moři s miliony rezavých nefunkčních větrníků a gigatunami FV panelů když nebude energie ani na to aby se to zavezlo hlínou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz