Aféra Crungus: Kreativní inteligence stvořila děsivé monstrum  
Inteligence DALL·E mini, která se teď jmenuje craiyon, si z internetu vydestilovala příšeru známou jako Crungus. Objevil ji britský komik Guy Kelly, kterého vyděsila na chytrém telefonu. Kdo objeví další slova „tajných jazyků“ kreativních inteligencí?

Jak se zdá, tohle léto prožijeme s umělými inteligencemi, ať chceme nebo ne. Debaty kolem nabytí vědomí inteligence LaMDA se sotva rozhořely a už je tady další aféra, tentokrát kolem dnes již bývalé inteligence DALL·E mini. Během krátké doby si získala ohromující popularitu a v těchto dnech si s ní hraje celý svět, pod jejím novým jménem craiyon.

 

S touto rozmarně kreativní inteligencí si před pár dny zašpásoval britský komik Guy Kelly, který má rád zajímavě znějící slova. Jako mnozí z nás se takové duchaplné činnosti věnoval kolem třetí ráno. Napadlo ho, že by mohl použít slova, co znějí jako nějaké monstrum. Chtěl jich vyzkoušet několik, ale napsal první, tlačítkem Run spustil inteligenci a okamžitě usnul. Ráno se na něj z chytrého telefonu šklebil Crungus a svět je od té chvíle naruby.

 

Nejdřív si myslel, že je to nějaká souhra okolností. Kreativní inteligence jsou občas trochu moc kreativní. Zkusil to znovu. A znovu. Crungus nezmizel. Mimochodem, je to pěkně šeredné monstrum, a pokud někdo trpí úzkostmi, měl by si hrátky s Crungusem rozmyslet. Kelly zveřejnil Crunguse na Twitteru a okamžitě se rozjely experimenty. Tohle je na lidech úchvatné. Když narazí na záhadu, hned se jí snaží přijít na kloub.

 

Především, nic jako Crungus neexistuje. Tedy neexistovalo do 18. června 2022. Nicméně, ukázalo se, že Crungus je hodně robustní fenomén, žádná náhodná fluktuace. Inteligence se ho drží jako klíště. Kreslí ho v různých situacích a v různých variantách. Je to fascinující materiál pro zvídavé povahy, ale na některé varianty je nutné mít dobrý žaludek.

 

Schválně si to zkuste. Inteligence craiyon (ex DALL·E mini) vždy nakreslí 9 obrázků. Na stejný povel to ale jsou pokaždé poněkud jiné obrázky, takže vás za chvíli zavalí monstra. Začněte třeba prostě s „Crungus“, a pak klidně ještě jednou. Experimentátoři si všimli, že fungují i povely „Qrungus“, „Wrungus“, „Erungus“, „Rrungus“ nebo třeba „Krungus“. Vždy se objeví šeredné příšery, ale pokaždé poněkud jiného typu. Démonický je například „Superrungus“, „Crungus with feathers“ nebo „Crungus baby“.

 

Crungus v celé své kráse. Kredit: Crayion, CC0.
Crungus v celé své kráse. Kredit: Crayion, CC0.

Spíše pro silné povahy je například „Pikarungus“ nebo „Crungus at forest“, přivolávající podivně zmutovaná stvoření, která jako kdyby utekla z obrazu Hieronyma Bosche. Mezi nejděsivější poněkud překvapivě patří „Crungus at work.“ Autor tohoto textu raději ani nechce vědět, kde je Crungus zaměstnán a co je náplní jeho práce.

 

Koncert skupiny Gwar. Uprostřed Oderus Urungus. Kredit: Mark Marek / Wikimedia Commons.
Koncert skupiny Gwar. Uprostřed Oderus Urungus. Kredit: Mark Marek / Wikimedia Commons.

Kde se Crungus vzal? Pomineme-li názor nemalé části diskutujících, že Kelly s inteligencí nedopatřením vyvolali či stvořili démona (čemuž přispívají i podivně nábožné výsledky kreslení „Cringus“ nebo „Crongus“), mohl by Crungus být podivuhodnou sondou do lidské psychiky. Inteligence craiyon je trénovaná na velikém množství nefiltrovaných dat z internetu a nasává to jako houba. Jak již bylo mnohokrát řečeno, u pokročilých inteligencí vlastně nevíme, co přesně dělají a jaké k tomu mají důvody. Má to ale každopádně důsledky.

 

Guy Kelly. Kredit: G. Kelly.
Guy Kelly. Kredit: G. Kelly.

Zdá se, že na internetu a tím pádem i v lidské psychice se vyskytuje obsah, pojmenovaný podobně znějícími slovy, který je spojený s různými aspekty příšernosti. Zkuste si vygooglit „ungus“, „crun“, „crung“, „fungus monster“. Nejspíš přispěl i Krampus, i když inteligence dovede nakreslit pěkného, klasického Krampuse, takže ho zjevně odlišuje od Crunguse. Hmatatelný je vliv rázovitého, dnes již po předávkování heroinem zesnulého zpěváka metalové kapely Gwar Davea Brockieho, který vystupoval v příšerném kostýmu pod jménem Oderus Urungus. Z této poněkud nechutné směsi si inteligence vydestilovala svébytné monstrum, které se stalo součástí její slovní zásoby, „tajného jazyka“. Z jistého úhlu pohledu ho vlastně opravdu přivolala na svět, i když to (doufejme) nemá nic společného s černou magií.

 

Literatura

IFL Science 21. 6. 2022.

Datum: 23.06.2022
Tisk článku

Související články:

Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Kreativní inteligence DALL·E 2 je v podezření, že vyvinula tajný jazyk     Autor: Stanislav Mihulka (06.06.2022)
Google vyhodil inženýra, když prohlásil, že jejich inteligence získala vědomí     Autor: Stanislav Mihulka (14.06.2022)



Diskuze:

Jurry Prijmeni,2022-06-29 09:36:17

Nechcem byt sketa, ale to slovo crungus sa pomerne dost podoba na slovo krampus.. mne to vygenerovanie priserky zas tak prekvapujuce nepripada..

Odpovědět

Odkud se vzalo

Josef Šoltes,2022-06-25 23:44:09

Stačí si vzít google, nastavit jako datum hledání výsledků starších 1. června a voila. Odpověď máme na světě: https://www.google.com/search?q=crungus&sxsrf=ALiCzsZZ7DJDgry_uqv-TT4MSbzvUOachg%3A1656193315919&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A%2Ccd_max%3A6%2F1%2F2022&tbm=

Odpovědět

crungus in love

Martin S.,2022-06-23 15:56:05

Tak jsem si zkusil zamilovaneho Crunguse, a mam pocit, ze uz vickrat nechci milostny vztah.

Odpovědět

Rastislav Rechtorik,2022-06-23 13:28:14

Dava pekne vzsledkz na slovo adršpach.

Odpovědět

Translator

D@1imi1 Hrušk@,2022-06-23 11:33:20

Zdá se mi, že hlavní inspirace je zmíněna až v závěru článku. Řekl bych, že Oderus Urungus má nejvíc společných vzhledových charakteristik s Crungusem. V podstatě jde o lidské tělo masivně znetvořené tkáňovými deformacemi. A název Crungus vs. Urungus je téměř totožný.

Každopádně vždycky si rád vzpomenu na jeden roztomilý český novotvar, který před pár lety stvořila AI verze Google Translatoru. Redaktoři Technetu nechali přeložit do češtiny nějakou pasáž z Bible a se slovem "cymbal" si AI kreativně poradila česky znějícím novotvarem "cinkál" :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz