Nová slitina NASA je výtečná v extrémních teplotách  
GRX-810 je nová slitina z okruhu ocelí zpevněných disperzí oxidických částic. Díky počítačovým simulacím a 3D tisku vznikl materiál, který je výjimečně pevný a odolný při teplotách kolem 1 000 °C. Podobné materiály by měly sehrát klíčovou roli v nových letounech i raketách.
Příklad 3D tištěné součástky, která by mohla být vytvořena z nové slitiny GRX-810. Kredit: NASA.
Příklad 3D tištěné součástky, která by mohla být vytvořena z nové slitiny GRX-810. Kredit: NASA.

Dnešní letouny a rakety dosahují úctyhodných výkonů. K tomu ale potřebují slitiny, které vydrží v extrémním prostředí při provozu letounů a rakety, a také si v něm uchovají požadované vlastnosti. Odborníci NASA vyvinuli novou slitinu, která výtečně obstojí v extrémních teplotách. Je výjimečně pevná, oproti dnešním slitinám tohoto typu dvojnásobně. Je také mnohem ohebnější.

Tim Smith. Kredit: NASA.
Tim Smith. Kredit: NASA.

 

Jde o typ oceli zpevněné disperzí oxidických částic (ODS, Oxide dispersion strengthened). Tyto nepatrné částice poskytují slitině značnou odolnost a výdrž ve vysokých teplotách. Materiálový vědec Tim Smith z výzkumného centra NASA Glenn Research Center a jeho kolegové použili pokročilé počítačové modelování k simulaci termodynamického chování slitiny a pak ji vytvořili 3D tiskem.

 

Jak uvedl Smith, použití těchto dvou procesů dramaticky urychluje vývoj nových materiálů, a také vede k jejich lepším vlastnostem. S kolegy získali optimální design slitiny zhruba po 30 simulacích. Metodou pokus – omyl by to trvalo celé roky, teď z nich jsou týdny.

Logo. Kredit: NASA.
Logo. Kredit: NASA.

 

Nová slitina nese označení GRX-810 a vyniká svými vlastnostmi při extrémních teplotách. Například při teplotách kolem 1 000 °C vykazuje dvojnásobnou pevnost v odolnosti vůči lomu, 3,5krát větší pružnost bez vzniku prasklin při ohýbání a natahování a více než tisícinásobná odolnost při mechanickém namáhání. Tvůrci nového materiálu jsou přesvědčeni, že slitina GRX-810 nabízí nové možnosti pro design letounů, především pokud jde o nižší hmotnost komponent, nižší spotřebu paliva, a v neposlední řadě nižší náklady.

 

Podle badatelů jde o revoluční průlom ve vývoji nových materiálů. Nové typy pevnějších a lehčích materiálů by měly sehrát klíčovou roli v budoucnosti létání, jak v atmosféře, tak i ve vesmíru.

 

Literatura

NASA 12. 4. 2022.

Datum: 25.04.2022
Tisk článku

Související články:

Platina se zlatem tvoří slitinu, která je mechanicky nejodolnější na světě     Autor: Stanislav Mihulka (18.08.2018)
Kovové svaly s pamětí úžasně chladí i ohřívají     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2019)
Nová superelastická slitina železa vydrží extrémní teploty     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2020)



Diskuze:

čísla+ grafy v https://www.youtube.com/watch?v=2TapNnQZ9Ek

Josef Hrncirik,2022-04-27 00:01:31

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz