„Info-manie“ pošramotí IQ více, než kouření marjánky  
Neúprosné bombardování e-maily, telefonními hovory a zhuštěnými formami zpráv, může u moderních pracujících snížit jejich IQ. Pokles je větší, než k jakému dochází po kouření marihuany.

 

Klid v práci zvyšuje IQ úředníkům o deset bodů.

Daleko do zvýšení produktivity má nepolevující tok zpráv a informací, kterému jsme vystaveni. Výzkum provedený ve Velké Británii prokázal, že záplava informací snižuje úředníkům jejich schopnost se soustředit na řešení úkolů.
Vyplynulo to z pokusu prvedeném na 80 dobrovolnících, kteří se podvolili testům v klidném prostředí a poté za soustavného obtěžování novými e-maily, telefonními hovory.
Přesto, že byli vyzváni aby na žádnou ze zpráv neodpovídali, byla jejich schopnost se soustředit, vážně narušena.
Průměrná hodnota IQ při tomto testu klesala při rušivých vlivech o alarmujících 10 bodů, což je dvojnásobek hodnoty, které některé studie zaznamenaly po užívání cannabis. Zajímavé je, že ne na všechny působilo rušení stejně. Muži při zátěžových testech vykazovali dvojnásobně vyšší pomatenost než ženy.
Záplava nevyžádaných informací je obecný fenomén a jestliže se nyní prokázalo, že snižuje psychické soustředění a výkonnost úředníků, říká Glenn Wilson, psychiatr Londýnské university, který výzkum prováděl, znamená to, že i pokles produktivity práce je široce rozšířeným jevem.


 

 

Wilson dodává, že ztráta soustředění je srovnatelná s tím, jako když se člověk v noci nedostatečně vyspí.
Studie pokračovala a na více než jednom tisící pracovníků odhalila, že mnozí úředníci jsou do moderního způsobu komunikace vtaženi nebývalou měrou a že mu již prakticky podlehli. Jeden z pěti přiznává, že vyřizuje vzkazy během jídla, nebo během používání sociálního zařízení.

Dvě třetiny pracovníků přijímá e-maily i mimo pracovní dobu a také v době volna a o dovolené. Šetření na  pracovišti u jedné nadnárodní firmy navíc odhalilo, že kvalita informací řídícího sekretariátu a technické podpory řízení bývá narušena nekompletními, nebo dokonce zmatečnými e-maily. Ukázalo se, že při řízení společnosti na úrovni top-managementu, jsou krátké telefonní hovory, ve srovnání s e-maily, mnohem efektivnějším způsobem komunikace.

Pramen: Nev Scientist

Datum: 25.04.2005 07:37
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:53:18

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

Pro úplnost by bylo ještě dobré dodat, ... ;-)

galen,2005-05-08 17:55:25

... že ve zmíněné studii (četl jsem jen překlad do češtiny, ale tuším, že je to zcela to samé) také zjistili, že mírné užívání konopí - do pěti špeků týdně, IQ naopak zvyšuje o cca 6 bodů, a že bývalí konzumenti konopí měli také vyšší IQ o cca 3 body ... ;-) Omlouvám se za bulvární anonimitu, ale někdy je to tak lepší :-)

Odpovědět

Pouzijte zdravi rozum

Petr S.,2005-04-27 14:47:27

Nikdo tu preci netvrdi ze clanek nejak napada uzivani a uzivatele konopi. Jen a to musim dat plne za pravdu Kubrtovi, tema nikterak primo nesouvisi s konopim pouze si autor clanku dela bulvarnim zpusobem reklamu. A titulky "DROGY, SEX, MARIHUANA" pritahnou k clanku mnohem vetsi pozornost nez kdyz tam bude pouze: "„Info-manie“ pošramotí IQ"

Odpovědět


Bulvární způsob reklamy?

Pazdera,2005-04-27 23:47:04

Anonymní Petře S., anonymní Kubrte i pramrde. Vytýkate mi, že jsem v článku dal do souvislosti snížení IQ s kouřením marihuany. Náš spor, zda tam je souvislost, nebo zdase jedná o bulvární způsob reklamy, by mohla vyřešit fakta. Na svoji obhajobu uvádím výsledky publikované v Bulletin Canadian Medical Association Journal. Ve zmíněné studii šlo o to, že výzkumníci zjišťovali úrovně IQ respondentů a srovnávali je s obdobím před zahájením kouření marihuany (ve věku 9 až 12 let) se současnou úrovní IQ tzn. ve věku 17 až 20 let. Mezi tzv. těžkými kuřáky, kteří kouřili marihuanu nejméně pětkrát týdne, klesla hodnota IQ v průměru o 4,1 bodu.

Nemrzí mne, že máme na věc různé názory, konečně k tomu je diskuse, abych doplnil to, co jsem třeba v článku jen letmo zmínil, předpokládaje že i ostatní ví, co mám na mysli. Pouze z diskuse může vzniknout něco užitečného a můžeme se vzájemně, doplňovat. Také nemyslím, že bychom museli vždy jeden druhého přesvědčit. Zkusme ale dodržovat jednu zásadu - tak jako autoři nesou na trh svou kůži a píší pod svými pravými jmény, přispívejme i do diskuse stejným způsobem. Anonymní diskuse jsou spíše znakem "bulváru". Bude to váš výraz úcty k autorům i k přání redakce. Díky. Josef

Odpovědět

A bude to horší

Topí,2005-04-27 10:46:48

I já si tento příspěvek přečetl během jídla a odpovídám na něj nahnutý přes talíř. Tím jak se internet stává pro některé hlavním komunkačním prostředkem se bude situace zhoršovat. Mimochodem, poslali jste víc vánočních přání klasicku poštou, nebo emailem.- A pokud emailem, tak jednotlivcům, nebo skupinovým emailem?
Zamyšlení na toto téma viz.http://www.puffin.cz/hyde_park.php?topi=3

Topí Pigula

Odpovědět

...

Paramrd,2005-04-25 22:26:31

Pardon, toto mělo patřik tématu "Nerozumím !", nějak sem se uklik.

Odpovědět

...

Paramrd,2005-04-25 22:25:17

Nicméně musím souhlasit s původním přispěvovatelem, že jistá obsese neustále napadat užívání a uživatele konopí (konkrétně u pana Pazdery) je na Oslu zaznamenatelná v kontrastu s poměrně významnou částí článků opěvující prospěšné účinky mírné konzumace alkoholu.

Samozřejmě si nemyslím, že konzumace marihuany nemá zdravotní rizika (sám ji pro sklon k psychotickým stavům nekouřím), nicméně cítím tu určité uchylování se k jednostrannému pohledu (nemám statisticky podloženo, jde jen o můj velmi silný dojem). Nejde tu o samotná vědecká data, ale spíše o výběr témat a jejich následnou prezentaci.

Odpovědět


Jenom nechapu

Jirka,2005-04-26 01:21:43

Jenom nechapu, cim tenhle clanek napada uzivani a uzivatele konopi. Mne naopak prijde, ze jeho uzivani podporuje. Vzdyt podle clanku ma konopi negativni ucinky dvakrat mensi nez cinnost, kterou povazujeme za celkem normalni.

Fakt vas, bojovniky, nechapu.

Odpovědět

Nerozumím !

Kubrt,2005-04-25 14:14:54

Nerozumim proc se clanek jmenuje: "„Info-manie“ pošramotí IQ více, než kouření marjánky" Cely jsem ho precetl a nenasel jsem zadny duvod proc jsou tyto vyzkumy porovnavany s ucinky marihuany (a to jeste s pochybnym odkazem na "některé studie ..")
Jako jedine vysvetleni me napada bulvarni snaha o co nejvetsi naklad, ale bez jakekoli soudnosti! Nemohu nez uvest srovnani: jiste jste si vsimli titulnich stranek casopisu a novin, vsude same polonahe divky velke titulky SEX a posledni dobou i tak oblibene listy marihuany s velkymi napisy: DROGY! Ne ze bych mel neco proti krasnym zenam a marihuane, sam si v zivote oboji obcas velice rad dopreji, ale uz me unavuje bulvarni pristup k informacim ktery se rozsiruje i do drive solidnich periodik a medii. Byt za kazdou cenu jak se dnes rika IN a COOL mi pripada znacne hloupe a kratkozrake. Doufam, ze na Vasem serveru takto stilizovanych clanku bude jen a jen ubyvat!

Odpovědět


???

Jirka,2005-04-25 19:05:08

Ty sis dal prave nejakeho nepovedeneho speka, ne?

Odpovědět


pokus o odpověď Kubrtovi

pazdera,2005-04-25 19:12:51

Netroufám si rozhodnout zda tvoje výtka je opodstatněná, ale ujišťuji tě, že pokud najdeme informace svědčící o opaku - že kouření marihuany prospívá, určitě to zveřejníme. Zda bude takovýchto článků na Oslovi ubývat, to ale také nevím. Pokud například New Scientist, ze kterého jsme zmíněnou informaci čerpali, k tomuto tématu s odkazem na výzkum provedený University of York, zverejní, asi takovou zprávu znovu převezmeme. Tento pramen informací (New Scientist) považujeme pro nás za dostatečně věrohodný. http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7298

Odpovědět


no, něco na tom bude...

Tinny,2005-04-26 09:31:11

No vidíš Pepo, kdo chce psa bít... :o) Ale něco na té kritice asi bude...
Mimochodem, už dlouho nebyl článek o blahodárných účincích alkoholu a ostatcích Hobitů, neklesá zájem o Osla?

Odpovědět

Je to přesné.

Saša,2005-04-25 09:24:38

Souhlasím s výsledky výzkumu, mám to odpozorováno rovněž. Ale nevím, co s tím.
Je to docela průšvih. Zvlášť když je nám teď e-mailová komunikace nařízena zákonem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz