V Polsku testují zvukové dělo proti smogu  
Město Kalwaria Zebrzydowska v jižním Polsku je známo především kvůli komplexu Sanktuarium pasyjno-maryjne. Ten byl v roce 1999 přidán na seznam světového dědictví UNESCO. Nyní budí světovou pozornost neotřelou snahou boje proti smogu.

Kalwaria Zebrzydowska Kredit: Wikipedia, Kudak CC BY-SA 4.0
Kalwaria Zebrzydowska Kredit: Wikipedia, Kudak CC BY-SA 4.0

Se smogem je na tom nejhůř asi Čína. Ta si v uplynulém roce (podle sledování kvality ovzduší IQAir) na své konto připsala 42 ze 100 nejvíce znečištěných měst světa. Podle statistiky vydávané Světovou zdravotnickou organizací (WHO) žilo v roce 2019 asi 99 procent světové populace v místech, která nesplňují doporučené směrnice kvality ovzduší. Jednou z nejvíce znečištěných zemí Evropy, porušující v nejhorších obdobích roku normy EU o stovky procentních bodů, je Polsko. V polském městě Kalwarie Zebrzydowska s necelými pěti tisíci obyvateli se každoroční zimní patálie s topnou sezónou pokouší řešit pomocí  zvukových vln. Když slunce zapadne a na město se snese z komínů hustý kouř, spouští "zvukové dělo".

 

Zvukové "dělo" vystřeluje toxické částice stovky metrů směrem do nebe. Kredit: AFP. https://phys.org/news/2022-01-anti-smog-cannon.html
Zvukové "dělo" vystřeluje toxické částice stovky metrů směrem do nebe. Kredit: AFP.

Experimentální zařízení připomíná kovový kontejner z něhož směrem k nebi trčí obrácený kužel. Podle jednoho z vynálezců, Dominika Grybose z Akademie hornictví a hutnictví v Krakově, se jim rázovými vlnami, které přístroj vydává, daří snižovat koncentraci škodlivých částic PM2,5 a PM10 ve vzduchu města. Zdrojem rázových vln jsou exploze směsi acetylenu a vzduchu. Toxické částice jsou vertikálními zvukovými vlnami vyslány o několik set metrů výše. Z vyjádření Grybose pro agenturu AFP vyplývá, že: "... pokud spustíme dělo na půl hodiny až hodinu, znečištění se sníží o 15 až 30 procent v okruhu dvou až tří kilometrů od děla a  účinky trvají jednu až tři hodiny".

 

Ze zprávy AFP vyplývá, že obyvatelé města jsou zatím střelbě každých šest sekund nakloněni. Alespoň to tak vypadá z vyjádření 43leté účetní Jolanty Walkowiczové, která pokusy komentovala slovy: „"Smog je tady velmi silný. Nemůžeme naše byty větrat, protože to tak smrdí. Takže pokud to může pomoci, ať udělají testy. Sotva slyšíme ten zvuk - je to jako když se spustí ohňostroj".

 

Zda se střelba necelých sto kilometrů od Ostravy  dočká Ig Nobel Prize, nebo jen Nobel Prize, se teprve ukáže. V každém případě snižování koncentrace částeček menších než 10 μm (PM10) za pozornost stojí. Usazují se v průduškách a pronikají až do plicních sklípků. Na jejich frakci suspendovaných částic se ochotně nabalují polycyklické aromatické uhlovodíky s mutagenním a karcinogenním efektem, a proto jsou PM2,5 a PM10 považovány za ty nejnebezpečnější.

 

Zdroje
Kalwaria Zebrzydowska, Wikipedia

AFP 20. ledna 2022, Physorg

Datum: 20.01.2022
Tisk článku


Diskuze:

Střílení do vzduchu

M. Marvan,2022-01-26 09:56:14

Výsledek by se dal shrnout i tak, že kolegové z AGH popsali lokální efekt promíchávání atmosféry patentovaným protismogovým dělem.
Vypadá to, že smog má své pozice v Polsku celkem jisté.

PM2.5
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/pm2-5-annual-mean-in-2

PM10
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/pm10-annual-mean-in-2

a hlavně BaP
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/population-weighted-concentration-field-of

Odpovědět

výstřel na mp4

M. Marvan,2022-01-25 15:54:47

Viz https://www.agh.edu.pl/fileadmin/default/templates/images/Aktualnosci/aktualnosci/_2020/1012/JEDEN_STRZAL_FILM.mp4

Odpovědět

co na to místní

Jan Dobeš,2022-01-23 17:57:51

Reakci místních na druhý pokus z 19.1.2022 si lze přečíst na:

https://www.wadowice24.pl/nowe/wydarzenia/17768-w-kalwarii-strzalami-przepedzaja-smog-ludzie-chyba-maja-dosyc-jak-na-wojnie.html

Odpovědět

Libor Zak,2022-01-21 15:10:16

Toto řešení doporučuje 95% zvířat z okolí, zbylých 5% je hluchých a neslyšelo otázku.

Odpovědět

éto naše dělo

Florian Stanislav,2022-01-21 13:42:04

Zvukové dělo proti sazím snad v komíně, kde selektivně vychýlí mikrosaze do vedlejšího kanálu s nanofiltry. Acetylénové saze se například používají jako mazivo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz