Nový mangabej  
Zoologové objevili v Tanzánii nový druh opice.

 

Zvětšit obrázek
Kipundži – stihli jsme ho popsat za pět minut dvanáct.

Objev nového druhu primáta se nepovede každý den. Nyní uspěly hned dva vědecké týmy – oba na jednom a tom samém druhu. Trevor Jones narazil na podivnou opici s tmavou tváří a hnědou srstí víceméně náhodou v tanzanijské rezervaci Ndundulu. Její „punkerský“ vzhled, jenž je výsledkem štětky chlupů nad čelem, ho prý bezmála vyděsil. Tim Davenport po nové opici systematicky pásl asi o 350 km dále. Rozhodl se uvěřit domorodým báchorkám o podivné opici jménem „kipundži“. Už mnohokrát se podobné „zaručené zprávy zkušených lovců“ ukázaly být produktem velmi čilé lidové slovesnosti. Davenport pátral po „kipundžim“ rok, než ho konečně našel. Popis nového druhu opice pod vědeckým jménem Lophocebus kipunji byl zveřejněn v časopise Science a společným dílem obou týmů.




Je možné, že mangabej kipundži, jak bychom jej mohli provizorně pojmenovat česky, byl objeven za pět minut dvanáct.

Je jasné, že jeho životní areál je silně poškozen lidskou činností a v poslední době se znatelně smrskl. Na 120 km čtverečních žije celkem asi 500 mangabejů kipundži.

Zvětšit obrázek
Punkerský vzhled nově objeveného druhu prý Trevora Jonese skoro vyděsil.

Zatím se nepodařilo získat DNA nového mangabeje, takže nejsou k dispozici data o tom, jak blízce je příbuzný s ostatními mangabeji. Vzhledem a hlasovým projevem se od nich ale liší dosti nápadně. Patří mezi „stromové mangabeje“, jejichž život je prozkoumán jen chabě, na rozdíl od druhů mangabejů, kteří si hledají potravu na zemi.


Pokud by měli být mangabejové kipundži zachráněni, znamenalo by to vyhlásit na území jejich výskytu rezervaci a hlavně pak zajistit, aby tato rezervace také fungovala. Tanzanie na to nemá peníze. To už oficiální tanzanijská místa oznámila. Takže bude zapotřebí sehnat peníze někde jinde a do rezervace je „nalít“.


Pramen: Science

 

Datum: 21.05.2005 00:12
Tisk článku


Diskuze:

Perspektiva

dinosaurus,2005-05-23 08:26:41

Zajímalo by mě, jaké "pořadové" číslo mezi popsanými rody recentních savců tento genus et species nova zaujímá...tuším někde kolem 4655? Každopádně mě vždycky "potěší" už obligátní formule o tom, že tomuto druhu hrozí vymření...a samozřejmě nejsou peníze na jeho záchranu. Ať mi zase zkusí nějakej chytrák vyprávět, že situace je stabilní a člověk už "umí žít s přírodou". Jedinou nadějí pro biodiverzitu na této planetě je bohužel opravdu naše brzké vymření, které se ale tak brzy, aby ještě šlo něco zachránit, určitě neodehraje.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz