Vojáci mohou ovládat robopsy pouhou myslí  
Průlomové grafenové senzory pro snímání mozkové aktivity jsou zcela neinvazní a fungují pod vojenskou přilbou. Díky jejich spojení s Microsoft HoloLens je teď vojáci mohou využívat k „telepatickému“ řízení robotických psů. A také dalších elektronických systémů, včetně rozmanitých dronů. Stačí jen pomyslet…
Výcvik s robopsem. Kredit: Matthew Bickerton.
Výcvik s robopsem. Kredit: Matthew Bickerton.

Robotičtí psi jako je Spot od Boston Dynamics dávají tušit rozmanité vojenské využití. Na bojištích se sice nejspíš ještě neobjevili, ale vojáci už s nimi nějakou dobu cvičí. Nedávno vyšlo najevo, že díky novým grafenovým senzorům budou vojáci velet robopsům pouhou myslí, samozřejmě po nezbytném tréninku.

 

Robopes řízený „telepaticky.“ Kredit: Australian Army.
Robopes řízený „telepaticky.“ Kredit: Australian Army.

Americká armáda již dosáhla určitých pokroků v oblasti rozhraní mezi lidským mozkem a počítačem. V roce 2015 předvedli vývojáři Defense Advanced Projects Research Agency mozkový čip pro paralyzovanou ženu. Později zase vývojáři DARPA propojili mozek lidského pilota přímo se simulátorem letounu F-15. V obou případech šlo ale o čipy, které je nutné voperovat do mozku.

 

Logo. Kredit: University of Technology, Sydney.
Logo. Kredit: University of Technology, Sydney.

Občas se používají i senzory mozkové aktivity, které se umísťují na kůži. Ty ale zase obvykle vyžadují použití speciálního gelu, který zvyšuje elektrickou vodivost. Gely nebývají moc příjemné a mohou vyvolávat zdravotní problémy, zvláště při dlouhodobém používání. Navíc, pokud má voják přilbu, což by během bojových operací měl mít, takové senzory příliš nefungují.

 

Nepříznivou situaci se rozhodli změnit odborníci australské techniky University of Technology v Sydney. Vyvinuli „suché“ grafenové senzory, které žádný gel nepotřebují. Zároveň nemají problém fungovat v přilbě. Následně tyto senzory propojili se zařízením Microsoft HoloLens. Když si uživatel takového systému prohlíží okolí s HoloLens, senzor snímá signály jeho mozku.

Tyto signály nejprve zpracuje mikropočítač Raspberry Pi 4B a „přeloží“ je do zřetelných elektronických signálů. V této podobě pak signály putují do ovládacího systému robopsa. Badatelé použili konkrétně robota typu Q-UGV od amerických Ghost Robotics. Tvůrci nového senzoru pro rozhraní mezi mozkem a elektronikou spolupracují s australskou armádou. Už mají za sebou úspěšné experimenty v terénu. Bitvy robotů se blíží.

 

Video: Brain Robotics Interface

 

Video: Vision 60 Swamp Dog Q-UGV

 

Literatura

Defence One 22. 3. 2023.

Applied Nano Materials online 16. 3. 2023.

Datum: 26.03.2023
Tisk článku

Související články:

Brainternet: Biomedicínští inženýři napojili lidský mozek online     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2017)
Inteligentní robotické bojové vozidlo Type-X bude bránit konvoje a základny     Autor: Stanislav Mihulka (23.06.2020)
Estonští bojoví roboti THeMIS se účastnili cvičení s ostrou střelbou     Autor: Stanislav Mihulka (24.05.2021)
Robotický pes Vision-60 dostal pořádnou pušku     Autor: Stanislav Mihulka (15.10.2021)



Diskuze:

Ano, zaujímavé,

Vladimír Bzdušek,2023-03-27 09:47:21

Ano, zaujímavé,
pri EEG je snímanie, vyhodnotenie a následná akcia dosť zložitá ...
Vždy som chcel mať taký budík, čo by bol spriahnutý so snímačom EEG a zobudil by ma plus-mínus zrovna nie vo fáze hlbokého spánku ...
V prípade toho robozvera by ma celkom zaujímalo, čo by urobil, ak by ten jeho robopsovod zabudol vypnúť komunikáciu, a kdesi v zákope by sa posral strachom pri delostreleckej paľbe ...
...
Inak existuje výborný vtip o psovi cvičenom na hľadanie drog a výbušnín v lietadle, ktorý sa počas letu náhle posral. Začuchal totiž bombu ...
...
Objektívne: bez gélu o pod (kovovou?) pribou .... no, len do toho!

Odpovědět

Zaujimave

Macko Pu1,2023-03-27 07:11:45

Nakoniec sa to zvrhne aj tak na to, o kolko granatov vyrobime viac ako protivnik. Pripadne kolko ludi mame na zakrvacanie.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz