Čína otestovala hypersonickou střelu Feitan-1 s pokročilým motorem  
V severozápadní Číně vypustili hypersonickou střelu Feitan-1 s RBBC pohonem (Rocket-based combined cycle). Raketa s tímto motorem během letu prochází módem ramjetu, scramjetu a nakonec, v nejvyšší rychlosti, využívá raketový pohon. Výhodou je mnohem nižší spotřeba okysličovadla, díky čemuž raketa uveze více paliva a nákladu.

Svět je právě uprostřed závodu ve vývoji hypersonických technologií. V tomto případě jde o jasně vojenské klání, v němž nejde ani tak o cenu pro vítěze, jako o nutnost udržet krok. Poražení v tomto závodu by mohli přijít o schopnost zasadit odvetný úder, což by bylo nebezpečné z hlediska rovnováhy mezi mocnostmi.

 

Příklad letu rakety s motorem typu RBBC. Kredit: Lee et al. (2015).
Příklad letu rakety s motorem typu RBBC. Kredit: Lee et al. (2015).

Nedávno o sobě v hypersonických technologiích opět dala vědět Čína, alespoň podle dostupných informací. Tým jejich Severozápadní polytechnické univerzity v severozápadní Číně úspěšně vypustil hypersonickou střelu Feitan-1 s pokročilým pohonem RBBC.

 

I když je Čína předním a ostře sledovaným účastníkem zmíněného závodu, jako obvykle je u této země s tajnůstkářským režimem nesmírně obtížné získat jakékoliv detailnější údaje. V Číně tyhle věci zveřejňují, pokud vůbec, jen prostřednictvím státem tvrdě kontrolovaných médií a zprávy prakticky není možné nezávisle ověřit.

 

Ohledně tohoto startu rakety Feitan-1 je obzvláště zajímavé použití motoru typu RBCC (Rocket-based combined cycle). Tento pohon v sobě kombinuje ramjet, scramjet a raketový pohon (ducted rocket). Když startuje raketa s tímto pohonem a zrychluje, motor postupně přechází z jednoho módu pohonu na druhý a pak na třetí. Díky tomu může pohon využívat vzduch z atmosféry při stále větší rychlosti a ve finále funguje jako raketový pohon.

 

Jak uvádějí představitelé čínské Severozápadní polytechnické univerzity, uvedený typ motoru použili při hypersonickém letu poprvé. Při testu, který se odehrál 2. července (2022), byla raketa Feitan-1 odpálena ze země a hladce prošla zmíněnými módy fungování motoru RBCC.

 

Tento typ pohonu přináší celou řadu výhod. Jednou z hlavních je, že nepotřebuje tolik okysličovadla jako čistě raketový pohon. „Těží“ kyslík z okolního vzduchu, podobně jako konvenční tryskový pohon. To znamená, že raketa s tímto pohonem uveze více paliva a/nebo více nákladu. Raketa Feitan-1 může spalovat letecké palivo založené na kerosenu.

 

Literatura

New Atlas 17. 7. 2022.

Datum: 19.07.2022
Tisk článku

Související články:

Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Prototyp hypersonické střely se scramjetem zvládl historický letový test     Autor: Stanislav Mihulka (30.09.2021)
Americká armáda úspěšně otestovala novou hypersonickou střelu HAWC     Autor: Stanislav Mihulka (07.04.2022)
Napočtvrté úspěch: US Air Force konečně uspěli v testu hypersonické střely     Autor: Stanislav Mihulka (18.05.2022)



Diskuze:

zvedavý laik

Gábor Vlkolinský,2022-07-19 11:03:38

V čínskom vnútrozemí majú na ďalšie testy maketu lietadlovej lode.

Odpovědět

Výzkum vesmíru

Tomáš Novák,2022-07-19 10:50:15

...nebo válka?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz