Podívejte se sousedovi na zahrádku  
Pokud napíšu, že každý, nebo lépe řečeno skoro každý chtěl v životě vyzkoušet létat a procestovat svět, tak pravděpodobně nebudu daleko od pravdy. Někdo tyto dětské sny dokázal proměnit ve skutečnost, jiný ve svých třiceti letech dosud neletěl letadlem a nedostal se dál než do Bratislavy. Často není čas a mnohdy ani nejsou peníze. Mám pro vás ale dobrou zprávu. Obojí můžete prožít pohodlně od svého počítače téměř zdarma a ani nemusíte opustit své oblíbené pivo, balit si kufry a brát si dovolenou.. Jediné, co potřebujete je průměrně výkonná grafická karta, windows XP nebo 2K, pokud možno rychlé připojení k internetu a alespoň 2GB volného prostoru na disku.

Zklamu všechny, kteří mají představu super leteckého simulátoru nebo nové hry. Věc je prostší, než se zdá být, ale o to úchvatnější. NASA před časem uvolnila program Word Wind verze 1.3 k volnému použití, který naleznete na této adrese http://worldwind.arc.nasa.gov/  Po jeho nainstalování a spuštění se vám otevře okno do celého světa. Dostanete se k databázi satelitních fotografií aplikovaných na model země včetně výškových dat.  Toužili jste spatřit, nebo obletět Kilimandžáro,

 

Kilimanjaro
 
Kilimandžáro - Word Wind

 

proletět se nad Suezem, navštívit kterékoliv místo na zemi? Vše je možno. Přibližování je až do rozlišení 30m na celém světě. Vše ve viditelných,

 

Bill Gates
 
Billův dům - Word Wind

 

ale i nepravých barvách. Severoamerický kontinent a některé další části světa mají aplikované i mapy případně při použití Digital ortho dat je možné i rozlišení do 1m. Některé vybrané oblasti pak mají tzv. Urban data area rozlišení i pod 1m. Můžete třeba pozorovat stromy na zahrádce vily Billa Gatese. Podotýkám, že se nejedná o online data a věřím, že vojenské objekty US Army budou patrně částečně cenzurovány, ale to nikomu nebrání podívat se třeba sousedovi na zahrádku. Co lze spatřit si můžete udělat poměrně dobrou představu na stránkách http://www.worldwindcentral.com/hotspots/ , které s programem spolupracují a pouhým kliknutím přejdete na žádané místo na světě. Jestli budete někam cestovat a chcete si místo nejprve z výšky omrknout, je to to pravé pro vás.

Při téhle příležitosti nesmím opomenout jiný zdarma produkt a to od společnosti Google. Na stránkách http://earth.google.com/ naleznete obdobný program nazvaný Google Earth, který v mnohém program Word Wind předčí. Nejlépe je ale mít nainstalovány oba dva, protože se vzájemně dobře doplňují.

 

Rome
 
Řím - Google Earth

 

Přeji mnoho skvělých bezesných nocí při virtuálních cestách, alespoň tolik, kolik jsem jich prožil já. Nic se sice nevyrovná realitě, ale tohle byl jeden z mých splněných snů a jsem rád, že se o něj mohu podělit.

 

Datum: 24.08.2005 22:42
Tisk článku


Diskuze:

Přiblížení

seem,2005-09-25 22:55:18

Né zdaleka se dá všechno přiblížit, tak jak tomuje v Římě, takže jestli chcete spočítat sousedovi stromy, musí bydlet nejlépe již ve zmiňovaném Římě ... ;-)

Odpovědět


a co třeba

Ccecil,2005-09-26 19:00:23

na západ od Brna?

Odpovědět

geophoto

lopaticak,2005-08-31 16:42:48

jen chci trochu pridat neco do mlejna - moji osobni databazi hotspotu. Kdyby se naslo par dalsich nadsencu, muzem to tam trosku rozjet:)/>
http://geophoto.php5.cz

Odpovědět

rozlišení

jenis,2005-08-27 12:34:15

v članku se píše o rozlišení 30 metrů.včera sem si program stahnul,ale nepodařilo se mi dostat pod rozlišení asi 3km.co sem přehledl?

Odpovědět


Ovládání a nastavení

Ccecil,2005-08-28 16:25:21

Připojení k internetu musí být aktivní a firewall musí být pro danou aplikaci korektně otevřen. Někdy je server natolik přetížen, že nedokáže včas reagovat a nezbývá, než to zkusit jindy. Druhá varianta je stáhnout si data offline, což je možné na stránkách http://www.worldwinddata.com/
Nicméně nelze stáhnout vše, ale jen vybraná místa, protože se jedná o desítky TB dat.

Dále doporučuji si dobře prostudovat help s ovládáním. menu->help->Key Chart

Odpovědět

google!

ditom,2005-08-26 08:48:39

Google častěji updatuje mapy/>
http://www.zive.cz/h/Bleskovky/AR.asp?ARI=125346&CAI=2097

ale jeho mapy jsou více "komerčně" zaměřené. Na prhlížení měst (hlavně US) je asi lepší, ale příroda a "venkov" se mi víc líbí s NASA.

Vždy záleží na okruhu známých, většina lidí co znám to či ono používá.

Odpovědět

kapku staré

ditom,2005-08-25 09:39:10

trochu s křížkem po funuse, na Živě vyšel podobný článek 14.4./>
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?ARI=122995&CAI=2105

Ale třeba se o tom doví i jiná skupina lidí....

Odpovědět


a google?

Ccecil,2005-08-25 20:57:34

Dle mých zkušeností o to ví málokdo.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz