Ptáci znečišťují Arktidu  
Tažní ptáci nemusejí zdaleka nosit jen „biologické zbraně“ v podobě virů západonilské horečky nebo chřipky typu H5N1. Mají ve svém rejstříku i zbraně chemické – rtuť, hexachlorobenzen a jiné toxické sloučeniny.

 

Zvětšit obrázek
Buřňák lední – cestující s chemickým odpadem

Už dříve byli vědci zaskočeni mírou znečištění, jakou do panenské přírody zanášejí z moří táhnoucí lososi. Ti vyrůstají v moři, nasbírají tam do sebe četná chemická svinstva produkovaná člověkem a následně je zanesou do řek a jezer, kde po vytření hynou. Z jejich těl se pak škodliviny uvolňují do životního prostředí.


Teď se ukázalo, že stejně výkonnými „cesťáky“ s toxickým odpadem jsou mořští ptáci. Tým kanadských vědců prověřil konkrétně buřňáky lední (Fulmarus glacialis) a jejich vliv na čistotu vody v jezerech pod útesy na arktickém Devon Island. Během léta hostí útesy kolonii  asi 20 tisíc buřňáků a v některých jezerech končí výkaly těchto ptáků.

 

Zvětšit obrázek
Útesy na arktickém Devon Island hostí dost buřňáků na to, aby se voda jejich jezer stala toxickou.

V podstatě jde jen o otázku, jak moc ptačího trusu je spláchnuto do jezer – od toho se odvíjí jejich kontaminace. V některých jezerech tak stoupá koncentrace rtuti nad nejvyšší přípustnou hranici odpovídající kanadským zdravotním normám. Stejnou cestou pronikají do jezer i chlorované bifenyly a další chemikálie.

 

Buřňáci přijímají toxické látky s potravou lovenou v moři (z těl sépií, ryb a z různých mršin). Jim samotným to zřejmě nevadí. Předávají ale jedy dále v potravním řetězci. Nakonec mohou toxické látky skončit až v těle obyvatel Arktidy, kteří následně trpí postižením imunitního a nervového systému.

 

Pramen: Science

Datum: 15.07.2005 08:04
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz