US Navy úspěšně otestovali námořní laser proti hladinovému cíli  
Experimentální vysokoenergetický laserový systém Solid State Laser – Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator (LWSD) Mark 2 MOD 0, který operuje na palubě USS Portland, během testu v Adenském zálivu úspěšně zasáhl hladinový cíl. Budoucnost amerického námořnictva je energetická.
Zásah cvičeného hladinového cíle laserem. Kredit: US Navy.
Zásah cvičeného hladinového cíle laserem. Kredit: US Navy.

Americké námořní velení U.S. Naval Forces Central Command (NAVCENT) ve středu 15. prosince (2021) oznámilo, že experimentální vysokoenergetický laserový systém na palubě výsadkové lodi třídy San Antonio, USS Portland (LPD 27) uskutečnil o den dříve, tedy 14. prosince, úspěšný test. USS Portland se v tu chvíli plavil ve vodách Adenského zálivu.

 

Posádka USS Portland sleduje test laseru. Kredit: US Navy.
Posádka USS Portland sleduje test laseru. Kredit: US Navy.

Laserový systém, který je momentálně ve verzi Solid State Laser – Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator (LWSD) Mark 2 MOD 0, během tohoto testu úspěšně zasáhl hladinový cvičný cíl. Při předešlém testu, který se uskutečnil v květnu 2020 v Pacifiku, přitom laser z paluby USS Portland zničil malý dron za letu, čili vzdušný cíl.

 

Námořní vývojáři nových technologií Office of Naval Research vybrali v roce 2018 právě loď USS Portland pro testy pokročilého laserového systému LWSD. Je více energetickým nástupcem laserového systému Laser Weapon System (LaWS), který operoval tři roky na palubě výsadkové lodi třídy Austin USS Ponce (AFSB(I)-15).

 

Systém LWSD Mark 2 MOD 0 na palubě USS Portland. Kredit: US Navy.
Systém LWSD Mark 2 MOD 0 na palubě USS Portland. Kredit: US Navy.

Portland není v Adenském zálivu na rekreaci. Je součástí výsadkové skupiny Essex Amphibious Ready Group, která dále zahrnuje vrtulníkovou výsadkovou loď USS Essex (LHD 2), výsadkovou dokovou loď USS Pearl Harbor (LSD 52) a mariňáky z 11th Marine Expeditionary Unit. Skupina vyrazila letos v srpnu ze San Diega v Kalifornii a v září začala operovat v oblasti působnosti U.S. 5th Fleet, která se rozkládá zhruba od Rudého moře po část Indického oceánu. Geografie, klima a značný strategický význam této „horké“ oblasti nabízejí unikátní prostředí pro testování technologických inovací.

 

Test laseru LWSD v Adenském zálivu není jen další technologický milník, ale také jasný vzkaz. V této oblasti se objevují útoky dronů, malých člunů a dalších typů zbraní. Jen hútíjské milice mají impresivní arzenál rozmanitých systémů, včetně „sebevražedných dronů“, dálkově ovládaných člunů s výbušninami, balistických střel, střel s plochou dráhou letu, nebo námořních min. Výkonná laserová zbraň si s řadou těchto rizik poradí. Americké námořnictvo již plánuje nainstalovat další laserové systémy na další lodě. Jak se zdá budoucnost námořnictva je (přinejmenším z části) energetická.

 

Video: USS Portland (LPD 27) tests LWSD laser systém

 

Literatura

Defence Blog 15. 12. 2021.

The Drive 15.12. 2021.



Oznámení redakce:

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice otevírá studium "Univerzity třetího věku" s cyklem přednášek „Chemie pro život".

V našem programu populární formou představujeme nejnovější poznatky z oborů vyučovaných na Fakultě chemicko-technologické zajímavé pro širokou laickou veřejnost. Vyučující z řad akademických pracovníků fakult Univerzity Pardubice i odborníci z praxe prezentují vybraná témata tak přitažlivým způsobem, že překonají i některé zažité nepříznivé postoje neodborné veřejnosti vůči chemii jako takové.

Studium univerzity třetího věku je základem pro neustálý duševní rozvoj občanů poproduktivního věku, kterým se takto nejen rozšiřují jejich znalosti, ale především je stimulován jejich zájem o současné dění, praktické využívání získaných vědomostí a o stálý aktivní přístup k životu.

U3V má celkový rozsah 184 hodin, probíhá čtyři semestry a nabízí tato témata:

  1. Chemie, zdraví a prostředí

  2. Chemie ve světě potravin a výživy

  3. Chemie ve službách

  4. Spotřebitelská chemie

Podrobné informace na webu Univerzity třetího věku (Univerzita třetího věku - "Chemie pro život" | Fakulta chemicko-technologická).



Datum: 16.12.2021
Tisk článku

Související články:

Raytheon poprvé vypálil z útočného laseru na helikoptéře     Autor: Stanislav Mihulka (02.07.2017)
Americký laserový systém SHiELD v klíčovém testu sestřelil několik raket     Autor: Stanislav Mihulka (07.05.2019)
Vysokoenergetický laser na USS Portland v úspěšném testu sestřelil dron     Autor: Stanislav Mihulka (24.05.2020)



Diskuze:

špatné počasí

Lukáš Kříž,2021-12-17 11:09:57

By mě zajímalo, jakou to má účinnost při deští, sněžení, mlze?

Odpovědět


Re: špatné počasí

Vojtěch Kocián,2021-12-17 11:29:51

Horší. Podobně jako většina zbraňových systémů včetně těch, proti kterým je to určené. Ale lodi nic nebrání v takovém případě použít jiný prostředek, který by byl zase za jasného počasí méně výhodný. Třeba raketu, kterých veze značně omezené množství, je hodně drahá a má větší šanci způsobit nechtěné vedlejší škody.

Odpovědět


Re: špatné počasí

Jan Novák9,2021-12-17 13:38:06

Jde o cenu za výstřel, aby to v normáním počasí nemuseli dělat jako Saudové kteří sestřelují "létající sekačky" za pár šupů raketami Patriot za milion dolarů.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz