Priony postihly losa  
Naše představy o tom, které druhy se mohou nakazit priony a které nikoli, se opět ukázaly jako naivní.

 

Zvětšit obrázek
Los – další z těch, kdo měli být před priony v bezpečí a nejsou.

Nemoc chronického vyčerpání (CWD – chronic wasting disease) patří do příbuzenstva mnohem populárnější „nemoci šílených krav“ či lidské Creutzfeldt-Jakobovy choroby. Je vyvolána priony a postihuje severoamerické jeleny a jelence. Kromě zvířat žijících ve volné přírodě postihla i farmové chovy jelenů a jelenců, kde napáchala děsivé škody. Likvidace choroby na farmě představuje prakticky neřešitelný problém, protože jelení priony přežívají v prostředí. Na některých farmách nepomohla ani skrývka horní vrstvy zeminy a důkladná dezinfekce. Nová zdravá zvířata po čase opět onemocněla „nemocí šílených jelenů“. Jelení priony se zjevně šíří ze zvířete na zvíře. Choroba řádí v deseti státech USA a dvou kanadských provinciích.V některých oblastech, např. v Coloradu, je chorobou postiženo až 20% populace jelenců.


 

Zvětšit obrázek
Ukázka nervové tkáně zničené prionovým onemocněním. Vlevo „bublinová“ degenerace mozku, vpravo pak je preparát, kde se červeně barví přítomné priony. Takový obrázek je jednoznačným podkladem pro konečnou diagnózu.

Losi byli považováni za odolné vůči CWD. Nyní byla tato choroba diagnostikována u losa ze severního Colorada. Zvíře ulovené lukem 10. září 2005 bylo s pozitivním výsledkem vyšetřeno ve veterinárních laboratořích Colorado State University. S ohledem na samotářský životní styl  losů si veterináři netroufají odhadnout, jak moc je CWD mezi americkými losy rozšířena. Doufají, že bude velmi vzácná. Paradoxem je, že losi dlouho v Coloradu nežili.. byli tu vysazeni v sedmdesátých letech a dnes tu tvoří populaci čítající více než 1200 kusů.

 

 

Pramen: Colorado State University

Datum: 02.10.2005 12:00
Tisk článku


Diskuze:

Re: mezidruhové bariéry

Zephir,2005-10-04 08:29:42

Když můžu chytit priony od šílený krávy, proč by nemohl los chytit priony od jelena?

Tihle biologové....

Muuuu....

Odpovědět


no, jak kdo

jarda petr,2005-10-04 13:26:29

Vaši námitku by bylo lze odbýt konstatováním, že někdo má prostě k hovězímu ještě blíž než los k jelenu. Ale to by bylo laciné. Faktem je, že mezidruhový přenos má své zákonitosti, která nejsou tak úplně přímočaré. Například kočkovité šelmy se nakazí hovězími priony, ale psovité zřejmě nikoli. Hovězí priony zřejmě vznikly z prionů ovčích. Přitom ovčími priony se člověk nenakazí a hovězími ano. Jak říkal blahé paměti můj kolega Míra Šimon: "Rozum do toho netahej!"

Odpovědět

další z těch, kdo měli být před priony v bezpečí

ZEPHIR,2005-10-02 17:45:16

Proč by měl být los před priony v bezpečí?

Odpovědět


mezidruhové bariéry

jarda petr,2005-10-03 02:57:23

Každý živočišný druh má priony poněkud jiné. Díky tomu zřejmě skutečně existují mezidruhové bariéry pro přenos prionů. Například člověk se zřejmě nenakazí ovčími priony ze zvířat stižených skrapií. Aspoň se za ta staletí, co o skrapii víme, neukázal jediný případ přenosu ovce-člověk. Předpokládalo se, že los je s ohldem na priony natolik odlišný od jelenů a jelenců, že to od nich prostě nemůže chytit. Omyl, zřejmě může.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz