Feromony vábí stejně ženy i gaye  
Pach mužského feromonu podnítí u homosexuálních mužů k činnosti stejnou oblast mozku, jako u heterosexuálních žen. U heterosexuálních mužů ale tento mužský feromon nechá jejich mozek „v klidu“. Zaktivuje je ale ženský feromon odvozený od estrogenu.

 

Zvětšit obrázek
Testosteron (C19 H28 O2)

Mužským feromonem bývá nazývána od testosteronu odvozená chemikálie, která se označuje také jako AND. Je součástí mužského potu a nyní se o ní zjistilo, že po vdechnutí aktivuje přední část hypotalamu,  část označovanou jako vnitřní preoptická oblast. Zmíněnou mozkovou lokalitu tento mužský feromon aktivizuje u žen, ale stejně tak činí také u gayů.  Zjistili to švédští vědci z ústavu Karolinska. Tým vedla docentka Ivanka Savicová, která se touto problematikou zabývá řadu let a je uznávanou světovou odbornicí na problematiku lidských feromonů.  Savicová  je přesvědčena, že jejich poznatek znamená, že zmíněná mozková oblast integruje hormonální a senzorické vjemy (podněty), a že je oblastí, která řídí sexuální chování lidí.


Výzkum tak demonstruje pravděpodobné spojení mezi funkcí mozku a sexuální orientací.
Aktivace mozku gayů po inhalaci mužského feromonu (látky AND), může podle autorky studie přispívat k rozvíjení sexuální orientace gayů. Nyní je jisté, že je tato mozková oblast také oblastí odpovědnou za sexuální chování těchto mužů. Poznatek, co se děje v mozku lidí poté, co jsou vystaveni vdechnutí sexuálního atraktantu, umožnila technika pozitronové emisní tomografie. Skenování mozku je natolik přesné, že dovoluje lokalizovat místo, kde dochází k aktivaci a k výrazné činnosti shluků nervových buněk.



Zvětšit obrázek
V základě je hypotalamus svazek vláken a buněk uprostřed lebky v mezimozku. Podílí se skoro na všech funkcích endokrinních žláz. Očí, sluchových orgánů, látkové výměny, krevního tlaku (a to jak nízkého, tak vysokého), vylučování tekutin, rovnováze vody v těle, řízení teploty, chuti k jídlu, hladu, fenoménu spánku. Prakticky každá duševní a tělesná funkce a činnost je určitým způsobem přímo nebo nepřímo ovlivňována činností hypotalamu. Od testosteronu odvozený feromon, který se označuje také jako AND, a je součástí mužského potu, aktivuje přední část hypotalamu - vnitřní preoptickou oblast (zbarveno oranžově) a to jak u žen, tak u gayů.

To vše lze pozorovat v reálném čase a na živém, vedlejšími vjemy nezatíženém, organismu. Tak výzkumníci například zjistili, že se u žen a gayů po totožném podnětu, aktivují stejné mozkové oblasti. Muže s heterosexuální orientací přitom tyto podněty nechávaly chladnými. 

Skenování mozků umožňuje současně sledovat i případné anatomické rozdíly v mozcích heterosexuálních mužů a gayů. Rozdíly v anatomii mozku, ve sledované oblasti hypotalamu, se u mužů a gayů nepotvrdily.


Levandule a cedr
Tým pozoroval 36 zdravých mužů a žen. Pokusné osoby byly střídavě vystavovány látce  AND (odvozené od testosteronu), a látce EST (odvozené od estrogenu), a také dalším vůním, včetně levandulového oleje, cedrového oleje, butanolu,...


Ačkoli  osoby v pokusu byly zcela při smyslech a uvědomovaly si vdechování látek, Savicová se nedomnívá, že by  reakce v mozku sledovaných osob byly vědomě ovlivněny a že by výsledky tím mohly být nějak dotčeny. Podle Savicové „Vzor“ aktivace nenaznačuje, že by šlo o proces řízený vědomím.


Skenování pozitronovou emisní tomografií (PET) a zobrazování pomocí magnetické rezonance odhalily, že běžné vůně aktivují ty části mozku, které mají co do činění s čichem. Platí to u všech jedinců a to  bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Když ale vědci přidali feromon AND, začala se u osob v pokusu aktivovat oblast spojená se sexuálním chováním (platilo pro ženy a gaye). K podobnému jevu došlo u „pravých“ mužů ale jen tehdy, když byli vystaveni látce estrogenové povahy (EST).


Tým Savicové provedl pokusy také s muži, kteří se cítí být ženami, tyto výsledky tým nyní zpracovává a dosud je nepublikoval. Jakmile Švédové výsledky zveřejní, budeme vás o nich informovat.


Pramen: Proceedings of the National Academy of Sciences (DOI: 10.1073/pnas.0407998102)


Datum: 11.05.2005 02:26
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 16:48:45

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

Je to jinak

Jméno,2008-06-08 15:31:24

Feromony nevábí ženy a gaye stejně. Ženy se z poměru feromonů dozví, jestli za to mužova DNA stojí.

someonecz.blogspot.com/2008/05/feromony-jako-npoje-lsky.html

Odpovědět

Myslím, že by se nemělo generalizovat

Eva,2007-01-12 08:51:48

Z vlastní zkušenosti vím, že vůně či pach každého muže nevzrušuje či nepřitahuje všechny ženy bez rozdílu. Dokonce jsem na toto téma viděla dokumentární film (myslím, že od BBC) o tom, jak experimentovali s propocenými tričky (bylo to vzájemné - 4 heterosexuální ženy a 4 heterosexuální muži, neviděli se navzájem) - každý z nich se vyspal v bavlněném tričku, které tak získalo jeho pach. Sada čtyř triček od žen pak byla předložena postupně všem čtyřem mužům, stejně tak sada čtyř triček od mužů byla předložena ženám. Měli odstupňovat přitažlivost pachů od nejpřitažlivějšího po odpuzující. Vědci následně srovnávali tyto výsledky s imunitním profilem jednotlivých párů. Vše svědčilo pro to, že čím odlišnější měl partner imunitní profil, tím byl pro jedince přitažlivější. Naopak čím podobnější, tím jej pach odpuzoval. Potvrzovalo by to hypotézu, že příroda tím zajišťuje potomstvu bohatší geneticky daný imunitní profil (tj. větší odolnost a životaschopnost). Takže to není asi tak jednoduché, jak by mohlo vyplývat z obsahu tohoto článku.

Odpovědět


Ciste latky

hkmaly,2007-07-01 15:07:26

Kdyz pouzijes chemicky ciste latky, tak je to naprosto jednoduche. Figl je v tom, ze lidsky pot obsahuje tech slozek podstatne vic a vysledna reakce zavisi na vice slozkach.

Odpovědět

zato náš kocour

dareka,2005-09-01 15:39:52

zato náš kocour zbožňuje mé propocené ponožky a boty a taktéž košile!

Odpovědět

"...látce estrogenové povahy..."

Colega,2005-08-26 16:26:31

tedy třeba pivu :o)

Odpovědět

Asi to fakt funguje

Al,2005-05-17 10:24:07

Mé partnerce prý přirozeně "voním" a mou "vůni" má prý ráda. Taky jsem si (nenápadně) všiml, že ji vůně kůže docela vzrušuje...

Pochopitelně nelze problematiku feromonů absolutizovat! Hraje zde roli spousta dalších faktorů - fyzická i psychická přitažlivost, "vzorce" ideálního partnera ve spojení s obecnými preferencemi, kulturou, výchovou, něco dělají geny...

No a z tohoto soudku jsou i ty "vůně". I když obecně asi partnerova kůže (= feromon) vzrušuje, smradlavý pot ze spocených nohou působí pro většinu jedinců njspíše výrazně opačně a zdá se (na vašem případě), že i u obou pohlaví...

Odpovědět

Nevím,

Dwarf,2005-05-12 15:03:07

jestli na mne působí ty lidské feromony nějak jinak, ale obecně mi potící se lidé nepřipadají nijak přitažliví a vyvolávají ve mně namísto reflexů sexuálního chování reflex dávicí či útěkový. Obzvlášť silné je to v letní době v prostředcích pražské městské hromadné dopravy!

Odpovědět

to: Katka

Slim,2005-05-11 10:05:44

Proč hloupost, naopak je to logické. Ale je to nutné rozvinout na "k rozvíjení heterosexuální orientace u heterosexuálně orientovaných žen".

Odpovědět

Ehm..

Katka,2005-05-11 07:32:30

"Aktivace mozku gayů po inhalaci mužského feromonu (látky AND), může podle autorky studie přispívat k rozvíjení sexuální orientace gayů."

Podle této logiky tedy poté přispívá i k rozvíjení heterosexuální orientace u žen -> IMO pěkná hloupost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz