Vysokoenergetická boranová paliva slibují „zelenější“ raketový pohon  
Americké letectvo a NASA v 50. letech zvažovaly použití boranových paliv, ale nakonec od nich ustoupili, kvůli technickým potížím. Dnes jsme možná na prahu jejich renesance v „bezuhlíkovém“ pohonu raket, která zahrnuje úpravu boranu amonného do formy nanočástic, řešící problémy doprovázející spalování boranů.

S bórem se obvykle setkáváme ve skle, keramice, mycích prostředcích nebo v kapkách do očí. Jen málokdo by asi řekl, že bór má fascinující historii jako součást raketového paliva. Když v padesátých letech US Air Force a NASA vyvíjeli rychlejší letouny s větším dosahem, jedním z hlavních problémů pro ně bylo palivo. V rámci projektu Project Zip pracovali na boranových palivech, která jsou založena na sloučeninách bóru s vodíkem. Od té doby se jim přezdívá zip paliva.

 

Pozoruhodná protiletadlová střela BOMARC. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.
Pozoruhodná protiletadlová střela BOMARC. Kredit: US Air Force / Wikimedia Commons.

První výsledky byly slibné. Borany v porovnání s konvenčními palivy vytvoří téměř dvojnásobek tepelné energie. Uvažovalo se o tom, že by zip paliva poháněla tehdejší strategické bombardéry XB-70 Valkyrie, záchytné stíhací letouny XF-108 Rapier nebo protiletadlové střely BOMARC.

 

Prithwish Biswas. Kredit: UC Riverside.
Prithwish Biswas. Kredit: UC Riverside.

Ukázalo se ale, že boranová paliva mají značná úskalí. Za pokojové teploty mají pevné skupenství, takže je nutné je míchat s vodíkovými palivy. Ještě horší je, že produktem hoření boranů je žvýkačková substance, která zalepuje motory a není snadné ji odstranit. Všechny uvedené projekty byly do konce padesátých let zastaveny.

 

Tým americké University of California, Riverside, který vedl Prithwish Biswas, přesto boranům věří a chtějí je zapojit do pohonu raketových motorů pro lety na oběžnou dráhu. Zaměřili se na spalování boranů, které je odlišné od spalování uhlovodíků, především kvůli vzniku řady různých sloučenin. Pracovali s boranem amonným (NH3BH3), který se dnes využívá v palivových článcích.

 

Logo. Kredit: UC Riverside.
Logo. Kredit: UC Riverside.

Biswasův tým využil nanotechnologii a toho, že jsou borany pevné látky, aby zkrotili problematické spalování. Vyrobili z boranu amonného nanočástice, které spalují s chloristanem draselným (KClO₄) či chloristanem amonným (NH₄ClO₄) v roli okysličovadla. Funguje to, ale vývoj stále pokračuje. Nanočástice boranu totiž nesnášejí vlhké prostředí a bude nutné je nějak stabilizovat.

 

Literatura

New Atlas 27. 2. 2022.

The Journal of Physical Chemistry C 126: 48–57.

Datum: 28.02.2022
Tisk článku

Související články:

Airbus vyvíjí supravodivý letecký pohon, který bude chlazený palivem     Autor: Stanislav Mihulka (22.04.2021)
Americké letectvo chce vyrábět palivo průmyslovou fotosyntézou     Autor: Stanislav Mihulka (03.11.2021)
Britští Reaction Engines vyvíjejí amoniakové reaktory pro letadla     Autor: Stanislav Mihulka (14.11.2021)



Diskuze:

Produkty spalování

Jiří Kocurek,2022-02-28 15:43:14

nejsou uvedeny. Osobně se mi nelíbí ten chlor. Ještě mám v živé paměti následky kyselých dešťů před odsířením uhelných elektráren v podkrušnohoří. Aby to nebylo příslovečné vyhánění čerta ďáblem.

Odpovědět


Re: Produkty spalování

Josef Hrncirik,2022-02-28 17:42:45

Zelení, NATO ž khaki ba i ZelensKyj nerozlišují chlor a chloridy. Prostě pustíme NANĚ chlor a posypeme je solí. Ostatně Kartágo musí být zničeno a vydezinfikováno! Už kvůli energetické účinnosti, či prostě technologicky obvyklému přebytku redukovadel v palivu CG ve spalinách není. Dým raketových spalin je prach Al2O3 (nebojte se kuliček šmirglu v dýmu zkondenzované 20% kyseliny solné, tavený šmirgl rozpouští kyselina na čištění záchodů (hajzlů) až dlouhodobým varem, kdy dochází k porušení podstat substancí.
Odpovědní sovětští vědci již dávno preventivně vyvinuli ekologické tuhé raketové palivo, kde je toxický a neekologický AP nahražen neškodným ammoniumdinitramidem ADN.

Odpovědět


Re: Re: Produkty spalování

Pavel 1,2022-03-03 21:17:42

Pak je záhadou proč rusácký kosmický průmysl krachuje. Kde asi odpovědní sovětští vědci udělali chybu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Produkty spalování

Josef Hrncirik,2022-03-04 06:56:58

Netržní sankce, krádeže mozků, zrada prodejného etnika.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Produkty spalování

D. Hruška,2022-03-04 12:30:51

Dejte si pozor, abyste nešel bručet za schvalování genocidy ;-)
(Jaká je vlastně definice genocidy?)

Odpovědět


Produkty spalování

Josef Hrncirik,2022-03-04 13:15:31

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Produkty spalování

Pavel 1,2022-03-04 18:08:35

Možná, že je chorobná grafomanie považována za polehčující okolnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Produkty spalování

Pavel 1,2022-03-04 18:04:30

Korupce, rozkradení místními korupčníky a totalitní režim, který pronásleduje místo aby motivoval, jste chtěl říct.

Odpovědět

borany

Florian Stanislav,2022-02-28 08:46:36

Koncem 60. let přednášející říkali, sloučeniny bóru jsou nejvíce prokoumány (po odtajnění, když se zjistilo, že jako palivo nejsou použitelné) vzhledem k jiným prvkům, hledalo se uplatnění boranů jako raketové palivo, což je i v článku.
Oxid boritý, který vzniká oxidací boranů je v rozmezí 449°C - 1860°C tavenina a ucpává trysky.
Název H3H-BH3 název podle IUPAC
Ammoniotrihydroborát

Odpovědět

Mierové využitie bóru

Pavel Gašperík,2022-02-28 07:58:19

Ja sa osobne prihováram za mierové využitie solí bóru a to ako prevencia degeneratívnych ortopedických ochorení . Zistilo sa totiž , že v oblasti artrozou poškodených napríklad váhonosných kĺbov , v blízkosti chrupavky sa v kostnom tkanive zistili znížené koncentrácie bóru , čo môže prispievať ku zrýchleniu artrotických zmien . Existuje aj suplementácia napríklad vo forme kapslí ...

Odpovědět

Příliš stabilizované vyjadřování bude nutno nějak destabilizovat

Josef Hrncirik,2022-02-28 07:16:41

... "Biswasův tým využil nanotechnologii a toho, že jsou borany pevné látky, aby zkrotili problematické spalování. Vyrobili z boranu amonného nanočástice, které spalují s chloristanem amonný či chloristanem amonným v roli okysličovadla. Funguje to, ale vývoj stále pokračuje. Nanočástice boranu totiž nesnášejí vlhké prostředí a bude nutné je nějak stabilizovat. ..."

Odpovědět


Re: Příliš stabilizované vyjadřování bude nutno nějak destabilizovat

Josef Hrncirik,2022-02-28 09:47:12

Sintové nahradili pomalé trápení Grétiným plynem mnohem účinnější kyselinou chlorovodíkovou, ba nejlépe přímo zeleným chlorem (CG).
10 BNH6 (10 AB) + 18 NH4ClO4 (18 AP) = 10 H3BO3 (10 BA) + 14 N2 (14 NG) + 18 HCL (18 HA) + 42 H2O (42 WS)
40 AB + 90 AP = 40 BA + 45 CG + 65 NG + 240 WS

Odpovědět


Re: Příliš stabilizované vyjadřování bude nutno nějak destabilizovat

Josef Hrncirik,2022-02-28 17:00:49

Myšlenka je výborná. Amonium z poloviny perchlorátu amonného by zredukovalo 3/8 z 2. poloviny perchlorátu amonného a naopak. Směs nanočástic boranu amonného s perchlorátem amonným je vynikající do diverzních vrbětických náloží, které detonují samovolně po zvlhnutí. Zhutnění lisováním je extrémně nebezpečné i pro malé ráže, v zrnu vznikají při skladování či hoření praskliny a rakety pak trapně předčasně (praecox) explodují. Proto je nutno zrno nepprodyšně pojit dostatečně pevným i elastickým polyuretanovým kaučukem (obalit gumou vulkanizací palivové pastobřečky). Ve Vrběticích Sběrné Suroviny (Bochemie) horkou vodou z pomletého prošlého NATO raketového paliva extrahovali cenný chloristan amonný aby dostal další životní šance.
Pro zvýšení teploty hoření je v palivu cca 15% práškového aluminia s zářnou budoucností.
Neupadl levnému briádníkovi Miškinovi Čepigovi do paliva ekologický teploměr plněný Ga?

Two years before the explosion when the Challenger space shuttle had exploded mid-flight, prompting NASA to halt its exploration program. Although PEPCON continued to produce ammonium perchlorate, there was no demand for the chemical and supply continued to build up at the company’s factory (krize z nadvýroby).

At the time of the explosion, NASA believed the plant had a stockpile of more than 4,000 tons of chemical on hand, which allowed the initial fire to spread at such a rapid pace.

The impact was felt miles away

The explosion caused an estimated $100 million in damages and impacted structures in a 10-mile radius of the PEPCON plant, which was located on what is now the junction of U.S. Highway 95 and the 215 Beltway.

Two of the biggest blasts measured 3.0 and 3.5 on the Richter scale at observatories in California and Colorado, NASA found. Based on the damage in surrounding areas, investigators also compared the explosion to a 1-kiloton air-blast nuclear detonation.
A začalo to pouhým ohýnkem oxidovadla bez nánočástic.
Určitě jich za ca 100 Mdolarů vzniklo dost!

Budoucnost patří náno boranu!!

Odpovědět


Re: Re: Příliš stabilizované vyjadřování bude nutno nějak destabilizovat

Josef Hrncirik,2022-02-28 17:56:21

Pozoruhodný accident pozoruhodné střely BOMARC.

Accession Number: ADA261304
Title: Record of Decision, BOMARC Missile Accident Site, McGuire AFB, New Jersey
Descriptive Note: Final rept. Nov 1989-May 1992
Corporate Author: EARTH TECHNOLOGY CORP ALEXANDRIA VA
Personal Author(s): West, Gary
Report Date: 1992-11-20
Pagination or Media Count: 83.0
Abstract:
This document presents the selected final remedial action for the radioactive wastes at the BOMARC Missile Site, McGuire Air Force Base, New Jersey. The BOMARC Missile Site became contaminated in 1960 as the result of a fire which partially consumed a nuclear warhead-equipped BOMARC missile. The Air Force has decided to pursue excavation and Off-site Disposal of contaminated waste at a Department of Energy DOE disposal facility. This is a cost effective, permanent remedy, and is the environmentally preferred alternative. However, should the Air Force be denied the use of a DOE facility, or if other events should dramatically decrease the cost effectiveness of this remedy, then as an interim remedy, the Air Force will maintain the BOMARC Missile Site in accordance with the NEPA No Action Alternative.
NA TO POZOR NATO!!!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz