Harašení zbraněmi ohroženým druhům prospívá  
Z ekologického hlediska je hraní si na vojáky prospěšnější, než zemědělství.


 

Zvětšit obrázek
Bavorský Grafenwoehr - vojenský prostor s kasárnami.

Není to ani týden, co jsme na Oslu referovali o  jednání ekologů v kanadském Montrealu, kde vzniknul malý problém. Šlo o hodnocení situace v radiací zamořeném území okolo havarované jaderné černobylské elektrárny. Ze stávajících ekologických hledisek musíme připustit, že celý systém tam funguje normálně. Hlavním hodnotícím kritériem funkčnosti ekosystémů je biodiverzita, a ta je tam, jak se nyní ukázalo  větší, než jaká tam byla kdykoli předtím.
V zamořené zóně se daří jak flóře tak i fauně. Nárůst biodiverzity je tak vysoký, že během krátké doby se zde začalo v hojném množství vyskytovat  na sto druhů ohrožených  a dokonce i čtyřicet druhů zákonem chráněných. Takové počty chráněných druhů  ale zmíněnou oblast řadí mezi lokality ekologicky významné. A protože se z legislativního hlediska nejedná  o nic menšího, než o ohrožené druhy, měli bychom vzniklou oázu  kvetoucí  biodiverzity chránit, abychom její křehkost  případnou škodlivou lidskou činností nenarušili...

 

Zvětšit obrázek
Hohenfels – vojenský prostor na jihu Bavorska

Ale dost sarkasmu ohledně situace v Černobylu. Zaměřme se na pole válečná, protože i ta nám připravila celou řadu překvapení.  Když ekologové v Německu studovali, jak tamní pozemky devastuje  armáda, nestačili se divit. Ve vojenském prostoru, kde jezdí tanky a provozuje se ostrá střelba, napočítali více ohrožených druhů, než kolik jich napočítali ve vedle sousedícím národním parku. Ekolog Steven Waren z Coloradské university ve Fort Collins  o těchto výsledcích referoval minulý týden na setkání ekologů v Montrealu.
Pokud by  Vás napadlo, že výzkum je zkreslený snahou Američana hájit zájmy svého státu, protože v Grafenwoehr cvičí především americké vojsko, pak vězte, že počítání živých tvorů a kytiček se dělo v součinnosti s německým Výzkumným ústavem ekologie krajiny v Hemhofenu, a že ke stejným počtům došel i Němec Reiner Büttner. 


 

Zvětšit obrázek
Vojenský prostor Hohenfels - podle vvýzkumu prováděného Reinerem Büttnerem je činnost vojsk ekologicky prospěšnější, než zemědělství.

Výzkum byl prováděn na dvou místech: Grafenwoehr a Hohenfels. Obě lokality jsou na jihu Bavorska. Přesto, že  plochou se jedná o území  menší než jedno procento, vyskytuje se zde 22% ohrožených druhů rostlin a živočichů. Národní parky  zabírají přibližně stejnou plochu  jako zmíněná cvičiště, nicméně na nich se ohrožených druhů vyskytuje méně.   
Při zjišťování příčin, které přispívají k rozmanitosti fauny ve vojenských prostorech se ukázalo, že to jsou například  výbuchy granátů a  tankové pásy, které vytváří jezírka v nichž se daří rozmnožovat chráněným druhům žab.

A tak zatímco se Bavorům s pomocí americké armády daří držet stavy ropuch na patřičných počtech, Prusové s pádem železné opony a odchodem sovětských vojsk, takové štěstí nemají.


Pramen:
    Institut für Vegetationskunde und Landschaftsökologie

 


Komentář oslaVědecky se zdá být podložené, že ekologicky optimálním  řešením by bylo  přesunout tankové sbory  k Černobylu, a ze zamořené oblasti udělat tankodrom.

Datum: 16.08.2005 04:31
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz