Vakcinace a demence  
K sepsání tohoto článku mne přivedl nedávný poznatek, o němž informoval MUDr. Čiernik, respektive nesouvisející poznámky pod jeho článkem snažící se nás přesvědčit o škodlivosti vakcinace. Nové poznatky z imunologie a statistiky dávají vakcinaci do souvislosti s poruchou intelektu ale ne tak, jak rádi tvrdí antivaxeři.
Alois Alzheimer (1864-1915) Psychiatr a neuropatolog, který výzkumu duševních poruch obětoval veškerý svůj profesní i osobní život. Od roku 1903 pracoval na tehdy nejmodernější psychiatrické klinice zřízené Kraepelinem v Mnichově. Ve skutečnosti se věnoval mnohem více progresivní paralýze a cévním onemocněním mozku než chorobě, která po něm byla nakonec pojmenována. (Wikipedie, volné dílo)
Alois Alzheimer (1864-1915) Psychiatr a neuropatolog, který výzkumu duševních poruch obětoval veškerý svůj profesní i osobní život. Od roku 1903 pracoval na tehdy nejmodernější psychiatrické klinice zřízené Kraepelinem v Mnichově. Ve skutečnosti se věnoval mnohem více progresivní paralýze a cévním onemocněním mozku než chorobě, která po něm byla nakonec pojmenována. (Wikipedie, volné dílo)

Tucet výzkumníků s převážně asijskými jmény si vzal za cíl odhalit případný hendikep, který by očkování mohlo přinášet. Prošel a zpracoval více než dva miliony zdravotních záznamů amerických seniorů. Protože objektem studie byli důchodci z let 2009 až 2019, kdy jsme covid-19 ještě neznali, vzali si na paškál vakcinaci proti chřipce. To co zjistili dali nyní ve všeobecnou známost studií v červnovém čísle časopisu Aging Clin Exp Res. Přikloníme-li se k názoru, že jejich statistika nelže, což vzhledem k dostupnosti zdrojových dat a možnosti každého si vše přepočítat (data dali autoři k dispozici), můžeme vzít za bernou minci zhruba toto: Ti, kteří se nechali „otečkovat“ alespoň jednou dávkou vakcíny proti chřipce, tak v porovnání s vrstevníky získali o 40 % menší pravděpodobnost, že během čtyř let onemocní Alzheimerem.

 

Avram Bukhbinder, první autor americké studie dokládající ochranný efekt vakcinace proti předčasné demenci. Kredit: UNIVERSITY OF TEXAS HEALTH SCIENCE CENTER AT HOUSTON.
Avram Bukhbinder, první autor americké studie dokládající ochranný efekt vakcinace proti předčasné demenci. Kredit: UNIVERSITY OF TEXAS HEALTH SCIENCE CENTER AT HOUSTON.


No to je překvapení!

Když se nad tím zamyslíme a vezmeme v úvahu jak fungují naše evolucí prověřené ochranné mechanismy, tak to zase takové překvapení není. Stačí si uvědomit, že chřipka je prevít a že ve skutečnosti není až tak neškodná, za jakou ji většinou považujeme. Novější poznatky dokládají, že chřipkové viry umí pronikat i do periferních nervových tkání a tam páchat škody projevující se ztrátou myelinových ochranných obalů na nervových vláknech. Jsou dokonce i práce objasňující jak chřipková infekce umí překonat přechod mezi mozkovými kapilárami a mozkovou tkání a v nervovém centru navozovat problémy, z nichž odborníci viní chřipkové epitopy. Tím mají na mysli imunitní děje způsobené podobností virových proteinů s těmi patologickými vyvíjejícími se v mozcích s charakteristickými znaky nastupující demence.

 

Auguste Deter, pacientka, na jejímž případu Alois Alzheimer popsal chorobu, která po něm byla později pojmenována. (Wikipedie, volné dílo).
Auguste Deter, pacientka, na jejímž případu Alois Alzheimer popsal chorobu, která po něm byla později pojmenována. (Wikipedie, volné dílo).

Zjednodušeně si můžeme říci, že tam, kde je zánět, a ten nám chřipka umí vyvolat par excellence, tam je armáda nabuzených imunitních buněk bažících po boji. A jak už to tak u armád bývá, tak občas mají problém rozpoznat co je nepřítel a co jsou vlastní.

V našem případě se takové válčení s protrženými hrázemi hematoencefalické bariéry umí propracovat až ke komplikacím, kterým specialisté „na hlavu“ říkají kognitivní poruchy.


Námitka

Jak to, že vakcinace, která také vyvolává zánět a připravuje naše bílé krvinky k boji, má ochranný účinek? Jaká v tom je logika?

Je pravdou, že jsou známy případy komplikací (i úmrtí) následkem  vakcinace, ale v naprosté většině jsou reakce na podání imunizační dávky menší, než když chytneme virulentní virus a ten se na nás vyřádí v plné síle jen proto, že náš imunitní systém na něj není připraven a trvá mu dlouho, než zjistí s jakým dezolátem má tu čest. Je nasnadě, že většímu riziku jsou vystaveni senioři, neboť jejich imunitní systém je víc unavený životem a neschopný reagovat tak rychle aby zabránil vážnějšímu zánětlivému procesu. Z toho také plyne, že s větším profitem z vakcinace ve smyslu ochrany před demencí, mohou počítat senioři.

 

Mechanismus kterým SARS-CoV-2 poškozuje srdce. Kredit: Zubair Akhtar, Eur Heart J Suppl, 2023.
Mechanismus kterým SARS-CoV-2 poškozuje srdce. Kredit: Zubair Akhtar, Eur Heart J Suppl, 2023.


Je nález ojedinělý?

Vlastně není. Něco podobného jako nyní z USA, zaznělo už před třemi lety od Číňanů. Asiaté sice nezmiňují zrovna demenci, ale na velkém souboru popsali ochranný vliv očkování proti chřipce ve smyslu menšího rizika kardiovaskulárního onemocnění a významně nižšího výskytu úmrtí a hospitalizací z důvodu srdečního selhání.


Slovo do pranice

Chřipka a infekce SARS-CoV-2 nemají stejného původce onemocnění. Těžko si ale nevšimnout, že obě virová onemocnění se na našem zdraví podepisují dost podobně. Alespoň pokud jde o poškozování funkce myokardu, kardiovaskulární komplikace včetně myokarditidy, perikarditidy, arytmií, infarktu, tromboembolie i náhlé smrti.

Ať už jde o přímé účinky virů, nebo ty nepřímé, v nichž hraje úlohu uvolňování cytokinů, protrombotické stavy včetně nadměrné koagulace. U obou ochoření mají ty špatné konce na triku imunitní reakce a zánět. Nejde-li zrovna o chřipku španělskou, tak u covidu-19 je riziko těžšího průběhu a neblahých následků větší. U dospělých se uvádí trojnásobné až osminásobné zvýšení akutních infarktů a trojnásobné až sedminásobné zvýšení rizika ischemické cévní mozkové příhody (platí v porovnání s neočkovanými).  Teď se dostáváme k tomu co nás před časem stálo přízeň mnohých čtenářů - propagace vakcinace dospělých. Nejen, že nám ne jedna ale i ta nynější a nejnovější studie australsko-evrospkého kolektivu dává za pravdu, ale okrajově zmiňuje u neočkovaných vyšší ischemické riziko pro mozek. A právě tato noticka se autorovi tohoto článku jeví tak významnou, že si poznatky z obou studií  (americké studie o chřipce a australské o covidu) dovoluje dát do souvislosti a vyvodit z toho závěr.

Teoreticky by americká s tou australskou studií neměly mít nic společného. Jenže tu je ta zmínka sedminásobně zvýšeného rizika ischemické cévní mozkové příhody u hospitalizovaných. Proto můžeme vyjít z toho, že „co se hlavy týče“ obě infekce jsou na tom hodně podobně. Je tudíž také nanejvýš pravděpodobné, že až se nějaký tým nyní pustí do nemocničních záznamů, v nichž bude již zahrnuto kromě očkování na chřipku i očkování proti covidu, prokáže podobnou souvislost, jakou vyjevila statistika u prodělavších chřipku – zvýšené riziko demence u neočkovaných.

Samozřejmě, že vakcinace proti covidu má své mouchy. Nelze jí ale upřít snižování rizika závažných komplikací a také to , že u populace vystavené vysoce infekčnímu agens má protektivní zdravotní efekt. A pokud se tedy u neočkovaných v obou případech častěji vyskytují komplikace spojené s hypoxií a zánětem (na ně je mozek hodně háklivý), je nanejvýš pravděpodobné, že i závěr pro covid bude jako ten nynější pro chřipku. Jinak řečeno, není daleko doba, kdy i na vakcinaci proti covidu-19 začneme pohlížet také jako na prevenci předčasné demence. Tedy alespoň někteří.


Literatura

Bukhbinder Avram S., et al.: „Risk of Alzheimer’s Disease Following Influenza Vaccination: A Claims-Based Cohort Study Using Propensity Score Matching“. Journal of Alzheimer's Disease, vol. 88, no. 3, pp. 1061-1074, 2022

 

Hao-Hsin Wu, et al.: „Influenza vaccination and secondary prevention of cardiovascular disease among Taiwanese elders-A propensity score-matched follow-up study“. PLoS One. 2019 Jul 1;14(7):e0219172. doi: 10.1371/journal.pone.0219172. eCollection 2019.PMID: 31260487

 

Zubair Akhtar, et al.: „The impact of COVID-19 and COVID vaccination on cardiovascular outcomes“. European Heart Journal Supplements, Volume 25, Issue Supplement_A, February 2023, Pages A42–A49, 14 February 2023, doi.org/10.1093/eurheartjsupp/suac123

Datum: 09.06.2023
Tisk článku

Související články:

Jak na periferní neuropatie? Nejlépe transferovou RNA!     Autor: Josef Pazdera (17.10.2021)
Alzheimerova choroba souvisí i s poruchou činnosti imunitních buněk     Autor: Dagmar Gregorová (08.06.2022)
Opäť potvrdené: aktívni seniori sú zdravší. A tiež menej dementní.     Autor: Matej Čiernik (11.09.2022)
Formaldehyd ako indikátor Alzheimerovej choroby?     Autor: Matej Čiernik (20.12.2022)
Ochota rozdávat peníze koreluje s Alzheimerovou chorobou     Autor: Josef Pazdera (22.12.2022)
Na Alzheimera s frekvencí 40 Hz?     Autor: Dagmar Gregorová (01.02.2023)



Diskuze:

Údaje o vakcinácii

Pavel Gašperík,2023-06-11 06:41:12

Prvý graf - kde a aká vakcinovanosť :

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-12..latest&facet=none&country=SVK~CZE~HUN~USA~GBR~ITA~FRA~ESP~SWE~POL~RUS~DEU~IND~UKR~AUT~CHN&pickerSort=desc&pickerMetric=total_deaths&Metric=People+vaccinated&Interval=Cumulative&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false

Druhý graf : kde aká umrtnosť :
https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-09-12..latest&facet=none&country=SVK~CZE~HUN~USA~GBR~ITA~FRA~ESP~SWE~POL~RUS~DEU~IND~UKR~AUT~CHN&pickerSort=desc&pickerMetric=total_deaths&Metric=Confirmed+deaths&Interval=Cumulative&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false

Som názoru , že toto komentár nepotrebuje ...

Odpovědět


Re: Údaje o vakcinácii

Karel Salavec,2023-06-12 00:53:24

Obavam se, ze potrebuje. Pristup ke COVID19 byl diametralne odlisny - protipoly Svedsko a Cina.

Velice zjednodusene: Ty grafy jsou hezky vypovidajici, ale vypoved muze byt az nechutne snadno napadena.

Odpovědět

Nošení klobouků způsobuje plešatost.

Ivo Petrouš,2023-06-10 22:14:24

Pošetilosti a omyly v medicíně : Skeptický průvodce pro lékaře a nebojácné pacienty (Škrabánek, Petr, McCormick, James S (James Stevenson), Holub, Miroslav)

Aneb retrospektivní nerandomizované studie v sobě nesou velké riziko záměny příčiny a následku.

Odpovědět

Travmyš Polní,2023-06-10 13:49:45

K poškození myelinového obalu a neurologickým problémům může vést i vakcinace.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8917969/

Další zmínka i zde
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869152200206X

...

Odpovědět


Re:

Josef Pazdera,2023-06-10 19:32:00

Ano, správné rozšíření o další zdroje. Jen to nemělo být podáno tak zkratkovitě, protože to dělá dojem vyvracení toho, co jsem popsal v článku. K tomu prvnímu odkazu je potřeba dodat to nejdůležitější, tedy závěr, jak ho autoři článku formulovali: „Je obtížné stanovit kauzální vztah mezi očkováním a neurologickými nežádoucími účinky, jako je demyelinizace.“ Ze statistického pohledu v jejich práci uvedená p-hodnota 0,0766 (v porovnání s hodnotami jiných prací zjišťujícími demyelinizaci po prodělání infekce, a které jsou statisticky významné), bych ji tedy spíš bral jako podporu toho, co jsem napsal, nikoli jako něco, co se hodí do argumentace antivax.  

Ta druhá práce na kterou odkazujete je rovněž z mého pohledu poněkud problematická. Ani ne snad proto, že tam jde o soubory tak malé, že se o statistiku ani autoři nepokoušeli. Spíš kvůli zmínkám jako třeba, že v jedné části píší, že šlo problém byl jen u žen (ne u mužů), a navíc ženy z jedné oblasti a že už předtím trpěly neduhy jako třeba, že jim nefungovaly svěrače,… V další části argumentují zjištěním v němž se jedná o soubor, že jen tři byli před očkováním zdraví… Nepřísluší mi ji znevažovat, ale je to spíš práce věnovaná působení interferonu a s tím spojené patálie. Ano, někteří vakcinovaní mají problémy a tato práce vycházející spíš z útržkovitých zjištění. Není to statistická studie, kterou lze bouchnout do stolu tvrzením – problémy vakcinovaných jsou horší než těch, kteří prodělali infekci. Žel většinou právě tak jsou tyto práce rády zneužívány.

Odpovědět

Otázka

Nic Nevím,2023-06-10 11:58:16

Je zajímavé kolik se investuje do studií, které mají vzbudit dojem prospěšnosti očkování C19. Ale kde jsou studie, které by se zaměřili spíše na vyvrácení dezinormací ohledně očkování C19? Proč nejsme zahlceni informacemi, že náhlá úmrtí u všech věkových kategorii očkovaných nemají nic společného s očkováním C19, protože to vědci jednoznačně a prokazatelně vyloučili?
Pro některé diskutující, to že je člověk očkován a nemá zatím žádné problémy je z důvodů za 1. jestě je příliž brzo na závěry a za 2. mám pochybnosti o tom, že by si autoři očkovaní nechali ujít možnost srovnání účinků formou placebo x mRNA vakcína, tak jak se to dělá u běžných léků.

Odpovědět


Re: Otázka

Jirka Naxera,2023-06-10 15:06:52

Ale takhle veda nefunguje. Zadna zaruka. Vedecky muzete rict "po 2 letech sledovani je vyskyt zavaznych vedlejsich ucinku mensi nez X".
Nahla umrti samozrejme jsou. Prokazat/vyvratit korelaci je nekdy tezke, kazdopadne neni pravda,ze to nikoho nezajima. Viz dole jsem daval odkaz na konkretni studii, ktera si vsimla v Dansku, ze za vetsinu nezadoucich ucinku muze cca dvacetina sarzi vakcin, coz prinejmensim ponekud smrdi.
Pak kdyz si date praci, tak existuji studie treba o nadlimitnim znecisteni vakcin meziprodukty apod.

Hlavni problem (u nas celkem neznamy) tohodle vseho je, ze ve Spojenych Statech se Covid19 stal prostredkem tvrdeho politickeho boje, do ktereho patri i vubec ne nestranna cenzura na socialnich sitich - coz samozrejme nema s vedou nic spolecneho. (vite, ze tam omezili restrikce teprve pred +- mesicem? A na mnoha mistech maji ockovani jako mandatory doposud?)

Odpovědět

Korelace

Florian Stanislav,2023-06-10 11:51:47

Proti vzniku demence je asi 100+1 vlivů, pro vznik 100+2.
Jestliže byla miliarda lidí očkována proti covidu, tak i případně velmi slabá korelace proti demenci má dopad široký.
Byl jsem po 2 letech u lékaře ( kontrola kvůli řidičáku), snažil jsem se působit jako čilý stařík, který nebere žádné léky, jezdím na kole a hodně chodím. Paní doktorka řekla, že na Havardu zjistli, že pravidelná chůze působí proti demenci (Alzenheimerovi).

Odpovědět

Očkování proti covidu

Tomáš Krátký,2023-06-10 09:51:56

Na to, "až se nějaký tým nyní pustí do nemocničních záznamů, v nichž bude již zahrnuto kromě očkování na chřipku i očkování proti covidu", se těšíme všichni. Otázka ovšem je, kdo si na to troufne.

Odpovědět

Pryč od felčarů a mastičkářů

Jiří Kolumberský,2023-06-10 06:55:40

Naposledy jsem byl u felčara před 33 lety, ještě jako zaměstnanec, aby mně vystavil neschopenku i když jsem byl úplně zdravý. Medicínsko průmyslový komplex je černá díra na veřejné finance. Už nejmenší děti by měly být vedeny k tomu, že normální je být naprosto zdravý. A že být chcípákem nebo mrzákem je těžký zločin vůči sobě i vůči společnosti. Bohužel, je tomu přesně naopak. Čím větší chcípák nebo mrzák, tím více je současnou společností adorován, div ne, jako hrdina. Medicínsko průmyslový komplex ovládá celou společnost, je to nové náboženství. "Koukej chcípat a platit", takový je nový Otčenáš konzumní společnosti. Hrůzy kovidového teroru s povinnými náhubky, špejlováním, stanným stanným právem a násilím vnucovanou údajnou "vakcinací" předvedly celou bídu a medicínsko průmyslového komplexu v celé nahotě. Svět bude v pořádku, až se celá populace bude prakticřřídit heslem: "Správné je být zdravý" a "Mé zdraví je v mé hlavě". Před 120 který ještě medicínsko průmyslový komplex neexistoval a nemocní lidé se buď rychle uzdravili nebo rychle zemřeli. Ušetřily se obrovské sumy peněz.

Odpovědět


Re: Pryč od felčarů a mastičkářů

Jitka Ticha,2023-06-10 09:10:57

Před 120 lety se vyrobil první automobil, takže se nejezdilo auty nelétalo letadly, nekoukali jsme na telku to vše také hodně ušetřilo. A také jsme neměli počítače a nepsali do diskusí. Možná ten Váš nápad není až tak špatný.

Odpovědět


Re: Pryč od felčarů a mastičkářů

Přemysl Souček,2023-06-12 12:46:28

Na psychiatrii jsem byl naposledy před 30 lety a i tenkrát to bylo jen proto, že jsem jsem se naprosto nelogicky zamiloval do holky, jejíž IQ bylo minimálně o 30 bodů nižší než to moje. Dodnes to nechápu. Už nejmenší děti by měly být poučeny, že být chytrý je normální. Že zamindrákovaní chudáci, kteří neumějí řešit ani diferenciální rovnice druhého řádu, jsou přítěží společnosti a je těžkým zločinem byť jen promluvit a neměli by tudíž opouštět vymezený prostor mezi ubikací a dolem, ve kterém pracují. Bohužel pravý opak je pravdou. Volně se procházejí po městech, hovoří ve sdělovacích prostředcích a organizují veřejný život. Celý tento jimi živený sportovně-televizní průmyslový komplex pak ovládá společnost a prohlubuje mizernou úroveň celého lidského druhu. Svět bude v pořádku, až se celá populace bude řídit hesly "Be clever" a "Analyze or Perish"! A samozřejmě se i ušetří!

Odpovědět

Potvrzuji

Vojta Ondříček,2023-06-10 04:11:55

Vím, že se jedná o osobní "zážitky" se sezónními chřipkami.

Faktem je, že se mne zmocnila sezónní chřipka tak asi každý čtvrtý až pátý rok a způsobila mi nemalé potíže hlavně s arytmií a tinnitusem. Vovolala také jednou částečnou temporární ztrátu paměťi faktů (konstrukce a protokoly) tak asi půl roku nazpět. (Za tou temporérní ztrátou paměti mohl být i následek pracovního přetížení - burn out). Chřipku tedy považuji za vážnou chorobu s teplotami nad 38°C, celkovým vyčerpáním a bolestmi hlavy - tedy žádná "chřipečka".

No a tak asi před 35 lety jsme se s manželkou začali každoročně očkovat proti sezónní chřipce (kromě jiných očkování) a také proti COVIDu. Od té doby se nás chřipka už nezmocnila. Zisk v kauze zdraví k nezaplacení. Nemusím dodávat, že vakcinace na nás neměla nikdy nějaký negativní dopad.

Ty arytmie se táhly roky. Ten tinnitus jsem si už ponechal.

Odpovědět

Táák a anti vaxeři maj po píp

Jan Strapina,2023-06-10 01:12:33

Ták a antivaxeři maj po píp píp píp!!!!!Mimochodem já jsem očkovaný proti covidu hned třikrát a moje psychicko - mentální funkce to nijak nepostihlo!

Odpovědět

Ještě jednou obráceně

Mintaka Earthian,2023-06-10 01:10:22

Můj táta (80 let) si psal do kalendáře úkoly na další týdny.
Poslední zápisy byly "Očkování proti Covidu 1" a "Očkování proti Covidu 2".
Pak se mu rozjeli duševní problémy, následně diagnostikované právě jako silný nástup Alzheimerovy nemoci.

Samozřejmě je to jen "neobjektivní" zkušenost, která nemůže konkurovat nějaké "promakané" statistice, ale subjektivně zastávám názor, že dokud tomu fakt nebudeme do detailu rozumět, tak bacha na "potenciálně zavádějící interpretace."

Odpovědět

chřipečka

David Pešek,2023-06-09 14:26:52

asi chápu do jakých vod chtěl autor zamířit , ale vakcinace proti chřipce není mrna vakcína, ale léty prověřené podsouvání oslabeného viru imunitnímu systému zdravého člověka. To že je vakcína proti chřipce málo účinná je dáno její specializací - očkuje se na konkrétní kmen chřipky, v sezoně se může prosadit odlišný kmen. Na závěry vlivu vakcinace na covid si budeme muset ještě pár let počkat, a hokej v tom budou také dělat konkrétní mutace viru

Odpovědět


Re: chřipečka

Jirka Naxera,2023-06-09 14:48:30

Pane kolego, nehledejte konspiraci tam, kde muzete najit slendrian a hrabivost.

Tahle studie https://www.theepochtimes.com/health/only-4-2-percent-of-pfizer-covid-vaccine-batches-accounted-for-71-percent-of-adverse-events-danish-study_5193114.html pokud se ukaze jako spravna by vysvetlovala mnohe kontroverze, dokonce nabizi i konkretniho vinika.

S temi zavery souhlasim, ale zase moc velky rozdil zde proti klasickym vakcinam nevidim. Neco jineho je ucinnost a rizika pri pouziti vakciny na nebezpecny kmen, na ktery byla vyvijena (tam si myslim, ze ze zacatku jednoznacne prospesna byla az do delty), versus praktick zanedbatelna ucinnost po mutacich ve srovnani s ne zcela zanedbatelnymi sideeffecty (mozna vynasobene odflaknutou QA - viz ta studie vyse)

Odpovědět

korelace

Jiří Kolafa,2023-06-09 12:58:45

A co když je to jen korelace: Chytřejší s menší pravděpodobností dostanou demenci. Chytřejší se nechají očkovat.

Odpovědět


Re: korelace

Richard Vacek,2023-06-09 16:52:57

Ve zkratce: dementní člověk se nedá očkovat, což následně potvrdí i test na demenci.

Odpovědět


Re: Re: korelace

Roman Nováček,2023-06-09 23:27:46

Nevím, za mne afinita ke konspiračním teoriím není závislá na demenci. Spoustu chytrých lidí se chytí do osidel konspirací.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz