Asertivita a čichová přitažlivost  
Tendence prosazovat se, být asertivní nebo dominantní patří k vlastnostem, které zásadně ovlivňují, zda daný jedinec vynikne ve svém oboru či ve své komunitě. Ponechme v tuto chvíli stranou, jak je asertivita důležitá k prosazení se v jednotlivých oborech lidské činnosti. Důležitější pro nás je, že tato vlastnost je znatelně výraznější u mužů a je často odměněna přízní druhého pohlaví. Jinými slovy větší sexuální aura se dá očekávat u Václava, který se právě probojoval do čela místních dobrovolných hasičů ve srovnání s jeho vrstevníkem Karlem, který tráví většinu času lepením modelů letadel.

 

Zvětšit obrázek
Muži nosili v podpaží vatové polštářky po dobu 24 hodin. Potem nasáklá vata byla dána do sklenic.

Mohla by se však dominance odrážet kromě chování i ve vůni mužů? A pokud ano, na čem by záleželo, zda budou ženy považovat vůni dominantních mužů za přitažlivou? K zodpovězení uvedených otázek jsme se rozhodli provést následující experiment: Požádali jsme 48 mužů, aby nosili v podpaží vatové polštářky po dobu 24h., a zároveň aby se vyhnuli ostrým a kořeněným jídlům (např. česneku, plísňovým sýrům apod.), pití alkoholu, kouření a používaní parfémů, deodorantů, sprchových gelů apod. Zároveň jsme je požádali o vyplnění krátkého dotazníku zjišťující psychologickou dominanci, který obsahoval tvrzení typu „snažím se kontrolovat konverzaci“, „nezdráhám se opravovat ostatní“ a pod.

Zvětšit obrázek
V době, kdy jsou ženy plodné, hodnotí jako atraktivnější vzorky vůní získané od mužů, kteří jsou dominantní.

Účastníci pokusu měli za použití sedmi-stupňové škály uvést jak moc je dané tvrzení vystihuje. Poté, co jsme od mužů získali vzorky s jejich vůní, požádali jsme 30 žen, které byly v plodné fázi (tj. ve folikulární fázi) menstruačního cyklu, a 35 žen, které byly v jiné fázi cyklu, o ohodnocení 12 vzorků ohledně jejich intenzity, příjemnosti a atraktivity. Hodnotitelek jsme se také zeptali, zda mají dlouhodobého partnera nebo jsou v danou chvíli nezadané.


Provedli jsme analýzu získaných dat a ukázalo se, že ženy v plodné fázi cyklu hodnotily jako atraktivnější vzorky vůní získané od mužů, kteří podle dotazníku vycházeli jako dominantní,. Nejsilnější byla tato souvislost ve skupině žen, které měly partnera. Podobný vztah u žen v jiných fázích cyklu nebyl zjištěn, a to bez ohledu na to, zda mají partnera či nikoliv.

 

Ukazuje se tedy, že dominantní muži mohou být pro ženy přitažliví, záleží ovšem na tom, zda mají partnera a zároveň v jaké jsou fázi menstruačního cyklu a zřejmě i na dalších faktorech, o kterých však můžeme v současnosti jen spekulovat. Také není jasné, jakým způsobem psychologická dominance ovlivňuje osobní vůni člověka. Je možné, že by psychologická dominance mohla mít souvislost s hladinami testosteronu. Mezi deriváty testosteronu patří i látky souborně nazývané jako androsteny, které jsou hojně produkovány v podpaží, a to především u mužů.

 

 

Podle těchto výsledků mají ženy tendenci oddělovat otcovství sociální a otcovství genetické.

Pokud bychom chtěli naše výsledky interpretovat z pohledu evoluční biologie, jsou v souladu s tzv. strategií kombinovaného partnerství (Mixed mating strategy). Tato teorie předpokládá, že ženy mohou mít tendenci oddělovat tzv. otcovství sociální a otcovství genetické. To znamená, že mohou preferovat, byť nevědomě, jiný typ muže pro dlouhodobý vztah a výchovu potomků a zároveň v období, kdy je možné otěhotnět, preferovat jako sexuálního partnera jedince se znaky, které odrážejí kvalitu jeho genů. Je jasné, že ne vždycky se kombinace těchto vlastností musí sejít v jedné osobě. Schopnost prosadit se s sebou nese celou řadu úskalí, a tak by dominantnost mohla vypovídat o genetických kvalitách daného jedince. Tato vlastnost však nemusí být tou nejlepší pro dlouhodobé partnerství, které často vyžaduje kompromisy a alespoň určitou míru empatie. Proto by ženy v plodné fázi cyklu mohly upřednostňovat vůni dominantních mužů, v jiných fázích však nikoliv.

 

Aby však nedošlo k mýlce. Rozhodně se tím nemá na mysli, že budeme slepě maximalizovat svůj reprodukční úspěch a že ženy se budou v polovině cyklu vrhat na dominantní muže. Spíše se tato tendence může projevovat v silnějším sexuálním apetitu či sexuálních fantaziích. Také je dobré zdůraznit, že logika typu „pokud se něco vyvinulo evolučně, je to přirozené, a tudíž i správné“ je naprosto scestná. Evoluční biologové se zabývají, kromě jiného, vlastnostmi (chováním), které zvyšují reprodukční úspěch a pokud se zabývají otázkami etiky, tak pouze jako domácí kutilové (amatéři).

Datum: 24.07.2005 04:04
Tisk článku


Diskuze:

Asi to bude pravda

Andrej,2005-07-31 18:19:58

Na Slovensku beži teraz česky seriál "Poišťovna štestí". V jednom dieli si jeden "poišťovak" posťažoval: "Nejkrásnejší holky dostanu vždycky ti největši grazlove". To som si zapamätal, pretože sa to zhoduje aj s mojimi skusenosťami. A teraz vidim, že dokonca aj s exaktným vedeckým výskumom.

Odpovědět

--

Vendy,2005-07-26 14:25:57

Výzkum mi připadá moc zajímavý ale pár věcí mi z článku není jasných. Jednak asertivita je úplně něco jiného než dominance. Asertivní může klidně být i úplně nedominantní člověk, který sebou akorát nenechá manipulovat- umí rozpoznat své hranice a rozhodne se kdo mu je může nabourat a kdo ne a kdyžtak za jakých podmínek, dál se naučí dobře a srozumitelně vyjadřovat atd.
Navíc právě slabší muži často o sobě přehnaně tvrdí, jak mají vše pod kontrolou atd. /viz otázka v dotazníku/ myslím že právě tato skupina se kryje se závisláky na posilování, kteří nijak skvělí, když na to dojde, nejsou. Takže vzhledem k tomu, že na jejich pach nejvíc reagovaly ženy, které už mělystálého partnera myslím, že jde ze strany žen o "nápad" si užít bez rizika, že budou v pokušení si toho zakomplexovaného ňoumu ponechat.

Odpovědět


Souhlas

Dwarf,2005-08-06 16:18:57

Dominantní a asertivní nejsou synonyma!

Odpovědět


:-)

xyz,2007-03-12 13:07:32

taky hezke vysvetleni, zda se ze interpretaci muze byt opravdu mnoho, casto mam pocit ze tyto 'vyzkumy' jsou spis o subjektivnim nazoru ktery je prezentovan jako jedine mozne vysvetleni, nez o tom jak to ve skutecnosti je.

Odpovědět

Možné úskalí ve výsledcích

Standa,2005-07-25 20:36:01

Je známo, že čichové preference žen souvisí i s graviditou a také s hormonální antikoncepcí (preference žen, které ji užívají, se snad podobají preferencím gravidních žen). Je možné, že tento vliv sehrál svou úlohu.

Odpovědět

Pozůstatek z dob zvířecích

jarmila,2005-07-25 13:15:13

To, že ženy v době plodnosti dávají přednost dominantním samcům je pozůstatek z dob zvířecích, kdy samice byly promiskuitní a kopulovaly s každým- ale v době plodnosti měl alfa samec na kopulaci s ní přednostní právo. Pak si ještě zajistil oplodnění samice tím, že svými spermiemi zazátkoval vchod proti cizím spermiím.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz