Ne z jatek, ale z bioreaktoru  
Green Deal plány počítají se snižováním chovů hospodářských zvířat a podporou produkce takzvaného kultivovaného masa pěstovaného na vhodných substrátech ve speciálních velkých kultivačních nádobách. Část první – kam směřujeme.

Profesor Mark Post v roce 2016 na nizozemském summitu SingularityU. Jeho tým na Maastrichtské univerzitě vypěstoval vlákna hovězího svalu, z nichž byl v roce 2013 veřejně připraven první kultivovaný burger. Kredit: Sebastiaan ter Burg from Utrecht, Wikimedia Commons CC BY 2.0
Profesor Mark Post v roce 2016 na nizozemském summitu SingularityU. Jeho tým na Maastrichtské univerzitě vypěstoval vlákna hovězího svalu, z nichž byl v roce 2013 veřejně připraven první kultivovaný burger. Kredit: Sebastiaan ter Burg from Utrecht, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Pod hesly boje proti globálnímu oteplování táhneme do války nejen proti oxidu uhličitému, ale i metanu a možná bychom byli schopni k tomu přiřadit i vodní páru, kdyby to nebylo příliš absurdní. A jak to ve válce bývá, mobilizace zdaleka není obecně radostně dobrovolná, ale „shůry“ nařízená proti vůli postižených. V případě metanu jsou to v první řadě chovatelé skotu, v druhé pak „masožraví“ konzumenti. Europoslanec MUDr. Ivan David ve svém aktuálním článku píše: „Mezi komodity, jichž (Evropská) Komise navrhuje z Brazílie dovážet více, patří i hovězí maso. Korunu této absurditě nasadil fakt, že pouze několik minut před povolením zvýšení dovozů potravin z Brazílie jsme hlasovali o jednom z nařízení z „protimetanového balíčku“. Podle Komise je metan nebezpečný plyn, který prý způsobuje globální oteplování. Na právě probíhajícím plénu jsme schvalovali omezení používání metanu v průmyslu. Na některou z dalších schůzí půjde návrh nařízení, jehož cílem je snížení počtu chovaných krav v Evropě.“

 

Svalová vlákna pro první kultivovaný hamburger prezentovaný na tiskové konferenci v Londýně dne 5. srpna 2013. Maso v laboratoři Maastrichtské univerzity vypěstoval tým Marka Posta. Náklady na tuto placku dosáhly 250 000 eur. Kredit: World Economic Forum, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Svalová vlákna pro první kultivovaný hamburger prezentovaný na tiskové konferenci v Londýně dne 5. srpna 2013. Maso v laboratoři Maastrichtské univerzity vypěstoval tým Marka Posta. Náklady na tuto placku dosáhly 250 000 eur. Kredit: World Economic Forum, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Generace, která v mládí hovězí polévku považovala za zcela běžné jídlo, mezičasem zestárla do společensky nežádoucího, státní kasu prý příliš zatěžujícího důchodového věku. Většina si již hovězí maso dovolí koupit spíše výjimečně. Jestli vůbec. Zdražilo mléko i produkty z něj a zdá se, že bude hůř. Čím nižší stavy skotu si Evropa nařídí, tím vyššími cenami produktů převážených přes půl světa své obyvatele zatíží. Jistě není nutné připomínat, že dostatečné chlazení v průběhu dlouhé přepravy je energeticky náročné, že různé převozy a překládky také něco stojí a kombinovaný transport na velkou vzdálenost bude pro atmosféru, případně vody oceánu větší zatížení než metabolizmus zvířat, o které evropské chovy poklesnou.

 

Smažení prvního hamburgeru z masa vypěstovaného v laboratoři.  Kredit: World Economic Forum, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Smažení prvního hamburgeru z masa vypěstovaného v laboratoři. Kredit: World Economic Forum, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Jen doplňková informace na okraj tématu: v roce 1984 se v ČR chovalo 3 462 392 kusů skotu, v roce 2004 to bylo o více než dva miliony méně: 1 428 329 kusů. Od té doby se počty výrazně neměnily, koncem loňského roku se v ČR podle ČSÚ chovalo 1 390 492 zvířat (zdroje: 1, 2)

 

Takže to, co si zakážeme z vlastních chovů, to nakoupíme za velkou louží, čímž podpoříme tamní hospodářství. Brazilské krávy metan zjevně neprodukují a jejich chov neregulován sebranými spisy různých nařízení a omezení je jednodušší. Nuž, mají co „dohánět“. V Evropě předpokládané snížení stavů hospodářských zvířat, nejen skotu, potěší kromě nekompromisních ekologů i určitou skupinu podnikatelů a vědců, o nichž se zatím často nemluví, i když jejich aktivity jsou závislé na dotacích, evropských projektech případně sponzorských investicích. Jde o společnosti zabývající se řízeným množením buněk svalu hospodářských zvířat – prasat, kuřat či skotu a výrobou umělého, správněji kultivovaného masa. V neveliké České republice působí v této oblasti od roku 2020 dvě skupiny povětšinou mladých lidí. Jednou je brněnská firma Mewery, jež na své stránce uvádí, že je „prvním evropským startupem pěstujícím vepřové maso na patentované bázi z mikrořas.“ Druhá společnost, pražská Bene Meat Technologies hodlá v dohledné době prorazit na trh v bioreaktoru vypěstovaným masem zpočátku určeným do krmiv pro domácí zvířata, především kočky a psy. Na svých stránkách se chlubí 70členným mezinárodním spolupracujícím týmem mladých a zkušených vědců a vědkyň.

 

Pohled do malé části jedné z hal největší továrny na výrobu kultivovaného masa na světě. Patří kalifornské společnosti Upside Foods. Kredit: YouTube kanál Bloomberg Originals, záběr z videa https://youtu.be/KSS9Em4a_qs
Pohled do malé části jedné z hal největší továrny na výrobu kultivovaného masa na světě. Patří kalifornské společnosti Upside Foods. Kredit: YouTube kanál Bloomberg Originals, záběr z videa zde.

Tito prozíraví Češi přistoupili na dávněji rozjetý vlak, kterému svítí gríndýlová zelená. První velký veřejný ohlas vyvolal profesor Marcus Johannes Post, běžně zvaný Mark Post, expert na tkáňové inženýrství, který na tiskové konferenci v Londýně prezentoval placičku z hovězích svalových vláken vypěstovaných v laboratořích jeho domovské Maastrichtské univerzity. Od této události uplyne 5. srpna právě deset let. Odbornice na výživu, která se tehdy odhodlala vypěstovaný burger ochutnat, usoudila, že je lepší než sójová náhražka, ale pravému přírodnímu masu se to nevyrovná. Bezpochyby předtím ochutnala mnoho lepšího, ale asi nic dražšího. Výrobní náklady vypěstované masové placky dosáhly tehdejších 250 000 eur (330 000 dolarů)! Ne, to není cena za kilo, nýbrž za tu jedinou placku, kterou byste v McDonaldu asi reklamovali, i kdyby byla za sto tisíckrát nižší cenu.

 

Jeden by si tehdy myslel, že to nemá budoucnost. Byl by však na fatálním omylu. V roce 2016 v Maastrichtu založil Mark Post se svým kolegou Petrem Verstratem, expertem na potravinářskou technologii firmu Mosa Meat zaměřenou na hledání optimálnějších metod kultivace masa ve větších množstvích. Startup se rozbíhal s podporou nizozemské vlády, ale zejména s tehdy utajovaným příspěvkem od amerického magnáta ruského původu, spoluzakladatele Google, Sergeje Michajloviče Brina. V roce 2018 pak firma Mosa Meat získala investiční injekci 7,5 milionu eur, v roce 2020 to již bylo přes 60 milionů eur. V témže roce začala s výstavbou svého prvního závodu. O rok později – v roce 2021 – firma hospodařila již s investicemi 85 milionů eur, k nimž blíže nespecifikovanou částkou přispěl i ekologicky smýšlející herec Leonardo DiCaprio. Svou trochu do mlýna v podobě 2 milionů eur přihodila i Evropská komise, aby podpořila vývoj kultivace hovězího masa, když už hledáme, jak nahradit ty pšoukající krávy…

 

Předpokládané zastoupení přírodního masa, vegetariánských a veganských náhražek a kultivovaného masa v následujících letech. Zpracováno podle údajů na statista.com, vlastní dílo.
Předpokládané zastoupení přírodního masa, vegetariánských a veganských náhražek a kultivovaného masa v následujících letech. Zpracováno podle údajů na statista.com, vlastní dílo.

Výzkum a vývoj kolem kultivace masa nebude díky gríndýlovým předsevzetím a plánům ani v budoucnu finančně podvyživenou aktivitou, i když si svými produkty na sebe tak brzo nevydělá. Cílem je pěstovat kultivované maso chuťově i vzhledově co nejpodobnější tomu přírodnímu. A samozřejmě dosáhnout, aby měl pro konzumenty i přijatelnou cenu, tedy najít cestu, jak výrazně snížit náklady. V roce 2019 prý výroba jedné hovězí placičky – burgeru – vyšla na asi 9 eur (zde), což je dnešních asi 220 Kč. 2021 byla zveřejněna studie (zde), podle níž již v roce 2030 výrobní náklady mohou klesnout na asi 6,43 USD za kilogram, tedy na asi 140 Kč/kg při současném kurzu. Ano, touto cenou by laboratorně pěstované maso výrazně konkurovalo přírodnímu, které bude za těch několik let opět dražší. Je ale vhodné uvést, že za zmíněnou studii je CE Delft, výzkumná a poradenská organizace, jejíž deklarovanou nezávislost omezuje zjevná cílená podpora současné environmentální politiky EU. Navíc analýzu tvořila za „předválečných“ cen energií, jejíž následné zvýšení se promítá v podstatě do všech vstupů. Videa na konci textu dávají tušit, že závod pro kultivaci masa je energeticky velmi náročný. O cílech a zaměření organizace CE Delf, jejíž vazby na Evropskou komisi lze jen těžko přehlédnout, vypovídají i její analýzy environmentálních dopadů tradiční produkce masa všeho druhu, vajec a mléčných výrobků, které navrhují zmírnit zvýšením sazby DPH u těchto přirozených zdrojů živočišných bílkovin. A jako kompenzaci ji pak snížit u ovoce a zeleniny. Jednoduše řečeno: chcete jíst živočišné bílkoviny? Tak si připlaťte! (zde: „Ukazuje se, že externí náklady mohou být značné a pohybují se od 0,34 EUR za litr mléka až po více než 10 EUR za kg hovězího masa“). CE Delf se jeví spíše jako účelový nástroj „odborné“ argumentace pro podporu evropské environmentální agendy než jako nezávislá organizace.

V zemích EU lze očekávat soustředěný tlak na další zdražování potravin odvozených od hospodářských zvířat a podporu pěstování jejich svalových buněk v bioreaktorech. Podle prognózy bude v roce 2025 komerční nabídka kultivovaného masa ještě stále mizivá, u nás pravděpodobně nulová, ale o patnáct let později, v roce 2040, by mu měl náležet asi 35% podíl veškerého zkonzumovaného masa včetně různých vega-náhražek. U nich se také předpokládá nárůst z dnešních několika málo procent na čtvrtinu, tedy 25 %. To značí, že podle odhadů podíl přírodního masa v průběhu 15 let klesne z dnešních 90 % na 40 % (zde – samotný graf ze statista.com nic neříká o změnách v celkové spotřebě masa, jde jen o procentní podíly jednotlivých druhů na celkovém množství, které se v průběhu let může měnit).

 

Tam, kde je – i když uměle – vytvořena a finančně dobře zajištěna poptávka slibující perspektivní budoucnost, tam se rychle zrodí subjekty, které adekvátní nabídku vytvoří. Podle údajů na stránce Good Food Institute koncem roku 2022 bylo evidováno156 podniků, které se věnují produkci uměle pěstovaného masa a mořských plodů (zde). Vesměs jde o firmy mladé, maximálně sedmileté, ale častěji pěti až dvouleté. Stručný seznam asi třiceti vybraných subjektů (zde) odhalí, že co do počtu již etablovaných firem dominují USA následované Izraelem. V Evropě má největší zázemí pravděpodobně Nizozemsko, ale trend zachytilo i Španělsko, Francie, Belgie nebo Británie. V Německu se do výzkumu zapojil proslulý farmaceutický gigant Merck (zde), tím, že se ve spolupráci s některými domácími i zahraničními startupy a univerzitami podílí na vývoji vhodného neživočišného růstového (spíše kultivačního růstové se používá pro růstové faktory v kultivačním mediu) média pro množící se buněčné kultury. A to je velká výzva, protože se jako výživná tekutina vhodná k pěstování svaloviny v bioreaktorech používalo a mnohdy doposud používá fetální bovinní sérum (FBS), tedy sérum z krve kravských plodů. Obsahuje sice vše potřebné – živiny i růstové faktory, ale je z hlediska etického více než sporné a z toho finančního neúměrně nákladné. To je silnou motivací k vývoji náhradních živných roztoků. Ale to již spadá do tématu samotného pěstování masa, kterému věnujeme další článek.

 

Video: Izraelská firma Future Meat Technologies, která se zaměřuje na kultivaci masa z kuřecích, jehněčích a hovězích svalových buněk, otevřela v létě 2021 první průmyslovou linku na světě.

 

Video: Kalifornská společnost Upside Foods otevřela v roce 2021 největší továrnu na výrobu syntetického masa na světě. Je určena k pěstování tisíců kilogramů kuřecího, hovězího a vepřového masa. Společnost Upside, kterou podporují Bill Gates a Richard Branson, sází na to, že spotřebitelé si maso vypěstované v bioreaktorech oblíbí (video je poměrně dlouhé, případně jen proklikejte kvůli představě o vnitřním zařízení závodu).

 

Literatura: všechny důležité zdroje informací jsou uvedeny formou hypertextových odkazů v textu

Datum: 18.05.2023
Tisk článku

Související články:

O červech a nejen v potravě     Autor: Dagmar Gregorová (04.05.2023)



Diskuze:

Úpadek a dekadence

Tomáš Vals,2023-05-22 09:18:01

Jsem zvědav, jak dlouho to bude ještě trvat. Viz starověký Řím.

Odpovědět

Berenice Barkovitch,2023-05-20 23:23:20

Tohle smrdí veganskou propagandou. Veganská produkce je samozřejmě ekologicky mnohem katastrofálnější než farmaření, ale dá se na ní lépe krást. A protože máme kapitalismus, tak je krádež ctností. Proč ale nikdo nemluví o tom, že jeden miliardář s tryskáčem vyprodukuje za rok mnohonásobně víc skleníkových plynů než veškerá živočišná produkce? Ráda si pochutnám na larvách potemníka i cvrčcích, ale jestli se mám vzdát hovězího, navrhuju kanibalismus - začneme u miliardářů, budeme pokračovat vegany, kteří chtějí, aby na veganskou stravu přešli i Inuité.

Odpovědět

dalsi clanek/info k tematu

Eva M,2023-05-19 22:09:01

nalezeny narychlo, pokud mate neco lepsiho...

https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/05/maso.pdf


musim se priznat, ze nad
"Základními technologickými kroky přípravy masa z bu-
něčných kultur jsou výběr linií kmenových buněk, příprava
kultivačních médií, množení buněk v bioreaktorech a jejich
následná diferenciace a zrání na tkáňových nosičích. Na pří-
pravu 10-100 kg umělého masa je zapotřebí 1012 -1013 buněk.
K jejich množení je nutné použít speciální kultivační média,
která obsahují bazální médium (zdroj základních živin), sérum
či náhražky séra a buněčné signální molekuly. "
nijak zvlast nejasam.

Odpovědět


Re: dalsi clanek/info k tematu

Eva M,2023-05-19 22:47:55

ps. a cosi mi rika, ze vyroba velkych mnozstvi a nefyyiologickych koncentraci tech :signálních molekul: , manipulace s nimi, odpady a pripadne havarie provozu atd atd take nemusi byt uplne :ekologicky neutralni:, zamestnanci navic patrne budou mit pocit, ze zachazeji s necim co je :eticke, prirozene a eko:

ono jakmile se stane z postupu vicemene marginalniho provozovaneho laboratorne velkokapacitni vec... ledasco se zmeni

mozna by odbornik poskytl lepsi komentar.

Odpovědět


Re: Re: dalsi clanek/info k tematu

Eva M,2023-05-20 10:19:37

ps2 nalezeno tez toto: https://www.news-medical.net/health/Is-Lab-Grown-Meat-Healthy.aspx

"Health concerns of lab-grown meat

Cultured meat is still a new product and its public health consequences are unknown. There is a possibility of cell lines dysregulation considering the exponential growth and multiplication of the cells. As it is not possible to control the culture process entirely some unwanted progression may take place.

One potential health concern that stands out is the cancer-promoting properties of cells that proliferate exponentially in vitro. Consuming lab-grown meat with such faulty cell lines may have unwarranted effects on the human body, the exact effects remain unknown. "

-- a toz to mi pripada jako celkem realne, ze v nefyziologicky vznikle+stimulovane tkani patrne budou vznikat nadorove linie, ktere se v tom prumyslovem meritku asi nebudou detekovat /navic "prece to nevyhodime, dyt bysme zkrachovali..."/.............navzdory tomu, ze zde asi bude mnoha usty receno "no a co, dyt je to BEZPECNE,koukejte jake dalsi svacky jite", mi to jako stastne nepripada

Odpovědět

Pavel 1,2023-05-19 21:54:33

Fascinuje mně, že místním kritikům "zelených khmérů" a "zeleného úžehu", který samozřejmě může mít racionální opodstatnění, nedochází, že kydáním špíny na nové technologie (i v oblasti potravinářství) se staví na stranu zrovna těch zelených khmérů. Viz třeba nedávný italský návrh zákona, který ve jménu zelenými tak oblíbené předběžné opatrnosti, umělé maso úplně zakazuje. Že by za tím stála porucha kognitivních funkcí?

Odpovědět


Re:

Petr Galipoli,2023-05-21 13:49:54

Protože kultivace živočišných buněk je velmi problematická. Ekonomicky, technologicky i eticky. Jen nutnost udržovat po dlouhou dobu sterilitu obrovských objemů do kterých se stále něco přidává a odebírá, se spoustou ATB, růstových hormonů (Fetální bovinní sérum - FBS) a dalších složek.
Např FBS se získáva takto: „Krev je odebrána punkcí přímo ze srdce vydezinfikovaného plodu (nejméně 3 měsíce starý, jinak má pro odběr příliš malé srdce). Touto cestou je totiž minimalizována kontaminace z prostředí i ze samotného plodu. Neaplikuje se žádná anestezie a tento způsob odběru je proto z etických důvodů velmi kontroverzní, jelikož vnímání bolesti se u hovězích plodů vyvíjí již kolem pátého měsíce březosti, a plody jsou tak před následnou smrtí vystaveny bolesti."

Odpovědět


Re: Re:

Pavel 1,2023-05-22 09:24:11

A to jste opsal z webových stránek greenpeace nebo jste zůstal u čistě domácích zdrojů jako arnika nebo zelený kruh? Mimochodem popsal jste přibližně problémy se kterými se potýká i tzv. tradiční velkoprodukční zemědělství.

Odpovědět

Počty krav

Ondřej Glac,2023-05-19 18:08:19

Dřív bylo krav opravdu hodně, ale proti dnešku jejich užitkovost byla o dost níž (kráva tenkrát mohla dojit průměrně 20 l denně, dneska je to přes 30 litrů, masná užitkovost je taky dneska o kus výš.
Dotace na syntetické maso se mi nelíbí, ale taky vím, že zemědělství by bez dotací nefungovalo. Ale jsem pro krávy, i kvůli tomu, že udržují krajinu, ale hlavně to jsou super zvířata.

Odpovědět

Pokud to bude cenově výhodné,

Richard Vacek,2023-05-19 11:46:56

tak se to asi uchytí.
Obdobně zvítězila hromadná "výroba" masa hospodářsky chovaných zvířat před lovem.
Dnes zažíváme obdobně úspěšný nástup akvaprodukce (ne klasičtí kapři, ale lososi) před rybolovem - její objem je už vyšší než klasický rybolov.

Odpovědět


Re: Pokud to bude cenově výhodné,

Milan Prokop,2023-05-19 13:38:13

https://www.inrybar.cz/novinky/video-dobrou-chut-lososi-jatka-plna-antibiotik-proc-se-pouzivaji-ve-velkem/

Odpovědět


Re: Re: Pokud to bude cenově výhodné,

Richard Vacek,2023-05-19 16:26:11

To máte jak u hospodářských zvířat. Používají se metody, aby byla zdravá, bez nemocí, bez parazitů. A samozřejmě i bez zbytků případných léčiv. To se totiž všechno v umělých chovech sleduje.
Proto se dnes s parazitem setkáte a třeba se i nakazíte od uloveného divočáka, než od pašíka z chlívku.

Odpovědět

Zelení Khmérové, vládci apendixu Euroasie

Jiří Kolumberský,2023-05-19 07:47:01

Až obyvatelstvo říše Zelených Khmérů bolestně procitne z násilím vnucovaných ekoklimatických fantasmagorii, opět se budou pást na loukách a pastvinách krávy. A lidé budou žít svobodně bez vnucených zákonů a rozkazů z totalitní brusele. Apendix Euroasie má tak málo obyvatel, že i kdyby všichni otroci Zelených Khmérů žili v zemljankách a žrali kořínky, tak se v rámci planety Země pranic nezmění.

Odpovědět


Re: Zelení Khmérové, vládci apendixu Euroasie

Martin Drašner,2023-05-19 08:53:40

Nebylo by lepší vyhnat na pole a pastviny Zelené Khméry, byť by se jednalo o násilí vůči menšině? Defekací by alespoň tyto plochy zúrodnili, byť by se přitom uvolňovaly kdejaké, jistě nebezpečné, plyny (CH4, SO2 atd.)?

Odpovědět

Dlouhodový účinek

František Podškubka,2023-05-18 12:48:33

Nikdo netuší, jaký vliv má dlouhodobé užívání experimentálního masa na živočichy či člověka.
Zvláštní je, že se už dá koupit a připravuje průmyslová výroba. To znamená, že experimentovat se bude na lidech za pochodu při hudbě o přírodě bez lidí?

Odpovědět


Re: Dlouhodov(b)ý účinek

Libor Zak,2023-05-18 15:15:09

Myslím, že nikoho nutit nebudou. Na druhou stranu, jaký by asi měly mít na zdraví buňky se stejnou genetickou informací, jako má hovězí, vepřové, nebo drůbeží maso? Nebude obsahovat potenciální parazity a choroby? To leda. Schvalování potravin a zvláště takovéhoto typu podléhá hodně přísné hygienické kontrole. Jediné, co by vás mohlo ohrozit jsou případné toxiny a nebezpečné látky. Ty se určitě kontrolovat budou (jako u všech potravin). Daleko větší riziko vám dnes hrozí u zcela legálně prodávaných potravin z pochybných zdrojů (plísně, těžké kovy, zakázané konzervanty) Věřím, že i vy jich ročně zbaštíte spoustu.

Odpovědět

zelený úžeh

Josef Nýč,2023-05-18 12:45:20

píšu a říkám zelený úžeh - nepochybně si myslí, že Evropa je samostatná planeta, ale spíše jejich myšlení ovlivňuje mariána a neschopnost domyslet důsledky ... každopádně jsou v rauši

Odpovědět

Sovjet

Michal Zvedavý,2023-05-18 12:05:50

Inak tato EU zacina cim dalej tym viac pripominat byrokraciu sovietskeho zvazu. Nikym nevoleni uradnici rozhoduju velke veci o veciach, na ktore im nik nedal mandat a ani sa o nich nediskutovalo. Proste oznamia ze takto to bude, lebo oni sa myslia, ze je to dobre.

Odpovědět

Schválíme i tohle?

Dagmar Gregorová,2023-05-18 11:44:58

Plaťte, když jíte mléčné výrobky, vejce a maso. Internalizace externích nákladů na živočišné potraviny ve Francii, Německu a EU27
zdroj:
https://cedelft.eu/publications/pay-as-you-eat-dairy-eggs-and-meat-internalising-external-costs-of-animal-food-products-in-france-germany-and-the-eu27/

Odpovědět


Re: Schválíme i tohle?

Michal Zvedavý,2023-05-18 11:57:14

Cista ideologicka katastrofa. Ale ide to v linii WEF 2030. Ono tymto sposobom totiz nakoniec vacsi lahsie pohltia mensich.

Mne cele to umele maso a pod aj tak pride ako: "povrch planety bude neobyvatelny, tak pripravme infrastrukturu na tvorbu masa v uzavretych podmienkach - bez zdrojov pestovanych vonku".

Odpovědět


Re: Re: Schválíme i tohle?

Martin Prokš,2023-05-18 15:41:00

Dobrý den,

Ano, také se mi neustále vnucuje představa Trantoru z Galactické říše I. Asimova a druhé nadace s psychohystorií...

Odpovědět

Repetálek Kuzma,2023-05-18 10:44:30

Energeticky úsporná výroba ve sterilních prostředí připomínající podmínky oběžné dráhy, jen houšť, homo sapiens si nezaslouží nic jiného než aby skapal jako šlapka co dostala od pasáka na solar.

Odpovědět

Informace

Ratibor Libal,2023-05-18 09:56:01

Ocenil bych kdyby v článku bylo více informací a mene ideologie. Tenhle článek nemá kvalitu na to, aby byl na Oslu.

Odpovědět


Re: Informace

V. Novák,2023-05-18 10:19:23

Jaká je v článku ideologie? Kde konkrétně?

Odpovědět


Re: Re: Informace

Z Z,2023-05-18 10:43:47

Zjednodušene, článok podsúva konšpiračnú teóriu, že sa pracuje na tom, aby v EÚ čoskoro bolo nedostupné mäso a namiesto neho sa jedlo umelé mäso pestované vo veľkých kadiach.
A vypomáha si pritom termínami a strašením ako z dezinformačných médií.

Odpovědět


Re: Re: Re: Informace

Maroš Olejár,2023-05-18 14:48:14

Nie, tu vôbec nejde o nejaké podsúvanie konšpirácie, ani nič podobné. Tu jednoducho ide o rozhodnutia EK, ktoré stanovujú presne takýto postup a systém. Najskôr obmedzenia chovu, potom znížené dotácie na chov, rôzne kontraproduktívne nariadenia chovu, nezmyselné kontroly, prípadné vyhlásenia vtačích chrípok, chorôb šialených kráv a následné vykynožovanie chovu a spaľovanie v kafilériách. Toto nie je žiadna dezinformácia, toto vidíme na dennej báze už niekoľko mesiac, alebo rokov, že sa takto postupuje. Viď Holandsko a protesty farmárov, odkupovanie pôdy štátom, zrušenie dotácií a podobne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Informace

Maroš Olejár,2023-05-18 14:53:08

Na tejto stránke neexistuje editácia komentárov? No, to je škoda, ale mal by to byť základ pri komentároch.

Odpovědět


Re: Re: Re: Informace

Josef Hrncirik,2023-05-18 17:35:25

Nejlepší je synthetické červí maso z bioreaktoru. Mnohem lepší než přírodní z nevymytého.

Odpovědět

O něčem takovém se píše

Mirek Bautsch,2023-05-18 09:53:20

ve sci-fi "Obchodníci s vesmírem". V mělkých nádržích se pěstují řasy a těmi se krmí kontinuelně rostoucí kopec umělého masa.
Ale to se má dít až za sto let, takže času dost...
Knihu netřeba kupovat, nalézá se i na Ulož to.

Odpovědět


Re: O něčem takovém se píše

V. Novák,2023-05-18 10:18:39

Ano - ve sci-fi resp. spíše v antiutopiích se takovými sajrajty krmí plebs, lidé "deklasovaní" (viz Asimov,I.: Ocelové jeskyně), proletariát (Prokop,G.: Copak nohy se kradou?), zatímco nadlidé jsou zásobováni přírodními produkty.
EU došla ještě dále - vnucuje to budoucímu nepotřebnému proletariátu (protože deindustrializovaná Evropa nebude pracující potřebovat) a budoucím deklasovaným jako cestu k záchraně planety.
A nemylte se, lze si zvyknout. Můj syn se narodil v roce 1989 a první mléko kromě mateřského a sunaru dostal z tetrapacku - tedy homogenizované a ultraheatované. takové, které dlouho vydrží, ovšem když nevydrží, nekysne, ale hnije. Z něhož se nikdy neusadí "škraloup". Když se dostal k prvnímu "farmářskému", tedy takovému, na jakém moje generace za socialismu vyrostla, nechutnalo mu. Divně prý smrdělo... No jo - krávou!

Odpovědět


Re: Re: O něčem takovém se píše

Z Z,2023-05-18 11:02:05

Keď tie mýty sa tak dobre šíria...
Ako napríklad, že voľakedy bolo mlieko "skutočné" a teraz je nejaké "umelé"
"Homogenizované" znamená len toľko, že sú hrudky smotany v mlieku "rozbité".
UHT je len iný názov pre zohriatie mlieka.
Môžete si v obchode kúpiť aj čerstvé, no má oveľa menšiu trvanlivosť.
S rovnakými baktériami skysne rovnako ako "farmárske".
Rôzne mlieko môže mať rôznu kvalitu, no nie preto, že by bolo nejako "zumelizované".

Odpovědět


Re: Re: O něčem takovém se píše

Ivo Lyčka,2023-05-19 17:02:02

Když mléko převaříte, zahubíte všechny bakterie, co v něm jsou. Logicky. Pokud chcete, aby vám zkyslo, naočkujte si ho bakteriemi. Třeba to zkuste trochou kyšky.

Odpovědět

Green deal a umelé mäso

Z Z,2023-05-18 09:08:08

Stojí článok aj na niečom inom, než na tvrdeniach článku z webstránky s proruským dezinformačnýn mišmašom?
Už prvá veta:
Green Deal plány počítají se snižováním chovů hospodářských zvířat a podporou produkce takzvaného kultivovaného masa pěstovaného na vhodných substrátech ve speciálních velkých kultivačních nádobách.

Kde je v tom green deale nejaká norma, koľko má byť vyrobeného takého umelého mäsa, aby bol green deal splnený?

Nie že by som bol priaznivcom green dealu, no články na Oslovi mali obvykle vyššiu úroveň.

Odpovědět


Re: Green deal a umelé mäso

Dagmar Gregorová,2023-05-19 09:14:20

Vážený "ZZ",
přesně, jak tvrdíte, ten text nestojí vůbec na ničem jiném, jen na proruských dezinformacích, což jsou všechny zdroje v hypertextech. Když to tvrdíte, tak to tak bezpochyby je! Nebo snad není???
Není divu, že používáte nick, k takové lži se těžko snížit pod svým pravým jménem.
A jestli si dovolím citovat slova zvoleného europoslance, tak mi je jedno, kde je uvádí. Jednou je to oficiální zástupce ČR a to, co tvrdí přece není nic, co by nebylo pravdou! Šetřete svůj čas na hledání relevantních a pravdivých protiargumentů.

Odpovědět


Re: Re: Green deal a umelé mäso

Milan Prokop,2023-05-19 09:46:45

Zajímavé věci vyplouvají ohledně zelených a jejich greendealu: https://echo24.cz/a/HXMtj/tydenik-echo-analyza-kaiser-zelene-klany-afera-nemecko

Odpovědět


Re: Re: Green deal a umelé mäso

Pavel 1,2023-05-19 21:38:28

Text stojí na informacích o výrobě "umělého masa", na kterých, dle mého názoru a z hlediska vědeckého zaměření OSLA, není nic špatného (ba právě naopak) a pak na fantasmagorii notorického lháře ze strany notorických lhářů, který je sto jedním dechem blábolit o "jedech" v ukrajinském obilí a zároveň kydat špínu na zelené ideology a brusel, kteří zákaz toho ještě před rokem 2020 běžně konzumovaného "jedu" prosadili. Nemluvě samozřejmě o tom, že soudruhem davidem pronášená kritika bezcelního obchodu se zeměmi Merkosur musí antiglobalistickým zeleným vyloženě konvenovat. Tolik k davidově "pravdě". Napadá mně otázka, která by v kultivovaném pojetí zněla asi takto: Dělá to kvůli projevům neurodegenerativního onemocnění, které ho postihlo, nebo kvůli morálnímu relativismu založeném na financích od jedné nejmenované tajné služby?

Odpovědět


Re: Re: Re: Green deal a umelé mäso

Leo Prachar,2023-05-20 00:20:15

Rozdávat diagnózy jako anonym - to i Džamila byla v porovnání s Vámi větší kadet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Green deal a umelé mäso

Pavel 1,2023-05-20 10:19:56

Vidím, že ty ses stejně jako soudruh david zdiagnostikoval sám, dyslektiku.

Odpovědět

Mírně mimo téma

Martin Pravda,2023-05-18 08:57:09

Generace, která v mládí hovězí polévku považovala za zcela běžné jídlo, nepochybě přispěla k vývoji technolgií, které ji ve srovnání s kuřecí udělaly méně dostupnou. Kvůli množství ruční práce potřebné pro zpracování masa. Zvyšování ceny práce, zdravotního, sociálního, důchodového pojištění a daní pro blaho EU ji dovedlo k dovážení více hovězí z Brazílie. Přestože to produkuje mnoho škodlivých emisí. Ovšem při chovu v podmínkách EU by třeba byly ještě vyšší.

Odpovědět


Re: Mírně mimo téma

Martin Pravda,2023-05-18 09:51:50

Technologie "hovězího" z bioreaktorů v podmínkách EU by měla výhledově určitě nahradit dovozy z Brazílie.
Vyšlechtěné kuřecí maso z dnešních velkochovů se také bude lišit od toho čerstvě poválečného.

Odpovědět


Re: Re: Mírně mimo téma

Jirka Naxera,2023-05-22 00:02:22

Tak ono i kure z ceskeho dvorku na pekaci se od brojleru z velkochovu docela hodne lisi.

Odpovědět

Základní otázka

D@1imi1 Hrušk@,2023-05-18 08:44:35

A proč bychom měli jíst takto složitě vyráběné maso a ne rovnou ten substrát aminokyselin a minerálních látek, kterým to maso v bioreaktoru beztak budou muset krmit?

Pokud je to jenom kvůli dosažení chuťových vlastností, příjde mi to jako solidní úlet. I bezmasé jídlo může být chutné, ale my hlavně potřebujeme ty živiny v masu obsažené. Pro zajímavost - známá pracuje na transfuzích a vegani jsou prý jako dárci prakticky nepoužitelní kvůli špatné kvalitě krve a plazmy.

Ale spíš předpokládám, že to je jenom kvůli získání dotací a nikdy to nebude fungovat efektivněji než přírodní kuřo-reaktor.

Odpovědět


Re: Základní otázka

Jirka Naxera,2023-05-22 00:05:11

Tak ono produkce masa bez nutnosti zabijeni zvirat je podle me chvalyhodna.
Na druhou stranu nedelam si iluze o tom, ze tady nejde o nic jineho nez kombinaci bludu clenu EK spolecne s megazisky z dotaci pro prisate ekopodnikatele.
(A uz vubec si nedelam nejmensi iluze o dosazitelnosti bez velmi levne energie.)

Odpovědět

FUJatajsxl

Jan Strapina,2023-05-18 08:44:16

TYpický zrůdně zvrhlá EU istická moralně obřezaná propaganda,která z realnou,relevatní a seriozní vědou nemá nic co do společného!!!!!!!!Stejně se vám ta slavná EU brzy zhroutí a já vám říkám že takovéhle sra....čky nikdy jíst nebudu!!!!!!!Jsem opravdový člověk a mám svou důstojnost!!!

Odpovědět


Re: FUJatajsxl

Jirka Naxera,2023-05-22 00:06:41

To ja taky ne, ale misto vykricniku budu pestovat par cuniku. :)

Odpovědět

Pavol Hudák,2023-05-18 08:00:34

Toto je spravna cesta, nie veganstvo a podobne hluposti. Uz aby to bolo v kazdom obchode.

Odpovědět


Re:

Eva M,2023-05-18 08:05:47

bohuzel... pokud se lisi maso lososa z farmy a divokeho - a ono se lisi.............tak jakou hodnotu muze mit toto

Odpovědět


Re: Re:

Pavol Hudák,2023-05-18 08:10:42

Hej, poznam tie vyskumy, kde preleju vino z krabice do luxusnej flase a vsetci si zrazu pochvaluju vynimocnu kvalitu :)

Odpovědět


Re: Re: Re:

Eva M,2023-05-18 08:21:30

vyzkum?
:) proste jdete nakupovat

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz