Mitochondriální DNA a stárnutí  
Nikoli volné radikály, ale buněčná smrt nás posílá na onen svět.

 

Zvětšit obrázek
Mitochondrie obsahují vlastní dědičnou informaci. Její poškození je zřejmě základem stárnutí.

Překvapivé zjištění publikoval v časopisu Science tým vědců vedených Tomasem Prollou z University of Wisconsin v americkém Madisonu. Mutace mitochondriální DNA vyvolávají stárnutí. Neděje se tak ale zvýšenou produkcí volných radikálů, nýbrž vyšší mírou programované  buněčné smrti  (tzv. apoptózy) buněk s poškozenou mitochondriální DNA.


Prolla získal genetickými modifikacemi myši, které nedokážou opravovat chyby v přepisu mitochondriální DNA a mají proto 3x až 8x zvýšenou frekvenci mutací mitochondriálních genů.

Zvětšit obrázek
Tomas Prolla

Takové myši rychle stárnou se všemi příznaky pokročilého věku včetně šedivění a vypadávání chlupů. Dožívají se zhruba poloviny života normálních myší. Vědci předpokládali, že poškozené mitochondrie produkují při tvorbě energie mnohem více volných radikálů, jež jejich poškození dále prohlubují. Buňky se tak měly dostat do jakési „spirály smrti“. U Prollových myší ale není zvýšená produkce volných radikálů patrná v žádné zkoumané tkáni. Místo toho zaznamenali o 50% vyšší aktivitu kaspáz – enzymů zodpovědných za tzv. programovanou buněčnou smrt. Tento proces zvaný též apoptóza je svým způsobem buněčnou sebevraždou. Apoptóza byla nejintenzivnější v tkáních s největší mírou obnovy buněk, např. ve střevní sliznici nebo v kanálcích varlat, kde se produkují  spermie. Tyto tkáně mohou být k apoptóze nejvnímavější, protože jejich rychlý „obrat“ buněk s sebou nese vyšší riziko vzniku rakoviny. Apoptóza je jedním z prvních obranných mechanismů nastupujících v raných fázích vzniku nádoru.

 Pramen: Science

Datum: 17.07.2005 00:54
Tisk článku


Diskuze:

chi chi chi

Marie,2005-07-18 14:19:36

u trollových myší ale není zvýšená produkce... bezva překlep!

Odpovědět


Překlep

redakce,2005-07-18 20:59:51

Překlep Trollových na Prollových opraven. Prollovi seomlouváme. Redakce.

Odpovědět

Pricina a nasledek

František Zedek,2005-07-18 11:57:49

Jen bych podotkl, ze proces apoptozy, tedy i aktivace kaspaz, je vpodstate az dusledek. Nikoliv pricina, jak podle me vyplyva z tohoto clanku.<br>
K apoptoze vede hlavne neopravitelne poskozeni jaderne DNA.

Odpovědět


..

Vendy,2005-07-22 17:56:23

No a nemuze tam k apoptóze /aktivaci kaspáz/stacit hlavně cytochrom c, který se vylije z poškozených mtch?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz