Colossal Biosciences ohlásili návrat vakovlka do deseti let  
Asi před rokem Colossal Biosciences zveřejnili plány na vzkříšení mamuta. Jedno ikonické zvíře ale rozhodně nestačí. Teď se spojili s australskou laboratoří TIGRR, kde připravují genom vakovlka. Během příštího desetiletí by chtěli předvést první mládě vakovlka, narozené téměř sto let po oficiálním vyhynutí nešťastného druhu.
Poslední vakovlk Benjamin. Kredit: NFSA/Composite Films.
Poslední vakovlk Benjamin. Kredit: NFSA/Composite Films.

Je to zhruba rok, co startup Colossal Biosciences, za nímž stojí investor Ben Lamm a genetik George Church, přišel s konkrétním plánem na oživení mamuta. A jak se zdá, s jídlem roste chuť. Colossal Biosciences spojili síly s australskou University of Melbourne a jistě není těžké uhodnout, jaký nedávno vyhynulý tvor se dostal na seznam žhavých kandidátů pro de-extinkci. Správně, bude se oživovat vakovlk (Thylacinus cynocephalus). Chtějí ho mít na světě zhruba do deseti let.

 

Andrew Pask. Kredit: University of Melbourne.
Andrew Pask. Kredit: University of Melbourne.

Tasmánský tygr blahé paměti byl dravým vačnatcem. Kdysi byl běžný po celé Austrálii. Pak se tam ale dostal dingo a společně s tlakem lidských lovců neměl vakovlk mnoho šancí obstát. Do 20. století přežila jen malá populace na relativně izolované Tasmánii. Evropští kolonisté tam ale považovali vakovlka za škůdce, jako obvykle neprávem, a velmi účinně ho vyhubili. Poslední známý vakovlk Benjamin zemřel 6. září 1936 v ZOO v Hobartu na Tasmánii.

 

Logo. Kredit: University of Melbourne.
Logo. Kredit: University of Melbourne.

Jak říká Andrew Pask, šéf laboratoře Thylacine Integrated Genetic Restoration Research neboli TIGRR, vymazali jsme vakovlka z povrchu zemského. Je přesvědčený, že pokud máme potřebné technologie, což už máme, můžeme smazat dluh. Tasmánskému tygrovi dlužíme úplně všechno, existenci po roce 1936. Musíme to aspoň zkusit, i když to samozřejmě bude náročné.

 

V TIGGRu už nějakou dobu dělají na genomu vakovlka. Je v podstatě hotový. Teď studují nejbližší žijící příbuzné vakovlka, tedy ďábly a další vačnatce, aby nalezli nejvhodnějšího dárce vajíčka, jehož genom bude přepsán editorem CRISPR na genom vakovlka. Díky spolupráci s Colossal Biosciences, který poskytne vyzrálou technologii pro editování genomu, mají plány na oživení vakovlka reálné obrysy. Kdyby vakovlci mohli hlasovat, vezměte jed na to, že by do toho šli. Který druh by chtěl být vymřelý?

Jak dodává Pask, jejich spolupráce s Colossal Biosciences, prospěje i doposud žijícím a ohroženým tvorům. Chtějí zachránit kunovce severního (Dasyurus hallucatus), který je devastován jedem invazních ropuch obrovských. Decentně zeditují genom kunovce tak, aby se stal odolným vůči zmíněnému jedu, jako jsou odolné mnohé druhy živočichů ve Střední a Jižní Americe, odkud proklaté ropuchy původně pocházejí.

 

Video: Last Tasmanian Tiger 1933

 

Video: Researchers Say They Can 'De-Extinct' The Tasmanian Tiger

 

Literatura

New Atlas 16. 8. 2022.

University of Melbourne 16. 2. 2022.

Datum: 20.08.2022
Tisk článku

Související články:

Gigantický virus vzkříšen ze sibiřského ledu     Autor: Stanislav Mihulka (06.03.2014)
Oživíme mamuta přepsáním genomu slona?     Autor: Stanislav Mihulka (27.03.2015)
Můžeme vytvořit Jurský park?     Autor: Vladimír Socha (05.01.2017)
Pomohou nám vzkříšení mamuti zarazit emise uhlíku v Arktidě?     Autor: Stanislav Mihulka (13.05.2018)
Startup Colossal plánuje oživit mamuta genetickým editorem CRISPR     Autor: Stanislav Mihulka (16.09.2021)



Diskuze:

Vakovlk není jen tělo

David Oplatek,2022-08-23 17:04:36

Jaký to má smysl? Mládě nedostane od matky sociální návyky typické pro svůj druh. Už to nikdy nebude celistvý vakovlk, jen jakýsi nedokonalý mutant.

Odpovědět


Re: Vakovlk není jen tělo

Hans Voralberg,2022-08-24 08:25:51

Což o to, ale jak si proteosyntetický aparát z např. tasmánského ďábla interpretuje vakovlčí DNA? Kde se vezmou vakovlčí mitochodnrie?

Odpovědět


Re: Re: Vakovlk není jen tělo

Zicho Trenčiansky,2022-08-24 12:30:23

možno z toho istého zdroja ako samotnú DNA?

Odpovědět


Re: Re: Re: Vakovlk není jen tělo

Hans Voralberg,2022-08-25 08:54:17

Nevím, že by se povedlo nějak vytvořit klon mitochondrie, nebo "zprovoznit" mitochondrii z mrtvé buňky. On je problém taky v tom, že část genů, které využívá mitochondrie, je v jádře.
Asi to risknou s ďáblí buňkou a budou doufat...

Odpovědět


Re: Vakovlk není jen tělo

Zicho Trenčiansky,2022-08-24 10:29:17

Isté sociálne návyky by mohli byť zakódované aj v DNA. Samozrejme to bude asi taký vakovlk ako keby človeka vychovali mimozemšťania.

Odpovědět

Nová éra

Zicho Trenčiansky,2022-08-22 13:07:21

Vstupujeme do éry, kde zjavne pod rôznymi zámienkami budeme editovať genóm rôznych druhov. Čím budeme priamo ovplyvnovať pozitívne aj negatívne rôzne biotopy.

Odpovědět


Re: Nová éra

Hans Voralberg,2022-08-24 08:20:43

Popravdě netuším, jak by to mohlo ovlivnit nějaký biotop pozitivně. Už teď vedeme drahý a málo efektivní boj s řadou invazních rostlin a živočichů. Co bude, až nějaká dobrá duše pojme ideu, že je svět třeba obohatit o nějaký superplevel?

Odpovědět


Re: Re: Nová éra

Zicho Trenčiansky,2022-08-24 10:27:43

To ste uviedli príklad toho negatívneho.
Pozitívne by mohlo byť to, čo spomínajú v článku s tými žabami. Ale samozrejme to môže vystreliť negatívne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Nová éra

Hans Voralberg,2022-08-25 08:57:32

Asi by pořád stálo zato zachránit původní, needitovanou populaci na nějaké lokalitě (ideálně více lokalitách) bez ropuch.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Nová éra

Zicho Trenčiansky,2022-08-26 08:58:03

Keby náhodou. Viete, ale ono to aj tak bude v reály fungovať tak, že vysadia niekoľko jedincov s pozmeneným génom. A ak táto mutácia bude úspešná, tak prevládne v populácií proste preto, že ich nebude decimovať ten toxín. Ak mutácia úspešná nebude, vykape.

Mimochodom, napadlo Vás niekedy, pri pozorovaní niektorých druhov, najmä z trópov, že tu už kedysi boli jedinci, ktorí boli schopní editovať genóm? Mám na mysli napr. tých vtákov čo tancujú. Veľmi raritné mutácie, skoro až by som povedal, že sa niekto hral.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz