Když léčiva chybí  
aneb Prevence a nefarmakologická léčba lehkých stavů u virových infekcí

Pronační poloha - vygenerováno umělou inteligencí (program DALL.E). Kredit: Milan Krajíček + DALLE
Pronační poloha - vygenerováno umělou inteligencí (program DALL.E). Kredit: Milan Krajíček + DALLE
Odhaduje se, že na planetě Zemi existuje 1031 virů. Jsou všudypřítomné a umíme s nimi vycházet nebo se jich účinně zbavovat. Až na extrémně malý zlomek z nich, jež mohou proklouznout a způsobit nám těžkosti. Nejčastější cestou nakažení je vdechnutí nebo dotek. Zajímavé je, jak málo účinná a toxická jsou ve srovnání s antibiotiky antivirotika, možná také proto, že se v našem genomu nacházejí početné kopie endogenních retrovirů.

 

Viry, které nejsou nevinné a mohou škodit, způsobují například nemoc z nachlazení, ušní infekce, příušnice, a hlavně celou paletu infekcí dýchacího ústrojí. Virózy nelze léčit antibiotiky, léčba je většinou symptomatická. A nejlepší léčbou je domácí odpočinek. Ze zkušenosti víme, že lze obranyschopnosti našeho těla velmi pomoci. Bez pilulek.

 

  1. Klid na lůžku je základ, ale lehké aerobní cvičení je výhodou. Nesmí se jednat o těžkou a dlouhodobou fyzickou zátěž, která je imunosupresivní. Lehké cvičení lze doplnit v zimě dobře oblečenému dítěti krátkým válením ve sněhu. Vliv nabitých iontů na vločkách sněhu je téměř zázračný. Mimo ovlivnění imunity se malému sněhulákovi zlepší nálada (stimulace tvorby serotoninu) a také prokrvení/prokysličení tkání.

  2. Uvádí se dostatečný přívod tekutin, který by měl nahradit jejich ztráty při horečce a též by se mělo dosáhnout snížení viskozity hlenu. Jenže u několika studií bylo prokázáno, že u dětí s infekcí dýchacích cest dochází ke zvýšené sekreci antidiuretického hormonu a tato sekrece roste úměrně s rozsahem postižení plicního parenchymu. Za této situace může vést nadměrné podávání tekutin k hyponatremii a přetížení organismu tekutinami. To se projevuje podrážděností, zmateností, letargií, až kómatem a křečemi. Omezení příjmu tekutin tak může být rozumným přístupem, a to přednostně u závažnějších stavů.

  3. Velmi zajímavé úspěchy v terapii plicních onemocnění má ve své praxi německý pneumolog, alergolog a internista Dr. Michael Barczok. Ve své knize a článcích vysvětluje, jak obtížné je pro naše plíce překonat gravitaci a viskózní hlen dopravit z dýchacích cest ven. Nadměrné podávání expektorancií a mukolytik často zhorší stav pacienta, protože se hlen stává příliš tekutým a volně teče níže do dolních cest dýchacích, kde může způsobit těžké pneumonie. Přitom stačí pacienta položit tak, aby měl mírně hlavu a trup níže, než dolní končetiny, ležel volně, aby se mohl neomezeně protahovat, a během krátké doby dochází ke znatelné úlevě.

  4. Pronace. Pronační poloha snižuje riziko plicního poškození při infekci. V poloze na břiše dochází k provzdušnění dorzálních (dříve nevzdušných) plicních oblastí a k znovuotevření alveolů. Tím dochází ke zvětšení plochy umožňující výměnu krevních plynů. Pronační poloha zvyšuje zároveň celkovou thorakální poddajnost a také váha srdce působí v pronační poloze přednostně na sternum a ne na plíce. Poloha na břiše by měla být indikována i u dospělých pacientů na ventilaci. Doslova zachraňuje životy. Pronační poloha několikrát denně a i ve spánku je jedním z nejlepších opatření pro zlepšení okysličení tkání.

  5. Dostatek spánku, intenzívní přirozené nebo umělé modré světlo ve dne a tma v noci.

  6. Upřímný soucit a pohodové mezilidské stavy nemoc nevyléčí, ale zmírní její průběh a urychlí zotavení.

 

 

Zdroje

doi: 10.1136/bmj.38028.627593.BE

doi: 10.1097/JES.0b013e3181b7b57b

https://lungenexperte.info/buch-luft-nach-oben/

https://www.webmd.com/balance/features/negative-ions-create-positive-vibes

https://en.wikipedia.org/wiki/Prone_position

https://www.youtube.com/watch?v=uvgzlete6_E

Datum: 20.12.2022
Tisk článku

Související články:

Co mají společného pouťové balonky a infekce koronaviry?     Autor: Milan Krajíček (24.11.2020)
Bakterie na pomoc s nemocí COVID19. Překvapivé souvislosti     Autor: Milan Krajíček (16.01.2021)
Jak je to s poruchou srážlivosti krve u infekce COVID-19 nebo po očkování?     Autor: Milan Krajíček (20.10.2021)
Dvě špatné zprávy pro inhibitory protonové pumpy     Autor: Milan Krajíček (06.11.2021)



Diskuze:

Martin Zeithaml,2022-12-21 08:26:47

Moje dcera měla od narození hodně sníženou imunitu a tak chytla všechno co mohla, hlavně tyhle virové infekce. Na radu imunoložky jsme teplotu do 38,5 °C vůbec neřešily, ale hlídaly. Když šla výš, následovala vlažná koupel. Léky na teplotu jen velmi vzácně a jen zhruba 1/4 doporučené dávky, tak aby teplota neklesla pod 38 °C. Když měla dýchací potíže, tak jsme jí v postýlce dělaly mlhu z Vincentky. Antibiotika jen po prokázané bakteriální infekci (CRP) a ještě nám bylo doporučeno počkat pokud se to nezhorší, nezačínat s léčbou.
Chtěl bych jen dodat, že dcera snášela teploty velmi dobře a koupání milovala. Ve třech letech prošla imunoterapií a od té doby OK, jen běžné nemoci jako ostatní děti.
Nikdy a ještě jednou nikdy, jsme dceru neposlali do školy nebo školky když byla nemocná.
Prostě byla na prvním místě, před penězi a prací. Je to běžná praxe, tumáš sirup a hybaj do školy/školky, my musíme do práce. Nakonec stejně za pár dní zůstanou doma a mezi tím nakazí spoustu dalších dětí.
Tyhle epidemie a ne jen u dětí, je jen hrubá nezodpovědnost nás dospělých.

Odpovědět


Re:

Ota Balaban,2022-12-21 09:29:04

Velmi rozumné. Přesně. Tak tak. Ano. Takový přístup je třeba šířit. A kdo to čtete prosím šířit mezi mladé maminky a tatínky.

Odpovědět


Re:

Eva M,2022-12-21 21:01:10

obávám se, že u nás se teploty tak dobře nesnášely, a že představa, jak se veselý malý sněhulák se čtyřicítkou rochní ve sněhu, jako by se nechumelilo, je tak trošku autorská licence, dítě s horečkou je spíš spavé a "zdechlé" (tedy až na případ, kdy cca půlroční syn dostal exantema subitum - to měl čtyřicítky a řval).

"Nikdy a ještě jednou nikdy, jsme dceru neposlali do školy nebo školky když byla nemocná." - tak to já bohužel ano; pochopitelně když to víte, tak tam dítě nepošlete. Ovšem ono je někdy těžké poznat, zda se dítěti prostě moc nechce do vošklivého tmavého rána, nebo zda se jedná o předzvěst onemocnění a vrátí se vám s horečkou (syn mi to dlouho vyčítal).

:) no ale halt lékárny mají henten výpadek, tož kdo podá antipyretikum, podává proti nám.....

Odpovědět


Re: Re:

Martin Zeithaml,2022-12-22 08:00:21

Zrovna u chřipky je nástup velmi rychlý, třeba jen hodinu. Dítě pak jde do školky zcela zdravé....a pak vám volají :) Měl jsem na mysli rodiče, kteří vědomě pošlou dítě nemocné.

Odpovědět

Hyponatremie

Jirka Naxera,2022-12-20 13:00:15

Nebylo by reseni misto klasickych caju nebo sirupu pit mineralku, ktera potreben ionty obsahuje? V pripade dospeleho doplneneho kafem coby docela ucinnym diuretikem.

Odpovědět


Re: Hyponatremie

Milan Krajíček,2022-12-20 20:32:54

Ano, slané nesycené minerálky, u kterých převažuje sodík mohou být vhodné.
Káva/kofein se moc nehodí, protože ve větších dávkách také způsobuje hyponatremii.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz