Sehrál v dramatu na konci křídy roli i kráter Nadir u západní Afriky?  
Nově objevená struktura Nadir u pobřeží západoafrické Guineje by mohla být impaktním kráterem o průměru nejméně 8,5 kilometru, který tam zřejmě vyhloubilo těleso o průměru zhruba 400 metrů, na samotném konci křídy. Souvislost s kráterem v Chicxulubu se vyloženě nabízí, ale vše bude nutné ověřit vrtáním.
Kandidát na kráter Nadir. Kredit: Nicholson et al. (2022), Science Advances.
Kandidát na kráter Nadir. Kredit: Nicholson et al. (2022), Science Advances.

Nejmladší masové vymírání se na Zemi odehrálo asi tak před 66 miliony let. A stále je to horké téma. Když se zrovna nedohadují příznivci zkázy meteoritem v Chicxulubu s fanoušky zničení trapovým vulkanismem v Dekkánu, tak se hraje o počet meteoritů a příslušných kráterů, které měly ukončit slovutné období křídy.

 

Pamětníci si možná vzpomenou na bizarní případ údajného kráteru Šiva, který v roce 1997 „objevil“ indický paleontolog Sankar Chatterjee v Indickém oceánu, u západního pobřeží Indie. Jde o gigantickou strukturu o průměru asi 500 kilometrů, která, pokud by byla kráterem starým 66 milionů let, by nepochybně sehrála zásadní roli ve zkáze na konci křídy. Potíž je v tom, že neexistuje jediný pořádný důkaz, že Šiva je kráterem z konce křídy. Nemluvě o tom, že vlastně ani nemá tvar kráteru.

 

Uisdean Nicholson. Kredit: Heriot-Watt University.
Uisdean Nicholson. Kredit: Heriot-Watt University.

Do debaty o kráterech na konci křídy teď rázně vstoupil Uisdean Nicholson z britské Heriot-Watt University v Edinburghu se svými kolegy. Díky analýzám seismických vln objevili strukturu, podle nich zřejmě kráter, o průměru minimálně 8,5 kilometrů, která se nachází na mořském dně nebo přesněji řečeno cca 300-400 metrů pod mořským dnem, u pobřeží Guineje v západní Africe. Kráter pojmenovali Nadir, podle podmořské hory, která se nachází asi 100 kilometrů na jih.

 

Logo. Kredit: Kredit: Heriot-Watt University.
Logo. Kredit: Kredit: Heriot-Watt University.

Nicholson s kolegy zvažovali různá vysvětlení a jsou přesvědčeni, že je to impaktní kráter. Podle nich tam dopadlo těleso o velikosti kolem 400 metrů, zhruba jako třeba známá planetka (101955) Bennu, které proletělo asi 800 metry vody a pak narazilo na mořské dno. Pokud jde o datování, prozatím určili, že k tomu došlo na konci křídy, s přesností asi na 1 milion let. Pro upřesnění stáří a potvrzení, že jde o kráter, bude nutné na daném místě vrtat.

 

Jaké mohl mít takový impakt důsledky? Oproti gigantickému nárazu v Chicxulubu pochopitelně mnohem menší. I tak by ale široké okolí pořádně zdevastoval. Badatelé odhadují, že mohl rozpoutat zemětřesení o síle přes 6,5 stupňů Richterovy stupnice a vlny tsunami o výšce kolem 900 metrů.

 

Pokud se existence i datování kráteru Nadir potvrdí, mohlo by to znamenat, že se planetka, která zasáhla Zemi na konci křídy, během svého pádu rozlomila na dva, možná i větší počet kusů. Také mohlo jít o dvojici planetek, případně více planetek, které putovaly vesmírem společně, například kvůli předešlé srážce či nestabilitě v hlavním pásu planetek. Významné je také to, že doposud známe jen méně než 20 kráterů, kdy planetka dopadla na Zemi do moře. Každý nový by proto měl značnou vědeckou hodnotu.

 

Literatura

IFL Science 18. 8. 2022.

Science Advances online 17. 8. 2022.

Datum: 18.08.2022
Tisk článku

Související články:

Vyhloubila slavný kráter Chicxulub kometa?     Autor: Stanislav Mihulka (28.03.2013)
Dávný Izrael před 10 tisíci let zasáhla gigantická tsunami     Autor: Stanislav Mihulka (30.12.2020)
V Louisianě objevili zkamenělé stopy tsunami po nárazu asteroidu Chicxulub     Autor: Stanislav Mihulka (15.07.2021)
Chicxulubský asteroid byl temný kosmický tulák     Autor: Vladimír Socha (22.07.2021)



Diskuze:

Ivan Bílý b,2022-08-21 07:33:58

Bohužel je dost malý. Takových vzniká poměrně dost. Z doby méně než pouhý milion let po Chicxulubu známe už Boltyš. A ten je významně větší než tento.

I kdyby se prokázalo, že sem něco spadlo zajímavě blízko doby dopadu planetky v Chicxulubu, byla by jen malá šance, že má s ní něco společného.

Ne, že by ho nešlo zkoumat dál.

Odpovědět

Jak je to s ceským kráterem?

Petr Vojvodik,2022-08-19 08:57:49

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_kr%C3%A1ter
Otisk v zemské kůře u Tábora. Zirkony, tvar zlomů...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz