Léčba cholesterolem?  
Zhruba každý třetí pacient, který zemře v nemocnici, má sepsi. Vědci z Kentucky a Michigenu jsou přesvědčeni, že řadě z nás by v takových případech zachránilo život podávání syntetického cholesterolu. K tomuto tvrzení je přivedly výsledky pokusů na hlodavcích. Podání syntetického cholesterolu myšky před sepsí chránilo a zvýšilo jim míru přežití. Stejně tak by tomu mělo být i u lidí.

Schema struktury HDL.  Serge Korjian, Kredit: WikiDoc.
Schéma struktury HDL. Serge Korjian, Kredit: WikiDoc.

Byli to staří praktici, kteří si jako první všimli, že vyšší hladiny jednoho z cholesterolů jsou spojeny s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob. Proto se mu také dostalo přezdívkyhodný“ cholesterol. Následné bádání ukázalo, že jde o jeho schopnost odstraňovat z krevního řečiště jiné (nedobré“) formy cholesterolu. Tento efekt je již poměrně dlouho znám a není předmětem tohoto článku. Tím je poznatek, že HDL, jak se správně odborně tento cholesterol nazývá, má mnohem delší prsty, než se soudilo. Umí totiž mocně zasáhnout i do imunity. Poznatek má všechny předpoklady najít uplatnění v klinice.

 

Nejprve malé opakování

Rozlišujeme celkem tři druhy krevních tuků. LDL cholesterol, HDL cholesterol a jednoduché tuky (triglyceridy = TGA). Hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové.

LDL (zkratka z anglického low density lipoprotein), je převážně tukový lipoprotein s nízkou hustotou, který cholesterol transportuje krví do tkání. V nadbytečném množství se usazuje v cévních stěnách a přezdívá se muzlý“ cholesterol. Jeho hladina by měla být pod 3,0 mmol/l. U kardiaků, nemocných s diabetem, chorobami ledvin a ostatních rizikových nemocných by tyto hodnoty měly být až o polovinu nižší.

HDL (z anglického high density lipoprotein), je převážně bílkovinný lipoprotein s vysokou hustotou. Účastní se například transportu nadbytečného cholesterolu z tkání do jater. Proto se mu dostalo označení hodný“ cholesterol. Jeho norma je nad 1,0 mmol/l u mužů a 1,2 mmol/l u žen.

Triglyceridy, nebo-li „jednoduché tuky“, jsou nám zdrojem energie a získáváme je z tuků vstřebaných střevem z potravy. Jejich hladinu je žádoucí udržovat pod hodnotou 1,7 mmol/l.

Xiang-An Li, korespondenční autor studie. Saha Cardiovascular Research Center and Department of Physiology, University of Kentucky College of Medicine, Lexington, KY 40536, USA. Kredit: SCRC.
Xiang-An Li, korespondenční autor studie. Saha Cardiovascular Research Center and Department of Physiology, University of Kentucky College of Medicine, Lexington, KY 40536, USA. Kredit: SCRC.

 

Hodný cholesterol (HDL)

Vědci z University of Kentucky a University of Michigan nyní na vrb HDL připsali jeho další dobrý skutek. Tím  je, že ochrana septických pacientů. Zatím jde „jen“ o statistiku. Vlastní příčina blahodárného efektu zatím není zcela známa. Nicméně v případě dřívějšího objevu - vztahu HDL ke zmíněným infarktům, tomu nebylo jinak. Také tehdy šlo „jen“ o korelaci.


Nyní by mělo jít o další funkci, konkrétně ve vztahu k imunitě. Vědci předpokládají, že jde o vazbu syntetického cholesterolu na toxiny produkované bakteriemi. Nasvědčují tomu pokusy, při nichž pokusným zvířatům záměrně proděravěli slepé střevo, aby u nich navodili bakteriální infekci dutiny břišní a následnou těžkou celotělovou sepsi. Tyto sepse jsou vážným zdravotním problémem. Infekce spouští řetězovou reakci v celém těle. Bez včasné léčby může rychle vést k poškození tkáně, selhání orgánů a smrti. U lidí  úmrtnost přesahuje 30 %.

 

Myším pacientům s uměle navozenou sepsí vědci podávali syntetický cholesterol (HDL) a sledovali, jak jeho fortifikace inhibovala schopnost endotoxinů LPS a LPA aktivovat zánětlivé dráhy. Laicky řečeno, jak se eliminace toxinů kolujících v krvi u nich projevila blahodárně. Ukázalo se, že makrofágy a endoteliální buňky nebyly tak překotně stimulovány k tvorbě zánětlivých cytokinů. Vysoká produkce zánětlivých cytokinů totiž vždy za následek také celou řadu vedlejších účinků zatěžujících organismus a právě toho je umělé podání cholesterolu uchránilo.

 

CDC uvádí, že téměř 270 000 Američanů zemře každý rok na následky sepse a každý třetí pacient, který zemře v nemocnici, má sepsi. (Logo – kredit United States Centers for Disease Control and Prevention).
CDC uvádí, že téměř 270 000 Američanů zemře každý rok na následky sepse a každý třetí pacient, který zemře v nemocnici, má sepsi. (Logo – kredit United States Centers for Disease Control and Prevention).

 

Dodání extra porce cholesterolu myším výrazně snižovala tvorbu zánětlivých cytokinů a zlepšilo jim míru sedmidenního přežití. A to je velkým příslibem, že léčba syntetickým HDL by mohla být stejně úspěšná i u lidí. Například u život ohrožujících bakteriálních infekcí.

Nový poznatek si (žel) nelze vysvětlit jako pokyn k cpaní se škvarky a tlustým od kosti. Pokud nám tedy lékař při prohlídce na základě analýzy krve sdělí, že máme „vysoký cholesterol“, je to dál potřeba brát jako varování, že máme nejvyšší čas změnit svůj životní styl. To znamená nekouřit a zbavit se nadváhy. Zejména se to týká břišní obezity (riziko zdravotních komplikací se zvyšuje při obvodu pasu u mužů nad 102 cm, u žen nad 88 cm).

Snížit energetický příjem a zvýšit energetický výdej. Změnit stravovací návyky. Nepřejídat se, omezit příjem tučných masných a mléčných výrobků, jednoduchých cukrů a soli. Do jídelníčku zařazovat dostatek vlákniny v podobě celozrnného pečiva, zeleniny, ovoce, střídmost v pití alkoholu.

 

Literatura

Ling Guo, et al.: Replenishing HDL with synthetic HDL has multiple protective effects against sepsis in mice. SCIENCE SIGNALING, 15 Mar 2022, Vol 15, Issue 725, DOI: 10.1126/scisignal.abl9322

Datum: 04.05.2022
Tisk článku

Související články:

Kedy je potrebné znižovať množstvo cholesterolu v krvi?     Autor: Matej Čiernik (11.01.2017)
Těhulky by neměly léčit lásku lékořicí, mohly by pak mít hloupější děti     Autor: Josef Pazdera (09.02.2017)
Nárůst případů krvácení do mozku nastolil pochybnosti o bezpečnosti nízkých dávek aspirinu     Autor: Josef Pazdera (18.05.2019)
Na infekci s antidepresivy     Autor: Václav Diopan (20.06.2019)
Niektoré najzaujímavejšie novinky v medicíne za rok 2019     Autor: Matej Čiernik (09.01.2020)
Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %     Autor: Josef Pazdera (07.06.2021)



Diskuze:

to bude asi omyl

Matej Čiernik,2022-05-06 20:50:46

...sepsa určite nie je príčinou tretiny úmrtí všetkých hospitalizovaných pacientov v civilizovaných krajinách, možno tretina pacientov umiera na infekciu v zaostalých krajinách - nemáme konkrétnejší odkaz na zdroj tejto informácie?

Odpovědět

5 vajec na sádle

Florian Stanislav,2022-05-06 19:19:45

https://vitalweb.cz/682/vejce-a-cholesterol-kolik-vajec-muzete-denne-bezpecne-snist
"Jedno středně velké vejce, konkrétně jeho žloutek, obsahuje průměrně 186 mg cholesterolu, což představuje až 62 % jeho maximální doporučené denní dávky. Ačkoliv obecná doporučení radí konzumovat 2–6 žloutků týdně a rozhodně ne více, neexistují žádná vědecká tvrzení, která by je podpořila. Vědci naopak tvrdí, že pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 3 vajec naprosto bezpečná. Vejce totiž trvale zvyšují dobrý HDL cholesterol a u 70 % lidí nevede jejich konzumace ke zvýšení celkového nebo škodlivého LDL cholesterolu."
No, jako člověk vyrostlý v selském stavení bylo v létě večer velmi často pro jednoho jedlíka 5 vajíček smažených na sádle, pažitky (šnitlink) na nich přímo zeleno, chleba a mléko. No a po 60 letech vidím, že to bylo lehce nad normu i HDL cholesterolu.
Podstatný rozdíl byl v tom, že každý byl v pohybu od rána do večera.

Odpovědět

hodný a zlý

Eva M,2022-05-06 12:10:20

upřímně, možná by bylo rozumnější příliš nezasahovat, dokud s jistotou nevíme, co děláme.

tj. zatím se to místy prezentuje, jako by "zlý" LDL byl zhola k ničemu a jako by bylo možné "beztrestně" a za každou cenu se jej do mrtě zbavit.

obávám se, že toto přesvědčení se může ukázat problematickým

Odpovědět


Re: hodný a zlý

Richard Pálkováč,2022-05-07 08:19:33

LDL aj HDL sú molekulárne štruktúry, ktoré obsahujú maximálne 5-10 percent cholesterolu. Cholesterol je rovnaký v obidvoch. U HDL je cholesterol vo vnútri štruktúry a tak ho naše bunky dokážu zužitkovať, tuky rozložia a cholesterol použijú. Cholesterol je nevyhnutný pre náš mozog, nervový systém , všetky bunkové štruktúry, žlčové kyseliny a aj preto ho nedokáže naše telo nijako rozložiť, iba použiť. (Existujú mechanizmy na vylučovanie nejakého množstva).

U LDL sa nachádza cholesterol aj na povrchu štruktúry a tak ho naše bunky nevedia prijať-použiť, pokiaľ je pokazený mechanizmus nášho tela, ktorý dokáže tieto "vyčnievajúce" cholesteroly pokryť, teda ukryť, aby bola štruktúra použiteľná našimi bunkami ako HDL.

Tento "mechanizmus" nášho tela sa kazí stresovým spôsobom života, sedavým spôsobom života, fajčením, zlou ústnou hygienou ...

Pokiaľ je teda LDL "nepokrytý", tak ho makrofágy zožerú (odstránia z krvného obehu ako nezdravé) a keď sa tieto naplnia nestráviteľným cholesterolom, tak končia svoju životnú púť tak, že sa dostanú na vonkajší povrch našich ciev. To by bolo v poriadku. Lenže ak je takýchto veľa, von sa už nedostanú a tak umierajú v stene ciev a tak táto stena hrubne, menia sa aj jej mechanické vlastnosti a môže sa aj upchať. Toto je problém.

Toto všetko som si nevycucal z prsta, ale čerpal som informácie z prednášok Dr. Horváth István.

Súčasná medicína sa snaží tento problém liečiť liekmi-statínmy. Množstvo cholesterolu znižujú tým, že zabíjajú-otravujú mechanizmus, ktorý ich vyrába. Toto síce vedie k predĺženiu života u ľudí, ktorý majú problém s cholesterolom, ale zároveň to vedie po dlhodobom používaní k demencii a rozpadu rôznych bunkových štruktúr. Je to spôsobené tým, že množstvo cholesterolu prijímaného potravou je zanedbateľné a potreby tela môže pokryť jedine ich výroba priamo v tele. No a keď je táto výroba zničená a cholesterol je nevyhnutný, tak dôsledky sú jasné.

Odpovědět

HDL cholesterol

Pavel Gašperík,2022-05-05 06:55:59

Veľmi dobrý článok , stručný a jasný . Už dlhšie je známa skutočnosť , že existujú dlhoveké rodiny s geneticky vyššími hodnotami HDL cholesterolu . Zásah do "cievneho" zdravia dlhovekých ľudí je asi nepochybný , no môže byť za ním /za tým zdravím/ aj spomínaný zásah do do efektívnejšieho fungovania imunitných mechanizmov ktoré nie sú úplne objasnené .

Odpovědět


Re: HDL cholesterol

Richard Pálkováč,2022-05-05 16:27:26

V Maďarsku žil lekár-biológ Dr. Horváth István, ktorý mal problematiku cholesterolu a jeho účinkov na ľudské telo prepracovanú a dokonca vyvinul "očkovanie", ktoré obnovuje tvorbu anticholesterových antiteliesok (doslovný preklad z maďarčiny), ktoré sa uchytia na "zlý cholesterol LDL" a teda ho bunky môžu prijať a použiť (ako dobrý cholesterol). Žiaľ nemal prostriedky na potrebné testy aby mohla byť očkovacia látka oficiálne dostupná a tak mal z toho dokonca súdy, že očkovaciu látku poskytoval záujemcom (ktorí si ju potom na vlastné riziko mohli aplikovať za asistencie nejakého zdravotníka). Keďže ale žalobcovia nevedeli nájsť nikoho, komu by látka uškodila, iba takých ktorým nepomohla (nemala žiadne účinky), tak ho súd neodsúdil. Naproti tomu, na súd prišli ľudia, ktorých zázračne "očkovanie" uzdravilo. Žiaľ nechcel prezradiť ako látku vytvoril (jeho dcéra-lekárka asi pozná tajomstvo), lebo chcel aby sa vyrábala len v Maďarsku (bol to taký typický Maďar - patriot) Všetko je to na Youtube, jeho prednášky aj tie súdy , ale žiaľ v maďarčine , čo pre mňa nie je problém, ale pre Vás asi bude. Tu je jeden článok ( https://semmelweis.hu/hok/2016/11/06/koleszterin-vakcinaval-az-erelmeszesedes-felszamolasaert/ )
ktorý si môžete preložiť Googlom do češtiny, ak Vás to zaujíma.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz