Přesně naváděný projektil SCALPEL zasáhl cíl v ohromující vzdálenosti  
BAE Systems úspěšně otestovali své želízko v ohni programu americké armády XM1155 Sub-Caliber, přesně naváděný dělostřelecký projektil Sub-Caliber Artillery Long-Range Projectile with Enhanced Lethality (SCALPEL). Podle nepříliš detailního prohlášení zasáhli statický cíl, který byl velice daleko. Přesná munice s ďábelským dosahem má za sebou další milník.
Výstřel projektilu SCALPEL z houfnice ERCA. Kredit: BAE Systems.
Výstřel projektilu SCALPEL z houfnice ERCA. Kredit: BAE Systems.

Britská společnost BAE Systems nedávno oznámila úspěšný test pozoruhodného dělostřeleckého projektilu, který vyvíjí v rámci programu americké armády XM1155 Sub-Caliber. Jde o projektil označovaný jako Sub-Caliber Artillery Long-Range Projectile with Enhanced Lethality, čili SCALPEL, který je určený pro houfnici ráže 155 mm, vyvíjenou v rámci programu Extended Range Cannon Artillery (ERCA). Program ERCA představuje technologický upgrade houfnice M109A7 Paladin ráže 155 mm, která je dnes součástí dělostřelectva americké armády.

 

Infografika projektilu SCALPEL. Kredit: BAE Systems.
Infografika projektilu SCALPEL. Kredit: BAE Systems.

Projektil SCALPEL je horkým želízkem BAE Systems v ohni programu XM1155 Sub-Caliber. Test se odehrál na populární střelnici White Sands Missile Range v Novém Mexiku, kde americká armáda s oblibou testuje nové či přímo převratné zbraňové systémy. Prototyp houfnice ERCA vypálil projektil SCALPEL a úspěšně zasáhl statický cíl ve značné vzdálenosti.

 

Houfnice ERCA v akci. Kredit: US Army.
Houfnice ERCA v akci. Kredit: US Army.

Pro dnešní neklidnou dobu je bohužel typické, že BAE Systems neuvedli vzdálenost, v jaké byl cíl zničen, ani jaký je maximální dosah projektilu SCALPEL. Zmínili pouze, že šlo o vzdálenost, která je více než dvojnásobná oproti dnes existující přesně naváděné munici.

 

Pak ještě uvedli tajuplně znějící a fakticky nic neříkající poznámku, že technologický předchůdce programu Sub Caliber, čili Extended Range Hypervelocity Projectile (HVP-ER), při testech na počátku roku 2022 zasáhl cíl ve vzdálenosti větší než 110 kilometrů. Mimochodem, například přesně naváděný projektil M982 Excalibur, který občas vidíme úspěšně zasahovat proti ruské invazi, typicky ničí cíle ve vzdálenosti 40 až 57 kilometrů.

 

Brent Butcher z vedení BAE Systems si pochvaluje, že úspěšný test potvrzuje výjimečné schopnosti projektilu SCALPEL, který může zasahovat velmi vzdálené cíle. Projektil teď postoupí do dalších testů, které budou mimo jiné zahrnovat senzory pro navádění na statické i pohyblivé cíle.

 

Video: Excalibur Round Precision Hit From 65 kilometers at U.S. Army Yuma Proving Ground

 

Literatura

Excalibur Round Precision Hit From 65 kilometers at U.S. Army Yuma Proving Ground

Task & Purpose 31. 3. 2023.

Datum: 31.03.2023
Tisk článku

Související články:

Americké superdělo s dostřelem téměř 2 000 km bude mířit na Čínu     Autor: Stanislav Mihulka (07.02.2019)
Boeing a Nammo úspěšně otestovali dělostřelecký projektil s ramjetem     Autor: Stanislav Mihulka (25.08.2022)
Na americké základně v Sýrii byla v akci futuristická minometná věž XM905     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2023)



Diskuze:

Zkratka

Ivo Brabec,2023-03-31 22:35:59

Vzdycky si rikam, jestli nejdrive vymysli tu zkratku (SCALPEL) a pak k tomu dovymysli, co jednotliva pismena znamenaji, nebo jim to tak krasne vyjde, ze z nazvu vyjde tak uzasna zkratka. Z pohledu pravdepodobnosti, je druha moznost temer vyloucena, ale zase, ze by o zkratku slo az v prvni rade?

Odpovědět


Re: Zkratka

Tomas Novak,2023-04-01 00:20:58

Presne to me take napadlo

Odpovědět


Re: Zkratka

Vít Výmola,2023-04-01 09:33:52

Ale docela dobře mohlo opravdu o zkratku jít v první řadě. Tedy, ona to není obyčejná zkratka, on je to akronym. A je to zvlášť v USA velice oblíbené, stačí se podívat na názvy různých třeba kosmických projektů. Výklad akronymu pak občas zní opravdu krkolomně, aby to vyšlo. Až si z toho někdy i dělají srandu. Vždycky si vzpomenu na studii velkého teleskopu OWL a jeho logo se sovou. Oficiálně to byl "OverWhelming Large (telescope)", ale logo i akronym vznikly dřív a prostě to znamenalo "Our Wonderful Logo". :)

Odpovědět


Re: Zkratka

Vojta Ondříček,2023-04-01 14:26:55

Může to být reakce na ruský kinžál. :-))

Odpovědět


Re: Zkratka

Quido Kansky,2023-04-01 17:08:13

To je typická americká zábava. Hľadajú oboje súčasne.

Odpovědět


Re: Zkratka

Tomáš Pilař,2023-04-01 19:50:11

Přijde mi logické vymyslet pěkný název a pak k němu legendu, jakože je to akronym. Moje oblíbené jsou "pičus" (= panáček intenzivně čuchající užitečnou skývu) a "pitomost" (= postup ignorující typické okolnosti možných opatření a stavů techniky)

Odpovědět


Re: Re: Zkratka

Radek Novák,2023-04-03 22:32:35

jé, to je krásný. Já bych ale pod pojmem "pičus" viděl -> Portrét Inženýra Čumícího U Stroje...

Odpovědět


Re: Zkratka

Andrej M.,2023-04-04 10:59:30

podobne ako názov skupiny LOJZO - ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz