Kdy začali lidé nosit boty?  
Americký antropolog soudí, že podle zeštíhlení kůstek prstů, k tomu došlo před 30-40 tisíci lety.

 

 

Noha člověka, který zemřel před 26 000 lety. Prstní kůstky jsou výrazně menší než u starších ostatků moderních lidí a neandrtálců.

Na  otázku, kdy jsme začali chodit obutí, hledal odpověď Erik Trinkaus, profesor antropologie na Washingtonské Univerzitě. Podle jeho předpokladů byly první boty vyrobeny z organických materiálů (kůže, lýko,...) a nemáme tedy příliš velkou šanci nalézt jejich zbytky.

 

Tento probém vyřešil profesor Trinkaus tím, že zkoumal prstní kůstky nohou na ostatcích našich dávných předků. Zjistil že na skeletech euroasijské populace se před 30-40 tisíci lety objevuje zeštíhlení kůstek prstů na noze, zatímco ostatní kosti nohy si zachovávají svoji původní velikost.

Popsaný jev může mít podle profesora Trinkause jediné vysvětlení - lidé začali nosit pevnou obuv, která při chůzi ubrala zátěž prstům na noze.

 

Trinkauseho závěry vcelku zapadjí do celkového obrazu vývoje lidké společnosti. V tomto období totiž  lidé začali intenzivně osidlovat severní oblasti Euroasijského kontinentu. Postupně také docházelo ke globálnímu ochlazování, které vrcholilo před 20 000 lety. Pevná teplá obuv pomohla lidem přežít nastupující drsné období.

 

Pramen: www.archeologynews.org/link.asp?ID=35965

Datum: 22.08.2005 11:29
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz