Myší gangy ohrožují albatrosy  
Na jihoatlantických ostrovech se myši vyškolily v dokonalé zabijáky.

 

Zvětšit obrázek
Albatros Diomedea debbenena hnízdí na ostrově Tristan da Cunha a několika přilehlých ostrovech.

„Byl to masakr,“ komentoval ornitolog Ross Wanless z university v jihoafrickém Kapském Městě videozáběry pořízené na ostrově Gough – výspě nacházející se v Atlantiku mezi nejjižnějšími výběžky afrického a jihoamerického kontinentu. „Albatrosí mládě bylo už napůl mrtvé. Jeho tělo bylo pokryté mnoha ranami a mělo vyhřezlá střeva.“


 

Zvětšit obrázek
Ross Wanless

Záběry, jež u slabších nátur mohou vyvolat žaludeční nevolnost, vysvětlily záhadu vysoké úmrtnosti mláďat albatrosů na ostrově Gough, který patří do skupiny ostrovů kolem známější ostrova Tristan da Cunha. Na Goughu hyne až 80% mláďat albatrosů, kteří jsou někdy řazeni k druhu albatros stěhovavý (Dimedea exulans), ale častěji jsou považováni za samostatný druh endemický pro Tristan da Cunha a přilehlé ostrovy.  Na svědomí to mají myši, které sem neúmyslně zavlekli lidé.  Ty dokážou usmrtit ptáka, který je svou tělesnou hmotností převyšuje až 200krát. Myši útočí na albatrosí mláďata tak dlouho, dokud jejich oběti neuhynou na ztrátu krve či infekci. Myš útočí na stále stejné místo ptačího těla s neúnavnou zarputilostí. Albatrosi navyklí po miliony let na naprosté bezpečí nemají proti takovým útokům vyvinutou obranu. Mládě jen trpně čeká, dokud ho myši nezabijí. Myší řádění odhalily až nastražené videokamery umožňující natáčení v noci, protože myši vyrážejí na své krvavé nájezdy pod rouškou tmy.


 

Zvětšit obrázek
V některých oblastech ostrova Gough je úmrtnost mláďat téměř stoprocentní.

U myší je podobné chování zcela nečekané. Navíc zabijácké myši žijí jen v některých oblastech ostrova Gough. Na jiných místech, které se přírodními podmínkami nijak neliší, zůstávají mírumilovnými býložravci. Wanless se proto domnívá, že zabíjení albatrosech mláďat je naučené a myši si tuto dovednost předávají z pokolení na pokolení. To je v přírodě obecně velmi vzácný fenomén pozorovaný u lidoopů, ale třeba i u kytovců.

Zvětšit obrázek
Na svědomí to mají místní myši, které se naučily útočit na mnohem větší mláďata albatrosů jako dobře organizované gangy a tuhle dovednost si předávají z pokolení na pokolení.

U myší zatím ve volné přírodě pozorován nebyl. Přenos z generace na generaci musí být pro myši hodně komplikovaný i s ohledem na fakt, že drsnou zimu na ostrově Gough přežije obvykle jen zlomek populace narozené během předchozího léta.


Záchranu albatrosů z ostrova Gough lze zajistit jen vyhubením myší, což nebude jednoduché. Zároveň je zapotřebí, aby si na myši dávali pozor i správci dalších podobných lokalit.
„Tenhle jev určitě není specialitou ostrova Gough,“ říká Wanless. „Prostě jen nikoho nenapadlo po něm pátrat.“

 

Pramen: Nature

Datum: 26.07.2005 02:06
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz