Strategický stealth bombardér B-21 Raider se konečně představil veřejnosti  
Příznivci stealth bombardérů se konečně dočkali. Northrop Grumman, kteří od roku 2015 vyvíjejí nový strategický letoun B-21 Raider, představili nový stroj na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Detailních informací zatím mnoho nezveřejnili. US Air Force by měli první Raidery dostat v roce 2026 nebo 2027.
Na scénu přichází Raider. Kredit: Northrop Grumman.
Na scénu přichází Raider. Kredit: Northrop Grumman.

Mluvilo se o tom celé roky. Nakonec k tomu došlo ve čtvrtek 2. prosince 2022. Northrop Grumman na letecké základně Edwards Air Force Base v Kalifornii slavnostně představili veřejnosti strategický stealth bombardér B-21 Raider. Jak k tomu poněkud jízlivě poznamenává David Szondy z New Atlasu, odehrálo se show, kde bylo plno jevištní zábavy a nápadný nedostatek faktů.

 

První B-21 u továrny Northrop Grumman Plant 42 v Palmdale. Kredit: US Air Force.
První B-21 u továrny Northrop Grumman Plant 42 v Palmdale. Kredit: US Air Force.

Výrobce, tedy Northrop Grumman, popisuje Raider jako první letoun 6. generace na světě, který se vyznačuje modulárním designem s otevřenou architekturou a pokročilou integrací dat, senzoru a zbraní. O mnoho více vlastně není známo, což dává prostor spekulacím. Spekuluje se hlavně o tom, zda a jak se Northrop Grumman poučili z problémů stealth zázraku F-35 Lightning II s motory i bombardéru B-2 se stealth nátěrem.

 

B-21 nese jméno po účastnících slavného prvního náletu amerických letců na Tokio z 18. dubna 1942, kterému velel Jimmy Doolittle. Náletu se říká Doolittle Raid a zůčastněným členům posádek Doolittle Raiders. První bombardéry B-21 Raider by měly nastoupit do služby v US Air Force v roce 2026 nebo 2027. Připojí se ke flotile bombardérů Rockwell B-1 Lancer, Northrop Grumman B-2 Spirit a Boeing B-52 Stratofortress. Plného operačního nasazení by měly dosáhnout cca v roce 2030.

Logo. Kredit: Northrop Grumman.
Logo. Kredit: Northrop Grumman.

 

Představa je taková, že Raidery, kterých by mělo být vyrobeno zhruba něco mezi 80 a 140, budou postupně nahrazovat stávající bombardéry, kterým by už, upřímně řečeno, více slušelo letecké muzeum. Aby nedošlo k mýlce, jsou to všechno skvělé a ikonické stroje, které jsou neustále vylepšovány. Ani sebelepší upgrade ale úplně nezapře ta dlouhá desetiletí, po která tyto stroje létají. Spirit poprvé vzlétl v roce 1989, Lancer v roce 1974 a Stratofortress, ač je to téměř k neuvěření, v roce 1952.

 

Americké letectvo je navíc od konce Studené války zřetelně zanedbáváno, výsledkem čehož je, že mohou současně nasadit do bojových operací jen asi 15 bombardérů. V současné době, kdy se nápadně zhoršuje mezinárodní situace, Northrop Grumman podle všeho razantně urychlili celý proces zavádění nového bombardéru. Vsadili na metody digitálního inženýrství a zrušili fázi experimentálního prototypu.

 

Raider by měl mít tak velký dolet, že nebude k operacím potřebovat zámořské nebo předsunuté logistické základny. Také by měl fungovat jako komunikační a velitelský uzel pro zbraňové systémy ve vzduchu, na souši, na moři i ve vesmíru, pilotované i bezpilotní. Zároveň by měl být schopný dobře absorbovat budoucí technologie, až se objeví.

 

Video: B21 Raider Rollout Livestream

 

Video: B-21 Raider vs B-2 Spirit | Military Comparison 2022

Literatura

New Atlas 3. 12. 2022.

Datum: 03.12.2022
Tisk článku

Související články:

Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)
Americké letectvo plánuje proměnit transportní letouny na bombardéry     Autor: Stanislav Mihulka (29.05.2021)
Americké letectvo testuje robotický nakladač hypersonických střel     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2021)



Diskuze:

Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Vítěslav Smrčný,2022-12-04 07:42:12

Existuje taková stránka, ne moc dobrá (na české poměry nedoceněná) - https://pravednes.cz/world.news - ale naprosto dostačující k tomu, aby člověk jasně identifikoval dezinformace a propagandu té jedniné možné 'reality'.
Tedy, jakmile se nějaká zpráva na této stránce opakuje šestkrát až dvacetkrát v jednom až třech dnech - povšimněte si, že některé ubohoučké plátky fungují jako "osvěžovače" a do hlavních úvodníků instalují levně koupené 'včerejší zprávy'- lze s jistotou konstatovat, že opak sdělení je pravdou...
A tento článek už tam visí tři dni s různě nejapnými nadpisy...
Už jen informace o doletu je silně zavádějící, páč buď stroj používá mimozemskou technologii pohonu se spotřebou do 100kg paliva na hodinu letu, nebo to, co je pod plachtou je jen maketa zmenšená v měřítku 1:20 aby se tam ten kerosin na 40 000 km letu vešel.

Odpovědět


Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Florian Stanislav,2022-12-04 10:03:00

Wikipedie právě aktualizovaná : "Northrop Grumman B-21 Raider americký víceúčelový strategický bombardér, využívající technologii stealth s možností průniku nad silně bráněná území.
Podle shodného designu odtokové hrany křídel a trupu, jako měl v původním návrhu jeho předchůdce B-2, se předpokládá, že jeho hlavní určení je let pouze ve velkých výškách (výškový strategický bombardér s velmi dlouhým doletem)."
Komentář:
Ruský Tu-160 má dolet 12 300 km bez tankování za letu při rychlosti Mach 0,77.
Takže na tom, že taktéž strategický B-21 Raider jak píše článek:" Raider by měl mít tak velký dolet, že nebude k operacím potřebovat zámořské nebo předsunuté logistické základny"
může být něco pravda, bez ohledu na to, co píše výběr tisku (včetně bulváru ) pravednes.cz a bez ohledu nato, že hledáte pravdu v negaci čehokoliv.

Odpovědět


Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-04 14:16:57

Kde jsi přišel na 40 000 km letu, trole? Nikde takovou informaci nevidím. Ve spodním dvouminutovém videu je dolet jasně uveden jako 11 000 km. Vytváříš si slaměného panáka, což je primitivní argumentační faul.

Jinak k tomu letadlu: Podle vizáže a parametrů vypadá jako ekonomicky racionalizovaná verze B2, která zároveň implementuje technologické novinky. Něco jako vztah F-22 a F35. (F-22 coby superstíhačka s důrazem na maximální výkony ať to stojí, co to stojí. Zároveň mírně zastaralejší. F-35 coby víceúčelový stroj s mnohem lepším poměrem cena/bojové schopnosti. Zároveń novější, takže má od začátku implementované nejnovější technologie.)

Odpovědět


Re: Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

D@1imi1 Hrušk@,2022-12-04 15:53:14

*spíš jsem měl napsat "nástupce" než "verze".

Odpovědět


Re: Re: Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Vítěslav Smrčný,2022-12-04 22:47:53

že zrovna všeználek se nezorientuje, tak to jsem netušil.
Jasně píší, že ten vehikl vystartuje, bombarduje (10-30 tun??) a vrátí se. Dále, komediant v tom hyperžertovném videu se dušuje, že všicni spojenci budou využívat potenciálu, budou chráněni- rozuměj budou platit výpalné - atd.... blbbla bla... Tedy předpoklad je takový, že akční rádius bude z ušáckého pobřeží na každou stranu do půlky světa, tedy cca 20 000 km a zpět.
Hruška, Hruška, tak jednoduchá dedukce, a takové zklamání..., jsem myslel, že jsi jinej kádr.
P.S. Nejvíce mne dojalo to srovnání s B2. To je prosim vás předpotopní, šedesát let starý projekt a tedy se dá předpokládat, že tuta mašina bude lepší ne dvakrát, ale pětkrát a proto jsem narážel spíše na emzáckou technologii a těch 40 000 km byla jen analogie pro srovnání. A jestliže tomu tak není, je B-21 zas jen krám z mokrého snu - ždímačka na prachy a naivní propaganda.
Nehledě na to, že krom mojí dedukce o doletu nemáš vůbec, ale vůbec žádné informace, takže nevím, co se do mne sejřeš....

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Vítěslav Smrčný,2022-12-04 23:06:55

A co se týče domény @právě dnes, stačí si na tam - na "zdejší" liště - zakliknout 'zprávy z domova', nebo třeba 'zprávy ze světa'... To, že @hruška neumí překliknout z ikony 'bulvár' na ikonu 'jediná správná pravda' na tuté doméně (PD) je dosti zarážející...., respektive o ledasčem vypovídající...\8:)).
Tedy nevím, zdali je lepší býti za trola - v mém případě, či za trotla v přípodě @hruška

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Florian Stanislav,2022-12-05 10:00:33

V. Smrčný a jeho dojmy:
"Tedy předpoklad je takový, že akční rádius bude z ušáckého pobřeží na každou stranu do půlky světa, tedy cca 20 000 km a zpět.... a těch 40 000 km byla jen analogie pro srovnání. "

Komentář: dolet není tam a zpět a ne 20 000 km, ale dolet je B-21 Raider 11 000 km.
Dolet je maximální vzdálenost, kterou může motorové letadlo za standardních podmínek (tj. např. bez vlivu větru) uletět bez mezipřistání. Je to teoreticky maximální možná vzdálenost mezi místem startu a místem přistání letadla. Dolet je limitován množstvím neseného paliva a spotřebou pohonných jednotek v nejekonomičtějším letovém režimu.
A bez tankování za letu.

Odpovědět


Na další přistání na Měsíci se už těším

Josef Waters,2022-12-06 10:32:31

Přesně jste to popsal. Je zajímavé, že Američani jak u stíhacích letounů, tak u strategických bombardérů, opustili cestu superdrahých, supersložitých a supervýkonných strojů v době, kdy jejich potenciální protivníci na tuto cestu podle předchozího amerického vzoru navratně nastoupili. Jak Čína, tak Rusko začaly kopírovat americké vzory, nainvestovali do vývoje bambiliony a teď, když američani původní projekty výrazně omezili (v počtech) a prohlásili je za neperspektivní, už těžko můžou ustoupit a začít se věnovat levnějším, jednodušším a perspektivnějším strojům.
Ovšem podezírat USA z takového úmyslu by byla čistá konspirace :-)

Odpovědět


Re: Něco jako přistání na Měsíci.....?!

Jan Jan,2022-12-04 16:12:29

Existuje přeci tankování za letu, B2 snad pro všechny mise včetně těch v Afgánistánu startoval z Missouri a s dotankováním za letu letěl tam i zpět.

Odpovědět

Gábor Vlkolinský,2022-12-04 07:10:12

Niečo ako Enola Gay.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz