Desátou planetu obíhá měsíc  
Nedávno objevené těleso pohybující se na periférii Sluneční soustavy, získalo další body do diskuze, zda má být označeno jako planeta. Jeho objevitelé totiž zjistili, že má vlastní měsíc. Objev umožnil systém adaptivní optiky instalovaný na 10m dalekohledu Keck II na Havaji.
Zvětšit obrázek
Snímek Keckova dalekohledu ukazující těleso 2003 UB313 a jeho měsíc (malý objekt na třech hodinách). [foto W. M. Keck observatory]

Na konci července oznámil tým astronomů pod vedením Mika Browna z Caltechu objev nového velkého tělesa obíhající daleko za drahou Neptuna. Zatím nejvzdálenější objekt pozorovaní v naší Sluneční soustavě – v době objevu se nacházel 97 AU od Slunce – má průměr 2700 km. Je tedy větší než Pluto (2274 km) a proto se o něm hovoří jako o desáté planetě. Toto označení dosud ale provázejí kontroverze. Mezinárodní astronomická unie (IAU) ustavila komisi, která se zabývá definicí pojmu planeta. Existují totiž opodstatněné odhady, že v hlubinách za Neptunem se mohou nacházet i další velká tělesa. Komise dosud nevydala žádné definitivní závěry. Nový objekt, nesoucí prozatímní označení 2003 UB313, dostal od objevitelů přezdívku Xena podle princezny bojovnice z TV seriálu. Oficiální jméno ovšem zatím nemá.

 

 

Xena a Gabrielle

Brownův tým se na UB313 zaměřil opět 10. září, tentokrát za pomoci 10m dalekohledu na Keckově observatoři na Mauna Kea. Dalekohled je vybaven systémem adaptivní optiky, umožňujícím sledovat extrémně slabé objekty. Ačkoliv měl tým astronomů k dispozici pouze jednu pozorovací noc – čas na velkých dalekohledech je velmi žádaný – byl schopen objevit malý měsíc, který Xenu obíhá.

 

Připojený obrázek ukazuje planetu ve středu snímku a měsíc jako drobný objekt na třech hodinách. Na rozdíl od okolních hvězd není rozmazaný, pohybuje se tedy stejně jako samotná planeta. Nejedná se ani o artefakt adaptivní optiky, protože takový objekt by během noci vytvořil kolem pozorované planety oblouk. Existence měsíce tak zůstává posledním možným vysvětlením. Nový měsíc dostal přezdívku Gabrielle podle seriálové společnice Xeny, protože jeho oficiální označení je „ošklivé“ – S/2005 (2003 UB313) 1.

 

Srovnání nám ukáže, že Xena je pětkrát menší než naše Země a Gabrielle osmkrát menší než Měsíc. Vzdálenost obou těles je pak desetkrát menší než je vzdálenost Měsíce od Země.

 

Zvážení planety

Existence měsíce má velký význam pro zjištění dalších informací o samotné planetě. Obrovská vzdálenost totiž neumožňuje astronomům zjistit více informací o takovém tělese. Měsíc je ovšem přímo „darem z nebes“. Pokud se podaří zmapovat jeho oběžnou dráhu kolem planety, umožní ji přímo zvážit. Stačí k tomu jednoduchá aplikace Newtonových zákonů. Dnes je známo, že Xena je větší než Pluto, ale nevíme, jaká je hmotnost tohoto tělesa. Pokud se jej podaří „zvážit“, je snadné určit hustotu a ta astronomům napoví mnoho o materiálu, ze kterého je složeno. O Plutu se předpokládá, že jej tvoří směs ledu a kamene.

 

Podíváme-li se na čtyř největší tělesa v Kuiperově pásu, zjistíme, že hned tři z nich mají vlastní měsíc (2003 UB313, Pluto a 2003 EL61). To by mohlo znamenat, že se jedná o poměrně běžný jev. Objevitelé naznačují, že podobně jako pozemský Měsíc vznikl srážkou Země s tělesem o velikosti Marsu, tak i kolize mezi objekty Kuiperova pásu by mohly být příčinou existence měsíců. Ostatně u dvojice Pluto – Charón je to nejčastěji přijímaná teorie.

 

Další pozorování objektu UB313 je plánováno na přelomu listopadu a prosince s použitím Hubbleova kosmického dalekohledu.

 

Umělá hvězdička na obloze

Na Keckově dalekohledu byl nedávno instalován nový laser, který ve výšce kolem 120 km nad zemským povrchem vytváří umělou hvězdu. Systém adaptivní optiky tuto „hvězdu“ sleduje a koriguje zkreslení světla vzdálených objektů, ke kterému v zemské atmosféře dochází. Dalekohled je poté schopen pořídit snímky, které jsou svojí ostrostí srovnatelné se snímky kosmického dalekohledu. Laserový paprsek nahrazuje referenční hvězdy, které ovšem nejsou dostupné na celé obloze. Právě v případě planety Xena nebyla v její blízkosti žádná jasná hvězda, která by mohla pro tyto účely sloužit. Objev měsíce by tak bez nového laserového systému nebyl možný.

 

Autor: Pavel Koten
Datum: 04.10.2005
Tisk článku

Související články:

Jak časté jsou terestrické planety s velkým měsícem?     Autor: Stanislav Mihulka (19.09.2011)



Diskuze:

diskuze výhradně pro rozumné lidi www.racional.eu

Marek Skočdopole,2015-03-20 21:01:51

Kolik uživatelů fóra je potřeba na výměnu žárovky?
-- 1 uživatel vymění žárovku a napíše příspěvek o tom, že vyměnil žárovku.
-- 4 uživatelé na to, aby napsali o podobných zkušenostech o výměně žárovky a o tom, jak různě mohou být žárovky vyměňovány.
-- 7 uživatelů k upozornění na to, jak nebezpečné může vyměňování žárovky být.
-- 1 uživatel k tomu, aby přesunul téma do sekce "Světlo".
-- 2 uživatelé na obhajobu toho, že téma mělo být přesunuto do sekce "Elektrické spotřebiče".
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby v příspěvcích, týkajících se předchozích příspěvků o výměně žárovky.
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří poukazovali na gramatické chyby
-- 6 uživatelů, aby napsalo, že všichni uživatelé, jenž udělali gramatickou chybu, si mají znovu odchodit základní školu
-- 6 uživatelů, aby poukázali na gramatické chyby uživatelů, kteří posílali zpět do základní školy (a ti se budou bránit tím, že rychlý chlapci je správně, protože jsou v jejich nářečí mladý chlapci)
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli se má říkat "žárovka" nebo "výbojka".
-- 2 uživatele "průmyslové profesionály", kteří budou všechny informovat o tom, že správný termín je "světlo".
-- 2 uživatele, kteří o sobě budou prohlašovat, že jsou také odborníci z průmyslu a že výraz "žárovka" je naprosto správný.
-- 5 uživatelů na to, aby se dohadovali, jestli jsou lepší klasické žárovky nebo rtuťové výbojky
-- 1 uživatel, který bude o sobě prohlašovat, že je doktor přírodních věd s červeným diplomem, a proto ví, že rtuť není jedovatá a jedovatost rtuti je jen mýtus.
-- 2 uživatele na to, aby upozornili, že toto není diskuze o pravopisu, ať přejdou do diskuze o pravopisu
-- 5 uživatelů na to, aby všechny ostatní informovali o tom, že diskuze o žárovkách není diskuze o žárovkách, ať ostatní laskavě pokračují v diskuzi jménem "Jaký monitor a vypalovačku?", která o žárovkách je.
-- 5 uživatelů k obraně příspěvků této diskuze, kteří budou říkat že všichni používáme žárovky a proto jsou ty příspěvky vlastně relevantní.
-- 2 feministky, aby upozornili na to, že ženy šroubují žárovky daleko lépe, než muži
-- 5 uživatelů ke vkládání příspěvků s odkazy, kde mohou ostatní uživatelé vidět různé druhy žárovek.
-- 4 uživatele, kteří napíšou příspěvky se správnými odkazy.
-- 5 uživatelů, kteří budou odkazovat na všechny příspěvky napsané od počátku až do současnosti, kompletně je citovat a to včetně všech hlaviček a podpisů, a nakonec do svého příspěvku přidají "Já taky"
-- 5 uživatelů, kteří budou psát skupině uživatelů, která dlouho nepsala, že nepíšou, protože nemůžou oponovat jejich názorům.
-- 4 uživatelé, kteří budou říkat "A neřešilo se tady tohle před chvílí?".
-- 9 uživatelů, kteří budou říkat "nejdřív hledej, než se tady budeš ptát na něco o žárovkách" a dají link na vyhledávání googlu s dotazem výměna žárovek, ve kterém google vyhodí jen odkazy na různé podstránky diskuze, ze které byl uživatel odkázán k vyhledávači.
-- 1 uživatel, který se zeptá, jak vyměnit kolo u auta.
-- 5 ekologů, aby nás varovalo, že žárovky způsobují extrémní globální oteplení, jenž do pěti let uvaří veškerý život na planetě
-- 9 opravdu přínosných uživatelů, kteří úplně každého uživatele do posledního musí upozornit na to, že je směšný. A každého jednotlivce musí na tuto veledůležitou informaci upozornit v samostatném příspěvku.
-- 1 administrátor, aby zablokoval uživatele za to, že si dovolil si stěžovat na šikanu jiným uživatelem
-- 1 uživatel, který byl doposud skrytý a bude reagovat na prapůvodní první příspěvek, který byl napsán před půl rokem, takže všechen ten cirkus se bude opakovat.

U nás to takto nikdy vypadat nebude, nebojte!
www.racional.eu diskuze jen pro rozumné lidi

Odpovědět

RUPERT

Stanley_B707,2005-10-08 09:41:59

V roku 1993 vyšla kniha od Douglasa Adamsa s názvom Mostly Harmless s pentalógie paródie na sci-fi (Stopárov sprievodca po galaxii), kde už túto planétu dávno objavil (vymyslel ?) a volá sa RUPERT, sídlia tam grebuloni a pozorujú nás (len či práve v tejto línii pravdepodobnostnej osi). Mala by byť približne tretinu miliardy kilometrov od slnka (asi 2,2AU čo je dosť mimo), gravitácia je podľa tejto knihy o poznanie nižšia.

Takže až na tú vzdialenosť, o tej planéte vieme 12 rokov. Nieje to žiadna novinka a nieje to žiadne 2003 UB313, ale RUPERT.
:)

Odpovědět

Zajimavy objekt?

Znojil,2005-10-07 08:30:35

Nevim, cim je zvlast zajimavy (sleduji objevy v KP od
pocatku) - jen humbukem.

Odpovědět

Nesmysl

Znojil,2005-10-05 12:03:14

2003 UB313 pochopitelne neni planetou a jmeno Xena neni
jmenem. Bud budou totiz planety definovany fyzikalne
(a tomu 2003 UB313 nevyhovuje), nebo muze byt planetou
skoro cokoliv (napriklad Ceres, u niz byla prokazana
diferenciace materialu). Pokud by mela byt planetou,
nemohla by mit jmeno Xena (dle mezinarodni konvence o
pojmenovani teles). Velikost telesa je asi v chybe 20%,
pruvodce ma asi pod 300 km (nejistota velka).
Jinak: zadne teleso bez definitivniho oznaceni nema
jmeno, jde o humbuk, kterych je bohuzel v soucasne
dobe ve vede mnoho....

Odpovědět


Jméno vs. přezdívka, definice planety

Pavel Koten,2005-10-05 13:03:17

Myslím, že v článku je dostatečně zdůrazněno, že se Xena je přezdívka a ne jméno tělesa. Objevitelé si jej tak označili, aby nemuseli pořád uvádět dlouhé a veřejnosti nic moc říkající 2003 UB313.

Rovněž je zmíněno hledání definice planety a pochybnosti o zařazení tělesa UB313 jako planety. Občas se mi zdá, že hádky o to, zda je to či není planeta zcela potlačují fakt, že se jedná o velmi zajímavý objekt.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz