„Skřivani“ nejsou asociálové – jen mutanti  
Jdou spát „se slepicemi“ a vstávají, když „slušní lidé“ ještě spí. Tak se projevuje FASPS čili dědičný syndrom posunutí spánku. V pozadí se skrývá mutace.

 

 
Usnout, když jsou ostatní ještě dávno vzhůru, je pro lidi se syndromem posunutého spánku hračka.

Netrpí nespavostí. Stráví spánkem svých osm hodin denně jako všichni ostatní. Problém je v tom, kdy lidé stižení dědičným syndromem posunutí spánku vlastně spí. V devět večer už mají „půlnoc“. Zato v pět ráno jsou ve svém živlu. Někteří s tím žijí celkem bez problémů. Dokonce si našli povolání, při kterém jim časné vstávání nevadí. Jiní ale trpí, protože jejich chování vypadá, jako kdyby se stranili okolí. Tito lidé žijí v izolaci, protože se s ostatními normálně spícími lidmi míjejí  v čase.


Tým amerických vědců, v jehož čele stál Ying-Hui Fu z University of California v San Francisku, odhalil v rodinách postižených tak časným vstáváním nositele mutovaného genu. Jde o gen pro kasein kinázu I-delta (CKI-delta).

Naopak, tihle lidé jsou čilí v době, kdy je pro normálního člověka vstávání exhumací.

Tato kináza je zodpovědná za fosforylaci proteinu  vyráběného podle genu PER2, který se rovněž podílí na řízení našich vnitřních biologických hodin.
Postižení lidé nesou v jednom místě genu místo adenosinu guanin a to vyvolává v kódovaném proteinu záměnu aminokyseliny treoninu za alanin. Takto pozměněná kináza má sníženou schopnost fosforylace cílových proteinů.
Myši s narušeným genem pro CKI-delta trpí obdobným posunem denního rytmu jako časně vstávající lidé. Naopak, octomilky se zvýšenou produkcí nenarušené CKI-delta jsou náchylné k usínání.


Pokud máte někde v okolí takového extrémního „skřivana“, mějte s ním strpení. Nemůže za to. Není asociál, jen obyčejný mutant.

 

 

Pramen: Nature

Datum: 02.04.2005 07:40
Tisk článku


Diskuze:

„Skřivani“ nejsou asociálové – jen mutanti

Tera Tera,2011-01-29 07:26:46

Radši bych byla mutant, než chodit pozdě spát, případně pozdě vstávat...."k čertu se žárovkou pane Edisone, naučil jste lidstvo ponocovat.
!!!! Jen mezi 21.00 - 24.00 hod probíhají ve spícím těle tak úžasné regenerační děje, tvorba růstového hormonu apod., pozdější spánek i kdyby "do oběda" toto nikdy nevynahradí !!!!" (Zdroj: http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/162929/Prava-pricina-obezity-deprese-zavislosti-a-jak-z-toho-ven.html )

Odpovědět

je to určitě reparující se mutace

hirameki,2005-04-26 18:59:25

cheche.

Odpovědět

co opacny posun?

Yokotashi,2005-04-13 09:12:49

Je taky mutace, kdyz clovek potrebuje vstat v poledne a kdyz je nasilim vzbuzen driv, tak je cele dopoledne a kus odpoledne uplne k nicemu?

Odpovědět

normalnost

julie,2005-04-11 11:34:12

ja myslim ze normalni je cokoli, na co si clovek zvykne.
saso, jsou i lide kteri musi pracovat v nocnich smenach. jsou to mutanti? nemyslim. nekomu to tak proste vyhovuje. nekdo ma radsi noc, nekdo den. Ja chodim spat ve 4 rano, vstavam mezi desatou az 12tou, a dokonale mi to vyhovuje. nemyslim ze bych byla mutant ani ze bych nebyla slusny clovek, proste nevim co bych delala tak brzo rano predtim, ale zato kdyz je tma, tak se mi treba i lip pracuje, soustredi a tak.
a nemyslim ze jsem v tom sama.
Ale k clanku.. zda se mi divny ze by to mely na svedomi geny. mozna maji na svedomi to, jestli cloveka budi svetlo nebo jestli se mu lip zije v seru, ale urcite nema vliv na cas.

Odpovědět

To je ale ptákovina.

Saša,2005-04-04 16:50:34

Jestli je někdo mutant, tak ti, co chodí spát po půlnoci.
Jen se podívejte na bláznivé politiky - pro ně je noční jednání samozřejmostí a jsou snad normální?
Slušný člověk prostě chodí brzy spát a brzy vstává.
Tento rytmus si vyžaduje jak lovecký způsob obživy, tak i zemědělství.
Jen příživníci jako komáři a mouchy a politici a kulturníci apod. to dělají naopak.

Odpovědět


sorry

annie,2005-04-04 20:40:22

promiň. jsem na gymplu, pokud se náhodou chci učit, tak večer, chodim spát průměrně v 11, vstávám před šestou. coby asistentka na letním táboře chodím spát po půlnoci a vstávám okolo sedmé (ve svém volném čase). nepřipadám si jako příživník, když si můžu přispat, tak to udělám. jsem váně takovej asociál?

Odpovědět


Vtip

Oren,2005-06-20 14:27:54

Predpokladam ze tenhle nazor a "logicky" postup, kterym vznikl a ktery zde byl prezentovan je pouhopouhy vtip?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz