Platí ženy za opilost větší daň?  
Indické ženě, která byla přistižena v opilosti, vypalovali žhavým železem do kůže na čele podobu nádoby, z níž alkohol pila. Pak byla vyhnána. Každý Říman měl právo zabít svou ženu, pokud ji přistihl opilou. Již v historii, jak se zdá, ženy na svůj zlozvyk doplácely více, než muži. Nejinak tomu je i nyní. Ženy, ve srovnání s muži, doplácejí na alkoholové opojení větším poškozením mozku.

Tým vedený Karl Mannem, výzkumníkem z Univerzity v Heidelbergu srovnával  mozky 34 mužů a 42 žen, přičemž všichni sledovaní  byli alkoholici a alkoholičky. Mozky těchto, na alkoholu závislých,jedinců porovnával s kontrolou, tou bylo 30 zdravých jedinců od každého pohlaví.
Ačkoli ženy byly alkoholičkami v průměru, pouhých 5,5 roku, počítačová tomografie odhalila, že jejich mozek vykazuje poškození odpovídající mužům, kteří  alkoholu  holdovali po dobu 10,4  roku.
Ženy přitom pili méně než muži, v průměru zvládaly 13 drinků za den, muži si nahýbali ze skleničky 17x denně.
Když Mann přepočítal obsah  přijatého alkoholu na  kg hmotnosti, zjistil, že  na tom byli v obou skupinách, tedy muži i ženy stejně.
Jak muži tak ženy, byli postiženi  všeobecně známým důsledkem opilostních stavů, kterým je několika  procentní úbytek hmotnosti mozku.

Zvětšit obrázek
Podle německých vědců alkohol poškozuje ženský mozek rychleji. (Ilustrační foto)

Dřívější studie jiných autorů  dokazovaly, že ženy začínají strádat následkem požívání alkoholu rychleji než muži. Mezi tyto, již dříve pozorované negativní efekty, patří problémy se srdcem, degenerace kosterního svalstva a postižení jater. Nyní, jak  říká autor nové studie Mann, to vypadá, že u žen dochází také rychleji i k poškození mozku. A to navzdory skutečnosti, že ženy se stávají  alkoholičkami v pozdějším věku, konzumují většinou menší množství alkoholu a v menší míře také alkoholu zcela propadají. Z výsledků tohoto pokusu vyplývá, že pokud ale žena alkohol začne nezřízeně konzumovat, poškozuje jí to mozek rychleji než u muže.

Zmíněná studie  Heidelbergu, o které zde referujeme, ale také poskytla několik příznivých zpráv pro ty, jež mají  pro hledání pravdy v láhvi, slabost.  Po šesti týdenní abstinenci se atrofovaný mozek částečně vrací ke svému původnímu objemu, a to bez ohledu na pohlaví.
Catherine Vidalová, neuroložka pracující pro Francouzskou komisi pro atomovou energii, se sídlem na okraji  Paříže, vytýká této práci, že ženský mozek se v průběhu 5 let možná poškodí rychle, ale pak se již nemusí další zhoršování tak rychle nevyvíjet. Považuje tedy stávající presentaci výsledků za „nedotažené“. Faktem je, že stávající pokus na její připomínku nemůže dát odpověď, protože tak dlouho osoby nesledoval.
Další odborník, který se jmenuje Alexander Diehl, a který je členem objevitelského týmu, se již ale nechal slyšet, že další pokus, který jejich pracoviště plánuje, bude zaměřen tak, že budou sledovat mozky mužů a žen, kteří  alkoholismu propadli ve stejný čas. Slibují si od toho, že získají odpověď na další otázku - zda se i v tomto případě na ženském mozku projeví poškození dříve.

Pramen:  Clinical and Experimental Research, 29. 896 - 901 (2005).

Datum: 17.05.2005 07:32
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz