Při kouření do jiného stavu nepřijdete  
Ženy, které mají problém s plodností a které se snaží přijít do jiného stavu pomocí asistované reprodukce, při níž se uplatňuje oplodnění ve zkumavce, neboli IVF technika, by měly vzít na vědomí, že kouření jim vyhlídky na to mít potomka dramaticky snižuje.

V Nizozemí uskutečnili rozsáhlou studii u žen, které měly problémy s otěhotněním. Když z počítače vypadly závěrečné výsledky, nestačili se výzkumníci divit. Vyplývalo z nich, že ženy kuřačky jsou ve svém snažení otěhotnět mnohem méně úspěšné a že kouření má na ženinu plodnost takový vliv, jako kdyby zestárla o deset let.


 

Prof. Didi Braat

Didi Braatová, profesorka gynekologie na Universitním lékařském centru v Nijmegen a vedoucí týmu, který prováděl statistická šetření, tvrdí, že stačí aby žena kouřila po dobu jednoho roku více než jednu cigaretu denně a její šance porodit živé dítě se sníží o 28%. Co do schopnosti otěhotnět to odpovídá rozdílu mezi dvaceti a třicetiletou ženou.
Braatová na vliv kouření přišla když se svými spolupracovníky vyhodnotila údaje ze zdravotních záznamů 8500 žen, kterým bylo 20 až 45 let a které v Nizozemí podstoupily léčbu v centrech pro asistovanou reprodukci. Údaje se vztahují k časovému úseku let 1983 až 1995 a ve sledovaném souboru tehdy kouřilo 40% žen. Více než 7%  mělo nadváhu (posuzováno podle hmotnostního indexu 27kg/m2). Údaje se vztahují k datu jejich prvního pokusu o IVF. 
Snížená plodnost sledovaných žen byla přičítána jedné ze čtyř příčin:
Snížená průchodnost vejcovodů
snížená plodnost partnera
nezjištěné příčiny
mnohočetné ovariální cysty a zánět děložní sliznice

 

Cigaretka denně a šance na otěhotnění je rázem o 28% nižší.

Kouření mělo největší negativní vliv na ženy, u kterých se nedařilo zjistit příčinu jejich neplodnosti. V této skupině přicházely kuřačky do jiného stavu jen ve 13,4% případů. U nekuřaček byla tato šance, že přivedou na svět živé dítě, významně vyšší. Jejich šance otěhotnět dosahovala 20,7%.  


Statistické výpočty neobjasnily co je vlastní příčinou škodlivosti kouření na plodnost u žen, ale Braatová soudí, že sloučeniny obsažené v kouři, mohou být toxické pro buňky endometria, vnitřní tkáň dělohy která rozhoduje o uhnízdění zárodku. A nebo, že tyto jedy mají zhoubný vliv na ochranný obal obklopující vaječnou buňku (zónu pellucidu).
V celém souboru sledovaných žen vyšlo snažení mít potomka naprázdno u  21,4% kuřaček, ale jen u 16,4%  žen, které tomuto zlozvyku nepodléhaly.


Pramen: Human Reproduction (DOI:10.1093/humrep/deh898).

Datum: 09.04.2005 15:20
Tisk článku


Diskuze:

he, rozsirit jiste ano, ...

petr,2005-04-10 16:28:33

... nicméně si myslim, že to pak ty mladší slečny spíš budou vnímat jako antikoncepci :)

Odpovědět

rozšířit do škol

ditom,2005-04-09 20:58:04

Teď by to ještě chtělo, aby se takovéto studie rozšířily do škol. Dle mých zkušeností kouří cca 70% dívek 7.-9. třída (sice mnohdy jenom vtahují kouř do úst a zpět, a jenom o přestávkách), ale o tomto riziku nemají ani ponětí - vlastní zkušenost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz