Zmrazitelný hydrogel by se mohl stát šikovnou náhradou kostek ledu  
Klasický led je dnes nepostradatelným materiálem nejen při výrobě drinků, ale i v potravinářském či farmaceutickém průmyslu, v medicíně i jinde. Do budoucna by ho mohl nahradit hydrogel z proteinové želatiny, který je možné opakovaně zmrazit a rozmrazit, aniž by se z něj něco uvolňovalo.
Zmrazitelný hydrogel. Kredit: Gregory Urquiaga/UC Davis.
Zmrazitelný hydrogel. Kredit: Gregory Urquiaga/UC Davis.

Pokud jde o drinky, kostky ledy nemají konkurenci. Alespoň prozatím. A to i přesto, že se rozpouštějí a jejich obsah, tedy obvykle čistá voda, se vylije do drinku. Vědci na tom ale dělají a vyvíjejí důmyslnou alternativu. Na obzoru jsou hydrogelové „kostky ledu“, které jsou opětovně použitelné a udrží si tvar za každé teploty.

 

Jiahan Zou. Kredit: UC Davis.
Jiahan Zou. Kredit: UC Davis.

Zmrazitelný hydrogel vytvořili odborníci americké University of California, Davis (UC Davis). Tvoří je z 10 procent proteinová želatina a z 90 procent voda. Z tohoto materiálu je možné vytvořit kusy libovolné velikosti a tvaru. V pokojové teplotě je hydrogel průhledný a měkký. Po zmražení ztvrdne a stane se neprůhledným. Nový materiál může nahradit kostky ledu nejen ve stylovém drinku, ale i při skladování či převážení potravin či dalších citlivých komodit.

 

Hydrogel rozmanitých tvarů. Kredit: Gregory Urquiaga/UC Davis.
Hydrogel rozmanitých tvarů. Kredit: Gregory Urquiaga/UC Davis.

Zásadní rozdíl oproti klasickým kostkám ledu spočívá v tom, že se hydrogelové „kostky“ při stoupání teploty nerozpouštějí. Voda zůstává v hydrogelu a celé materiál je možné opakovaně mrazit a nechávat tát. Jiahan Zou a její kolegové ověřili, že hydrogelové „kostky“ je možné zmrazit a opět rozmrazit dvanáctkrát po sobě, aniž by došlo k jejich degradaci. Před opětovným použitím je stačí propláchnout vodou či dezinfekčním prostředkem.

 

Další nezanedbatelnou výhodou je, že zmrazitelný hydrogel neobsahuje žádné syntetické složky. Když doslouží, je možné ho zkompostovat. Tvůrcům hydrogelu ani tohle ale nestačí a dále zvyšují jeho vstřícnost k životnímu prostředí. Zkoumají možnosti výroby želatiny hydrogelu ze zemědělského odpadu.

 

Přínosem nového materiálu je i to, že šetří vodu při výrobě ledu, a zároveň brání kontaminaci mezi jednotlivými zařízeními, například při výrobě potravin. Při používání klasického ledu může dojít k přenosu rozmanitých mikroorganismů, které se uvolní při roztání ledu na vodu.

 

Literatura

New Atlas 22. 11. 2021.

Sustainable Chemistry & Engineering 9: 15357–15364.

Datum: 05.12.2021
Tisk článku

Související články:

Nové zařízení vytáhne s pomocí Slunce a hydrogelu pitnou vodu i z Mrtvého moře     Autor: Stanislav Mihulka (10.04.2018)
Biologicky inspirovaný extrémní hydrogel po zahřátí ztvrdne 1 800krát     Autor: Stanislav Mihulka (08.12.2019)
Nová hydrogelová tableta za hodinu vyčistí běžnou říční vodu     Autor: Stanislav Mihulka (12.10.2021)



Diskuze:

nevidel jsem nekde neco podobneho - jen trochu lo-tek?

Josef Skramusky,2021-12-09 08:55:59

https://www.truhlikov.cz/kostky-ledovaci-18ks-plast-mix
Kdyby mi tohle hodil do drinku v baru, tak bych na barmana asi koukal hodne zle. Trist na mojito se z toho taky dela blbe.
No jako ledovac do vlastni party tasky je myslim i tato lo-tek technologie uspokojive funkcni.

Jo a uspora vody nahrazenim klasickych kostek? Ledik v lete celkem pouzivam (klasicky) a kdyz to hodne prezenu tak bych mohl spotrebovat 5 litru za rok. Takze uspora jedne koupele ve vane za zhruba 20 let? Tudy asi cesta k uspore pitne vody nepovede.

Odpovědět


Re: nevidel jsem nekde neco podobneho - jen trochu lo-tek?

Tom M,2021-12-09 11:16:11

Takže kuře, ryba, či jakákoli flákota masa napíchaná, či glazovaná vodou je lepší než tato proteinová želatina, o které lze s jistotou říci, kolik jí bylo přidáno a kolik je potřeba tedy odebrat???

Odpovědět

tak jako

Pavel Houdek,2021-12-08 22:28:41

Zmražené želé recyklované možná po nějakém bezdomovci bych do whisky fakt nechtěl....
Další z hloupých nápadů.
Ano v ledu mohou být mikroorganismy, zatímco tento želatinový inkubátor je naprosto sterilní, bez chuti zápachu i po 10 letech používání... :-) nadsázka...

Odpovědět

Brrr

Ondřej Glac,2021-12-08 14:18:18

Opakovaně využívané kostky hydrogelu v restauracích... čištěné propláchnutím vodou? Ten hydrogel může být super, ale tento způsob použití může napadnout snad jenom čuně.

Odpovědět

Nič sa z neho nuvoľňuje a zároveň sa rozloží v komposte?

Z Z,2021-12-07 18:28:53

Vraj sa z neho pri používaní nič neuvoľňuje, no zároveň sa rozloží v komposte.
Asi nemôžu obe vlastností úplne fungovať súčasne.
Je to podobné ako rozložiteľné igelitky, je skvelé, že sa v prírode časom rozložia na prach, no už také skvelé to nie je, ak sa rozložia v skrini ako obal niečoho "odloženého".

Odpovědět

Hydrogel do drinkov?

Z Z,2021-12-07 16:37:03

Akosi sa mi nezdá, že by bol dobrý nápad, aby to barman hádzal zákazníkom do drinkov.
Predsa len je lepšie neúmyselne prehltnúť kúsok ľadu než tento vynález.
Ale v iných situáciách to môže mať dobré využitie ako napríklad predajné pulty, kde sú čerstvé potraviny na ľade a pod.

Odpovědět


Re: Hydrogel do drinkov?

Urban Novák,2021-12-07 18:01:17

Jenže až se tomto vynálezu dozví Frans Timmermans, který má na svědomí zelený údel pro Evropu, tak zakáže výrobu plastových forem na led a v Evropě budeme povinně používat místo ledových kostek v ceně 0,001 Kč hydrogelové kostky po 50 Kč. Prostě vody je málo a musíme s ní šetřit za každou cenu. Víte kolik vody se ušetří, když místo ledu budeme používat hydrogel?

Odpovědět


Re: Re: Hydrogel do drinkov?

Jan Novák9,2021-12-07 22:08:04

To je trend doby.
Proč něco dělat jednoduše, dobře a levně když to můžeme dělat složitě, blbě a draze?

Třeba v energetice: používat levnou energii ze stálých zdrojů je příliš jednoduché, tak si k nim navíc ještě postavíme drahé a zbytečné občasné zdroje které tím že mají přednost udělají bordel v síti. A aby to náhodou nebylo moc levné a aby se dohnala a předehnala uhlíková stopa uhelných elektráren tak k těm občasným zdrojům postavíme za biliony obří baterie které každých 10 let vyhodíme a postavíme znovu.

Odpovědět


Re: Hydrogel do drinkov?

Florian Stanislav,2021-12-08 10:34:23

Ano, ochladit nápoj těsně nad nulu a ten rozlévat do sklenic, kde kostka ledu je namalovaná na sklenici, to je moc jednoduché a levné.
Vyndal jsem právě z mrazáku chladicí gel zatavený z v plastu manželce na koleno. Tam chlazené gely mají smysl.

Odpovědět

desinfekce a potraviny

Florian Stanislav,2021-12-07 09:58:18

Článek :"Před opětovným použitím je stačí propláchnout vodou či dezinfekčním prostředkem. Voda zůstává v hydrogelu a celé materiál je možné opakovaně mrazit a nechávat tát."

Kostka hydrogelu, desinfekční roztok a šup zátky do potravin ?
No, jsme už vycvičení, chlorovaná voda se stopami chloroformu a pod.

Odpovědět

nevyrabenim ledu do napoju setrit vodou nelze

Peti Sebesta,2021-12-06 19:54:09

pvoda ma znacne skupenske teplo..snad ho ma i hydrogel aby nebylo neprakticke davat do napoje kostku velkou jako kopaci mic misto kostky ledu

Odpovědět


Re: nevyrabenim ledu do napoju setrit vodou nelze

Jan Novák9,2021-12-07 22:16:53

Používá se skupenské teplo vody která je v tom hydrogelu nacucnutá. Např. želatina.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz