Google Desktop 2  
Program Google Desktop 2 byl dnes představen v beta verzi. Nový program se neomezuje na pouhé vyhledávání; uživatelům chce především usnadnit ovládání e-mailu, rychlých vzkazů nebo sledování zpráv a oblastí které s nimi souvisejí.

O software na Oslovi prakticky nepíšeme. Uděláme výjimku, anžto se nyní  udály dvě věci, které si pozornost zasluhují i od přírodovědně orientované komunity. 

Microsoft Internet Explorer hlásí svojí zranitelnost. Jedná se o díru, která umožní vzdálenému útočníkovi spouštět na cílovém stroji libovolné příkazy. Předpokladem úspěšného útoku je nainstalována knihovna "Msdds.dll" (Microsoft Design Tools Diagram Surface) na cílovém počítači. Vzdálený útočník  může pomocí speciálně upravené stránky tento COM objekt vyvolat a spouštět na cílovém počítači libovolné programy. Jako obrana se uvádí instalace záplaty, a zakázáni ActiveX prvků.


A teď ta druhá zpráva:  Americká společnost Google dnes uvedla do zkušebního provozu novou verzi bezplatného softwaru, který prohledává stolní počítače a internet. Kromě nového designu obsahuje program nástroje, vyhovující individuálním návykům uživatelů. Novým programem chce Google konkurovat podobným produktům firem Microsoft, Yahoo nebo AOL.
Program Google Desktop 2 se neomezuje na pouhé vyhledávání; uživatelům chce především usnadnit ovládání e-mailu, rychlých vzkazů nebo sledování zpráv a oblastí jejich zájmu. Program monitoruje uživatelovo chování a na základě toho nabízí příslušné informace ve zvláštním okně zvaném Sidebar. Přes toto oknu bude uživatel automaticky dostávat zprávy a servisy, na které je zvyklý.
Podle manažéra Googlu  Nikhila Bhatla  byla filosofie firmy poskytnout spoustu informací na malém prostoru. Uživatel bude moci přes Sidebar sledovat e-mail, zpravodajství, počasí, ceny akcií a webové novinky, které by ho mohly zajímat, případně si prohlížet fotografie nebo poslouchat hudbu.
Některé prvky programu předpokládají automatické zaslání podrobností o uživatelských návycích na centrální server Googlu. Bhatal však zdůraznil, že se nepřenášejí osobní identifikační údaje a uživatelé si mohou tyto prvky programu odhlásit.
Program má také několik nástrojů pro nalezení informací na pevném disku počítače nebo v počítačové síti. Google Desktop 2 má novou pomůcku pro rychlé vyhledávání k e-mailovému programu Outlook od Microsoftu.
Než začnete o instalaci tohoto bezplatného produktu Googlu  uvažovat, vězte, že funguje jen na počítačích s operačním systémem Microsoftu Windows 2000 nebo Windows XP.
Tímto programem   si Google rozšiřuje záběr mimo svojí základní provozovanou službu, kterou je světově nejznámější  vyhledávač  webových stránek. Stejně jako firmy Yahoo, Microsoft a AOL chce získávat přehled o návycích uživatelů Googlu.

Zde je adresa nového produktu: http://desktop.google.com/index.html

Pramen: Google, Microsoft.

Datum: 22.08.2005 23:52
Tisk článku

Související články:

Všechno své si nosím s sebou     Autor: Josef Pazdera (05.05.2014)
Podívejte se sousedovi na zahrádku     Autor: Pavel Kolář (24.08.2005)



Diskuze:

Neni nad to, kdyz se to zkombinuje

Roman,2005-08-23 11:03:40

Takze kdyz tyto dve informace spojime, zjistime, ze v dnesni dobe utocnik pres internet explorer muze vzdalene prohledavat jiz zinexovany pocitatac obeti. Lze pak snadno nalezt ruzna hesla, bankovni ucty atd. Diky GD tyto citlive informace se najdou opravdu snadno a vsude (email, icq, doc, .. ) ;-)

Odpovědět


Přesně!

Jiří Barták,2005-08-26 18:13:06

"Užitečné" spyware jak vyšité. Kdepak, není nad Firefox (IE už dnes používají fakt jen lamy) a TrueCrypt ;-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz