Tkáňoví mágové LyGenesis budou pěstovat minijátra přímo v pacientech  
Lidé jsou nemocní a potřebují nové orgány. Poptávka neustále roste a darované orgány nestačí. LyGenesis nabízejí jako řešení pěstování minijater v lymfatických uzlinách pacienta, kam předtím vpíchnou jaterní buňky z darovaných jater, které jako celek nejsou vhodné pro transplantaci. Na výsledky průlomového experimentu se můžeme těšit za dva roky.
LyGenesis. Kredit: LyGenesis.
LyGenesis. Kredit: LyGenesis.

Člověk má obvykle jedny játra. A nutně je potřebuje k životu. Játra jsou centrálním orgánem našeho metabolismu. Mají sice pozoruhodnou schopnost regenerace, ta ale není všemocná. Pokud jsou závažně poškozena nebo zničena, nemocí nebo úrazem, zbývá jen transplantace. S tou je to ale komplikované. V USA se čeká na nová játra v průměru 5 let, přičemž asi 10 procent pacientů během té doby zemře. Řada lidí má zdevastovaná játra a zároveň nejsou vhodní pro transplantaci. Jejich vyhlídky nejsou valné.

 

Situaci těchto pacientů hodlá zlepšit americká společnost LyGenesis, která vyvinula technologii pro pěstování ektopických, malých, ale funkčních verzí orgánů, po vpíchnutí příslušných kmenových buněk do lymfatických uzlin. Vzniknou miniorgány, například minijátra, které do jisté míry nahradí poškozený orgán. Funguje to u myší, prasat a psů. Teď přijdou na řadu lidé.

 

Játra v injekci. Kredit: Lygenesis
Játra v injekci. Kredit: Lygenesis

Jestli to bude fungovat, mohl by to být zásadní průlom v regeneraci orgánů. S transplantacemi je to stále velmi ošemetné. Stále scházejí orgány od dárců. Situace se v některých případech spíše zhoršuje, než že by se zlepšovala, protože poptávka po orgánech stále roste. Přístup společnosti LyGenesis dovoluje využívat orgány, které by jinak byly nepoužitelné. Z jednoho darovaného orgánu je přitom možné léčit desítky pacientů.

 

Logo. Kredit: LyGenesis.
Logo. Kredit: LyGenesis.

Zakladatel LyGenesis a specialista na kmenové buňky Eric Lagasse tuhle metodu s kolegy vymyslel pozoruhodným způsobem. Před 10 lety koketoval s představou léčení nemocných jater vpichováním kmenových buněk. Dělali to na myších s poškozenými játry. Problém byl v tom, že vpíchnout něco do malých jater myši není úplně snadné. O něco snazší to bylo do sleziny, odkud pak kmenové buňky putovaly do jater. Když to Lagasse a spol. viděli, napíchali jaterní kmenové buňky na rozmanitá místa v těle myší.

 

Většina myší v tomto poněkud drastickém experimentu zemřela. Ty, co přežily, Lagasseův tým rozpitval, aby zjistili proč. Jak Lagasse přiznává, to, co našli, je šokovalo. U dotyčných myší objevili minijátra, která jim narostla z lymfatických uzlin. Ukázalo se, že lymfatické uzliny jsou vlastně skvělé bioreaktory, v nichž mohou vyrůst miniorgány.

LyGenesis teď zahajuje průlomový experiment, jehož se zúčastní 12 dobrovolníků s konečným stadiem onemocnění jater. První z nich dostane do jedné lymfatické uzliny ávku 50 milionů jaterních buněk od dárce, další účastníci pak dostanou až 250 milionů jaterních buněk, což by mělo stačit na tvorbu 5 minijater v lymfatických uzlinách v těle pacienta. Zdrojem buněk přitom budou játra od dárců, která nejsou vhodná pro transplantaci. Jako orgán nefungují, ale buněk je tam stále dost. Výsledky experimentu budou známé do dvou let. Pokud minijátra uspějí, chtějí LyGenesis zkusit i ledviny, brzlík a slinivku. Držme jim palce.

 

Video: Transforming a patient's lymph nodes into bioreactors capable of growing functioning ectopic organs

 

Literatura

MIT Technology Review 25. 8. 2022.

IFL Science 26. 8. 2022.

Datum: 27.08.2022
Tisk článku

Související články:

K čemu je dobré mít mozkouny? Odhalily, jak roste smrtící nádor mozku!     Autor: Stanislav Mihulka (29.04.2018)
Jak studovat neandrtálce? Vypěstujte si jejich minimozky!     Autor: Stanislav Mihulka (16.05.2018)
Podivuhodné organoidy z hadích kmenových buněk vyrábějí jed     Autor: Stanislav Mihulka (27.01.2020)
Změnou hmotnosti buněk k vylepšení organoidů     Autor: Josef Pazdera (19.10.2020)
Nejsou to embrya, jen embryoidy     Autor: Josef Pazdera (04.07.2021)
Vědci vypěstovali minimozky s očima     Autor: Stanislav Mihulka (20.08.2021)



Diskuze:

?

Eva M,2022-08-27 11:33:32

/není mi jasné:
"...vpichováním kmenových buněk. Dělali to na myších s poškozenými játry. Problém byl v tom, že vpíchnout něco do malých jater myši není úplně snadné. O něco snazší to bylo do sleziny, odkud pak kmenové buňky putovaly do jater. Když to Lagasse a spol. viděli, napíchali jaterní kmenové buňky na rozmanitá místa v těle myší.
Většina myší v tomto ... experimentu zemřela. Ty, co přežily... U dotyčných myší objevili minijátra, která jim narostla z lymfatických uzlin."/

tj. po vpíchnutí kmenových buněk na rozmanitá v těle vyrostou minijátra v lymfatických uzlinách?
proč zrovna játra?
celý postup je jakoby "nedodělaný"/

Odpovědět


Re: ?

Josef Pazdera,2022-08-27 12:08:50

Po bitvě je každý generál, ale výsledky pokusu jsou do jisté míry logické. Mezi implantovanými jaterními buňkami jsou i kmenové buňky nasměrované na dráhu hepatocytů. Ty mají k buňkám, které jsou v mízních uzlinách a také ještě nejsou zcela diferencované (respektiove čekají až podle typu infekce aby daly vznik těm právě potřebným) hodně blízko. Navíc mízní uzliny jsou místa, která jsou dobře zásobována živinami a vzhledem k potřebě být zásobárnou mnoha typů bílých krvinek, to je místo hodně imunotolerantní. Jak se ukazuje, tak injikovaným buňkám původem z jater nic nebrání, aby se tam cítily dobře. Organismu by v podstatě mohlo být tak trochu jedno, kde mu „náhradní“ játra detoxikují odpadní produkty. Doufejme.

Odpovědět


Re: Re: ?

Eva M,2022-08-27 13:32:02

já tam ovšem nevidím nic, co by ty kmenové buňky napíchané kamkoli nasměrovalo, aby z nich ausgerechnet byly ty hepatocyty...

Odpovědět


Re: Re: Re: ?

Josef Pazdera,2022-08-27 14:59:56

Kmenové buňky v jaterní tkáni nejsou totipotentní. Jsou již ovlivněny prostředím ve kterém se nacházely před přenosem. Vlivem kontaktu s jaterními buňkami a jejich působky, jsou na směrovány a předurčeny k obnově buněk jaterní tkáně. Bylo by nelogické aby z nich vznikalo něco jiného.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz