Ozvěny budoucnosti - kvantové počítače a stroj času  
Jedna špatná a jedna dobrá zpráva pro ty, jimž není lhostejný osud budoucích technologií. Kvantové počítače možná uzemní nečekaný teoretický problém, pro sestrojení stroje času se naopak kupodivu otevírá docela slibný prostor.

Technologie budoucnosti hrají poker. Jednou přijdou špatné karty, podruhé zase dobré. Dokud si dotyčnou technologii nekoupíte v supermarketu, může se stát opravdu cokoliv. Ale i kdyby se vývoj nějaké takové technologie nakonec nepovedl, je to tak napínavé, že to stojí za to.

 

Zvětšit obrázek
Takhle vypadá q-bit. Ví, jaké to je být ve dvou stavech současně. Kvantové fluktuace ho ale podle všeho nemají rády.

Kvantové počítače leží svojí povahou někde na hranici mezi vědou a nefalšovanou magií. Tak, jako tzv. evoluční algoritmy simulují přírodní výběr, kvantové počítače simulují kvantové jevy. Teoreticky mají být schopné ultrarychlých výpočtů, protože dokáží být v několika stavech zároveň. Někteří lidé si myslí, že jednotlivé větve výpočtu na kvantovém počítači probíhají v paralelních vesmírech. Ve skutečnosti stávající kvantové počítače zatím hravě strčí do kapsy i dětské počítadlo, hodně lidí přesto do této technologie vkládá velká očekávání.

Zcela čerstvá studie holandských teoretických fyziků z Foundation for Fundamental Research on Matter a Leiden University bohužel poměrně zásadně chladí veškeré optimistické předpovědi. Provoz kvantových počítačů je zcela zásadně limitován koherencí - procesem, který uchovává kvantovou informaci (česky nudně q-bit, anglicky nápaditě qubit). Koherence drží q-bit ve dvou stavech zároveň. Dávno se ví, že když se nějaký takový q-bit dostane do styku s vnějším prostředím, tak uchovávanou kvantovou informaci sežere proces dekoherence. Až dosud se ale předpokládalo, že by izolovaný q-bit měl být v pohodě.


Autoři dotyčné studie ke svému překvapení zjistili, že koherence mizí i úplně sama od sebe, bez jakýchkoli vnějších vlivů. Viníkem je pravděpodobně spontánní porušení symetrie u kvantových objektů. Je to něco jako spontánní krystalizace v  roztoku. Když se sám od sebe vytvoří krystal, dojde k porušení struktury kapaliny.

V případě některých slibných konceptů kvantových počítačů mizí koherence během sekundy. Čím menší je q-bit, tím mizí rychleji. Ve svém důsledku by to mohl být pořádný hřeb do rakve kvantových počítačů. Jistou naději skýtá fakt, že zatím jde jen o čistě teoretickou studii, která se právě teď ověřuje experimentálně. Pokud se mizení koherence potvrdí, je až do příští zásadně převratné studie s kvantovými počítači konec.


 

Zvětšit obrázek
Reklama na Randyho donuty. Někteří lidé se po nich můžou utlouct. A takhle nějak by v budoucnu i mohlo vypadat logo firmy Ori"s Time Warp.

Stroj času je v očích veřejnosti záležitost už úplně magická. Přesto se úplně nedávno objevil nový převratný koncept, kterému i zarytí skeptici přiznávají jisté šance na úspěch. Fyzikální zákony existenci stroje času v podstatě připouštějí. Většinou se ale spekuluje o tak exotických podmínkách či materiálech nutných k jeho fungování, že jenom málokdo věří v jeho reálné sestrojení. A. Ori z Israel Institute of Technology v Haifě udělal odvážný "krok stranou" a představil pozoruhodný model stroje času, kterému postačují materiály a podmínky relativně běžně v našem vesmíru existující.


Ori vyšel z klasického Einsteina a zjistil, že pokud se podaří vytvořit lokální gravitační pole tvaru jistého proslulého typu koblihy (anglicky doughnut, obecně zkracováno na donut)neboli anuloidu, u nás bohužel poměrně málo známé, dojde k  zakřivení časoprostoru, jenž umožní cestu v čase. Stručně řečeno, je to taková kobliha s dírou uprostřed. V Oriho modelu je veprostřed vakuum. Případnému cestovateli v čase postačí létat dokola po vnitřku donutu (anuloidu) a postupně se propracuje do minulosti.


Autor nápadu připouští, že jeho model skýtá jisté technické obtíže. Samotné vytvoření potřebného gravitačního donutu (anuloidu) příliš neřeší, pouze spekuluje o využití gigantických objemů hmoty, které by určitým způsobem rychle rotovaly. Na druhou stranu je obrovským pokrokem, že pro stroj času není nutně potřeba červí díra, o nichž jen čerti vědí, jestli vůbec existují, ani negativní energie, o které to taky vědí jenom ti čerti.


Závažným problémem pro stabilitu gravitačního donutu (anuloidu) mohou být opět ty zatracené kvantové fluktuace. Ori to připouští, ale domnívá se, že to nemusí být tak horké. Svému stroji času dává šance 50:50, což je mezi stroji času zatím nejlepší sázka.


Asi nejrafinovanější námitka proti stroji času spočívá v empirickém důkazu. Pokud je známo, žádní cestovatelé z budoucnosti mezi námi nejsou. Ne, že by to bylo úplně definitivní, ale leccos to napovídá. Pokud jde o Oriho model, je ale vše v nejlepším pořádku. Jeho strojem času se totiž dá dostat jenom do okamžiku, ve kterém byl vyroben, dál ne. Přesto všechno ale není úplně na škodu se občas preventivně rozhlédnout po terminátorech.


Pramen
: Physical Review Letters 94 (23): Art. No. 230401 a Physical Review Letters 95 (2): Art. No. 021101.

Datum: 11.08.2005 15:13
Tisk článku


Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Pavel Bedrník,2015-03-20 17:30:01

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze výhradně pro rozumné lidi

Odpovědět

"Jak dlouho trvá přítomnost?"

Filip Široký1,2012-07-20 18:20:09

Je možné odpověděť: Tak dlouho, jak trvá Planckův čas?

Odpovědět

Chtěl bych se dostat do minulosti.

Ervín,2008-04-27 15:08:58

Dobrý nedělní den, prosím vás mislíte že by ste mě mohly dostat do minulosti? Potřeboval bych se tam nutně dostat a zůstat tam navždy aji snějakýma věcma.

Odpovědět

pekna blbost

kamy,2007-12-19 12:22:13

hfhfhfg

Odpovědět

CAU

TEMPORAL_AGENT,2007-05-14 00:19:53

Zdravim vsechny kvantovy fyziky tady na foru:o))

Odpovědět

Generátory prostoročasů a stroje času

Jiří,2007-01-01 18:13:00

Stroje času jsou stálým a vděčným námětem pro laiky, romanopisce i vědce. Dokonce se již, i zde, diskutují podrobnosti konstrukce strojů času.

O stroji času má smysl hovořit, když budeme vědět co to ten čas je, co je to prostoročas, co je minulost, přítomnost a budoucnost.
Na tyto otázky odpovídá teorie o generátorech prostoročasů, jejiž stučný popis čtenář může najít na odkazu
http://www.volny.cz/jednooko/main/gpc/htm

Klíčové je pochopit, že čas neplyne, ale čas se musí vyrábět společně a neoddělitelně s prostorem. Pochopit, že prostoročas není nějaké statické zakřivené prostěradlo, ale dynamicky se vyrabějící nerozdělitelná jsoucnost vytvářená pohybem a změnou hmoty.
Do budoucnosti cestovat nelze, neboť budoucnost se každým okamžikem přítomnosti neustále vyrábí.Do minulosti cestovat také nelze, neboť minulost je pouhým pozůstatkem výroby budoucnosti. V těch pozůstcích se můžeme přehrabovat (archeologové), ale žádná jiná minulost se nikde neskladuje.
Vyvozovat možnost cestování v čase z Einsteinových relativistických rovnic je možné jen tehdy, když se hrubě - patlamo, patlamo - smíchá teoretický čas t se skutečným, reálně vyráběným časem. Kdo si myslí, že čas plyne, podléhá stejné iluzi, jako že Slunce obíhá kolem Země. Jestli si někdo ze čtenářů myslí, že čas plyne, nechť sám pro sebe se pokusí nalézt alespoň jediný důkaz pro plynutí jakéhosi všeobjímajícího času.

Odpovědět


Kontinuální časoprostor

Milan,2008-02-01 13:11:23

Ve svém článku bohužel nezmiňujete jednu zásadní informaci a to je struktura prostoročasu. To je právě základ, na kterém lze stavět. Pokud vedeme diskuzi o čemkoli, musíme to nejdříve poznat. Víme, že existuje nějaký prostoročas, ale nevíme zda je kontinuální či na principu kvanta, jak velká je veličina prostoročasu, nebo kvanta prostoročasu, neznáme jeho kvalitu a kvantitu. Můžeme tvrdit, že je kvalitavivně nekonečný. Nicméně podstatou je myšlenka, že prostoročas je složen z kvant, kdy v každém kavntu prostoru zůstávám na dobu jednoho kvanta času. Překakováním z jednoho kvanta do druhého se vytváří běh času a samozřejmě i prostoru. Proro hovoříme o jednotném prostoro čase i když jsou to dvě různé veličiny. Pokud bychom hovořili o kontinuálním prostoročase, zanikla by přítomnost. Přestože může být nekonečně krátká, bez ní bychom nebyli schopni existence.To samozřejmě ve svém článku tvrdíte i když jinou formou. Základní otázka tedy zní: "Jak dlouho trvá přítomnost?"

Odpovědět

Jazyk český

b,2006-07-18 07:21:23

1. Pozor na mateřštinu, autor píše:
"stávající kvantové počítače zatím hravě strčí do kapsy i dětské počítadlo"
Takže kdo je "strčen" do kapsy - počítadlo nebo počítače? To se z věty nedá poznat. Lépe užívat trpný rod.
2. "česky nudně q-bit, anglicky nápaditě qubit"
Zde autor zapomíná, že česky je to "bit q".

Odpovědět

Sebevražda?

Ceeper,2006-05-11 08:30:11

Zajímalo by mě, co by se stalo, kdybych vynalezl stroj času, cestoval do minulosti a tam zabil sám sebe.
Když bych se zabil, tak bych nemohl vynaleznout stroj času a cestovat zpět časem, takže bych se nemohl zabít :-)
A kdybych se nezabil, tak bych ten stroj zase vymyslel a zabít bych se mohl a tak pořád dokola...
Fakt nevim¨jak by to bylo

Odpovědět


Asi takhle:

Bob a Bobek,2006-06-27 15:24:12

Těžko říct co by se stalo, možná bys blikal. Nejlepší je to vyzkoušet, ale nejdřív bych doporučil něco na čem nejsi závislý. Jinak pokud bychom připustili možnost paralelních vesmírů tak v těch co by ses zabil bys nikdy nežil a tam kde by ses nezabil tam bys normálně fungoval.

Odpovědět

Můžu v minulosti potkat sám sebe?

Filip,2005-11-15 15:03:10

Myslíte si že v minulosti můžu potkat sám sebe? Jestli ano, asi by to znamenalo, že už se nemůžu dostat do doby, kde bych existoval pouze jednou. Protože až bych chtěl potom do své doby/ budoucnosti, vždy bych tam uviděl sám sebe.

Odpovědět


diego,2006-01-04 23:59:28

ak by si sa chcel vratit z minulosti spat tam od kial si prisiel musel by si sa trafit presne do casu z ktoreho si odisiel.ten by bol samozrejme vysledkom suctu casu ktory si opustil a casu ktory si stravil v minulosti.ale ked pojdes do minulosti nenavratne tym ovplyvnis buducnost.uz sa nevratis do presne takej doby ako predtym.

Odpovědět

Ahoj

AA,2005-11-15 15:00:15

a

Odpovědět

Time Machine

Vladimír,2005-10-14 21:15:29

Vážený autore článku, brnknul jste na na mou strunu.
Osobně si myslím, že stroj času lze již dnes sestrojit
a to na jednoduchém principu, velmi podobnému ve vašem
článku. Jde jen o to, roztočit individuální magnetické pole na toroidu do nadsvětelné rychlosti. V důsledku
by se měl prostor kolem jádra hroutit (z našeho pohledu)
tedy toroid by měl zmizet, přemístit se do jiné dimenze.
Alespoň tak si to představuji, jelikož vycházím z toho,
že čas a prostor nelze změnit a lze pouze změnit rychlost.

Odpovědět


nasdvetelne mag. pole

Yokotashi,2006-03-07 10:52:16

je experimentalne overeno, ze silocara mag. pole se nemuze pohybovat nadsvetelnou rychlosti ... vi to kazdy pulsar :-)

Odpovědět

Nolite timere machinam temporis!

Vašek,2005-09-15 20:56:59

Toroidální gravitační pole je fyzikální analogií cyklotronu. Zdroj iontů nutno ovšem nahradit zdrojem úzkého paprsku koherentních gravitačních vln, zakřivení tohoto paprsku do tvaru toroidu místo stacionárního magnetického pole obstará silné cylindrické gravitační pole, například rotujícího válce nebo komerčně dostupné rotující černé díry.

Cestovatel časem musí do tohoto toroidu vniknout rychlostí blízkou „c“ a poté surfovat na gravitační vlně. Vůči blízkému okolí (gravitační vlně) bude jeho rychlost nulová, vůči vzdálenějšímu vesmíru se bude pohybovat rychlostí světla a začne jeho pouť časem. Bude-li chtít cestu ukončit, stačí nastavit nenulovou rychlost vůči gravitační vlně a automaticky opustí toroidální prostor. Při zvýšení rychlosti se dostane do našeho časoprostoru, při snížení rychlosti naopak ztroskotá na Schwarzschildově sféře černé díry respektive rotujícího válce.
Nemalé riziko představují i kvantové fluktuace, které bez varování mohou zrušit toroidální gravitační pole, cestovatel se pak stane na věčné časy nedobrovolným zajatcem periferie Schwarzschildovy sféry.

Nebezpečí neodrazuje nýbrž naopak láká mladé dobrodruhy. Místo pony expresu na Divokém Západě může dnes stejné vzrůšo připravit náš stařičký vesmír.

Odpovědět

novinky

Jan chudý,2005-09-03 10:57:23

ahoj

Odpovědět

Být vámi

Ccecil,2005-08-19 21:55:30

poohlédl bych se ve vesmíru po velmi hmotném objektu diskutovaného tvaru a tam bych hledal cestovatele časem.

Odpovědět


Byt tebou

lumpik,2005-08-20 20:31:05

poohledl bych se po nejakem psychiatrovi.

Odpovědět

omluva panu SM

Kája,2005-08-16 12:47:46

Omlouvám se za prohození jména a nadpisu, byl jsem vyrušen krátkou návštěvou/ Jehovistů/ a příspěvek jsem narychlo odeslal.Děkuji za porozumění.

Odpovědět

Kája

SM,2005-08-16 12:43:18

Nemoho s Vámi úplně souhlasit,protože utajení je vždy možné. Nevím,jakým způsobem mohu objevit/anebo kdokoliv jiný/, že mezi námi žijí hosté z budoucnosti, kteří na místě /třeba jako historikové/ studují naši dobu.Četl jsem na příklad, že v USA byl zatčen a uvězněn člověk, který na burze vyzískal pohádkový kapitál jenom proto, že věděl kdy co nakoupit a prodat.Začínal s několika desítkami dolarů a v krátké době je zmnohonásobil.Mlčel a nikdo se nedozvěděl nic bližšího o jeho metodách.Kdo je to? Schopnosti našeho mozku jsou využity asi na 10%. Co se skrývá ve zbylých 90%? Schopnosti bilokace,levitace, neviditelnosti,čtení myšlenek, nebo jiných schopností/ dar jazyků bez učení, léčení,předvídání budoucnosti aj/?

Odpovědět


Utajeni cestovatele

pavel.pelc,2005-08-16 14:00:34

CIA vysle dokonale vyskoleneho spiona do nitra Rusi. Padne padakem, padak zakope, vysilackou zabudovanou v nosni dirce oznami uspesne pristani a vyda se vyhledat nejblizsi vesnici a v ni hospodu, aby si udelal kontakt s mistnimi (pominme to, ze pri vstupu do knajpy by uz ho nejspis sebrali, neb v rusku to s tou svobodou pohybu taky nebylo nejzhavejsi).
Vidi v knajpe chlapa jak do sebe kopne stakan vodky zahulaka a zaji to chlebem v predstave ze to je kus speku, pak prijde k agentovi a rika mu "Ty nět naš." Agent si rika, ze to prece nemohl poznat, tak si objedna a udela totez co muzik. Muzik kopne dalsi stakan, zarve, zaji chlebem a povida agentovi "Ja skazal, što ty nět naš!" Agent teda zase zopakuje presne to same co muzik. Inu muzik opek kopne stakana, zarve, zaji chlebem a provokuje: "Ty nět naš" agent to teda vzda a zepta se jak na to prisel. "Ty čornyj."

Pominem-li problem evoluce, tak ve skutecnosti by se nevedelo, co se vlastne ma predstirat. Ani sebelepsim studiem soudobych mexickych telenovel, denniho tisku a policejnich svodek nenasimulujes nasince tak, aby nasinec nepoznal rozdil...

IMHO clanek se tvari, jako by existoval model stroje casu, ktery nevyzaduje zbudovanou "stanici" v dobe do ktere cestovatel cestuje, je to jen vyraz clanku, nebo i takovy model existuje?

Odpovědět


neutajene utajeni

pavel jeseticky,2005-12-28 10:25:34

pokud prijmeme moznost zpetnou zmenu historie a tim padem i realitnich vlaken, tak mozna jen zijeme ve vlaknu, ve kterem to nejakej cestovatelek neproflaknul a vedle nas jsou vlakna kde se vse provalilo. jo a nerikejte to denikenovi. ;o))) uz bych to fakt mel prestat pit,...

Odpovědět

Re: ad toroid:-)

edison,2005-08-15 19:22:40

Donut má zásadní nevýhodu spočívající v tom, že je to kobliha a není definováno, zda děravá, či nikoli, tzn. může mít libovolný tvar. Preclíku ze stejného těsta budou nejspíš američani také říkat donut a čech shánějící v USA svou oblíbenou koblihu bude nejspíš hovořit o "donut without hole":-)
Čeština krom již zmíněného věnečku disponuje navíc prstencem (ten bych asi ve fyzikálně zaměřeném populárním článku preferoval) a několika méně jednoznačnými slovy: smyčka, kroužek, oko, ...

Odpovědět

Poznámka

edison,2005-08-15 12:07:06

Informace o tom, že toroid se používá výhradně v souvislosti s magnetickým polem mě poněkud zaskočila, následovalo docela dlouhé prohledávání různých zdrojů a konstatování, že je to opravdu tak:-)
Pavlovi tímto děkuji.
Ale měl bych 2 upřesnění:
1. Text "Toroid je termín pro magnet ve tvaru anuloidu" obsahuje technicky podobný nesmysl, jako "automobil je čtyřkolové nepojízdné vozidlo". Primárním cílem magnetu je totiž produkce magnetického pole (za účelem nějakého vnějšího použití, např. silového), naopak primárním cílem toroidu je, aby magnetické pole z něj pokud možno vůbec nevycházelo ven (účelem je získat vlastní indukčnost, nebo vzájemnou vazbu mesi vinutími s eliminováním interakce vůči okolí).
2. Drtivá většina toroidních jader i vzduchových cívek nejsou anuloidy, tedy tvary vzniklé rotací kružnice, ale rotací obdélníků se zaoblenými rohy (např. http://www.elidis.cz/cz/images/toroidy.jpg ).

Odpovědět


ad toroid

SM,2005-08-15 14:55:24

Upřímně řečeno, slova toroid i anuloid jsou stejně hnusný. Mě se líbí donut, sorry :)

Odpovědět


"souvislost s magnetickým polem"

katka,2005-08-15 19:29:14

Informace, že "toroid se používá výhradně v souvislosti s magnetickým polem", mě také poněkud zaskočila. Já si myslím, že je to ve skutečnosti takto:
1) V matematice:
Toroid je těleso, které vznikne rotací uzavřeného rovinného objeku okolo osy, která objekt neprotíná. Speciálním případem toroidu je anuloid neboli torus, který vznikne, pokud rotujeme kružnici (http://mathworld.wolfram.com/Toroid.html). Toroid může tedy klidně mít průřez obdélníku se zaoblenými rohy...
2)Ve fyzice
Fyzikálně se slovo toroid používá pro cívku, jejíž jádro má tvar toroidu. To je pravděpodobně ta "souvislost s magnetickým polem"...

Jinak mě článek zaujal, ani jsem nevěděla, že někdo počítá stroje času. Původní článek si určite přečtu.

Odpovědět

Možnosti cesty v čase

Josef,2005-08-14 22:26:27

Cestovatelé v čase by zachovali nejvyšší utajení a vlastně bychom je ani nemohli objevit,protože změny historie bychom nepostřehli. Zamezení narození určitých klíčových osobností nedávné historie by bylo hračkou,stačilo by, aby se rodiče dotyčných neseznámili a pak by jen stačilo sledovat vývoj historie a zamezit narození jiných osobností /Paul Anderson - Strážci času/. Břetislav Kafka svými pokusy dokazoval, že informace o každém člověkovi /myšlenky,činy/ jsou podrobně zaznamenány v Knize života a že se můžeme na ni napojit a přečíst si podrobnosti o každém z nás. Totéž dovedl i p. Ferda,který dokázal vystopovat při léčení pacientů nemoci jejich předků, žijících před několika staletími.Na vojně mi vyprávěl přímý účastník pokusů /studenský brigádník na archeologických vykopávkách / o své pomoci při hledání archeologických nalezišť v Uh. Hradišti/byl uspán + byla postupně a opatrně přenesena jeho mysl do 9. století a pak přesně určoval polohy kostelů a hrobů /.Odvedením na vojnu s touto činností skončil, pozdější osudy p. Merty mi nejsou známy.Ozve se? Jsou známy i další osobnosti - třeba Croiset, Cayce, Vanga - proslulí třeba hledáním ztracených lidí , případně léčících nevyléčitelně nemocné.P. Pio byl schopen se vyskytovat na dvou místech najednou.O možných cestovatelích v čase je zmínka v Jitru kouzelníků.

Odpovědět


nejvyšší utajení cestovatelů v čase ...

SM,2005-08-15 10:40:00

Přes jisté teoretické námitky proti přítomnosti cestovatelů v čase v naší současnosti je předpoklad nejvyššího utajení cestovatelů v čase naprosto nereálný. Jasně, asi tak jako byl nejvýš utajenej Kolumbus v Novým Světě. :)

Odpovědět


ad Kolumbus

Stanislav,2005-08-17 13:24:28

Třeba za tu dobu lidi dostali rozum a nechovaj se ke všemu jak slon v prodejně porcelánu :-)
No dobře, já vím, že to je nesmysl ... ale jako sen dobrý, no ne? :-)

Odpovědět

valec

pavel houser,2005-08-12 12:42:49

hodne mi to pripomina Tiplera/>
http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/1EEFBE6C33C8F9BCC1256EB90056EACE

ktery hodlal zkonstruovat za timto ucelem rotujici valec a take to melo fungovat jako stroj casu, jen ho obletet. je ta podobnost nejak principialni, nebo to jenom tak podobne vypada?

Odpovědět


Re: valec

edison,2005-08-15 12:23:24

Kdyby pan Mihulka dal přednost podstatě problému pred propagandou jistého zavádějícího termínu, možná bychom se z článku dozvěděli, zda siločáry gravitačního pole mají směřovat do středu, nebo mají tvořit uzavřené smyčky v prstenci, či jak to s nimi vlastně je - na základě toho by byla odpověď na otázku zcela zřejmá. Po troše hledání jsem nalezl http://link.aps.org/abstract/PRL/v95/e021101 . Pokud někdo z diskutujících má Physical Review Letters předplaceno, mohl by nejspíš odpovědět.
Mimochodem v abstraktu bylo použito slovo torus:-)

Odpovědět


Plné znění

JT,2005-08-16 12:46:21

http://www.google.com/search?query=%22A%20Class%20of%20Time-Machine%20Solutions%20with%20a%20Compact%20Vacuum%20Core%22&num=10&sa=

Odpovědět

donut = toroid

edison,2005-08-12 10:04:13

A ani pro něj nemusíte jezdit za oceán, vkaždém zdroji do PC je alespoň jedna tlumivka na toroidním jádře, na základní desce v PC jich máte obvykle několik a třeba v síťovce jsou nejméně 2 toroidní transformátory zalité do pouzdra "vypasenějšího" integrovaného obvodu.
Pokud autor článku trvá na použití neodborně znějících termínů, může taky napsat děravá kobliha:-)

Odpovědět


donut = anuloid

Pavel,2005-08-12 14:11:30

Pokud vím, tak tvar děravé koblihy se nazývá anuloid. Toroid je termín pro magnet ve tvaru anuloidu.

Odpovědět


ehm

KZ,2005-08-14 18:51:29

Neznáte věneček?

Odpovědět


Ano,

Dwarf,2005-08-15 14:29:26

ale mám raději rakvičku. ;-)

Odpovědět


A co pneumatika?

PG,2005-08-31 14:09:32

Vždycky když mám popsat anuloid, říkám, že je to pneumatika nebo duše z traktora.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz