Na velikosti záleží  
Priony – infekční proteinové částice vyvolávající smrtelná a nevyléčitelná onemocnění - vytvářejí různě velké shluky. Schopnost nákazy vykazují jen shluky určité velikosti. Ve světle těchto poznatků musíme přehodnotit plány na léčbu chorob vyvolaných priony.

 

Zvětšit obrázek
Typický obraz spongiformní encefalopatie vyvolávají priony v mozku mnoha živočišných druhů včetně člověka.

Priony vyvolávají smrtelná onemocnění člověka i zvířat. Vznikají z bílkoviny, která je tělu vlastní a lidem i zvířatům za obvyklých okolností neškodí. Na vražedný prion se změní pouhou změnou tvaru - jakýmsi zašmodrcháním. Zamotaná bílkovina čili prion vzdoruje snahám těla o likvidaci a hromadí se v organismu. Přitom každý prion nutí ke šmodrchání další původně "zdravé" bílkovinné molekuly. Priony se tak množí řetězovou reakcí.
Na přítomnost prionů jsou citlivé především nervové buňky, jež hynou a po nichž v mozku zůstávají prázdné "bublinky".

Zvětšit obrázek
Některé formy Creutzfeldt-Jakobovy choroby postihují člověka i ve velmi útlém věku.

Proto jsou onemocnění vyvolaná priony označována jako spongiformní encefalopatie. U lidí je nejčastěji tzv. Creutzfeldt-Jakobova choroba postihující zhruba 1 z milionu obyvatel.


Priony vytvářejí různě velké shluky. Tým Jaye Silveiry z Rocky Mountains Laboratories v americkém Hamiltonu zkoumal infekčnost různě velkých shluků a došel k zajímavým závěrům. Pokusní křečci naočkovaní shluky tvořenými 21 priony onemocněli během tří měsíců. Shluky tvořené 300 priony vyvolaly onemocnění jen při 70krát zvýšené dávce. Shluky tvořené jen 6 priony vyvolávaly nemoc jen v dávkách 600krát vyšších než shluky o 21 prionech. Shluky s pěti a méně priony nemoc nevyvolaly.

 

Zvětšit obrázek
Model předpokládané agregace jednotlivých prionů do shluků a vláken.

Z výsledků vyplývá, že priony mají své velikostní optimum. Při léčbě spongiformních encefalopatií bychom to měli brát na zřetel. Některé navrhované léčebné postupy počítají s rozbíjením shluků prionů.

Studie týmu Jaye Silveiry naznačuje, že tato strategie může být velmi úspěšná v počátečních fázích onemocnění, kdy jsou shluky prionů ještě velmi malé. Pokud zabráníme tomu, aby shluky dorostly kritické velikosti, pak máme šanci, že priony nevyvolají nemoc.

Pokud už ale pacient onemocněl a v jeho nervové tkáni se vyskytují velké shluky prionů, může jejich rozbíjení napáchat více škody než užitku. Z relativně neškodných velkých shluků by vznikaly menší shluky s podstatně silnějším účinkem.

 

Pramen: Nature

 

Datum: 08.09.2005 07:22
Tisk článku

Související články:

Severoamerická zombie choroba jelenů by se mohla šířit mezi lidi     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2019)
Navádí Parkinsona vagus?     Autor: Josef Pazdera (02.05.2017)
Paměť je vlastně jen šílenost pod kontrolou     Autor: Josef Pazdera (03.07.2015)
Ze zloducha klíčový hráč evoluce     Autor: Josef Pazdera (11.06.2012)
Nová prionová choroba se jmenuje VPSPr     Autor: Josef Pazdera (16.08.2010)



Diskuze:

"Infekční " prionová onemocnění - to je

Hlásný Josef,2005-09-09 01:40:02

Strašení lidí tímto onemocněním (CJD a vCJD- řádově stovky případů u lidí na světě/ rok ) vycházejícího z poloviny 80.let minulého století od "šílených krav" (BSE) v Británii (řádově desetitisíce britských krav od té doby)- je naprostou hloupostí. Pokud bude třeba bližšího vysvětlení, rád potřebné vysvětlím.

Odpovědět


co je hloupost a co ne

jarda petr,2005-09-09 04:07:21

Za velkou hloupost považuji jekékoli zlehčování rizika prionových chorob. Přesně tak si totiž Britové zadělali na průšvih, ze něhož doposud nevybředli.Pokud bude třeba bližšího vysvětlení, rád potřebné vysvětlím.

Odpovědět


Priony a hloupost?

Ivo,2005-09-12 22:46:03

Netreba nic vysvetlovat protoze to je peknej kec. To neni zadne straseni lidi ale smutna realita. Tak zaprve, stovky pripadu/rok je hodne vysoke cislo i celosvetove co se tyce 100% smrtelne, nevylecitelne a prenosne choroby. Nevim proc jste napsal infekcni v zavorkach, ale o infekcni onemocneni bezesporu jde a pritom to zustava stale relativne spatne prozkoumana skupina onemocneni.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz