Slunci podobná hvězda EK Draconis zařvala jako drak Šmak  
Nedávno jsme se stali svědky, jak hvězda EK Draconis vychrlila supererupci, kterou provázel mamutí výron koronální hmoty. Byla to nebeská show a také varování. Dotyčná hvězda je sice mladou a tudíž mnohem bouřlivější verzí Slunce, ale i tak bychom měli být na pozoru. Je jenom otázkou času, kdy zase přiletí podobný dračí řev k Zemi.
Sluneční erupce, doprovázená koronální výronem hmoty, 2012. Kredit: NASA Goddard Space Flight Center / Wikimedia Commons.
Sluneční erupce, doprovázená koronální výronem hmoty, 2012. Kredit: NASA Goddard Space Flight Center / Wikimedia Commons.

Hvězda EK Draconis v souhvězdí Draka je 100 milionů let stará verze našeho Slunce. Tohle hvězdné mládě nedávno odpálilo extrémní erupci magnetického plazmatu, jehož síla desetinásobně převyšuje vše, co jsme kdy viděli od hvězd jako je Slunce. Jako by mohutný drak ze Středozemě vychrlil oheň. Byla to úchvatná podívaná a zároveň varování. Teď víme, co hvězdy tohoto druhu dovedou. A měli bychom s tím počítat.

 

Yuta Notsu. Kredit: University of Colorado, Boulder.
Yuta Notsu. Kredit: University of Colorado, Boulder.

Astronom Yuta Notsu z laboratoře Laboratory for Atmospheric and Space Physics americké University of Colorado, Boulder a jeho kolegové jsou přesvědčeni, že i Slunce nejspíš umí takhle zařvat a odpálit mamutí výron koronální hmoty (CME). Slunce je naštěstí podstatně starší než EK Draconis, takže je zřejmě klidnější a podobné věci dělá méně často.

 

Rozhodně je dobře, že víme, jak silné mohou takové výrony koronální hmoty být. Můžeme odhadovat, jaké škody by způsobily. Samozřejmostí by byly geomagnetické bouře, které mohou vyřadit satelity, vyvolat blackouty elektřiny a umlčet internet i další formy komunikace. Nejde přitom jen o Zemi. Událost podobné intenzity, jakou jsme teď viděli u EK Draconis, by mohla doslova usmažit každého člověka či přístroj, který bude zasažen mimo ochranné geomagnetické pole Země. Bylo by to jako prodělat 300 tisíc rentgenů hrudníku najednou.

 

Notsu a spol. již dříve zjistili, že hvězdy podobné Slunci mohou odpalovat supererupce záření. Když jde o mladičké hvězdy, tak je to klidně každý týden. Dospělé hvězdy, jako je Slunce, by takové erupce mohly odpalovat, jak pevně doufáme, jen asi tak jednou za 1 000 let. Ale zatím těžko říct.

 

Logo. Kredit: University of Colorado, Boulder.
Logo. Kredit: University of Colorado, Boulder.

Supererupce samy o sobě nejsou tak nebezpečné. Opravdový problém nastane, když supererupci provází supervýtrysk koronální hmoty. Notsu s kolegy hledali právě takový případ. S pomocí amerického vesmírného teleskopu Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) a japonského univerzitního SEIMEI Telescope pozorovali hvězdu EK Draconis, která je vzdálená asi 111 světelných let, mezi lednem a dubnem 2020. Dočkali se 5. dubna, kdy detekovali posun ve spektru záření EK Draconis, odpovídající velkému výronu plazmatu, letícímu směrem k nám. Výron se pohyboval rychlostí 1,6 milionu kilometrů za hodinu a jeho celková hmotnost byla cca 1 biliarda kilogramů. To překračuje vše, co jsme kdy pozorovali u Slunce.

 

Video: Yuta Notsu: Do superflares occur on the Sun?

 

Literatura

Live Science 10. 12. 2021.

Nature Astronomy online 9. 12. 2021.

Datum: 11.12.2021
Tisk článku

Související články:

Brutální hvězdná erupce blízkého červeného trpaslíka     Autor: Stanislav Mihulka (03.10.2014)
Mohlo by naše Slunce odpálit supererupci?     Autor: Stanislav Mihulka (03.04.2016)
Solární erupce, která by usmažila technologie, může přiletět do 100 let     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2017)
Proxima Centauri odpálila tak extrémní erupci, že byla vidět pouhým okem     Autor: Stanislav Mihulka (11.04.2018)



Diskuze:

Ako veľmi stlačí taký výtrisk mag.pole?

Zicho Trenčiansky,2021-12-14 21:43:53

Ak píšete "doslova usmažit každého člověka či přístroj, který bude zasažen mimo ochranné geomagnetické pole Země." a pritom vieme, že pri Carrington event bolo mag. pole Zeme značne redukované ... nebolo by pri niečom takomto stlačené pod zemský povrch, čím by došlo k expozícií všetkého živého na povrchu?

Ďalšia otázka ... prečo si myslieť, že Slnko niečoho takého nie je schopné napr. hneď zajtra? Alebo o týždeň? Slnko má svoje vlniace sa magnetické pole, ktoré čo pár dní zmení polaritu slnečného vetra v okolí Zeme. To isté má aj galaxia, len perióda je podstatne dlhšia. A vzhľadom nato, že Slnko má svoj mag.dipól, čo sa stane, keď sa zmení polarita "galatického vetra"?

Odpovědět

Není divu

Petr Derfler,2021-12-13 21:08:41

Lidé nejsou hloupí, jen se neučí správně myslet. Školství je velmi zastaralé, lidé by se neměli učit jen znalostím, ale i myslet, trénovat smysly, tím si myslím urychlíme i evoluční proces (používané mechanismy se vyvíjí, nepoužívané budou slabnout. Ale to je jen můj názor. Takhle se akorát vychovávají citlivky. Není špatně, když si někdo dělá z čehokoli legraci, problém je, že to lidé nezkousnou. Píši jen proto, že já jsem nepohoršitelný toto jenom omezuje svobodu slova...

Odpovědět

Erupce na slunci

Petr Vojvodik,2021-12-12 18:38:16

Je velké riziko. Dnes už si pomalu ani neuprdnem na záchodě bez čipů.

Odpovědět

supererupce dorazí k zemi za 75 000 let

Florian Stanislav,2021-12-11 19:39:25

Erupce od hvězdy EK Draconis (111 světelných let daleko) doletí uvedenou rychlostí 1,6 milionu km/h (444 444 m/s) k Zemi za necelých 75 000 roků.
Článek naplaší, nehrozí supererupce od EK Draconis, je dostatečně daleko, i když byla erupce 10x silnější, jak ze dosud známé Slunce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_erupce
"Sluneční erupce je prudký výbuch ve sluneční atmosféře s energií srovnatelné miliardě megatun TNT, běžně se pohybující okolo 1 milionu kilometrů v hodině (asi 0,1% rychlosti světla) a třeba i vyšší. "
Komentář : Nerozumím tomu, že erupce Slunce má srovnatelnou rychlost výbuchu ( 1 milion km/h a více proti 1,6 milionu km/h u EK Drakonis), ale desetinásobně převyšuje vše, co jsme viděli u Slunce.

TV Nova vypustila článek, který plaší.
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/450287-hvezda-podobna-slunci-vychrlila-velmi-silnou-erupci-vedci-maji-obavy-o-zemi
"Hvězda, která je svou teplotou velmi blízká Slunci, vychrlila do vesmíru velmi silnou erupci. Vědci se obávají, jaké to bude mít dopady na planetu Zemi. Následky by se podle nich měly objevit do konce tohoto století.
Podle nové studie z roku 2020 byla erupce EK Draconis až desetkrát silnější než ty předešlé. "
Asi 10x silnější, než ty předešlé sluneční (= známé na Zemi) si musíme domyslet. A taky, že následky možné supererupce budou ze Slunce.

Odpovědět


Re: supererupce dorazí k zemi za 75 000 let

Jiří Brtnický,2021-12-12 17:27:04

Máte pravdu, stejně tak podali zprávu na seznamu. To si až člověk říká jestli je toto vůbec možné. Ale je to běžné a časté, asi standard dnešní novinařiny. I když se tomu nemusíme příliš divit. Ve Spojených státech si značná část populace myslí že Země je placatá a přitom se dívá na sportovní utkání v přímém přenose z opačné strany zeměkoule. Vidí časový posun i jiné roční období a nedá si věci dohromady. Mám pocit že cílem je dopracovat se k podobnému stavu i u nás.

Odpovědět


Re: Re: supererupce dorazí k zemi za 75 000 let

Petr Vojvodik,2021-12-12 18:37:12

Bulvár je hloupý. Chytají tím hloupé lidi.

Odpovědět


Re: Re: Re: supererupce dorazí k zemi za 75 000 let

Mirek Bautsch,2021-12-13 09:04:15

To není hloupost, to je nevzdělanost!
A při stále upravovaném a korigovaném systému výuky to bude čím dál horší.
Klade se důraz na rozvoj osobnosti a korektní myšlení ve vztahu k jiným typům pohlaví a barvě kůže, základní (triviální) vědomosti se již nevyžadují.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: supererupce dorazí k zemi za 75 000 let

Jan Novák9,2021-12-14 20:31:04

Mezi hloupostí a nevzdělaností je velice malý rozdíl. Chytrý člověk si informace najde,zhodnotí, spojí do celku a zapamatuje. Na druhé straně hloupost je zárukou nevzdělanosti i kdyby jste do hlupáka tlačil vědomosti hydraulickým lisem. Na rozdíl od toho co si myslí progresivní zelenorudá levice všichni nejsou stejní a diference is NOT only skin deep.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz