Izraelský Rafael úspěšně otestoval laserový obranný systém Iron Beam  
Iron Dome je skvělý, bezpochyby. Jeho provoz je ale velice nákladný. Jen samotná jedna raketa přijde na 100 tisíc dolarů. Oproti tomu jeden výstřel laserového systému Iron Beam (Železný paprsek) stojí asi 1 dolar. Také mu nedojde munice, dokud do systému teče elektrický proud.

 

Iron Beam v akci. Kredit: Rafael.
Iron Beam v akci. Kredit: Rafael.

Izraelský mobilní systém protivzdušné obrany Železná kupole (Iron Dome) se stal legendou. Díky schopnosti čelit raketám a podobným hrozbám, antiraketami naváděnými sofistikovaným radarem, je výjimečně úspěšný při bránění Izraele. To ale neznamená, že by byl bez chyb. Provoz Železné kupole je nesmírně nákladný, především kvůli tomu, že jeden výstřel stojí přes 100 tisíc dolarů, což je cena jen za antiraketu. Dalším závažným problémem je, že Iron Dome má problém s cíli, které se pohybují blíž než ve vzdálenosti 4 kilometry.

 

 

Logo. Kredit: Rafael.
Logo. Kredit: Rafael.

 

Výrobce systému Iron Dome, izraelská státní zbrojovka Rafael Advanced Defense Systems, vyvíjí alternativu či spíše spoluhráče své legendy, laserový systém Iron Beam, čili Železný paprsek. Nedávno Železný paprsek prověřili v testech s ostrou střelbou. Testy probíhaly v různých scénářích, přičemž Iron Beam zasahoval proti dronům, minometným střelám, raketám a protitankovým střelám.

 

 

Laserový systém Iron Beam. Kredit: Rafael.
Laserový systém Iron Beam. Kredit: Rafael.

Iron Beam je vláknový laser. Výstřel se řítí k cíli rychlostí světla. Ve vzdálenosti do 7 kilometrů ho zlikviduje během 5 sekund. Aktuální výkon tohoto laseru nebyl zveřejněn, ale v dohledné době by měl dosahovat stovek kilowattů. Zásadní předností laserového systému je, že na rozdíl od raket, které u systému Iron Dome stojí přes 100 tisíc dolarů za kus, vyjde výstřel Železného paprsku na zhruba 1 dolar, pokud není zahrnuta cena zařízení. Munice je v případě laseru neomezená, přesněji řečeno omezená dostupností elektřiny.

 

 

Zmíněné testy systému Iron Dome jsou součástí první fáze několikaletého programu společnosti Rafael, dalších izraelských společností a agentury Directorate of Defense Research and Development (DDR&D) izraelského ministerstva obrany. Cílem programu je vývoj vysokoenergetických laserů, které budou zapojené do pozemní či letecké protivzdušné obrany a budou čelit hrozbám společně se systémy Iron Dome.

 

Jak uvádí šéf DDR&D brigádní generál Yaniv Rotem, úspěšné testy s ostrou střelbou jsou teprve začátek. Teď je čeká dotažení vývoje systému a jeho nasazení v rámci izraelských ozbrojených sil. Izrael plánuje během příštího desetiletí umístit podél svých hranic větší počet laserových systémů. Zároveň pracují na laserových systémech s pokročilými možnostmi, včetně leteckých laserů.

 

Video: Israel’s Iron Beam Laser Is Even Better Than the Iron Dome

 

Literatura

New Atlas 18. 4. 2022.

Datum: 22.04.2022
Tisk článku

Související články:

US Army vyvíjí nejvýkonnější laserovou zbraň: Bojový femtosekundový laser     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2021)
EOS Space Systems postavili pozemní laser pro sestřelování orbitálního odpadu     Autor: Stanislav Mihulka (09.04.2021)
Americká armáda vyvíjí 300 kW laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2021)



Diskuze:

Pato ßtef,2022-04-23 21:45:13

Na webe su stovky, vazne stovky, videi ako sa iron dome opet netrafil.
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-21751766

Odpovědět

Pato ßtef,2022-04-22 14:16:46

Neviem z akych propagacnych materislov ma autor informacie o úspešnosti zasahov. Na nete su desiatky videí o tom ako iron dome nieje schopny zostreliť takmer žiadnu raketu odpalenu z Gazy. Jeho úspešnosť je menej ako 20% a to na kazdu rakety vystreli 2protirakety. Chlapci teroristický sa naučili vyrabat rakety z bakelitovych trubiek a jedna takato raketa ich stoji cca2000€. Izrael minie rakety ta miliony a palestincania sa veselia aku skodu mu tym pachaju.

Odpovědět


Re:

Pepa Vondrák,2022-04-22 15:22:25

Jo, 20%. Proto jich na obytné plochy spadlo více než 2000 a izrael měl přes 50000 mrtvých. To ví přece každý.

Řeknu to takhle. Nemáte tady co dělat, jste trol.

Táhněte do prdele!

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2022-04-24 22:47:19

Počáteční úspěšnost byla 75%, dnešní je až 90%. Tato čísla dají všechny vygooglovatelné rozumné zdroje, které pracují s neúprosnými čísly a statistikou. Na rozdíl od vycucaných dojmologických dvaceti procent...

Mimochodem, nechtěným vedlejším efektem vysoké účinnosti systému Iron Dome je pokles ostražitosti obyvatelstva během leteckých poplachů, daný falešným pocitem naprostého bezpečí.

Odpovědět


Re:

Michal Lenc,2022-04-25 10:00:54

Právě proto, že Palestinci střílí bakelitové trubky, tak se málokdy trefí na nějaký cíl. Stačí si pustit nějaké video a jedna z prvních informací je ta, že Iron Dome, vypočítá dráhu rakety a kam dopadne. A poté sestřelí pouze ty, které by dopadly na nějaký cíl.

Odpovědět

V Izraeli

Mojmir Kosco,2022-04-22 05:44:33

Kde je nižší objem vodních par v ovzduší (kromě golanských výšin ) to bude přínosem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz